În plină pandemie de COVID-19, Primăria Sector 6 - condusă de primarul PSD Gabriel Mutu - vrea să aloce 846.000 euro pentru reabilitarea unui parc din Chișinău, proiectul fiind analizat joi de consilierii locali.

Gabriel Mutu, primarul sectorului 6Foto: Agerpres

Proiectul aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Consiliului Local al Sectorului 6 vizează finanțarea lucrărilor de reabilitare a Parcului "Alunelul" din Sectorul Buiucani din Chișinău, Republica Moldova, din bugetul propriu al Consiliului Local al Sectorului 6 București, cu suma de 846.000 de euro. Proiectul a fost înaintat de primarul PSD al Sectorului 6, Gabriel Mutu.

Pe lângă contribuția Primăriei Sectorului 6, este prevăzută și suma pe care ar urma să o aloce Primăria Chișinău - 102.000 de euro.

"Prin adresa 22/446 din 02.07.2020 transmisă de Pretura Sectorului Buiucani, înregistrată la Sectorul 6 al Municipiului București cu nr. 18991/02.07.2020 se solicită Sectorului 6 al Municipiului București acordarea suportului financiar în valoare de 846.000 Euro pentru implementarea proiectului „Reabilitarea Parcului Alunelul”. Valoarea totală a proiectului este de 948.000 Euro, Pretura Sectorului Buiucani urmând a asigura din surse proprii 12% din valoarea totală a lucrărilor, respectiv 102.000 Euro”, se arată în Raportul de specialitate al proiectului.

Primăria Sectorului 6 motivează că alocă banii în baza unui acord de înfrățire încheiat între cele două localități.

”Potrivit art. 35^ 1 alin. (1) din Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, “autoritățile administrației publice locale din România pot aproba finanțarea unor proiecte propuse de către autoritățile administrației publice locale din Republica Moldova, în baza acordurilor de înfrățire/cooperare încheiate în condițiile legii. Prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 296/28.11.2019 a fost aprobată încheierea Acordului de Cooperare între Sectorul 6 al Municipiului București din România și Sectorul Buiucani al Municipiului Chișinău din Republica Moldova în vederea promovării unor interese comune. Prin adresa nr. 22/446 din 02.07.2020 transmisă de Pretura Sectorului Buiucani, înregistrată la Sectorul 6 al Municipiului București cu nr. 18991/02.07.2020 se solicită Sectorului 6 al Municipiului București acordarea suportului financiar în valoare de 846.000 Euro pentru implementarea proiectului „ Reabilitarea Parcului Alunelul”. Valoarea totală a proiectului este de 948.000 Euro, Pretura Sectorului Buiucani urmând a asigura din surse proprii 12% din valoarea totală a lucrărilor, respectiv 102.000 Euro”, se arată în expunerea de motive.

Durata acordului de finanţare este de 12 luni, începând cu data semnării prezentului acord de finanţare, respectiv până la data terminării lucrărilor prevăzute în contractul de antrepriză.

”Este o mană întinsă Chișinăului, eu vă mulțumesc anticipat pentru acest lucru. Noi la Chișinău avem nevoie de mare ajutor, orice bănuț care ne poate fi oferit este foarte important. Avem un buget extrem de mic, iar criza pandemică ne-a dat toate planurile peste cap și sunt multe lucruri de reparat, abia reușim să acoperm cheltuielile curente. În cazul în care proiectul va fi votat, este primul parc din Chișinău care va fi reabilitat cap -coadă în ultimii 30 de ani. Este un parc simbol pentru Chișinău, care a fost distrus, un parc cu o suprafață de 7 ha. Vom reabilita aleile pietonale, vom construi o fântână arteziană, scene de vară, vom reabilita iluminatul, sistem de irigare - nu avem niciun parc cu sistem de irigare, vom amenaja zona adiacentă parcului. (...) Când veți intra în parcul Alunelu vă veți simți acasă, în România. Vor fi simboluri românești.”, a declarat Vadim Brânzaniuc, reprezentantul administrației locale din Chișinău, prezent la ședința online a Consiliului Local Sector 6.

Sorin Ioniță, expert în administrația publică, atrage atenția pe pagina de Facebook că ar putea fi anumite probleme cu finanțarea acestui proiect.

”Primăria Sectorului 6 Bucureşti a aprobat o finanţare de 850.000 euro pentru reabilitarea parcului Alunelul din Chişinău. Asta vine undeva în nordul oraşului, când intraţi pe Calea Ieşilor, îl vedeţi pe dreapta. Lucrările începuseră anul trecut când primăria Chişinău anunţase un cost de vreo 250.000 euro, dar pesemne nu le ajung banii. N-ar fi nimic în neregulă, ajutor pe un program de înfrăţire, atâta doar să nu fie vreo şuşanea PSD-Firea cu Iv Ceban, primarul pro-rus al Chişinăului, motiv să mai dea nişte lucrări servite firmei lor de casă Vego, aia cu “PUG gratis”. Plus, locul e delicat: parcul Alunelul s-a făcut în perioada sovietică peste un vechi cimitir evreiesc, iar în 2003 s-a ridicat aici memorialul pogromului din 1903, o tragedie politică de răscruce în istoria Europei, de care vă povesteam deunazi”, a scris Sorin Ioniță.