Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a prezentat pe pagina de Facebook o simulare cum va arăta bulevardul Unirii, între Piața Alba Iulia și Piața Unirii, după ce va deveni pietonal. Este vorba despre un proiect gigant estimat la 865 milioane lei care presupune construirea unui pasaj subteran de 2,5 km pe sub bd. Unirii, o parcare subterană de 2.800 de locuri și mutarea traficului și a mașinilor de la sol în subteran. La suprafață, întreg bulevardul va deveni spațiu pietonal, potrivit proiectului.

Reamenajare bd. Unirii - proiectFoto: Hotnews

”Așa arată proiectul de pe Bulevardul Unirii în variantă completă. Alături de podurile și pasajele rutiere de la Mihai Bravu, Drumul Între Tarlale și Theodor Pallady, proiectul de la Unirii va contribui la fluidizarea circulației în Sectorul 3.Și ce înseamnă asta? Economie de timp și de carburant, reducerea poluării și mai multe zone pietonale cu spații verzi extinse”, a scris primarul Robert Negoiță pe pagina de Facebook.

Indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului au fost supuși aprobării Consiliului Local Sector 3 în luna august, înainte de alegri, însă primarul Robert Negoiță nu mai avea majoritate după plecarea din PSD, iar proiectul nu a fost adoptat. După alegeri, majoritatea în Consiliul Local are PNL-USR-PLUS, la diferență de un vot, însă depinde cum votează PMP. Consilierii USR-PLUS din vechiul Consiliu s-au declarat împotriva proiectului din cauza costurilor foarte mari. ”Un astfel de proiect trebuie făcut de Primăria Capitalei, au spus aceștia.

Ce presupune proiectul

”Pe Bulevardul Unirii, tronsonul Piaţa Alba Iulia - Piaţa Unirii, se propune amenajarea unei zone exclusiv pietonală, la nivelul solului, pe întreaga tramă stradală, energic şi intens înverzită, ce poate acomoda diferite activităţi de petrecerea timpului liber şi/sau economice, cu devierea circulaţiei auto şi mutarea zonelor de parcare exclusiv pentru autoturisme, pe trei niveluri subterane. Realizarea obiectivului de investiţii presupune şi lucrări de deviere a tuturor reţelelor subterane din amplasament, care intră în incidenţă cu obiectivul proiectului. Pe amplasamentul destinat construirii obiectivului de investiţii există tipuri de utilităţi ce vor trebui relocate, astfel încât să se asigure eliberarea amplasamentelor necesare demarării lucrărilor pentru pasajele rutiere subterane”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care se dorea aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului.

În document este explicat și de ce face instituția acest pasaj.

”Primăria Sectorului 3 s-a preocupat permanent de găsirea unor soluţii pentru fluidizarea circulaţiei rutiere şi pietonale pe arterele de circulaţie, fapt pentru care a realizat o serie de investiţii care au avut ca scop atât creşterea numărului locurilor de parcare, cât şi amenajarea, din punct de vedere urbanistic, a unor zone din Sectorul 3. Totodată, urmând exemplul marilor metropole, Bucureştiul şi, implicit, Sectorul 3, trebuie să se alinieze mişcării generale de reducere semnificativă a poluării şi de creştere a spaţiilor verzi. Luând în considerare aceste aspectele, Primăria Sectorului 3 îşi propune realizarea obiectivului de investiţii „Amenajarea unei structuri urbane integrată natural prin reorganizarea traficului auto pe Bd. U nirii- Tronson Piaţa Unirii - Piaţa Alba Iulia, sector 3, Bucureşti””, se arată în anexele proiectului de hotărâre.

Costul pasajului este uriaș raportat la bugetul Primăriei Sectorului 3 pe anul 2020 - 1,7 miliarde lei.

Principala problemă este că bulevardul se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar Sectorul 3 nu poate investi în ceva ce nu îi aparține, potrivit legii. La finalul anului 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat un protocol de colaborare între Primăria Sectorului 3 și Administrația Străzilor București ”în vederea realizării lucrărilor de interes public local referitoare la modernizarea, reconfigurarea și întreținerea și amenajarea/reamenajarea spațiilor publice situate pe rețeaua stradală principală din Sectorul 3”. Însă nu se specifică ce artere fac parte din protocol și dacă se referă și la construirea unui pasaj.