Primăria Sectorului 5, condusă de primarul pesedist Daniel Florea, a atribuit pe 10 septembrie, prin achiziție directă, 198 contracte către două firme - Idea Papel Distribution și Litera Educațional - pentru furnizarea de rechizite, cărți și boxe sau baterii externe, potrivit datelor din sistemul elctronic de achiziții publice. Acestea au ajuns la 33.000 de elevi din Sectorul 5, după cum s-a lăudat primarul Daniel Florea pe pagina de Facebook. Practic, Primăria Sectorului 5 a făcut câte o procedură de achiziție pentru preșcolari, ciclul primar, gimnazial și liceu de la fiecare unitate de învățământ de pe raza sectorului, în loc să facă o licitație mare, transparent, ce ar fi putut avea ca rezultat un preț mai mic pentru produsele cumpărate. Cele două firme au același acționariat, unul dintre patronii grupului editorial Litera.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe data de 10 septembrie, cu 4 zile înainte de începerea școlii, Primăria Sectorului 5 a dat prin achiziție directă 105 contracte firmei Ideea Papel Distribution pentru furnizarea de rechizite școlare. Cele 105 contracte au valoare totală de circa 2,7 milioane lei, iar termenul de livrare era a doua zi, pe 11 septembrie.

Pachetele pentru învățământul liceal conțin:

-Set de 4 creioane HB cu radiera, Set de 4 pixuri, Trusa geometrie, Mapa din plastic cu buton

- Speaker 3 W, compatibil cu Bluetooth, microfon inclus, 400 mAh - boxă

- Incarcator baterie/ baterie externa 4000mAh, cablu Usb si micro usb - baterie externă

Pachetele pentru învățământul gimnazial conțin:

- Ghiozdan, Penar, Set de 4 creioane HB cu radiera, Set de 4 pixuri, Trusa geometrie, Mapa din plastic cu buton LA SC. NR. 124

Pachetele pentru învățământul primar conțin:

- Ghiozdan, Penar, Acuarele 12 culori si o pensula, Set de scris - 1 stilou x2 cartuse, Set de etichete autoadezive, Mapa din plastic cu buton

Pachetele pentru învățământul preșcolar conțin:

- Rucsac, Set 12 creioane colorate, Acuarele 12 culori si o pensula, Plastilina 12 bucati, Set 12 creioane cerate, Set 12 recipiente tempera, Set 12 carioci, Set 2 bucati lipici solid, Hartie glasata lucioasa.

În aceeași zi, Primăria Sectorului 5 a mai dat firmei Litera Educational 93 de contracte pentru furnizarea de cărți, valoarea acestora fiind în total de circa 2 milioane lei.

Potrivit datelor de pe platforma de verificare a firmelor Confidas.ro, cele două firme au un acționar comun. Firma Litera Educațional are doi acționari: Vidrașcu Dan Anatolevici (50%) și Vidrașcu Marin (50%). Firma Idea Papel Distribuțion are următorul acționariat: Vidrașcu Marin (100%).