Aproape 500 de arbori din Peninsula Floreasca din București, aflați pe un teren proprietate privată, sunt puși la pământ. Defrișările au început vineri, iar reprezentanți ai Primăriei Capitalei au confirmat pentru HotNews.ro că instituția a emis cu aviz de defrișare pentru 467 de arbori, pe 1 octombrie 2020. Adresa unde se fac defrișările este strada Intrarea Navigatorilor nr. 15, iar acolo urmează să se construiască un cartier de blocuri de 2 etaje - One Peninsula, după cum se arată pe panoul de șantier, autorizația fiind emisă de Primăria Sectorului 1 pe 25 august 2020. Reprezentanții municipalității spun că vor fi plantați în compensare circa 2.000 de arbori.

Defrisare Peninsula FloreascaFoto: Hotnews

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că au emis avizul de defrișare legal, iar cererea de defrișare a fost făcută din 2019.

”În legătură cu solicitarea dvs va informăm următoarele: este vorba de un teren privat, în suprafață de 22 ha, deci nu de un spațiu public (parc). Avizul este dat pentru 467 de copaci cu plantare în compensare a altor 2.000. Precizăm că proprietarul terenului a început demersurile pentru obținerea avizului încă de anul trecut. Avizul eliberat de Direcția de Mediu din cadrul PMB îndeplinește toate cerințele legale și are la baza avizele și acordurile emise de instituțiile abilitate. Ca urmare, întrucât au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru emiterea avizului, neeliberarea acestuia de către PMB ar fi însemnat încălcarea legii”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei.

Potrivit panoului de șantier, Primăria Sectorului 1 a emis pe 25 august 2020 autorizație de construire pentru un ansamblu rezidențial cu subsol, parter și două etaje (107 apartamente) și 5 locuințe unifamiliale subsol, parter și două etaje și dotări la nivel de ansamblu subsol, parter și 1 etaj. Data de începere a lucrărilor este 21 septembrie 2020 și data de finalizare 20 martie 2023.

Beneficiarul investiției este One Peninsula SRL.

Pe Planul Urbanistic General terenul pe care se construiește ansamblul rezidențial figura ca spațiu verde. Prin Planul Urbanistic Zonal prin care primarul Sorin Oprescu a aprobat în 2013 autostrada suspendată, terenul a fost încadrat la categoria L - unde se pot construi locuințe cu înălțime mică.

Captură Google Maps

Captură PUG

Captură PUZ Inel Median

Legea 70/2013 prevede că "Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute că atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută".

Pe de altă parte, aceeași lege prevede că: "Terenurile înscrise în cartea funciară că fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu".