Asociația Parcul Natural Văcărești cere Ministerului Mediului să intervină urgent pentru a salva aria protejată din inima Bucureștiului

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2020, 15:05 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Natural Vacaresti - seceta
Foto: Asociatia Parcul Natural Vacaresti
Parcul Natural Văcăreștise află într-o situație gravă și este în pericol să-și piardă caracteristicile naturale și de peisaj pentru care a fost înființat dacă autoritățile centrale nu intervin urgent, atrage atenția Asociația Parcul Natural Văcărești într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Mediului, Costel Alexe. La doi ani de la desființarea administrației parcului și preluarea sa de către Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), acesta nu mai are Consiliu Științific, Consiliu Consultativ, corp de rangeri, responsabil cu paza, regulamentul parcului nu este aprobat, Planul de management, document esențial pentru gestionarea parcului, se află într-un orizont îndepărtat, infrastructura de vizitare se degradează iar nivelul apei din lacuri este la un nivel atât de jos încât biodiversitatea acvatică este amenințată, potrivit sursei citate.

”Sunt lucruri pe care le-am adus în atenția dumneavoastră în repetate rânduri. Fără o intervenție de urgență pentru implementarea măsurilor minime de conservare și fără aprobarea documentelor menționate mai sus, parcul este în pericol să-și piardă caracteristicile naturale și de peisaj pentru care a fost înființat”, se arat în scrisoare.

Asociația Parcul Natural Văcărești a trimis Ministerului mediului o listă cu principalele probleme și soluțiile pentru salvarea ariei naturale protejate.

Prima problemă este că parcul nu are un regulament li din această cauză nu se poate organiza paza.

”Deși la începutul lunii iunie ați declarat oficial că în cel mai scurt timp posibil Regulamentul parcului va fi aprobat, documentul este în continuare la Ministerului Mediului, așteptând aprobare. Reamintim că Regulamentul a fost trimis către Ministerul Mediului încă din anul 2018. Întârzierea aprobării Regulamentului face imposibilă organizarea pazei parcului și supravegherea tuturor activităților care se desfășoară între limitele acestuia. Având în vedere că Regulamentul a trecut printr-o serie de dezbateri publice, solicităm aprobarea lui de urgență. (...) Lipsa pazei permanente face imposibilă organizarea de acțiuni pentru protecția parcului, a infrastructurii de vizitare și a vizitatorilor. În lipsa pazei sunt posibile acte de agresiune asupra vizitatorilor. Considerăm că nu este cazul ca fapte grave să se producă pentru a se putea lua măsurile adecvate, iar autoritatea responsabilă trebuie să își asume cu fermitate această sarcină. Formarea unui corp de rangeri, instalarea unui gard și contractarea unei firme de pază sunt măsuri necesare și urgente fără de care nu poate fi asigurată protecția parcului și a vizitatorilor. Fondurile pentru aceste obiective (gard, contractarea firmei de pază) pot fi direcționate prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, din costurile aferente Planului de Management”, se arată în scisoarea transmisă Ministerului Mediului.


A doua problemă este lipsa planului de management.

”Planul de management este documentul fără de care măsurile urgente de protecție și conservare nu pot fi aplicate. Totodată, în lipsa acestui document, este imposibilă aplicarea de programe de reconstrucție ecologică, gestionarea luciului de apă și a faunei acvatice, controlul speciilor invazive, dezvoltarea infrastructurii de vizitare și a programelor de educație și informare. Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) și-a declarat oficial sprijinul pentru realizarea și finalizarea Planului de management pro bono. Reamintim că partea cea mai consistentă a Planului de management a fost redactată de APNV în perioada în care a fost administrator și că suntem gata să-l punem la dispoziția autorității responsabile, la cerere. Solicităm finalizarea de urgență a planului de management și aprobarea acestuia prin ordin de ministru”, se mai arată în scrisoare.

A treia problemă este managementul apelor din parc. Din cauza secetei și a lipsei măsurilor de management a vegetației, nivelul apei în bălțile parcului a scăzut la cote care afectează negativ biodiversitatea acvatică.

”Împreună cu Administrația Națională "Apele Române" pot fi aplicate soluții urgente prin pomparea apei din Râul Dâmbovița, situat în proximitate. Extragerea stufului, extragerea speciilor invazive, dezvoltarea de proiecte de captare și menținere a apelor pluviale de tip "rain garden", sunt alte soluții care se pot aplica pe termen scurt. APNV este pregătită să intervină cu sprijin logistic și științific în vederea aplicării soluțiilor menționate. Solicităm identificarea și aplicarea de măsuri de urgență pentru menținerea unui nivel stabil al apei în lacurile din parc”, se mai arată în scrisoare.

Din cauza faptului că parcul nu este păzit, dar și fiindcă nu există un plan de prevenire și apărare impotriva incendiilor, oricând se poate produce un incendiu major, care poate distruge parcul.

”Vegetația uscată crește riscul incendiilor. Fără o intervenție urgentă și hotărâtă, riscul de incendii de vegetație rămâne maxim, mai ales în perioada septembrie - martie, sezonul incendiilor din Văcărești. Ultimul mare incendiu, din februarie a.c., a afectat o suprafață de peste 90 de ha, amenințând inclusiv locuințele din proximitatea parcului. Asigurarea supravegherii la acest capitol este dificilă și trebuie pregătită din timp. Parcul are nevoie de un plan de pază și de un plan de prevenire și apărare împotriva incendiilor. Totodată, este necesară o infrastructură de hidranți în proximitate, puncte de intervenție în interior, managementul vegetației care să includă realizarea unor breșe largi pentru oprirea propagării focului. Sub coordonarea instituțiilor responsabile, APNV se poate implica prin membri, voluntari, sprijin logistic. Dar este nevoie de un apel de urgență din partea dumneavoastră”, se mai arată în scrisoare.


În scrisoarea adresată ministrului Mediului, Costel Alexe, reprezentanții ONG-ului cer instituției să intervină rapid pentru salvarea ariei naturale protejate.

”Domnule Ministru al Mediului, Costel Alexe, doamnă Președintă a ANANP, Adi Croitoru, în anul 2016, la înființare, Parcul Natural Văcărești a fost considerat un proiect de nivel internațional pentru ilustrarea sinergiilor dintre echilibrul natural, fragilitatea zonelor umede, dinamica peisajului și nevoile de educație și recreere ale comunității. Reprezentați ai RAMSAR (Convenția Internațională a Zonelor Umede), WLI (Wetland Link Internațional) și personalități precum: Prințul Charles, ambasadori, naturaliști din România sau de peste hotare au apreciat în repetate rânduri valoarea proiectului. În ultimii doi ani, pe fondul lipsei de acțiune din partea instituțiilor responsabile, parcul se degradează constant, riscul de a-și pierde caracteristicile științifice și culturale pentru care a fost înființat fiind, pentru prima oară, la cote alarmant de mari. În calitate de parteneri, de entitate care a coordonat operațiunile de înființare ale parcului și de foști administratori ai parcului, vă solicităm intervenția de urgență pentru asigurarea condițiilor de management necesare protecției biodiversității, reconstrucției ecologice și amenajării corespunzătoare a singurului parc situat în mediul urban din România”, se mai arată în scrisoare.

Asociația a administrat parcul din 2016, când a căpătat statutul de arie naturală protejată, până în 2018 când Guvernul Dăncilă a dat o Ordonanță de Urgență prin care a scos din legislația de mediu noțiunea de custode al ariilor naturale protejate, și astfel ONG-urile au fost înlăturate din administrarea ariilor naturale.
Tot atunci a fost înființată Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) care avea în sarcină să administreze ariile protejate. Modificarea a fost aspru criticată la vremea respectivă de societatea civilă, deoarece statul român a apelat la această formulă cu custozii deoarece nu avea capacitatea să gestioneze singur aceste zone. Custozii ariilor protejate erau în bună parte ONG-uri, dar și primării, consilii județene, universități, societăți comerciale.

La doi ani după această modificare, în cazul Parcului Natural Văcărești lucrurile nu s-au îmbunătățit.

Sursa foto: Asociația Parcul Natural Văcărești


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3542 vizualizari

 • +9 (13 voturi)    
  Ha ha ha (Miercuri, 29 iulie 2020, 15:10)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cui Cere? Ministerului Mediului, adică lui Alexe zis „Drujba” Păi ala e tata distrugerii padurilor si al parcurilor naturale. Nu degeaba este el discipolul uslaș al infractorilor Fenechiu & Chiuariu
  • +5 (7 voturi)    
   PSDul a scos ONGurile si a creat o noua sinecura (Miercuri, 29 iulie 2020, 17:47)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   PNLului nu-i pasa...
   • -2 (2 voturi)    
    Tu vrei natural amenajat cu toate utilitățile. (Miercuri, 29 iulie 2020, 19:03)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Dacă-i parc natural are poteci din pământ,nu asfaltate/pietruite,apa în lacuri este atât cât asigură izvoarele naturale,nu cu apă din rețeaua publică de apă.Și da,așa-i natura are și perioade de sdecetă și oamenii merită să vadă natura cum se luptă să supraviețuiască.Asta este o lecție,să vezi parcul pe secetă,uscat ,în agonie și să-l vezi după o ploaie cum renaște la viață.
    • +2 (2 voturi)    
     De unde sti ce vreau eu? (Miercuri, 29 iulie 2020, 19:46)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     De unde ai tras concluzia?
 • -1 (17 voturi)    
  am fost si eu in jegul asta numit parc natural (Miercuri, 29 iulie 2020, 15:10)

  Radoh [utilizator]

  m-am plimbat cu bicicleta in jurul acesrtei mizerii 'naturale' si am ramas cu o parere foarte proasta

  in primul rand nu e amenajat deloc, nici macar o poteca asfaltata pe deasupra nu exista, sa te poti plimba ca oamenii pe deasupra parcului.

  jos sunt niste BALARII unde animalele salbatice si-au facut culcus si in loc sa curete locul ce s-au gandit unii?! hai sa-i spunem...parc natural

  o mizerie
  • +4 (14 voturi)    
   Și nu e singurul caz (Miercuri, 29 iulie 2020, 16:17)

   2mai [utilizator] i-a raspuns lui Radoh

   Într-adevăr revoltător!

   Am fost de curând în Parcul Național Retezat și am rămas super dezamăgit. Nu există niciun drum asfaltat până sus pe creastă sau măcar până la frumoasele lacuri, a trebuit să mergem pe o potecă îngustă plină de buruieni și pietre. La refugiul de la Bucura nu am găsit nici măcar un grătar sau un burger van ceva, a trebuit să mâncăm din pungă niște chipsuri. De wifi nu mai vorbesc, am încercat în zadar să vâd un film pe Netflix, dar administrației parcului se pare că nu îi pasă de turiști.

   În plus, am fost în mod constant deranjați de insecte, păsări, precum și de țipătul câtorva marmote. Chiar nu poate nimeni să curețe acel loc?
   • +1 (13 voturi)    
    compari un parc natural cu ceva artificial? (Miercuri, 29 iulie 2020, 16:46)

    Radoh [utilizator] i-a raspuns lui 2mai

    vacaresti NU e parc, e o chestie de BETON in mijlocul unui oras de beton

    deci comparatia ta cu o padure din munti e aberanta dar trecem peste

    eu n-am zis ca trebuie facut drum prin parc ci doar amenajata o poteca, macar ca alea din Retezat (unde am fost si eu) pe DEASUPRA

    tu preferi sa fie lasate gunoaie pe de jur imprejur?
 • -6 (16 voturi)    
  băgați vă rog și câțiva ursi (Miercuri, 29 iulie 2020, 15:37)

  MG [utilizator]

  sunt drăgălași și foarte importanți pentru ecositem și pentru țară!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by