Investigație Rise Project: Primăria Capitalei condusă de Gabriela Firea a plătit dublu pentru răscumpărarea Parcului Verdi/ Ce legături au cu primarul cei care au primit banii / UPDATE Primăria Capitalei: Articolul include afirmații false, ne vom adresa justiției

de C. Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 9 septembrie 2020, 12:39 Actualitate | Administratie Locala


Investigatie Rise Project
Foto: Rise Project
Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a plătit dublu pe terenul din Parcul Verdi, ca și cum acesta era construibil și avea utilități, deși el era spațiu verde, arată o investigație Rise Project. Astfel, municipalitatea a plătit 1080 de euro/mp pentru cele 5,6 ha din parc, iar trei luni mai târziu, în grila notarilor, prețul de referință pentru terenurile din parcul Verdi a fost fixat la 561 de euro/mp. Principalul beneficiar și artizanul afacerii este milionarul Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo, condamnat definitiv și urmărit internațional. Acesta a primit aproape șapte milioane de euro din cele aproximativ 50 puse la bătaie de primăria generală.

 • UPDATE Într-un drept la replică transmis HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că articolul include afirmații false și se vor adresa justiției.


Restul beneficiarilor sunt oamenii primarului Firea, o fostă iubită a lui Codrin Ștefănescu, mama fondatorului Cancan, fiica bulibașei din Târgoviște, un deputat, un șef de clan iranian, rechini imobiliari faimoși și o armată de interpuși, potrivit riseproject.ro.

”La începutul lui 2018, samsarul a vândut inteligent felii importante din parc către oameni utili proiectului. Concomitent și la un preț decent. Dar a avut grijă. Clauza pusă în aceste contracte, o garanție pentru el atunci, reprezintă un certificat de premeditare acum. E simplu: vinde cu 1 leu lui X și mai primește 2 lei când X revinde primăriei cu 6 lei. Altfel spus, samsarul încasează triplu “în situația în care până la data de 13 decembrie 2018, terenul va fi expropriat, vândut, schimbat către orice autoritate, instituție locală sau centrală a statului (…)”, scrie Rise Project.

”În poziție flagrantă îl găsim pe Iulian Gogescu, 38 de ani, consilier personal al doamnei Firea pe probleme de achiziții. Prestează în comisia de recuperare a spațiilor verzi, deși “tata-socru” vinde o parcelă în Parcul Verdi cu peste jumătate de milion de euro.Și iată cum s-a triplat prețul: bătrânul de 70 de ani cumpărase pe 17 aprilie 2018, chiar de la samsarul Dragoș Săvulescu, aproape 500 de metri pătrați cu doar 155.000 de euro. Șase luni mai târziu, pe 12 octombrie 2018, cedează totul primăriei pe 539.999 de euro”; scrie Rise Project.

Ionela Laura Dicu a fost membră în consiliul de administrație al Companiei Municipale Parcuri și Grădini. Începând din noiembrie 2017, a cumpărat patru bucăți de pământ în parcul din Floreasca cu 873.800 de euro. Apoi le-a vândut mai departe.

”Ionela Dicu, fondatoarea firmei care a ajuns la Codrin Ștefănescu, este fiica bulibașei din Târgoviște și totodată sora lui Sebastian Costin Moise, deputat PMP. La rândul său, fratele Costin e tovarăș cu Alin, fiul lui Dorin Cocoș. ... În Parcul Verdi, triangulația s-a produs în grupul ermetic al fraților Ionela și Costin plus asociații lor, Cosmin Țîrvuloiu și Mircea Robea. Aceștia din urmă au vândut efectiv la primărie, pe persoană fizică, cu 6.6 milioane de euro. De trei ori mai mult decât cumpăraseră cu șase luni mai devreme”, mai scrie Rise Project.

Un alt beneficiar al tranzacției este iranianului Saadati Sohi Manochehr, vechi partener cu Săvulescu și bun prieten al lui Codrin Ștefănescu. Primăria Capitalei plătește 8,3 milioane de euro pe ce are el în parc.
”Cumnații săi din instituție sunt soții Dragoș Alexandru de la Serviciul Tehnico-Administrativ și Sînziana Alexandru (fostă Georgescu), expert în biroul de exproprieri al Direcției Patrimoniu. Unde s-au emis rapoartele de oportunitate pentru tranzacția uriașă din Parcul Verdi”, mai scrie Rise Project.UPDATE Într-un drept la replică transmis HotNews.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei susțin că articolul include afirmații false și se vor adresa justiției.

Prezentăm integral punctul de vedere al Primăriei Capitalei.

PRECIZĂRI

RESPINGEM TOATE INFORMAȚIILE FALSE PREZENTATE DE RISEPROJECT.RO PRIVIND ACHIZIȚIONAREA PARCULUI VERDI.


Cele 7 terenuri care compun Parcul Verdi au fost achiziționate de Primăria Capitalei:

- în conformitate cu prevederile legii

- cu votul majoritar al consilierilor generali PSD, PNL, USR, ALDE ȘI PMP

- în deplina transparență

- cu respectarea principiului cheltuirii eficiente a banului public.


Dincolo de nerespectarea unei minime deontologii profesionale, considerăm că autorii articolului au avut ca intenții doar defăimarea Primarului General și afectarea reputației acestuia, și nu informarea CORECTĂ a opiniei publice, așa cum ar presupune practicarea profesiei de ziarist cu onestitate și bună-credință.Dovada de netăgăduit că Primăria Capitalei a acționat cu respectarea tuturor prevederilor legale este aceea că procesul prin care Prefectura a contestat achiziționarea terenurilor a fost câștigat de Municipalitate.


CONCRET,
În anul 2018, ca urmare a solicitărilor repetate adresate de către cetățenii din zonă, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat două proiecte de hotărâri privind terenurile care compun Parcul Verdi:

-un proiect privind demararea achiziției celor 7 terenuri in suprafata totala de 46.088 mp situate pe strazile Giuseppe Verdi si Gheorghe Titeica in sectorul 2, in zona Parcului Verdi (HCGMB nr. 315/2018)

- un proiect de hotarare privind achiziția efectivă a celor 7 terenuri (HCGMB nr. 573/2018).Este vorba despre 7 terenuri cu statut de spațiu verde, care au fost retrocedate în trecut proprietarilor de drept (înainte de actualul mandat) si pe care Primăria Capitalei le-a recuperat in beneficiul bucurestenilor, mai ales ca locuitorii din zona au adresat solicitări repetate în acest sens.REITERĂM că proiectele de Hotărâri au avut aprobarea majorității calificate în Consiliul General al Municipiului București, fiind votate de 2/3 dintre consilierii din toate formațiunile politice PSD, PNL, USR, ALDE ȘI PMP care alcătuiesc Consiliul General.Respingem acuzațiile nefondate și rău-intenționate pe care le prezintă autorii articolului privind prețul achiziției.Terenurile au fost achiziționate la un preț stabilit corect, conform tuturor prevederilor în vigoare la data respectivă.Subliniem că, în totală contradicție cu informațiile prezentate în articol, terenurile au fost achiziționate in baza unor rapoarte de evaluare, realizate de o firmă acreditată, cu respectarea tuturor prevederilor legale, așadar nu PMB a stabilit prețul de achiziție.Toată procedura a fost realizată de o comisie, numită prin dispoziție a Primarului General, care a avut ca obiect recuperarea acestui parc.Comisia a comandat rapoartele de evaluare, potrivit procedurii legale respectate pentru achizițiile de acest fel.Așa cum detaliem mai jos, valoarea de achiziție pentru cele 7 terenuri se ridica la 49,775 de milioane de euro, sub valoarea de 59 de milioane de euro, rezultata din raportul final de evaluare realizat pentru PMB.De asemenea, suma achitată de Municipalitate reprezintă 57% din valoarea estimata și solicitată inițial de proprietari, la 87,475 milioane euro.Comparațiile realizate de autorii articolului sunt cel puțin neprofesioniste și urmăresc doar să dezinformeze opinia publică, în condițiile în care compară prețurile terenurilor din 2002 cu cele din 2018 sau 2019.Cu privire la afirmația potrivit căreia terenul ar oferi o priveliște dezolantă, facem precizarea că acesta a fost recuperat tocmai pentru a fi redat bucureștenilor ca parc, activitățile necesare fiind în curs de implementare. Astfel, aleile și scările sunt reabilitate, a fost amenajat aici un loc de joacă pentru copii, montat mobilier urban, iar sistemul de iluminat este în curs de reabilitare. Totodată, se va instala un sistem de irigații automatizat la nivelul întregului parc și se vor planta arbori și arbuști.


Scurt istoric al tranzacției

Actualizarea legislatiei a modificat pretul initial

Pentru corecta informare publică, prezentăm principalele date din istoricul acestui proiect.
Astfel, o primă evaluare a terenurilor a fost realizată pentru PMB de S.C Media City, evaluator acreditat ANEVAR, în baza prevederilor legale existente la acel moment. Ca rezultat, a fost estimată o valoare de 26.400.000 de euro pentru cele 4,6 ha, adica aproximativ 600 de euro/mp.

Proprietarii au comandat si ei o evaluare, care se ridica la 87.475.000 euro, adica 1.855 euro/mp. Prima oferta a proprietarilor a fost de 1.250 euro/mp. Oferta tinea cont de grila notariala, de alte spete similare rezolvate in instanta si de faptul ca parte dintre proprietari deja au cerut Primariei Capitalei despagubiri pentru ingradirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Ulterior, PMB a solicitat o actualizare a acestui raport, ca urmare a modificării legislației: de la data intocmirii rapoartelor de evaluare si pana la data la care Comisia s-a intrunit ca sa ia act de rezultatele evaluarii (pe 21 august 2018), s-a modificat Legea nr. 255/2010 privind exproprierile pentru cauza de utilitate publica.

Noile prevederi stabileau ca pot face obiectul exproprierii si "lucrarile de conservare sau amenajare a spatiilor verzi". În consecință, terenurile incadrate ca spatii verzi sunt evaluate, de la data modificarii respective, prin raportare la grilele notariale, care se situau la 1.300 euro/mp.

Mentionam ca, in situatia in care Primaria nu ajungea la o intelegere cu proprietarii, singurul mod de recuperare a terenurilor era exproprierea, asa ca Primaria a solicitat o actualizare a Raportului de evaluare, un raport suplimentar, din care reiesea valoarea pe care ar fi trebuit sa o plateasca Primaria in cazul aplicarii Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publica. Iar proprietarilor li s-a cerut sa vina cu o oferta ferma de pret.

Din raportul de evaluare suplimentar realizat pentru PMB, reiesea ca valoarea pe care ar trebui sa o plateasca Primaria in cazul aplicarii Legii 255 ar fi de 59.108.196 euro (1.282 euro/mp).


Proprietarii au venit cu o oferta finala de vanzare de 1.080 euro pe metru patrat, asadar sub rezultatul final al evaluarii comandate de Primarie, si, totodata, sub nivelul din grilele notarilor publici.

Întrucât întreg articolul publicat de riseproject.ro include afirmații false și argumente lipsite de fundament prezentate doar în scopul de a induce opiniei publice suspiciuni cu privire la activitatea Primarului General al Capitalei și a mai multor angajați ai PMB, cu o abordare de rea credință, vă informăm că ne vom adresa justiției, pentru a oferi cetățenilor dreptul de a avea acces la informații corecte.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8689 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  Firea tunului (Miercuri, 9 septembrie 2020, 12:53)

  cetateanulmodern [utilizator]

  Aste e stire de prima pagina.
 • +18 (18 voturi)    
  nu ii mai satura... (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:19)

  codo [utilizator]

  si justitia? unde e doamna justitie, a cumparat si ea o halca din parc?
  • +8 (10 voturi)    
   E timpul sa votam altceva, partidele ultimilor 30 (Miercuri, 9 septembrie 2020, 14:29)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui codo

   de ani nu mai pot fi reformate.
 • +18 (20 voturi)    
  Probabil ... (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:24)

  ElDiablo [utilizator]

  ... este aceiasi schema ca si in cazul mai recent al celor 115 milioane de euro pe care PMB trebuie sa-i achite lui Constanda. Dar se pare ca institutiile abilitate sa verifice si sa opreasca jafurile sunt ocupate cu alte probleme. Probabil sumele astea de sute de milioane de euro sunt considerate mizilic in Romania.
 • +20 (20 voturi)    
  Se aude la DNA? (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:26)

  Deja [utilizator]

  Oare mai e cineva la DNA in afara de portar? Pare cam liniste si pace.
 • +12 (12 voturi)    
  este In Firea Lucrurilor sa dea Tun (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:39)

  un domn [utilizator]

  altfel Principele Pandele o trimite pe Centura
 • +14 (14 voturi)    
  Am uitat... (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:45)

  ElDiablo [utilizator]

  ... ce era mai important. Uitati-va la lista cu beneficiarii smenului. Politicieni, tigani, interlopi, rude... Asta e oglinda fidela a sistemului, niste talhari care ne fura banii din buzunare, ca sa si le umple ei. Votati Firea! E in Firea oamenilor sa fie hoti!
 • +12 (14 voturi)    
  Aici sunt banii Primariei Buc, in buzunarul mafiei (Miercuri, 9 septembrie 2020, 13:47)

  Radoh [utilizator]

  cumperi un teren cu 150.000 euro astazi stiind ca Primaria il va rascumpara cateva luni mai tarziu cu 600.000 euro


  profit maxim impartit cu cei care ti-au dat informatia, asa se FURA la PSD Bucuresti si de fapt in toata tara

  DNA nimic, Politia NIMIC
  • +3 (3 voturi)    
   si totusi exista precedente (Miercuri, 9 septembrie 2020, 19:53)

   Sofis [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Becali si terenurile Mapn. Ala a vizitat macar mititica chiar si de pe post de parlamentar, d-apoi astia cu functie de socru functionar esalon 2 in primarie.
 • +11 (11 voturi)    
  Ce ma amuza (Miercuri, 9 septembrie 2020, 14:04)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Cand scriam ca tuta asta e zero barat primeam minusuri de la sustinatorii sarmei din colon si imi explicau ca are multe realziari si ca se pot vedea in rapoartele ei de activitate.

  Da, vad, multe realizari. A amanetat parcul sau poate chiar orasul.

  Nici macar Oprescu nu a avut asa tupeu... da, el aranja contracte de infrastructura, dar bataia de joc oferita de Firea nu a putut nici el sa o aplice deliberat. Nu ca ar fi Oprescu curat, dar faptul ca blonda asta e cel mai toxic primar din ultimii 30 de ani spune multe.

  Fantezia ideala ar fi sa piarda si infractorul ei iubit alegerile. Firea + Pandele, forever love la puscarie.
 • 0 (6 voturi)    
  Hahaha (Miercuri, 9 septembrie 2020, 16:42)

  consumator2 [utilizator]

  Adica Firea, miscata adanc de solicitarile cetatenilor (sic!), a hotarat: Gata! Daca cetatenii vor, atunci cumparam tot! :)))) Pai sa ne arate cati cetateni au solicitat, cati au plans disperati ca vor parcul! Si sa ne spuna reprezentantii Primariei daca numele / pozitia in Primarie a celor care au cumparat/ vandut e reala! Adica tata lu’ Xulescu, sau madam’ xuleasa chiar exista? Ca atunci e naspa...
  • +2 (4 voturi)    
   hehe, ai scos nasul speculantule (Miercuri, 9 septembrie 2020, 17:14)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Nu mai consuma ca-ti cauzeaza, speculantule de credite in valuta exotica.
  • 0 (0 voturi)    
   Pai (Joi, 10 septembrie 2020, 17:04)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Daca solicit primariei sa instaleze un WC ecologic in parc, iar primaria il cumpara la un pret de 3 ori mai mare nu ma incanta cu nimic!

   Banuiesc ca atitudinea asta e generalizata in Romanistan, ce daca fura, dar a facut si ceva pt noi ! Faptul ca cetatenii au cerut protejarea parcului nu inseamna ca primarita are liber la furt ! Capisci?
 • +4 (4 voturi)    
  Ce inteleg si ce nu inteleg (Miercuri, 9 septembrie 2020, 19:42)

  Sofis [utilizator]

  Din dreptul la replica OK, pot intelege ca adevarul poate fi la mijloc. Din experienta nu pot crede asta dar sa zicem.

  Ce nu inteleg este cum naiba se gasesc tot timpul legaturi de rudenie, tovarasie intre cei care directioneaza banul statului si cei care primesc banul statului (adica banii nostri).

  Ce naiba sa inteleg din asta, ca la examenele de a ocupa un post in primarie care sa se ocupe de spatii verzi, se au in vedere doar rudele de gradul 1 si 2 ale celor ce au drepturi asupra spatilor verzi? La jobul meu in privat sunt cautat si la afini de gradul 4, la stat unde ar trebui sa fie mai restrictiva situatia nu se gandeste nimeni ca legaturile sunt evidente si, indiferent de beneficii, furturi, despagubiri, sunt intr-o stare de incompatibilitate?
 • +6 (6 voturi)    
  conform primariei (Miercuri, 9 septembrie 2020, 19:50)

  Sofis [utilizator]

  Daca despagubirile au fost la preturi corecte inseamna ca achizitiile cu 6 luni inainte ce au fost facute la preturi de o treime, conform legii sunt nule de drept. Piata imobiliara nu s-a triplat in 6 luni deci unul din cele doua contracte este nul.

  Daca te apuci sa cauti si pe la evaluatori, notari, oare ce afli? Dar daca te duci un pic mai mult pe istoric? Chiar asa se cumpara cu sute de mii de euro terenuri de catre (saracii) pensionari care sunt in familia angajatilor platiti de primarie si cu parghii sa influenteze procesul? Bai cum drac s-au nimerit astia asa legal in aceste posturi de angajati la stat, cumparatori si vanzatori de terenuri publice?
 • 0 (0 voturi)    
  Ne vom adresa instantei :))) (Joi, 10 septembrie 2020, 14:17)

  AndreiBCO [utilizator]

  Singurul lucru pe care il stie doamna primar este sa actioneze in instanta sau sa ameninte ca o va face.
  Avocatii ei sunt cei mai norocosi oameni :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by