Primăria Capitalei va da gratuit câte o supă/ciorbă pe zi și pâine persoanelor din grupurile vulnerabile, potrivit unui proiect inițiat de primarul Gabriela Firea, cu mai puțin de o lună înainte de alegeri, și aprobat luni de Consiliul General al Municipiului București. Programul "Supa Comunitară" va fi derulat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, iar alocaţia minimă de hrană pentru o persoană va avea valoarea de 6 lei. Împărțirea hranei se va face în trei locații din zonele Obor, Viilor şi Gara de Nord.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vor fi preparate zilnic două feluri de supă/ciorbă, una cu carne şi cealaltă cu legume. Programul se adresează grupurilor vulnerabile, fără a fi obligatorie deţinerea unui document de identitate şi poate fi accesat în baza unei cereri-declaraţie.

Grupurile vulnerabile care pot beneficia de program sunt:

- persoanele sărace angajate, mai ales muncitori subcalificaţi;

- şomeri şi persoane care nu sunt angajate;

- persoane cu vârsta între 50-64 de ani care nu sunt încadrate profesional şi care sunt excluse din programele de asistenţă socială;

- persoane vârstnice, mai ales cele care locuiesc cu membri ai familiei aflaţi în întreţinere, şi persoane vârstnice singure;

- tineri care părăsesc sistemul de protecţie a copilului;

- persoane adulte fără domiciliu;

- mame adolescente;

- adulţi cu dizabilităţi;

- persoane aflate sub control judiciar;

- persoane adulte aflate în evidenţa serviciilor de probaţiune faţă de care au fost dispuse măsuri sau sancţiuni neprivative de libertate;

- victime ale violenţei domestice;

- victime ale traficului de fiinţe umane;

- refugiaţi şi imigranţi;

- familii monoparentale;

- familii expuse riscului de excluziune socială.

"Programul îşi propune să răspundă nevoilor persoanelor şi familiilor expuse riscului de excluziune socială ce nu îşi pot asigura din surse proprii hrană adecvată, cu scopul susţinerii nivelului imunitar. Totodată, acesta reprezintă o continuare a proiectului-pilot pentru asigurarea unei mese zilnice pentru categoriile defavorizate expuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2, proiect aprobat şi implementat în perioada stării de urgenţă, conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 98/23.03.2020", conform referatului de aprobare. Pe perioada stării de urgență, DGASMB a distribuit 136.000 de porţii cu mâncare în cadrul programului mai sus menționat.

În proiectul de hotărâre se mai arată că un alt motiv pentru iniţierea programului îl reprezintă faptul că de la începutul anului 2020, ca urmare a obligativităţii reevaluării situaţiei socio-economice a beneficiarilor, numărul celor care veneau acolo a scăzut cu aproximativ 10%.

"În baza interviurilor realizate de către asistenţii sociali, reiese faptul că aceştia nu au mai putut să beneficieze de cantina socială întrucât Legea cantinelor sociale, document elaborat şi aprobat în anul 1997, nu este adaptată nevoilor beneficiarilor şi situaţiei actuale din punct de vedere demografic şi socio-economic", se mai arată în proiectul adoptat.

Un alt motiv care a stat la baza inițierii programului este că la nivelul Capitalei au migrat persoane aflate într-o situaţie dificilă din punct de vedere medical şi socio-economic, care nu pot beneficia de serviciile unei cantine sociale pentru că nu pot face dovada domiciliului stabil pe raza Capitalei sau nu deţin documente de identitate.