DEZBATERE PUBLICĂ VIDEO Cum va arăta bulevardul Unirii după ce va deveni pietonal și pe sub el va trece un pasaj de 2,5 km - propunerea primarului Robert Negoiță

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 27 octombrie 2020, 17:48 Actualitate | Administratie Locala


Reamenajare bd. Unirii - proiect
Foto: Hotnews
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a prezentat pe pagina de Facebook o simulare cum va arăta bulevardul Unirii, între Piața Alba Iulia și Piața Unirii, după ce va deveni pietonal. Este vorba despre un proiect gigant estimat la 865 milioane lei care presupune construirea unui pasaj subteran de 2,5 km pe sub bd. Unirii, o parcare subterană de 2.800 de locuri și mutarea traficului și a mașinilor de la sol în subteran. La suprafață, întreg bulevardul va deveni spațiu pietonal, potrivit proiectului.


”Așa arată proiectul de pe Bulevardul Unirii în variantă completă. Alături de podurile și pasajele rutiere de la Mihai Bravu, Drumul Între Tarlale și Theodor Pallady, proiectul de la Unirii va contribui la fluidizarea circulației în Sectorul 3.Și ce înseamnă asta? Economie de timp și de carburant, reducerea poluării și mai multe zone pietonale cu spații verzi extinse”, a scris primarul Robert Negoiță pe pagina de Facebook.

Indicatorii tehnico-economici aferenți proiectului au fost supuși aprobării Consiliului Local Sector 3 în luna august, înainte de alegri, însă primarul Robert Negoiță nu mai avea majoritate după plecarea din PSD, iar proiectul nu a fost adoptat. După alegeri, majoritatea în Consiliul Local are PNL-USR-PLUS, la diferență de un vot, însă depinde cum votează PMP. Consilierii USR-PLUS din vechiul Consiliu s-au declarat împotriva proiectului din cauza costurilor foarte mari. ”Un astfel de proiect trebuie făcut de Primăria Capitalei, au spus aceștia.

Ce presupune proiectul

”Pe Bulevardul Unirii, tronsonul Piaţa Alba Iulia - Piaţa Unirii, se propune amenajarea unei zone exclusiv pietonală, la nivelul solului, pe întreaga tramă stradală, energic şi intens înverzită, ce poate acomoda diferite activităţi de petrecerea timpului liber şi/sau economice, cu devierea circulaţiei auto şi mutarea zonelor de parcare exclusiv pentru autoturisme, pe trei niveluri subterane. Realizarea obiectivului de investiţii presupune şi lucrări de deviere a tuturor reţelelor subterane din amplasament, care intră în incidenţă cu obiectivul proiectului. Pe amplasamentul destinat construirii obiectivului de investiţii există tipuri de utilităţi ce vor trebui relocate, astfel încât să se asigure eliberarea amplasamentelor necesare demarării lucrărilor pentru pasajele rutiere subterane”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre de Consiliu Local prin care se dorea aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului.

În document este explicat și de ce face instituția acest pasaj.

”Primăria Sectorului 3 s-a preocupat permanent de găsirea unor soluţii pentru fluidizarea circulaţiei rutiere şi pietonale pe arterele de circulaţie, fapt pentru care a realizat o serie de investiţii care au avut ca scop atât creşterea numărului locurilor de parcare, cât şi amenajarea, din punct de vedere urbanistic, a unor zone din Sectorul 3. Totodată, urmând exemplul marilor metropole, Bucureştiul şi, implicit, Sectorul 3, trebuie să se alinieze mişcării generale de reducere semnificativă a poluării şi de creştere a spaţiilor verzi. Luând în considerare aceste aspectele, Primăria Sectorului 3 îşi propune realizarea obiectivului de investiţii „Amenajarea unei structuri urbane integrată natural prin reorganizarea traficului auto pe Bd. U nirii- Tronson Piaţa Unirii - Piaţa Alba Iulia, sector 3, Bucureşti””, se arată în anexele proiectului de hotărâre.

Costul pasajului este uriaș raportat la bugetul Primăriei Sectorului 3 pe anul 2020 - 1,7 miliarde lei.

Principala problemă este că bulevardul se află în administrarea Primăriei Capitalei, iar Sectorul 3 nu poate investi în ceva ce nu îi aparține, potrivit legii. La finalul anului 2019, Consiliul General al Municipiului București a aprobat un protocol de colaborare între Primăria Sectorului 3 și Administrația Străzilor București ”în vederea realizării lucrărilor de interes public local referitoare la modernizarea, reconfigurarea și întreținerea și amenajarea/reamenajarea spațiilor publice situate pe rețeaua stradală principală din Sectorul 3”. Însă nu se specifică ce artere fac parte din protocol și dacă se referă și la construirea unui pasaj.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13441 vizualizari

 • +21 (31 voturi)    
  Opriti distrugerile! (Marţi, 27 octombrie 2020, 17:54)

  PrivireCritica [utilizator]

  Opriti-l pe destructivul de Negoita!! Va distruge iar toti copacii, 2 ani nimeni nu va avea caldura ... totul doar pentru a cheltui bugetul primariei la firma de constructii a sectorului 3 ( cu parandatul corespunzator). Nicusor TE RUGAM IA INAPOI IN ADMINISTRARE BD DECEBAL SI UNIRII de la Negoita. A FOST UN ABUZ AL LUI FIREA cedarea lor. Exemplu tipic de risipire a banilor publici si distrugere a spatiului verde pe o artera care are deja 3+3 benzi de masini si trotuare super largi ce au deja parcare amenajata.
 • +11 (19 voturi)    
  Copaci nu prea cred (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:02)

  emil1979 [utilizator]

  Nu stiu cum pot fi platati copaci daca in subteran o sa fie tunel. Cum poate fi creat un strat suficient de pamant?
 • +15 (19 voturi)    
  Pietonal + Parc (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:04)

  luciannn [utilizator]

  Ar fi fost frumos daca tot se gandesc sa faca bulevardul Unirii pietonal, sa transforme si imensa fundatie abandonata de langa Biblioteca Nationala in parc. Ar fi un fel de Central Park al Bucurestiului...
 • +25 (29 voturi)    
  Sunt curios... (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:26)

  Thexy [utilizator]

  ...cine este inteligentul care realizat proiectul statiilor de RATB in subteran. Oare cum s-or simti cei din statie respirand aerul acela in timp ce asteapta autobuzul?
  • +9 (15 voturi)    
   Foarte corect! (Marţi, 27 octombrie 2020, 19:55)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

   Cand am aflat prima data de proiect m-am intrebat, punctual, cu ce voi mai putea ajunge la Piata Unirii in locul autobuzului 123, pe care il iau acum din Calea Vitan ... sunt si alte trasee de transport in comun cre vor deveni subterane!
  • +2 (4 voturi)    
   o mica scapare a geniului roberto (Miercuri, 28 octombrie 2020, 12:21)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

   dar este de inteles - de ceva anisori, chiar de pe vremea cand s-a lansat in afaceri cu fetite pentru sefii PSD, a circulat numai cu limuzina. Stii, noblesse oblige, un peste nu poate cobori decat dintr-o limuzina.
  • +1 (1 vot)    
   stai (Joi, 29 octombrie 2020, 17:55)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Thexy

   stai linistit, pana se realizeaza proiectul fanfaronului Negoita, vor circula numai masini electrice :)))) In primul rand bdul este structura dependenta de primaria generala si de unde ia neghinita banii?
 • +3 (11 voturi)    
  E o idee buna dar cine plateste asa ceva? (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:47)

  Gryphus [utilizator]

  ar fi frumos ca la suprafata sa fie un PARC, piste de biciclete, trotinete etc iar in pasaj sa circule masinile.

  insa cine va plati pt acest proiect?
  • +15 (19 voturi)    
   Fraierii care inghit astfel de galusti. (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:37)

   Kecske [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   In loc sa largeasca Mihai Bravul in intersectia cu Unirii si sa treaca tramvaiul prin centrul intersectiei (deasupra metroului) pentru a avea cel putin doua benzi pe sens pe MB, facem proiecte aiurea cu pasaje subterane si iarba la suprafata dar pesemne cu paraindarat mare. Administratie fantastica. Sau fantezista, cum vrei.
   • +3 (3 voturi)    
    spune-mi și mie (Miercuri, 28 octombrie 2020, 9:49)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Kecske

    unde se întâlnește Șoseaua Mihai Bravu cu B-dul Unirii.
    • 0 (0 voturi)    
     E greu sa te orientezi pe o harta (Joi, 29 octombrie 2020, 12:07)

     neagoe [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     :-))) nu se va intersecta pentru ca ... b-dul Unirii nu se intersecteaza nici acum cu Mihai Bravu ... :-)))
  • +7 (13 voturi)    
   inutil (Miercuri, 28 octombrie 2020, 7:10)

   prio [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Exemplul este marele garaj subteran executat intre Piata Muncii si Piata Alba Iulia care nici astazi nu este inaugurat iar la suprafata este totul betonat aleile pietonale au platate cite 2-3 rinduri de copaci care se usuca pe rind pt ca nu au subtrat de pamint .Iarba nici pomeneala.
   Primarul asta nu stie altceva decit sa toarne beton .
   In parcul IOR a facut un loc pentru scateboarduri, patine cu rotile complect betonat in suprafa de 1000mp direct pe spatiul verde.
   Isi rup copii genunchii si coatele nu are nici un fel de protectie din vopsea cauciucata sau ceva asemanator.E facut in bataie de joc
   • -2 (10 voturi)    
    cel (Miercuri, 28 octombrie 2020, 9:56)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui prio

    puțin în acest moment mănânci kkt cu polonicul.
    Termenul de predare al parcării de sub B-dul Decebal este vara lui 2021. Aproape peste un an.
    Cât despre pomi care se usucă, așa e, Dar e vorba de vreo 5 din zecile plantate, iar motivele sunt diverse, nu neapărat că nu există substrat pentru rădăcini. În rest, zona arată destul de bine în comparație cu ce a fost anterior și nici măcar încă nu e gata. Ține cont că locuiesc în zona respectivă, pe care o cunosc foarte bine.
    Cât despre zona complet (și nu complect cum ai scris) betonată pentru puștimea cu role și plăci, e chiar foarte ok. Din ce voiai să fie făcută? Din carton?
 • +14 (20 voturi)    
  pai asa cateva intrebari de bun simt (Marţi, 27 octombrie 2020, 18:56)

  Adrian_1234 [utilizator]

  Adica acum dupa ce avem ditamai bulevardul pe care se merge repede si cu multe benzi, trecem in subteran cu ... cate benzi ? 3 poate 4 max. Ce naibii te faci la fiecare intersectie ?Pai iti dai seama ce de nebunie va fi cand se blocheaza subteranul ala si poti iesi doar dupa 5 km ??
  Apoi ce te faci cu autobuzele si troleibuzele ?
  Si mai apoi o sa aia o fasie mare mare cu nimic (soseaua cu 5 benzi are 20 de m pe putin + scuarul de mijloc + trotuarul si verdeata dintre trotuar si bloc. Ce faci cu o fasie de 60 m latime si 5 km lungime ?
  Facem park, ok dar nu poti planta pomi ca sub e tunel. Deci ce naibii faci acolo ? pui iarba si flori ca altceva nu ai ce.... E total aiurea plus ca congestionezi probabil singura zona care nu era congestionata on bucuresti
  • +2 (6 voturi)    
   În multe orașe europene... (Miercuri, 28 octombrie 2020, 13:41)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui Adrian_1234

   ... s-a procedat așa, cu mutarea traficului în subteran pe porțiuni centrale. Își zic cinci ca să te conving: Barcelona, Haga, Amsterdam, Frankfurt, Stockholm.
   Cu transportul în comun se rezolvă lăsând câte o bandă la suprafață, pentru autobuze (electrice?) și/sau troleibuze.
   Și o să fie bine și pentru trafic, fiindcă n-o să mai oprești la N stopuri și K treceri de pietoni.
 • +14 (16 voturi)    
  exercitiu imaginar (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:06)

  critix20 [utilizator]

  In acel tunel va exista o coada de masini datorita traficului intens pe acea artera si a unui semafor la un momentat dat pe traseu. Cum se va interveni in cazul unui: accident, incediu, sofer cu o problema medicala inconstient etc ? Exista un proiect similar in alta parte care functioneaza si care s-a lovit de astfel de probleme si totul a decurs perfect ? Este credibila implementarea acestui proiect in tara unde a existat tragedia de la Colectiv ? :(
 • +9 (11 voturi)    
  fotomodelele de 15-17 ani vor sapa la tunel (Marţi, 27 octombrie 2020, 20:31)

  BernierC [utilizator]

  angajate si testate personal de primul-primar-proxenet din istoria Romaniei; asa se va construi acel pasaj, subteran. iar deasupra va fi doar acces pietonal, asortat cu multe felinare rosii.
 • +6 (8 voturi)    
  Bdul Unirii (Marţi, 27 octombrie 2020, 21:54)

  CristescuPRadu [utilizator]

  Mai bine ar contribui la terminarea centurii ca margineste Sectorul 3.
  Mai bine ar contribuii la consolidarea liniilor de tramway de pe Calea Dudesti si mai ales portiunea de pe Camil Ressu intre Mihai Bravu si Piata Ramnicu Sarat.
  Circulatia pietonala pe Bdul Unirii este extrem de rarefiata. Cine sa mai circule si pe carosabilul Bdului Unirii ?
  Cred ca este probabil o propunere de investitie aruncata la deruta, propagandistica. Parerea mea, sper sa ma insel.
  • -4 (6 voturi)    
   nu e (Miercuri, 28 octombrie 2020, 10:00)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui CristescuPRadu

   în atribuțiile primarului de sector niciuna din observațiile dvs.
   Linia de centură a capitalei (fie ea și mărginind sectorul 3) aparține de Ministerul Transporturilor, iar circulația tramvaielor (asta incluzând atât mijloacele de transport cât și calea de rulare) este în atribuția Primăriei Generale a Bucureștiului, STB fiind în subordinea acesteia.
   • +3 (3 voturi)    
    la fel ca si bulevardul (Miercuri, 28 octombrie 2020, 19:24)

    Sofis [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Dar la noi incompetentii si 4 clase trebuie sa faca o constructie faraonica. E MAI LUNGA PARCAREA decat bulevardul. CIne naiba sta in pasaj sa astepte autobuzul in gaze de esapament de la parcare si tunel?!
 • +7 (7 voturi)    
  >>>>> (Marţi, 27 octombrie 2020, 22:30)

  GemstonePig [utilizator]

  Ce studiu de oportunitate iese de aici...o avere
 • +5 (9 voturi)    
  parerea mea (Miercuri, 28 octombrie 2020, 8:00)

  vax-albina [utilizator]

  Negoiță e ”specialist” în imobiliare. Lansează zvonul cu pasajul, prețurile apartamentelor scad, le cumpără cine trebuie și apoi se renunță la proiect. :(
 • +4 (6 voturi)    
  O idee frumoasă gândită prost. (Miercuri, 28 octombrie 2020, 9:20)

  asavreau [utilizator]

  Nu poți elimina complet transporturile în zonă.Sunt spații comerciale,ce faci cu ele?Desființate,zona își pierde interesul și va deveni un pustiu comunist-pentru cine își mai amintește cum arătau unele piațete în Epoca de Aur.Verzi,dar pustii,nimeni nu circula pe acolo,că nu era voie și nici nu aveai ce vedea/cumpăra,etc.
 • 0 (4 voturi)    
  proiectul (Miercuri, 28 octombrie 2020, 9:47)

  nahir [utilizator]

  e interesant, doar că bulevardul nu aparține de sectorul 3 ci de primăria generală. În concluzie, investiția nu o poate face Negoiță. Investiția trebuie făcută de Nicușor Dan.
  • +4 (4 voturi)    
   e interesant de nu se poate (Miercuri, 28 octombrie 2020, 15:27)

   Loyola [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   e ca si hotelul lui de 1500 de camere...
   Ce va face cu toate strazile care se intersecteaza cu bulevardul? Va fi pietonal doar intre doua strazi ?Si de ce ar trebui sa fie pietonal bulevardul ? Sunt ceva atractii turistice in zona?Mai bune ar fi sistematizat jungla de beton din spatele Ikea si Metro Pallady care se transforma intr-un Hong Kong bucurestean. Probabil ca si aici traficul va fi pietonal pentru ca pe potecile alea dintre blocuri numai fluid nu se circula. Lucrezi la Primarie?
 • +9 (9 voturi)    
  Alt pasaj (Miercuri, 28 octombrie 2020, 10:42)

  Ilie_de_la_scularie [utilizator]

  Negoita a dezvoltat o inclinatie spre pasaje (subterane si supraterane).Care e sensul unui pasaj in secolul 21?Nu rezolvi nimic cu un pasaj in interiorul orasului, doar muti traficul dintr-o intersectie in alta.

  Pasajele isi au rostul in exteriorul orasului, pe inelul exterior de circulatie.In oras exista deja semafoare inteligente care isi regleaza timpii de circulatie, semafoarele folosite in Bucuresti astazi sunt bazate pe senzori si sunt reglate manual, asta inseamna ca zilnic vei sta la fel de mult la acelasi semafor.

  Nu mai spun de faptul ca e tot o incurajare a folosirii masinii personale.

  Negolache, unde se duc tata toate noxele alea generate de zecile de mii de masini?Ai terminat de asfaltat toate strazile din sector?Au toti oamenii canalizare si apa curenta?Sunt destule locuri in scoli, crese si gradinite?Vrei sa faci ceva in zona Unirii?Ia jumatatea de teren disponibila dintre Nerva Traian si Mircea Voda si fa acolo un parc.

  Vrei sa cresti mobilitatea oamenilor, fa naiba ceva cu trotuarele minuscule pe care nu incape un carut de copil, fa strazi cu sens unic cu limitarea vitezei la 30km/h, pietonalizeaza strazile din zona centrala, restaureaza cladirile in paragina.

  Sa-i spuna cineva sa se trezeasca, este in 2020, pasajele astea la care saliveaza el erau "solutii" prin anii 60-70 in occident, cand oamenii erau disperati sa mearga cu masina.
 • +2 (2 voturi)    
  speram (Miercuri, 28 octombrie 2020, 13:25)

  martel55 [utilizator]

  ca noul primar general sa nu aprobe o astfel de aberatie...acolo ar trebui o linie de tramvai separata de restul traficului,, nu solutii de anii 70 care incurajeaza utilizarea autoturismului personal
 • +2 (2 voturi)    
  pasaj de 2,5 km - propunerea primarului Robert Neg (Miercuri, 28 octombrie 2020, 20:44)

  Zurich [utilizator]

  1) Cum se fluidizeaza traficul daca din 3benzi pe sens in prezent, se va ajunge la 2 benzi?
  2) Cum vor ajunge riveranii cu autoturisme, ce nu vor folosi parcarile subterane din diverse motive, la locuintele lor?
  3) Reţelelor subterane de electricitate, apa, gaze din amplasament apartin astazi unor companii straine, nu mai sunt ale statului roman. Poate nu vor sa le mute sau nu au cum sa le devieze si daca o vor face in final, vor cere preturi astronomice pevtru lucrarile executate.
  4)Ce se va intampla in cazul unui accident rutier in pasaj sau daca o masina are probleme tehnice?
  5)Cum ajung pompierii sau salvarea in zona?
  • 0 (0 voturi)    
   Corecte observatiile! (Joi, 29 octombrie 2020, 19:18)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Zurich

   1.poate c doua bezi fara intersectii, in subteran, sunt mai eficiente decat trei benzi la suprafata
   Dar toate celelate sunt perfect corecte!
   Daca o artera asa de mare este pietonala, ce fac riveranii, ies numai prin spatele blocurilor?
   Salvarea si pompierii poate ca vor mai putea sa intre, daca pietonalul este "soft", nu "hard".
   Insa reteele de utilitati sigur vor fi foarte greu si costisitor de deviat!
   Referitor la pct.4, marile tuneluri rutiere sau feroviarea au mici tuneluri anexe, pentru intretinere ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by