Poluare în București și Ilfov sâmbătă noaptea: Depășiri spectaculoase pentru poluarea cu praf - peste 400% pentru PM2,5 și aproape 300% pentru PM10

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Duminică, 25 octombrie 2020, 7:48 Actualitate | Administratie Locala


Poluare 24 octombrie
Foto: Hotnews
Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului - airly.eu - a înregistrat sâmbătă noapte, în jurul orei 21.00, depășiri de peste 400 la sută în București, pentru poluarea cu PM 2,5 și aproape de 300% pentru poluarea cu PM 10. Aproape toți senzorii erau colorați în roșu, galben sau portocaliu, ceea ce indică depășiri pentru cei doi poluanți, dincolo de limita maxim admisă și sigură pentru populație. Asta deși era noapte și weekend, iar traficul, considerat unul dintre principalii poluatori, era aproape inexistent la acea oră. Și rețeaua Ministerului Mediului a înregistrat depășiri, însă noaptea trecută în București doar o singură stație din cele 8 a înregistrat poluarea pentru PM 2,5 și 3 pentru PM 10. Duminică dimineață lucrurile au revenit la normal.

Interesant este că stațiile de monitorizare a calității aerului au început să înregistreze depășiri noaptea după startul sezonului de încălzire și scăderea temperaturilor.

Cea mai mare poluare a fost înregistrată la stațiile din Chilia, unde depășirile pentru PM2,5 au fost de peste 400%, iar pentru PM10 de aproape 300%, în Pipera unde PM2,5 a atins depășiri de 332%, iar PM10 - 230%, iar în Buftea - PM2,5 - 356%, iar PM10 - 260%.


Și senzorii URAD Monitor au înregistrat depășiri noaptea trecută, la ora 21 fiind aproape toți colorați în roșu. La fel și cei din rețeaua aerlive.roȘi rețeaua Ministerului Mediului a înregistrat depășiri, însă noaptea trecută în București doar o singură stație din cele 8 a înregistrat poluarea pentru PM 2,5 și 3 pentru PM 10.Stația B1 Stația de la Lacul Morii, singura care a măsurat PM2,5 a înregistrat cea mai mare valoare pentru poluarea cu PM10 de 79,83 µg/m³. Dacă calculăm, depășirea amxim înregistrată a fost de pestte 300%.


Poluarea cu PM10 a fost măsurată de 3 stații, B1 (Lacul Morii) care a înregistrat noaptea trecută maxim -99,08 µg/m³ , B3 (Mihai Bravu) cu maxim 82,79 µg/m³ și B3 (Universitate) cu maxim 97,54 µg/m³. Dacă calculăm, depășirea amxim înregistrată a fost de circa 200%.
Duminică dimineață lucrurile au revenit la normal.


Și anul trecut, din octombrie până în mai, au avut loc depășiri și cu peste 600% pentru poluarea cu praf, noaptea și în weekend, însă autoritățile nu au venit cu explicații clare. De câteva ori, Ministerul Mediului a indicat arderi necontrolate de deșeuri sau vânt puternic.

Un studiu făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare,accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”Principalele contribuții la emisia totală de PM2,5 din aer revin în mod aproape egal încălzirii rezidenţiale (45,8 %) şi traficului rutier (45,5 %), aportul surselor inventariate din sectorul industrial şi al serviciilor fiind de 8,5%. La emisia totală de PM10 din aer, principala contribuție îi revine traficului rutier (48,4 %), urmată de încălzirea rezidențială (39,2%); sursele inventariate din sectorul industrial și al serviciilor aduc un aport de 11,7%”, se arată în document.
Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-tintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020

PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane


Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.

Efecte asupra sănătăţii populaţiei


Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.

Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12713 vizualizari

 • +5 (15 voturi)    
  dezamagit (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:02)

  Dizidentul [utilizator]

  peste treizeci de ore si Firea nu a postat nimic? sa dispara asa din internet? Lipsesc comentariile sale spumoase,prietena Danuta tot nimic nu are de spus? Valul creativ a disparut?
  • +2 (4 voturi)    
   E praf natural. S-a mutat deasupra Marii Negre. (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:43)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Dizidentul

   Momentan praful a dispărut din România. Mai exista doar deasupra apelor teritoriale bulgărești, Marii Marmara și Turciei europene.

   Avem de-a face cu praf natural deplasat de curenții atmosferici. Nu este vorba de vreo poluare generata de oameni.

   Vezi harta dinamica a prafului de aici:
   https://www.windy.com/-Show---add-more-layers/overlays?camsEu,pm2p5,41.919,33.530,5

   Citat:
   "Poluare în București și Ilfov sâmbătă noaptea: Depășiri spectaculoase pentru poluarea cu praf - peste 400% pentru PM2,5 și aproape 300% pentru PM10"
 • +8 (14 voturi)    
  Si Ministerul Mediului nu stie saracul (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:05)

  Barbozen [utilizator]

  Ca poluarea vine de la CET-uri care tocmai au inceput sa livreze caldura. De cand sunt CET-urile construite asta se intampla in Bucuresti, numai ca de ceva timp incoace avem reteaua asta de monitorizare si acum se vede.
  • +2 (4 voturi)    
   Demisia ministrului Costel Alexe (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:29)

   vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui Barbozen

   Costel Alexe, ministrul PNL al mediului, tocmai a fost demascat ca si-a plagiat doctoratul.

   Firma soției domnului Relu Fenechiu are 60 de contracte de consultanță cu primării liberale pentru iluminare. Banii vin de la ministerul domnului Alexe, care tocmai a devenit șef al Consiliului Județean.

   In Iași Costel Alexe a taiat padurea Barnova-Dobrovat, contract oferit unei firme conduse de un taximetrist.

   Acestia sunt oamenii care ar trebui sa combata poluarea in Romania.
  • +3 (5 voturi)    
   Nu este de la CET-uri (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:44)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Barbozen

   Acestea functioneaza si ziua. Poluarea are alte surse. Cred ca sunt incinerari ilegale pe timpul noptii. Trebuie cautate sursele in functie de directia vanturilor. Dar este nevoie de statii de monitorizare si in localitatile limitrofe Bucurestiului.
   • +3 (5 voturi)    
    Așa este. (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:48)

    Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

    Sâmbătă după amiază pe la ora 17 în zona din Drumul Taberei unde locuiesc mirosea îngrozitor a gunoi ars. Un miros care de regulă apare doar noaptea după ora 1. Mi-am zis că se apropie intrarea noilor primari în primării și cei care mai sunt încă prin ele și fac legea provoacă și ziua fără rușine și fără teamă ultimele mizerii. De care să fie acuzați cei care vor veni.
 • +2 (12 voturi)    
  fenomenul este prezent in toata tara.. (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:24)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... de cateva zile. zicea cineva ceva de stratificarea aerului in perioada asta. uitati-va pe calitateaer.ro sa vedeti statiile din toata tara cu portocaliu-rosu. saptamana trecuta erau verzi aproape toate.
 • +3 (5 voturi)    
  istoria spune tot, daca se pierde nu sunt dovezi (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:44)

  clencix [utilizator]

  Ar trebui ca pe https://aerlive.ro/ sau cel al agenției de supraveghere sa fie harta cu istoricul ei, altfel fiecare cauta un moment de zi și nu poate ști prin ce a trecut.
  • -1 (7 voturi)    
   hehe (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:29)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui clencix

   Ce mai face colegul tau Guvid 19, l-au trimis in siberia?

   Ati cam dat-o in bara cu calculele alea pe 2 sapramani pe care iti placea sa ni le servesti.
 • +14 (14 voturi)    
  ardere deseuri in jurul Bucurestiului (Duminică, 25 octombrie 2020, 8:59)

  mihaela.b [utilizator]

  Si purificatorul meu a inregistrat valori extreme de doua ori saptamana asta (joi si ieri seara) si se simtea un oribil miros de fum, chestii arse. Daca numai am avea garda de mediu in tara asta...stai putin, avem, pe salarii colosale. Daca numai si-ar face treaba.
  • +9 (9 voturi)    
   Am simtit si eu aseara mirosul de fum (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:06)

   Cuca [utilizator] i-a raspuns lui mihaela.b

   in sectorul I. Era extrem de pregnant, credeam ca a luat ceva foc prin zona si asteptam sa aud pompierii, dar nu, nu era nici un foc, era numai poluare.
 • +5 (23 voturi)    
  Ardeau pesedistii documente din primarii (Duminică, 25 octombrie 2020, 9:15)

  comentacu [utilizator]

  Erau pesedistii care ardeau de zor documente si calculatoare din primarii.
  Serios acum, de ce nu exista o flota de drone de supraveghere, dispusa in mai multe locatii din Bucuresti care sa fie trimisa in recunoastere ori de cate ori se identifica astfel de semnale?
 • -9 (27 voturi)    
  Bine înțeles, (Duminică, 25 octombrie 2020, 9:24)

  xrogo [utilizator]

  tot Firea și PSD suntt de vina!
  • -1 (11 voturi)    
   hehe (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:31)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Stil 5 secunde, mirciulica? Steal furat si tu si firea, slugile varanului ;-)
  • -1 (9 voturi)    
   tehnic vb (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:01)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   DA...

   pentru ca au condus capitala 4 ani si nu au facut NMIMIC ca sa impiedice fenomenul asta!

   apropos stii cine nu e de vina?! Nicusor Dan ! (desi sunt convins ca sarmulitza o sa dea vina pe el)! el nici macar nu e pus oficial primar ("multumita" plangerilor psd)
  • 0 (2 voturi)    
   la câte (Duminică, 25 octombrie 2020, 16:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   dovezi de furt o fi ars fierea, normal că a fost poluare ridicată.
   Ai nimerit-o și tu o dată, din greșeală (pfui, era să zic ”din prostie”).
 • -2 (10 voturi)    
  Traficul rutier (Duminică, 25 octombrie 2020, 9:28)

  Traian2015 [utilizator]

  In sensul că mașinile ridică praful de pe străzi. Deci setul de măsuri ce trebuiesc luate ar fi: curățarea corectă a străzilor, cu mașini acceptabile nu cu matura, drenaj corect al străzilor sa ne folosim de efectul natural al ploilor, acoperirea insistenta a spatiilor verzi cu iarbă. In sensul ăsta ar trebui: cetățenii să se organizeze și să facă sisteme de raportare și de reclamație pentru toți lucrătorii care nu curăță cum trebuie strada de mâlul acumulat, raportarea tuturor balților care se formează, și proteste organizate la nivel de cartier dacă sunt ignorate. Iar la iarbă ( nu hașiș) poate contribui toată lumea. Uită te în jurul casei/ blocului. Fă ți un perimetru și mergi la 1-2 săptămâni să aduni lucrurile aruncate și ce se mai poate face. Altfel, ce sens are articolul? De ce îl mai scrii, de ce îl mai citești? Să te înfurii pe autorități? Nu ai făcut asta de când te știi? Încearcă și altceva.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu poti sa cureti langa bordura (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:13)

   produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   ....ghici de ce, pentru ca sunt masini parcate.

   Pe la mine trece adesea o masinuta din aia cu aspirator si perii. Efectul ei e fix zero. Nu are acces langa borduri pe motiv ca nu are loc. Pur si simplu, merge doar pe mijlocul stradutelor.
  • +1 (5 voturi)    
   Sa reintroducem munca patrotica!! (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:59)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui Traian2015

   scoatem si armata la curatat cartofi ?
 • -4 (12 voturi)    
  mai bine opriti masuratorile, (Duminică, 25 octombrie 2020, 9:37)

  Coresponedntu [utilizator]

  Poluarea Bukurestabadului este patologica si necesita masuri radicale . Cauzele poluarii sunt:
  1. Vagauna puturoasa este situata in cea mai proasta pozitie posibila care ar fi putut fi aleasa pentru un oras important intr-o tara, mai ales pentru o capitala. De altfel, locatia actuala a Bukurestabadului a fost aleasa de turc, in mlastini, in mijlocul campiei, aproape de Dunare, pentru a fi usor de controlat. Vechile capitale ale Valahiei erau greu de cucerit si controlat, Campulung (Campus Longus lat. sau Langenau in germana, fiind fortificat in sec XIII-XIV de sasi) sau Tragovistea. Cand au fortificat sasii Campulungul nu exista Valahia ca stat feudal. Campulung si Targoviste aveau pozitii ideale, in munte sau sub munte, aer curat, apa, materiale de constructii la discretie, aer curat.
  2. Politicile lui Ceao din anii 60, 70, 80, respectiv taierile masive de paduri din campie pt agricultura intensiva, au creat conditii pentru desertificare. Nu exista perdele forestiere, de la Craiova la Constanta tot sudul este campie fara copaci, doar palcuri izolate amenintate cu taierea. In toata Europa cultura agricola alterneaza cu padurea: Sudul Romaniei se desertfica pentru ca fara padure nu se retine apa in straturile superioare. Desertificarea din Oltenia, zona Dabuleni, se mareste de la an la an, se indreapta spre Est spre Bukurestabad.
  3. Aglomeratia urbana si traficul infernal, nesimtirea locuitorilor care merg pana in coltul strazii cu masina, sa cumpere paine. Numar exagerat de masini la mia de locuitori, cu mult peste orase cu standard de viata ridicat. Lipsa alternativelor de transport public, biciclete etc
  4. Lipsa spatiilor verzi sacrificate din interese imobiliare, urbanism defectuos, densitate urbana specifica oraselor din Orient, lipsa paduri urbane, pavelare betonare in exces.
  5. Management defectuos al gunoaielor, nu exista reciclare, economie circulara, deseurile se depoziteaza in jurul orasului si se incendiaza, voluntar sau involuntar.
  ......
 • -4 (12 voturi)    
  foarte important sa se impuna restrictii dupa 21 (Duminică, 25 octombrie 2020, 9:53)

  Je__ [utilizator]

  ca daca covidiotii ies din casa dupa ora 21 e de rau, or sa miroasa poluarea

  mai bine restrictii, toata lumea in case si rezolvam ipotetic si covidul si poluarea
  • -1 (7 voturi)    
   vai (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:02)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   nesimtit , cu un intelect indoielnic, nu-i place sa respecte legea si jigneste pe toata lumea.
   puti a pesedist!
 • +3 (13 voturi)    
  cla (Duminică, 25 octombrie 2020, 9:53)

  liviu_ [utilizator]

  masinile sunt de vina... la ora 21...


  cand o sa intelegem ca in kktu asta de oras poluarea are (nu zic ca nu contribuie si masinile personale, dar nu sunt principalele) cateva cauze:

  1 - arterile ilegale de pe langa bucuresti
  2 - constructiile care nu respecta nici o norma (masini care pleaca pline de noroi etc)
  3 - masinile statului din 1900 toamna
  4 - masinile oamenilor din 1900 toamna

  primele 2 se rezolva prin legi si amenzi dure
  ultimele 2 se rezolva prin legi care interzic masinile peste o anumita norma de poluare (sau le taxeaza mai nasol)...

  am pus masinile separat pentru ca de obicei guvernele excepteaza masinile statului, de parca ele n-ar polua. populatia tre sa aiba bani sa-si schimbe masinile ca polueaza, dar statul... e .... lasa ca mai merg!
  • +2 (6 voturi)    
   Interziceti-taxati-amendati spre epoca de aur (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:01)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   cine credea ca mintea de proletar socialist a murit in 1989 se insala amarnic.
  • +2 (6 voturi)    
   Mai sunt... (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:12)

   Andy500 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Cea mai importanta schimbare e si faptul ca au pornit CET-urile la maxim. Si nu cred ca merg doar cu gaz, ci si cu pacura!

   Plus ca in jurul bucurestiului oamenii se incalzesc cu sobe pe lemne si alte materiale combustibile. Sunt si foarte multi 'minoritari' care se incalzesc cu ce gasesc.

   Arderi ilegale sunt tot timpu lanului, doar ca in perioada asta aerul e rece si nu se mai imprastie poluarea, ci ramane la nivelul solului.
 • +3 (5 voturi)    
  Costel Alexe a reactionat taind toti pomii (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:20)

  emil bobu [utilizator]

  Competenta maxima de la guvernul PNL, sau PSD, ca la fel e.
 • +3 (3 voturi)    
  Praf si pulbere (Duminică, 25 octombrie 2020, 10:41)

  amycus [utilizator]

  O lucrare de reparatii de pe Calea Plevnei, care treneaza de peste un an, a fost in sfarsit terminata si acoperita.
  Cu nisip!
 • +5 (5 voturi)    
  astia se fac ca ploua (Duminică, 25 octombrie 2020, 11:50)

  dailyshow [utilizator]

  am iesit sa plimb cainele pe la 11 seara si era ceata, fum! vant puternic?! aiurea. dar ne place sa murim incet
 • +1 (1 vot)    
  si (Luni, 26 octombrie 2020, 13:23)

  andrei1232000 [utilizator]

  in afara de aceste povesti mai avem unele:
  mirosul infiorator de canalizare din zona statiei de metrou Aurel Vlaicu,
  mirosul de nesuportat din zona Greenfield unde se deverseaza canalizarea pe camp,
  Mirosul degajat de raul (balta) Pasarea din zona Tunari in care se deverseaza de la Philp Morris si canalizari din Otopeni.
  De ei nu se ocupa nimeni. Nu au voie ca de acolo vin spagi.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by