O superbă casă neoromânească din cartierul Dorobanți, strada Av. Iuliu Tetrat nr. 11, ar putea fi demolată pentru a face loc unor blocuri de 3 și 4 etaje, potrivit unui proiect imobiliar postat pe site-ul Primăriei Capitalei. Municipalitatea nu a emis autorizația de demolare, însă proiectul imobiliar are aviz de oportunitate, semnat de fostul primar interimar al Capitalei Răzvan Sava, în 2016. Pasul următor este eliberarea avizului de urbanism și rămâne de văzut dacă instituția condusă de Gabriela Firea îl va da. Apoi decizia finală aparține Consiliului General.

Colaj casa Av. Iuliu Tetrat 11Foto: Hotnews

Potrivit planșelor afișate pe site-ul Primăriei Capitalei, frumoasa casă neoromânească ar urma să fie demolată, iar pe locul ei beneficiarul ALSOM DEVELOPMENT vrea să construiască în loc două blocuri de locuințe - unul cu subsol, parter și trei etaje, iar al doilea cu subsol, demisol, parter și 4 etaje. Proiectant este firma KXL. Terenul are o suprafață de 480 mp.

Cartierul Dorobanți este zonă protejată cu grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural-urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente. Potrivit regulamentului zonei protejate, indicatorii urbanistici maxim admiși sunt POT - 40%, CUT- 1,8 și înălțimea maximă 10 m.

documente

AO

(20 Aug 2020) PDF, 1MB

Cele două blocuri propuse au indicatorii POT - 48%, CUT - 2,16 și înălțimea maximă, 4 etaje - 20 m, dublu față de ce este permis în prezent.

Dacă imobilele care alcătuiesc zona protejată se demolează rând pe rând aceasta își pierde valoarea.

În ultima vreme, Primăria Capitalei a dat autorizație de demolare pentru mai multe case superbe din centrul orașului. Majoaritatea aveau circa 100 de ani.

Citește aici despre ce imobile este vorba.