Lucrările la Pasajul Doamna Ghica se vor finaliza în această toamnă, a scris primarul general, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook. Mesajul este însoțit de mai multe imagini care arată stadiul lucrărilor dar pare greu de crezut că promisiunea poate fi respectată. Chiar daca scheletul podului va fi gata în această toamnă, licitația pentru tăblierul metalic, estimat la circa 21 milioane lei, a fost anulată la jumătatea lunii iunie, iar o nouă procedură de achiziție nu a fost inițiată în sistemul electronic de achiziții publice. În cel mai bun caz, licitația și execuția tăblierului durează încă un an. Tablierul este structura metalică care se pune peste picioarele podului, iar fără el podul nu poate fi gata.

Pasaj Doamna Ghica august - 3Foto: Hotnews

HotNews.ro a solicitat municipalității informații despre ce se întâmplă cu această componentă importantă a podului, dar nu am primit încă un răspuns.

Lucrările la pasaj au început în septembrie 2019, au termen de finalizare septembrie 2020, costă 28 de milioane de euro, sunt făcute de una dintre companiile municipale înființate de Gabriela Firea, Trustul de Clădiri Metropolitane.

Sursa foto: Gabriela Firea/ Facebook

”Garantez că lucrările la Pasajul Doamna Ghica se încheie în această toamnă! Angajații a două companii municipale sunt în acțiune zilnic: Trustul de Clădiri Metropolitane si Consolidări. La sfârșitul săptămânii trecute s-a încheiat o etapă importantă: au fost finalizate coloanele aferente infrastructurii pasajului, 36 pe tot traseul pasajului. De asemenea, a fost făcut racordul între rețeaua nouă și cea existentă de gaze naturale. Astfel, în următoarele zile va fi posibilă descongestionarea traficului din zona intersecției pe sensul Obor – Fundeni. În urma finalizării coloanelor de la pila 1 și pila 2 au fost demarate lucrările pentru infrastructura și suprastructura acestora. Radierele pentru pila 1 și culeea 1 au fost deja executate iar suprastructura acesteia a fost finalizată. Având în vedere stadiul actual al lucrărilor, estimăm că atât structura cât și umplutura la rampa 1 vor fi finalizate până la sfârșitul lunii august”, a scris Gabriela Firea pe pagina de Facebook.

În paralel, continuă și lucrările de montare a bordurilor, realizarea infrastructurii de rutiere (carosabil, trotuare și parcări) precum și montarea stâlpilor pentru iluminatul stradal.

”La sfârșitul acestei săptămâni vor fi demarate lucrările de asfaltare pe trotuare, parcări și stațiile de autobuz. Acolo unde rețelele de utilități au fost relocate total, săptămâna viitoare încep lucrările pentru sistematizarea drumului. Orice șantier creează disconfort, însă, fac apel la înțelegerea locuitorilor din zonă, cât și a participanților la trafic. Vă mulțumesc tuturor pentru răbdare”, a mai scris Firea.

Pe 7 august, Asociația Pro Infrastructura posta pe pagina de Facebook că pasajul nu are cum să fie gata în această toamnă: ”Deși primarul Firea afirmă în mod mincinos că acest proiect va fi finalizat în această toamnă, se poate observa cu ochiul liber că lucrările sunt într-un un stadiu incipient, executându-se operațiuni la fundațiile podului, relocări de utilități sau la bretelele prin care va fi deviat traficul. În plus, licitația pentru realizarea tablierului metalic a fost anulată recent. Solicităm autorităților locale mai multă responsabilitate în declarații, canalizându-și astfel energia spre adevăratele blocaje ale proiectelor de infrastructură din București.”

Primăria Capitalei a emis autorizația de construire pentru pasajul de la Doamna Ghica pe 23 septembrie, a anunțat primarul general, Gabriela Firea, pe pagina de Facebook. În prima etapă vor avea loc lucrările de deviere a rețelelor edilitare. Lucrările la pasaj se vor finaliza în 12 luni, iar costul estimat este de 28 de milioane de euro. Constructor este Trustul de Clădiri Metropolitane București, una dintre companiile municipale înființate de Gabriela Firea.

Pasajul va avea două benzi de circulație pe sens, cu spațiu rezervat pentru linie de tramvai, în cazul în care va fi nevoie.

”Pasajul va începe din zona intersecției străzii Doamna Ghica cu Bulevardul Lacul Tei. Accesul spre pasaj va fi reconfigurat, iar partea carosabilă va fi extinsă de la 4 benzi la 6 benzi. Toate intersecțiile cu drumurile laterale vor fi reamenajate ținând cont de noua configurație stradală, pentru asigurarea unei circulații fluente. De asemenea, în conformitate cu discuțiile avute cu membrii Comisiei Tehnice de Circulație, s-au păstrat numărul și poziția celor trei stații de autobuz. Trotuarele se vor proiecta pe ambele părți ale arterei și vor avea o lățime de minimum 1.5 metri”, a explicat primarul Gabriela Firea, la semnarea contractului cu constructorul.