Termoenergetica, furnizorul de apa caldă și căldură în București, are datorii de peste 400 milioane lei la ELCEN / Cum a ajuns compania în aceeași situație ca fostul RADET, în doar câteva luni de la înființare

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2020, 15:39 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Facebook
La nici un an de la preluarea activității RADET, compania municipală Termoenergetica a adunat datorii de peste 400 milioane de lei la ELCEN, producătorul de energie termică. ELCEN analizează opțiunea de a cere intrarea în insolvență a companiei municipale, potrivit uni comunicat transmis de Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN. Contactat de HotNews.ro, directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, dă vina pentru acumularea datoriilor pe Guvern, dar promite că le va plăti. Reamintim că RADET a intrat în insolvență apoi în faliment după ce a acumulat datorii de 3,7 miliarde lei la ELCEN.

”Intenția ELCEN vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului București (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenția aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Neplata subvenției a creat mari probleme financiare ELCEN-ului. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020”, se arată în comunicatul de presă transmis de Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN. În cazul în care va cere insolvența, ELCEN va solicita și atragerea răspunderii conducerii companiei municipale, potrivit sursei citate.

Defalcat, datoria Termoenergetica la ELCEN arată astfel:
 • 154.087.348,37 lei - februarie 2020
 • 146.351.566,05 lei - martie 2020
 • 88.344.412,50 lei - aprilie 2020
 • 16.534.576,76 lei -mai 2020

Administratorul judiciar al ELCEN spune că din cauza acestei situații, producătorul de energie termică a ajuns să acumuleze o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare.

”În prezent, ELCEN se află în situația iminentă de a înregistra un cash-flow negativ, fapt care va conduce la imposibilitatea achitării facturilor emise de furnizorul de gaze naturale. În acest context, ELCEN a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligațiilor financiare. Dacă se va ajunge în această situație, ELCEN nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde și a căldurii în București”, se arată în comunicatul de presă transmis de Sierra Quadrant.

Contactat de HotNews.ro, directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, confirmă datoria către ELCEN, însă dă vina e guvern pentru această situație.

”Subvenția o plătește Primăria Capitalei, nu noi. Noi funcționăm pe bază de cont Escrow, ce bani intră acolo - banii de la populație și subvenția de la primărie -se împart la toți, instant, conform procentelor. Noi nu avem niciun control, nu am eu un control asupra banilor care intră în acest cont. Legea ne obligă să avem acest cont. Nu am un control asupra Primăriei să o oblig să plătească subvenția. Datoria este de peste 400 milioane lei, dar trebuie făcută o mențiune foarte importantă. Anul trecut, Guvernul României, sub o formă sau alta, din Trezorerie sau din Fondul de Rezervă, a dat 540 de milioane lei. Anul acesta au dat zero. Dacă s-ar fi dat aceiași bani ca anul trecut, acest ajutor, nu ar fi existat aceste datorii. Pe de o parte nu îmi dă bani, pe de altă parte mă acuză că nu plătesc. Există posibilitatea ca Guvernul să intervină prin Ministerul Dezvoltării sau prin fondul de rezervă. Nu avem datorii la ceilalți furnizori. Noi din ce am încasat partea noastră, am plătit. Facturile au fost mult mai mari, noi am tot plătit, am plătit decembrie, ianuarie, o parte din februarie și la ELCEN”, a declarat Burghiu.

Acesta spune că Primăria Capitalei nu a avut din ce să plătească subvenția dacă nu a primit ajutorul de la Guvern sau un împrumut.

”Noi am făcut solicitări de împrumuturi la Guvern pentru a susține activitatea de termoficare, ținând cont că subvenția este cea mai mare din țară, populația plătește 163 de lei, iar costul real este undeva la 500 lei. Primăria Capitalei a făcut cerere de a se împrumuta, nu a fost aprobată de Guvernul României, este o lege care spune că Ministerul Dezvoltării poate să dea până la 40-50% din subvenție, nu au dat, am făcut solicitare să ne dea bani din fondul de rezervă, nu au vrut. Primăria nu a plătit subvenția pentru că nu primește bani de la Guvern pentru că bugetul Primăriei este format în proporție de peste 90% din IVG. Este dependentă de Guvernul României”, a mai spus directorul Termoenergetica.

Acesta dă totuși asigurări că bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă.

”Problema termoficării nu este a Bucureștiului, nu este a întregii țări, dacă termoficarea ar cădea, nu pică doar încălzirea, pică și electricul. De asta, de fiecare dată până în acest an, Guvernul a intervenit și a ajutat. Acum nu vrea. Bineînțeles că vom plăti datoriile imediat ce primim bani, vom achita toate facturile. Și noi avem de primit bani. Aceste lupte economice, juridice, nu afectează funcționarea sistemului de termoficare. Ei încearcă să inducă o panică în populație, că o să rămânem fără apă caldă și căldură, așa este în fiecare an, dar ați văzut că nu am rămas. Sub nicio formă alimentarea cu apă caldă și căldură nu va fi pusă nicio secundă în pericol, indiferent de aceste datorii se va găsi formula economică de a le achita”, a mai spus Burghiu.

Administratorul judiciar al ELCEN spune însă că vina pentru acumularea acestor datorii o poartă conducerea companie și prostul management.

"Situația actuală arată că Termoenergetica a luat de la RADET nu doar aceeași echipă de conducere care a băgat RADET în faliment, dar și modelul de management, pe care vedem că îl implementează în același mod dezastruos la noua companie. Să cumperi marfă fără să o plătești, știind că nu ți se întâmplă nimic, reprezintă o strategie care, din păcate, va accentua și mai mult criza în care se află sistemul de termoficare din București. De suferit, din păcate, vor avea bucureștenii și celelalte instituții racordate la rețea care, deși își plătesc la timp facturile, s-ar putea să nu mai primească apă caldă și căldură. Facem un apel la responsabilitate, la identificarea unor soluții care să deblocheze această situație financiară gravă și care să asigure premizele pentru pregătirea sezonului de iarnă, mai ales că situația infrastructurii de furnizare a agentului termic este critică’’, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

Date despre sistemul de termoficare din București

Termoenergetica (fostul RADET) este distribuitorul de apă caldă și căldură din Capitală și se afla in subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea. ELCEN este producătorul de energie termica de la care Termoenergetica cumpără agentul termic și-l distribuie bucureștenilor. Societatea se află în subordinea Ministerului Energiei.

Compania Termoenergetica a fost înființată în martie 2019 și este condusă de Alexandru Burghiu - fostul administrator RADET. Activitatea RADET a fost preluată de Termoenergetica în decembrie 2019. Curtea de Apel București a decis pe 11 noiembrie 2019 falimentul RADET.

Potrivit ultimelor date făcute publice de municipalitate, la sistemul centralizat de încălzire sunt racordate aproximativ 562.000 de apartamente, reprezentând peste 8.600 de blocuri, în care trăiesc circa 1,21 milioane de oameni, dar și aproximativ 4.900 de instituții, obiective sociale și agenți economici.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea RADET, se compun din:46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
 • rețelele termice primare - 987,34 km;
 • puncte termice și module termice - 1.012 buc.;
 • rețele termice secundare - 2.964,64 km.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4723 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  "Cum a ajuns"? (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:54)

  MythRo [anonim]

  Ce gluma proasta. Credea cineva ca daca ii schimba numele, se schimba naravul? Aceeasi Marie cu alta palarie...
  • +3 (3 voturi)    
   Miliarde prapadite pe salarii: (Miercuri, 22 iulie 2020, 22:39)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui MythRo

   În 2017 G.Firea a înființat 22 de companii. Astăzi sunt funcționale 18. Câți oameni lucrează în aceste companii? 4500 de persoane. 1500 doar la Compania Municipală Consolidari. Salariile? Evident mai mari ca în sectorul privat. Ajung la 7400 lei NET. Cu câți bani au fost capitalizate? Mai clar, câți bani a luat G. Firea de la investiții pentru plata SINECURILOR? UN MILIARD de lei!!! Așa își bate joc G.Firea de banii românilor. Va urma!”, a mai scris Florin Cîțu

   „În 2019, cheltuielile cu personalul au crescut, din 2016, de la 581 de milioane la 1,5 miliarde, de trei ori costul cu personalul. Dacă luăm în calcul salariu mediu brut pe 2020, care este de 5.429 de lei, în comparație cu ce există în aceste companii, vom vedea că banii sunt tocați strict pentru clientela și personalul de partid al PSD”, a declarat Bujduveanu.

   ministrul Finanțelor a afirmat că, în mandatul acesteia, Primăria București a cheltuit anul trecut 80-90% din bugetul de 5,8 miliarde de lei pe salarii pentru angajații proprii, în vreme ce pentru subvețiile la căldură și apă caldă s-a împrumutat cu 460 de milioane de lei.
   „Bugetul PMB folosit de primarul general în scop electoral! Astăzi este un moment bun să aflați cum au fost cheltuiți banii dumneavoastră de Gabriela Firea. PMB a avut un buget anual în medie de 5.8 miliarde lei în perioada 2017-2019 versus 3.9 miliarde lei în 2016.

   Daca nu e adevarat sa-i dea Tzatza in judecata!
   • 0 (0 voturi)    
    AIA MERITĂ MITICII!!! (Joi, 23 iulie 2020, 11:41)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Să voteze Firea!
 • +19 (19 voturi)    
  acesti bani s au dus in Grecia ! (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:01)

  un domn [utilizator]

  pe vouchere !

  acesti bani s au dus pe Paranghelii inainte de PANDELEmie !

  #laPushkarieCuDUamna
 • +21 (21 voturi)    
  Pai cine a promis subventia? (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:02)

  Andy500 [utilizator]

  Firea sau Guvernul?
  Daca a promis Firea sa dea ea. De ce sa plateasca Guvernul din fondul de rezerva?
  Voi cand ati facut bugetul capitalei nu ati pus si subventiile acolo? Ati furat banii din bugetul capitalei si acum asteptati la Guvern? ciuciu...
  • +5 (9 voturi)    
   Aferim. (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:22)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   Miticii să plătească cât este corect.
 • +13 (13 voturi)    
  Sa plateasca guvernu' (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:33)

  micul_licurici [utilizator]

  Ca doamna cheltuie banii pe vouchere, reclame total inutile la TV si Radio companii municipale inutile si cine mai stie cate alte tampenii de care nu stim.

  Sunt nascut si crescut in Bucuresti ... n-ar trebui totusi sa platim ce consumam ? Beneficiem de subventie toti indiferent ca avem salariu minim sau avem venituri la nivel UE.

  Sa beneficieze de subventia cei care chiar au nevoie nu la gramada.
 • +9 (9 voturi)    
  Cum oare... (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:50)

  Alexa.99. [utilizator]

  prin hotie.
 • +8 (8 voturi)    
  apa calda? (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:12)

  buha [utilizator]

  pai la ce ii ajuta pe bucuresteni apa calda?
  mai bine doneaza la biserici si poate mai infiinteaza cateva firme municipale pentru neamuri si psd-isti
 • +9 (9 voturi)    
  Intrebarea din titlu era retorica.... (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:19)

  gmb72 [utilizator]

  La întrebarea din titlu nu era nevoie de niciun articol si nicio analiza: Conducerea Termoenergetica este IDENTICA cu a RADET, ori daca la RADET acea conducere a dus compania in faliment, de unde si pana unde ar sti acum sa conduca ALTFEL noua companie ?!?....
  Si dupa ce falimenteaza si termoenergetica, nicio paguba, o desfiinteaza madam firea si reinfiinteaza compania EnergeticaTermo, ce atata tura-vura ?!?.... Iar furnizorii care raman fara bani pe produsele si serviciile livrate viitoarei FOSTE termoenergetica, n-au decat sa dea si ei faliment, ce-o doare pa madama ?....
  Oricum, asta e singura ei specialitate. Cat a "lucrat" in mediul privat la Latrina 3, unde varanu' i-a dat pe mana vreo 5 firme, pe toate, dar PE TOATE, le-a adus la faliment !!!! Abia astept sa falimenteze TOT Bucurestiul, sa de apucam naibii sa-l reorganizam de la 0.... A ajuns atat de carpit inclusiv organizational, ca nu mai poate fi refacut decat de la 0. Orice alta propunere sau idee e doar o prelungire a agoniei....
 • +8 (8 voturi)    
  Cum a ajuns? (Miercuri, 22 iulie 2020, 17:29)

  dandra [utilizator]

  Pai prin hotie si atunci cand pui o cititoare de prompter primar intr-o capitala europeana in 2021.

  Urinarea pe vot face ravagii pentru generatia actuala si cele care vor veni.

  Lasa, mai organizeaza ea niste spectacole " gratis " pentru popor si mai da 10.000.000 euro la biserica si uita lumea.
 • +1 (1 vot)    
  Asta e chiar PUNGASIE! (Joi, 23 iulie 2020, 0:46)

  danmarian [utilizator]

  Madama asta de voluntari chiar ne crede prosti pe toti bucurestenii ? Pai de ce a infintat societatile primariei ? Nu zicea parasuta ca asa se rezolva pierderile si "noua" Termoenergetica va .... stralucii de succes !!??Si rezultatele confirma PUNGASIA tovarasei fi rea ! SIKTIR parasuto ! Mars afara din Bucuresti !
 • +1 (1 vot)    
  Cei mai nesimtiti (Joi, 23 iulie 2020, 11:29)

  Relaxat [utilizator]

  Te trezesti dintr-odata ca apa calda este apa rece apa nova.
  Nesimtitii nu anunta dinainte. Si tine 2-3 zile si se tot repeta.
  Sa nu zica ca nu stiau dinainte ca vor avea lucrari.
  In plus pe site nu apar toate intreruperile. Cele de noapte nu sunt publicate.
  Sper ca dupa alegeri sa se schimbe toti sefii de la Termoenergetica, niste nesimtiti pentru care consumatorii sunt cantitati neglijabile


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by