Consiliul General al Municipiului București a aprobat proiectele propuse de primarul Gabriela Firea prin care 250.000 de elevi, dar și profesori se pot testa gratuit de Covid-19. Persoanele care se înscriu pentru testare vor primi un sprijin financiar în valoare de 200 de lei/beneficiar ce va fi decontat unităţilor de specialitate în testare RTC-PCR afiliate proiectului, practic se vor testa gratuit. Impactul bugetar este de 55 milioane lei pentru cele două proiecte.

Gabriela FireaFoto: PMB

Proiectul care vizează testarea a până la 250.000 de elevi se numește "Şcoli sănătoase în Bucureşti" a fost adoptat de Consiliul General cu 38 de voturi ''pentru'' şi cinci abţineri, iar impactul bugetar este de 50 de milioane de lei.

Potrivit notei de fundamentare, beneficiarii vor fi elevii înscrişi în anul şcolar 2020 - 2021 în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului Bucureşti care manifestă simptome de îmbolnăvire precum febră, tuse, strănuturi repetate, roşu în gât, la triajul epidemiologic realizat de către personalul medical al instituţiei de învăţământ.

În ceea ce privește testarea profesorilor, acesta a fost adoptat cu 40 de voturi ''pentru'' şi 6 abţineri şi vizează modificarea programului "Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă", prin suplimentarea numărului de beneficiari de la 3.000 la 27.000. La ședința de luni, faţă de categoriile prevăzute anterior, a fost introdus şi personalul din învăţământ.

Astfel, vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de 200 lei: angajaţii farmaciilor, angajaţii din domeniul alimentaţiei publice, reprezentanţii mass-media, angajaţii firmelor de curierat, personalul didactic şi personalul auxiliar ce îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal din municipiul Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Impactul bugetar este de 5.442.000 lei.

Tot la propunerea primarului general Gabriela Firea a fost aprobată de CGMB cu 32 de voturi pentru (majoritatea PSD-ALDE) proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19"

Acesta vizează testarea unui număr de 60.600 de beneficiari formaţi din personalul medical şi auxiliar, cadre didactice şi personal auxiliar, lucrători din transportul public, ce-şi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Bucureşti, iar în urma testului vor afla dacă au avut boala și au căpătat imunitate.

Bugetul proiectului este de 1.333.200 lei.

"Testele serologice, care detectează răspunsul imun al organismului uman la infecţia cu noul coronavirus, pot confirma sau infirma prezenţa anterioară a infecţiei. (...) Deşi informaţii complete despre imunitatea după această infecţie nu sunt încă disponibile, datele serologice ar putea identifica subiecţii care nu mai sunt susceptibili la infecţie. Totodată, ar putea fi utile pentru identificarea potenţialilor donatori de plasmă, care ar putea fi folosită în tratamentul formelor severe", prevede raportul de specialitate.

Potrivit Agerpres, consilierul general USR Ana-Maria Ciceală a declarat că USR nu va vota proiectul "Testare pentru depistarea anticorpilor COVID-19", fiindcă această testare nu are relevanţă statistică şi medicală.

"Nu se face eşantionare, se face pe bază de voluntariat, deci nu vom avea nişte rezultate concrete. Medical vorbind, testarea de anticorpi nu detectează virusul", a explicat Ciceală.

Ea a afirmat că USR propune ca tot bugetul de la acest proiect să se ducă la acela privind modificarea programului "Testăm pentru a salva economia şi locurile de muncă", astfel încât numărul beneficiarilor acestuia să crească. De asemenea, amendamentul prevedea ca în rândul beneficiarilor să figureze şi personal medical şi auxiliar şi lucrători din transportul public. Amendamentul a fost respins în CGMB.