Mai țineți minte frumoasa casă de pe stada Visarion 8, colț cu bd. Lascăr Catargiu, construită după planurile arhitectului Ion Berindei și care a fost lăsată de proprietari în paragină, s-a încercat demolarea ilegală și apoi a dispărut bucată cu bucată? Primăria Capitalei a autorizat în locul ei un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje, iar de curând au început lucrările de construire. Pe panou este și o simulare cum va arăta clădirea autorizată.

Colaj Visarion 8Foto: Hotnews

Ultimul episod din povestea casei de peste 100 de ani de pe strada Visarion 8, construită după planurile arhitectului Ion Berindei, s-a consumat anul trecut în luna iulie când proprietarii au demolat fără autorizație și rămășițele ultimelor ziduri. Reprezentanții Primăriei Capitalei au comunicat HotNews.ro la vremea respectivă că nu era nevoie de autorizație de demolare deoarece proprietarii au venit cu un act de la Cadastru care dovedește că pe teren nu mai era nimic, dar zidurile erau.

”În urmă controlului efectuat în data de 16.07.2019 de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București la imobilul din Str. Visarion nr. 8, sector 1, s-a constatat că se intervenea la elementele rămase de la construcția ce fusese cândva pe teren, lucrări ce fuseseră recomandate de un expert tehnic atestat MDRL prin Notă tehnică întocmită în dată de 10.07.2019, pentru stoparea pericolului iminent de prăbușire. În cadrul misiunii de control, proprietatul a prezentat adresa nr. 2006/01.08.2018 a Direcției pentru Cultură a Municipiului București în care se comunică faptul că s-a analizat documentația depusă pentru “desființarea clădirilor existente pe teren aflate în stare avansată de degradare în vederea eliberării amplasamentului” și “a decis respingerea/completarea documentației, întrucât cererea este fără obiect, conform Extras de carte Funciară 42081/14.5.2018 construcția nu mai există pe teren și conform vizitei Direcției pentru Cultură a Municipiului București, construcția nu mai există pe teren conform fișelor de vot ale membrilor Comisiei””, se arată în răspunsul trimis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro în 2019.

În urma cu 12 ani, casa de pe strada Visarion, nr. 8, era întreagă, chiar bine întreținută. Din 2001 imobilul a fost lăsat în paragină. În 2007, tâmplăria a fost scoasă, iar ornamentele de pe fațadă au început să se degradeze. În 2008, proprietarii au încercat să o demoleze, dar la presiunea societății civile și a presei, autoritățile au intervenit și au oprit lucrările care se desfășurau ilegal. După acest episod, casa a rămas fără acoperiș, însă fațada a scăpat întreagă. Apoi, încet-încet, imobilul a fost lăsat nepăzit și a fost furat cărămidă cu cărămidă. Anul trecut, din frumoasa casă mai erau doar câteva bucăți de zid.

În ciuda ilegalităților flagrante petrecute cu imobilul de pe strada Visarion 8 în ultimii 10 ani, pe 31 mai 2019, Primăria Capitalei a autorizat pe teren un bloc cu două subsoluri, parter și 4 etaje cu funcțiunea de locuințe colective. Beneficiarul este Bodin Claudiu Roberto, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei Capitalei.

Acest caz încurajează proprietarii care au clădiri de patrimoniu să le lase în paragină până nu mai rămâne nimic din ele, apoi pot merge cu încredere la Primăria Capitalei să ceară autorizație de construire pentru un bloc.

Imobilul din str. Visarion nr. 8 nu era monument istoric, dar se află în perimetrul Zonei Construite Protejate nr. 12 - "bulevardul rezidențial Lascăr Catargiu", în conformitate cu Planul Urbanistic Zonal - Zone Construite Protejate, potrivit unui răspuns dat de municipalitate în 2018.

Filmul distrugerii

Visarion 8 - anul 1998

Visarion 8 - anul 2001

Visarion 8 - anul 2007

Visarion 8 - anul 2008

Visarion 8 - anul 2012

Visarion 8 - anul 2018

Visarion 8 - iulie 2019