​DEZBATERE PUBLICĂ Poliția Locală: o instituție necesară sau armata personală a primarului?

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2020, 7:53 Actualitate | Administratie Locala


Poliția Locala a Municipiului București
Foto: Facebook
Cu ce se ocupă Poliția Locală? Este o instituție necesară, care ajută cetățeanul și vine în completarea Poliției Naționale, sau este armata personală a primarului, acaparată de interese politice, măcinată de corupție? După episodul în care un polițist local de la Sectorul 5 dirija în intersecție mașinile de salubrizare care bruiau conferința lui Nicușor Dan, dezvăluirile făcute de ziarul Libertatea, care arată că în conducerea Poliției locale Sector 4 ar fi persoane prietene cu interlopii, dar și alte abuzuri făcute în vremea pandemiei, aceste întrebări sunt tot mai des formulate, mai ales în condițiile în care salariile polițiștilor locali sunt impresionante. A apărut chiar și o petiție care a strâns câteva mii de semnături, și în care se cere desființarea Poliției Locale.


Informația pe scurt
 • Poliția Locală a fost înființată în 2011, practic foștii gardieni publici fiind transformați de primării în polițiști locali.
 • Legea permite angajarea unui polițist local la 1.000 de locuitori.
 • O bună parte din bugetele primăriilor se duc către Poliția Locală. De exemplu, Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București are în 2020 un buget de 68 milioane, cea din Sectorul 3 5,4 milioane lei, cea din Oradea - 5,6 milioane lei.
 • În ultima vreme au ieșit la suprafață mai multe abuzuri ale Poliției Locale: de exemplu un polițist local de la Sectorul 5 dirija în intersecție mașinile de salubrizare care bruiau conferința lui Nicușor Dan
 • Principalele probleme sunt: suprapunerea pe anumite segmente cu Poliția Generală și cu Jandarmeria, lipsa de coordonare, slaba pregătire a polițiștilor locali.
 • Soluțiile sunt fie reforma, fie desființarea instituției.

Ce spune legea

Poliția Locală a fost înființată prin Legea 155/2010, practic foștii gardieni publici fiind transformați de primării în polițiști locali.
Potrivit legii, ”Poliția locală se înființează în scopul exercitării atribuțiilor privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, în următoarele domenii: ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor; circulația pe drumurile publice; disciplina în construcții și afișajul stradal; protecția mediului; activitatea comercială; evidența persoanelor; alte domenii stabilite prin lege.
Numărul de polițiști locali este stabilit prin lege, iar primăriile nu au voie să angajeze mai mult de 1 polițist local la 1.000 de locuitori.

Cât ne costă Poliția Locală

De exemplu, În București sunt 7 poliții locale. Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București are în 2020 un buget de 68 milioane lei. Din acești bani, cheltuielile de personal sunt circa 63 milioane lei. Potrivit organigramei, sunt 514 posturi din care 47 de funcții de conducere.

În ceea ce privește salariile, potrivit grilei de salarizare aprobate de CGMB, salariul de bază al directorului ajunge la circa 18.000 lei brut, iar al unui polițist local la 8.200 lei brut, fără sporuri. Un șef serviciu câștigă circa 14.000 lei brut, fără sporuri.

HotNews.ro l-a întrebat pe șeful instituției, Daniel Rășică, cine a stabilit salariile și de ce sunt așa mari. Acesta spune că nu este ilegal, iar de la începutul pandemiei polițiștii locali au fost foarte expuși.

”Salariile sunt stabilite prin Hotărâre de Consiliu General, nu le stabilește primarul general. A fost făcută cu acordul sindicatelor. Nu este nimic ilegal. Poliția Locală încă din luna februarie, au luat în plin, din prima linie, mai mult decât Poliția Română sau colegii Jandarmi, toate cazurile de persoane care veneau din zonele roșii și erau duse în centrele de carantină, le duceam bagajele, îi duceam în cameră, le duceam alimente și haine de schimb. Noi păzeam acele centre , aveam 20 de centre, noi am luat oamenii străzii și i-am dus în centre. Nu am mai dat zilele libere, concedii, ca să rezolvăm, nouă nici nu s-au plătit orele suplimentare, a fost Ordonanță de Guvern ”, a explicat acesta.

În Sectorul 3, bugetul Poliției Locale pe anul 2020 este de circa 5,4 milioane lei și sunt angajați circa 300 de polițiști, potrivit datelor de pe site-ul Primăriei.

”La noi salariile sunt de bun simț, undeva între 2000 și 4000 lei, iar șefii până la 8.000 lei. Noi avem posibilitatea să angajăm 500 de polițiști, dar avem 300 fiindcă Parlamentul ne-a blocat angajările, nu mai putem angaja de când cu starea de alertă”, a declarat primarul Sectorului, Robert Negoiță, pentru HotNews.ro.

În cadrul Direcției Poliția Locală Oradea își desfășoară activitatea 69 de angajați, din care 63 sunt polițiști locali, 2 persoane funcții publice generale și 4 persoane funcții de conducere, potrivit datelor furnizate de Primăria Oradea la solicitarea HotNews.ro.

Salariul brut al unui polițist local este cuprins între 6.195 lei și 3.803, iar cel net între 2.225 lei și 3624. Directorul executiv are un salariu brut de 11.128 lei, cel net fiind de 6510 lei. Directorul executiv adjunct are 11.117 lei brut și 6503 lei net, iar șeful de birou 7828 lei brut - 4579 lei net. Salariilor se adaugă și norma de hrană de 32 lei /zi, maxim 15 zile/ lună pentru personalul care ocupă funcții publice de conducere, iar 365 zile/an pentru polițiștii locali. Personalul din cadrul Poliției Locale Oradea nu beneficiază de niciun alt spor decât sporul pentru ture de noapte.
Bugetul Poliției Locale Oradea pe anul 2020 este de 5,6 milioane lei.

Ce face Poliția Locală? Este utilă?

Depinde de fiecare primar în parte și pe cine întrebi.

În București, Poliția Locală a Municipiului București (cea de la Primăria Capitalei), probabil cea mai mare din țară, se ocupă de dirijarea circulației, paza parcurilor, disciplina în construcții și așa mai departe.

”Ca șef al celei mai mari instituții de acest gen din România, eu apreciez că Poliția Locală este o instituție foarte utilă, dacă m-aș raporta strict la instituția pe care o conduc. Poliția Locală apără drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor prin acțiunile desfășurate în stradă. Poliția Locală a Municipiului București are competențe exclusive în zona Centrului Istoric, unde are înființată o direcție, avem în pază marile parcuri ale Capitalei, firmele de pază au rolul lor, asigură partea de mobilier stradal, statui, dar pentru siguranța cetățenilor noi patrulăm, mai ales acum cu partea de distanțare socială. Avem protocolul de colaborare de asigurare a intersecțiilor cu fluidizarea traficului în 37 de intersecții, două treimi fiind asigurate cu polițiști locali. Mai avem componenta de control, fostul corp de control al Primarului, asigurăm partea de disciplină în construcții, dar numai pe zonele protejate și monumente”, a declarat pentru HotNews.ro Daniel Rășică, șeful Poliției Locale a Municipiului București.

La Sectorul 3, Poliția Locală se ocupă de păstrarea curățeniei pe domeniul public, pază, dirijare circulație.

”Primul obiectiv este menținerea curățeniei pe domeniul public, după care avem zona de mediu în care constatăm și amendăm tot ce înseamană proprietăți private neîntreținute, care sunt focare de infecție, sprijinim permanent brigada rutieră pe partea de circulație, asigurăm paza instituțiilor publice, instituțiile de învățământ. Cum să ai în gând să desființezi o astfel de structură, ai face mari probleme unei comunități? De paza în parcuri se ocupă tot Poliția Locală, nu avem contracte cu firme de pază”, a explicat primarul Robert Negoiță pentru HotNews.ro.


La Oradea, cam la fel. Primarul Ilie Bolojan spune că este o instituție necesară, deoarece Poliția Națională nu se poate ocupa de tot.

”Poliția Locală este utilă și este necesară într-o comunitate mare, nu pentru că primarul are nevoie de o armată personală sau de un berbec politic ci pentru că Poliția Națională nu mai făcea de ani de zile activități care însemnau limitarea sau eradicarea micilor probleme dintr-o comunitate, dar care sunt foarte deranjante și care generează marile probleme. De exemplu, de la aruncatul mizeriei pe jos, la depozitările ilegale de deșeuri, parcările catastrofale care blochează trotuarele sau cei acre mâzgălesc cu graffiti clădirile sau mijloacele de transport public. Studiile arată că murdăria generează infracționalitate. Nu avem pază în parcuri, se face patrulare, patrulează Poliția Locală, la fel și la școli”, a explicat Ilie Bolojan .

De pe partea cealaltă a baricadei, lucrurile se văd însă altfel.

Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch și doctor in sociologie, este de părere că Poliția Locală, cel puțin la nivelul Capitalei, este un fel de armată a primarului.

”Poliția Locală din București pare mai degrabă că este organul executiv al diviziei de marketing al primarilor. Începând cu reprezentanții Poliției Locale ai Municipiului București care se ocupau preponderent ca cetățenii neagreați de conducerea instituției să nu poată intra la ședințele de Consiliu General și ajungând până la exemplele recente în care aceștia au fost ocupați cu întreruperea unei conferințe a unui contracandidat pentru Primăria Capitalei. Materialele apărute în presă de curând despre modul în care este condusă Poliția Locală Sector 4 vine să confirme criteriile lipsite de dimensiunea interesului public ale modului în care aceste structuri funcționează. Mai mult, reprezentanții Poliției Locale sunt printre primii care iau contact cu cei mai săraci dintre noi. Fie că discutăm despre vânzători ambulanți de pătrunjel sau de persoane fără adăpost, nu de puține ori am văzut comunicări glorificatoare cu privire la amenzile date acestor oameni. Or, a delega parte dintre potențialele servicii sociale unor oameni care nu au înțelegerea și nici instrumentele de a gestiona sărăcia pare o strategie extrem de pierzătoare pentru sănătatea socială a acestui oraș”, a declarat Irina Zamfirescu pentru HotNews.ro.

Sorin Ioniță, expert în administrație publică, spune că Poliția Locală fie este coruptă, fie este incompetentă. Acesta aduce în discuție slaba pregătire a polițiștilor locali.

”Eu am sceptic de la început, de când a fost înființată Poliția Locală, și este una din dilemele descentralizării în România, ceea ce în anumite părți merge bine, nu merge neapărat bine și la noi, într-o țară cu clientelism și instituții slabe. La noi a ieșit prost pentru că au pornit întâi ca niște gardieni publici, cu ștachetă foarte jos ca studii, ca pregătire, mi se pare că pe vremea aia nici nu avea BAC-ul, au luat oameni de neangajat, a fost un fel de supapă, mai ales în localități mici, pentru a băga pe acolo tot felul de paznici, cu familiile lor, care să fie loiali primarului care le-a creat această sursă de venit. Practic nu făceau nimic, păzeau parcuri. După aceea, instituția a luat amploare, au vrut să intre pe chestii delicate, care afectează drepturile cetățeanului, cu arestări, rețineri, nu s-a mai întâmplat, dar se fac presiuni. Sunt foarte mulți, uneori mai mulți decât restul funcționarilor la un loc. Și ce fac? Păzesc instituții, parcuri, spitale. Practic au luat șomeri pe termen lung și le-au creat o sinecură. În București au fost penetrați de clanuri, și unde nu, sunt un corp de Pristandale prin toate primăriile, care nu fac nici rău, nici bine, dar sunt acolo, se bagă în campanie, fac târguiala nevestei primarului”, a explicat Sorin Ioniță.

Acesta spune că în ciuda acestor aspecte au salarii foarte mari și numirea lor este o negociere între autoritate și afaceriștii imobiliari.

”De acum doi ani, de când s-a ridicat foarte mult plafonul de salarii în local, de când a dat Dragnea legea aia, s-au mărit foarte mult salariile, ca să fii șef în Poliția Locală este o mare chestie. Ei au o atribuție foarte importantă, una este inspectarea și amendarea șantierelor, pentru norme de mediu, aici este o pâine de mâncat. Șeful Poliției locale este de fapt numit de primar după consultarea investitorilor imobiliari mai importanți. Este o platformă de negociere Poliția locală între autoritate, diverși afaceriști locali, clanuri, când e cazul. Depinde cât de adânc se bagă”, a explicat Sorin Ioniță pentru HotNews.ro.

Și Nicușor Dan, candidat PNL-USR la Primăria Capitalei este de părere că Poliția Locală nu funcționează, fiind un conflict de interese ca șeful Poliției Locale, pus de primar, să controleze ce autorizează primarul.

”În teorie, Politia locala are sens. E logic sa nu pui Garda Națională de Mediu sa identifice locurile unde se arunca ilegal gunoi. E logic sa nu pui Politia Națională sa-i amendeze pe cei care arunca hârtii pe jos, când cuantumul amenzilor este fixat de autoritatea locala. E logic ca ei sa implementeze politica primarului pe siguranța in scoli. În practica vedem toți ca nu funcționează. Disciplina in construcții nu funcționează, Direcția de protecția mediului nu funcționează. Uneori ei sunt cei care trebuie sa verifice lucrări ale primăriei, ceea ce se vede ca nu se întâmplă”, a explicat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Ce probleme sunt

Principala problemă este suprapunerea pe anumite segmente cu Poliția Generală și cu Jandarmeria, astfel încât există o pasare a responsabilității.

”Problemele în România sunt legate de faptul că mai multe instituții se ocupă de aceeași problemă. Când mai multe instituții se ocupă de aceeași problemă, dacă este un lucru rău nu răspunde nimeni, iar dacă este un lucru bun, toți au merite. De exemplu, în domeniul ordinii publice, în România sunt cel puțin 3 instituții care se ocupă de asta: Poliția Națională menține ordinea publică, Jandarmeria restabilește ordinea publică, Poliția Locală și ea poate menține ordinea publică. Și atunci ce se întâmplă? Datorită acestei suprapuneri de competențe, în loc să avem la nivel de țară un sistem în care cheltuielile pe ordine publică sunt la nivel european, noi le depășim cu mult. România are cheltuieli pe ordine publică mult mai mari decât media țărilor din Uniunea Europeană în condițiile în care veniturile publice din PIB sunt mult mai scăzute”, a explicat primarul orașului Oradea, Ilie Bolojan, pentru HotNews.ro.Și ministrul Marcel Vela a declarat în urmă cu câteva luni că trebuie făcută clar o delimitare între Poliția Locală și cea Națională.

„În mod esențial ar trebui făcută o analiză cu privire la competențe, dincolo de uniformă sau inscripționare, competențele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicție. În altă ordine de idei, Poliția locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliția națională. Polițiștii locali sunt în subordinea primăriilor, s-au mărit salariile la primării și în mod automat funcționarii de acolo au salarii foarte mari. De exemplu, un polițist local care protejează ordinea publică într-un parc din Timișoara are 8-9.000 de lei, iar un polițist din MAI care își riscă viața să prindă un criminal are la jumătate din salariul polițistului local. Trebuie evaluat în mod corect și cinstit, cu toată lumea la masă”, a spus ministrul, la Digi24.

O altă problemă este lipsa de coordonare.

”Îmi doresc de foarte multă vreme o dezbatere reală vizavi de atribuțiile și competențele Poliției Locale. Una din marile deficiențe este că nu are un factor integrator, așa cum în cum în cadrul Poliției Naționale este Inspectoratul General al Poliției Române, care are o voce unică, transmite directive general valabile pentru toate structurile din subordine. În cazul Bucureștiului, Poliția Locală a municipiului București nu este șefa celorlalte Poliții locale existente, cele de sector., noi avem doar o relație de colaborare. Aceasta este una dintre marile probleme. Noi avem un protocol, pe principiul cel mai apropiat intervine dacă sesizează un cetățean, dar atât”, a declarat pentru HotNews.ro, Daniel Rășică, șeful Poliției Locale a Municipiului București.

O altă problemă este lipsa de calificare a personalului.

”Oamenii au fost angajați în 1996 sau mai devreme, când s-au înființat gardienii publici, ei s-au angajat practic ca paznici, păzeau parcuri, gropi de gunoi, cimitire, erau strungari, tâmplari. S-au trezit peste noapte, în 2010, că s-au transformat în poliție locală. Eu când am preluat această instituție, circa 60-70% făcea pază, eu a trebuit să-i învăț să facă circulație, lucru cu publicul, să aplice sancțiuni, să vorbească cu cetățeanul. La ora actuală Poliția Locală merge pe o lege a funcționarului public, nu pot să fac diferența între oamenii care performează și cei mai puțini buni. ”, a explicat pentru HotNews.ro
O altă problemă este legată de vârsta de pensionare, spune Rășică.

” Una din marile probleme, dacă fac o comparație cu colegii de la Poliția Națională, la dânșii oamenii ies la 48-50 de ani la pensie, cu niște pensii foarte grase. La noi se iese la 65 de ani. Veniți d-voastră și spuneți că Polițiștii Locali nu au condiție fizică, nu arată cum ar trebui, eu nu am pârghiile legale să-l pensionez, trebuie să-l țin. Propunerea este aprobarea vârstei de pensionare la polițiștii locali la maxim 55 de ani”, a explicat acesta.

Ce soluții sunt - de la desființare până la reformă

Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, spune că păstrarea sau desființarea Poliției Locale este o decizie politico-administrativă.

”Cel mai prost lucru este să rămână entități care se ocupă de mai multe probleme. Asta este cea mai mare greșeală pentru că suprapunerile de competențe creează probleme. Trebuie făcute separări de competențe pentru că altfel nu răspunde nimeni de nimic sau răspund toți de toate. În alte țări nu există Poliție Locală, numai că Poliția Națională are o anumită subordonare pe probleme de interes local cu autoritățile locale, fiindcă altfel nu funcționează lucrurile. Nu e normal ca la ora 7.30 dimineața când noi avem probleme de trafic în oraș să se dispună operațiunea Năvodul. A treia variantă este că Poliția Locală nu mai există sau rămâne cu anumite competențe mult reduse, disciplină în construcții, lucruri de genul acesta și naționala preia tot. În Ungaria nu există Poliție Locală, totul este la Poliția Națională, dar nu au nici Jandarmerie, nici Poliție de Frontieră, este totul la pachet”, a explicat Bolojan.

Acesta a explicat cum a reușit separarea competențelor celor două instituții la Oradea.

”Ce am făcut eu? În primul rând, Poliția Locală nu se ocupă de ce se ocupă Poliția Națională. Noi la 220.000 de locuitori ar fi trebuit să avem 220 de polițiști, dar avem 70. Nu avem un polițist la 1.000 de locuitori, cât ne permite legea, ci avem o treime. Dar Poliția Locală din Oradea nu face ordine publică și circulație. Este cea mai mică poliție din România pe cap de locuitor. La noi Poliția Locală se ocupă de cerșetori, de persoanele fără adăpost, de aruncatul mizeriilor pe jos, veghează ca oamenii să îngrijească fațadele , să tundă gazonul, îngrijirea terenului proprietate personală, să-i amendeze pe cei care nu le întrețin. Poliția noastră este una dintre cele mai eficiente din România. Noi nu lucrăm noaptea. Dispecerat comun cu Poliția Națională, astfel încât să nu existe suprapuneri”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Daniel Rășica, șeful Poliției Locale a Municipiului București, este și el pentru o separare clară a competențelor între Poliția Locală și Poliția Națională.

”Este un proiect în dezbatere, în Parlament, cu privire la modificarea Legii 155/2010. Părerea mea personală, trebuie făcută foarte clar delimitarea pe ordine publică și circulație pe drumul publice, acolo apar acele suprapuneri. Este clar că eu la Poliția locală nu prind criminali, traficanți de droguri, mari grupări infracționale, ăsta este strict apanajul Poliției Române, care are specialiști și tot ce trebuie. Eu nu am nici măcar bază legală să fac asta. Chiar legea mă obligă să fac prima intervenție când este o faptă flagrantă, au fost multe cazuri de tâlhării, înjunghieri, lovituri cauzatoare de moarte, în care Polițiștii locali au intervenit. Părerea mea personală este că fie ar trebui să se ia de tot de la Primării și să rămână strict direcția de Control cum era odată, să se ocupe Poliția Română, ori să se ia partea de ordine publică și circulație pe drumurile publice de la Poliția Română și să se dea către primării, cum este în multe state.


Sorin Ioniță, expert pe administrație publică, este de părere că Poliția Locală trebuie desființată.

”Poliția Locală trebuie desființată. Nu ai ce să le mai faci acum pentru că au pornit prost de la început și nu poți să le mai reformezi acum. Sunt și țări care nu au Poliție locală. Ne putem gândi ca în viitor să creăm o forță de ordine publică la nivel local, fiindcă într-adevăr, Poliția Națională e cam neresponsivă când primarul are o nevoie reală, dar cu cei de acum nu mai ai ce face, trebuie desființați și reînființați, mult mai puțini, mai profesioniști, șefii nu mai trebuie reangajați. Trebuie reînființați o treaptă mai sus, șefii să aibă studii în drept, trebuie să asigurăm un pic de statură profesională, chiar dacă sunt subordonați primarului. Un om cules de pe stradă și făcut chestor de poliție locală, îi dai o pălărie atât de mare încât este total dependent de ăla care i-a dat-o. Asta este problema. Sunt prea putrezi ca să mai faci ceva cu ei”, a explicat acesta.

Irina Zamfirescu, activist pentru drepturile omului la ActiveWatch și doctor in sociologie, este pentru reformarea instituției.

” Poliția Locală are nevoie urgentă de o întoarcere spre misiunea și valorile care au dus la înființarea ei. Interesul public și încrederea cetățenilor sunt lucruri pe care pare că le-au pierdut. Doar că o astfel de reașezare a instituției nu poate fi făcută, din păcate, în afara deciziei politice a unor primari care par, acum mai mult ca oricând, convinși că acest oraș poate fi guvernat în absența cetățenilor”, a explicat aceasta.

Nicușor Dan, candidat PNL-USR la Primăria Capitalei este pentru restrângerea competențelor.

”Sunt pentru restrângerea competențelor Poliției Locale și transferarea acestora și a resurselor către instituțiile naționale: circulația la Poliția Rutieră, Disciplina în Construcții la Inspectoratul de Stat în Construcții, ordinea publică la Poliție, etc. Pe altă parte, un primar competent poate lucra foarte eficient cu Poliția Locală. În București pot dispărea taximetriștii care fac preț si refuza comenzi într-o săptămână. Poate fi garantata siguranța în transportul în comun. Pot fi identificate foarte repede locurile unde se aruncă ilegal gunoi. Ca primar general doresc ca Poliția Locală să lucreze pe principii de management, cu indicatori de calitate pentru fiecare angajat și pentru fiecare departament”, a explicat acesta.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27227 vizualizari

 • +94 (112 voturi)    
  DESFIINTARE (Miercuri, 22 iulie 2020, 7:58)

  dmnt [utilizator]

  Nu e in slujba cetateanului. E in SLUJBA PRIMARULUI; TREBUIE SA DISPARA ODATA CU ACESTA !
  • +25 (55 voturi)    
   mai bine sa fie rescrisa legea si pusi la treaba (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:30)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   problema e ca ei sunt la mana primarului, un politician, si nu exista nici un mecanism de tragere la raspundere a lor fara acordul primarului


   adica ei pot sa nu faca nimic timp de 4 ani desi le platesti lunar salariul si ei sa fie bine mersi. nu exista niste rezultate pe care ei sa trebuiasca sa le prezinte
   • -12 (26 voturi)    
    Pierde primarul voturi. (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:50)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Si asa sunt toti trasi la raspundere. Voturile responsabilizeaza atata timp cat sunt date pe necesitatile fiecaruia in functie de oferta electorala.
    • -9 (23 voturi)    
     Mecanism de control si evaluare obiectiv. (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:36)

     pseudo_nim [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Faptul ca Politia locala isi face sau nu treaba influenteaza prea putin rezultatul alegerilor. Se face greu asocierea.
     Si daca vine alt primar si acesta are nevoie de Politia locala. Deci, timpul trece...
     Este necesar un mecanism de control obiectiv indiferent tutela.
     Unii sustin ca sunt doar incompetenti si inutili si nu e ok. Si atitudinea noastra ii scarbeste si ii determina sa fie acolo doar pt leafa.
     Problema e ca [adurea asta are multe uscaturi.
     Ca si societatea noastra dealfel. Sunt ca si politicienii, oglinda societatii.
     Cand vom fi Oameni nu va mai fi nevoie de politisti.
     • -18 (24 voturi)    
      Iluzii... politia va fi vesnic necesara. (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:33)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui pseudo_nim

      Este o trasatura umana sa incalci legi artificiale pentru binele tau.
      Politia locala isi face treaba, si asta deranjeaza pe multi.
      • +22 (30 voturi)    
       nu îi poliție (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:37)

       di livio [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       nu au făcut școală de poliție, n-au nici o legătură...ar trebui să se cheme gardieni publici, paznici, oricum, nu polițiști
      • +19 (27 voturi)    
       politia locala (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:44)

       varavara [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       fosta paza contractuala, este un surogat al politiei romane care din ce in ce mai des este pusa sa rezolve problemele poliotiei, in cele mai multe cazuri fara rezultate.
       Cel mai bine ar fi ca politia locala sa fie desfiintata iar fondurile ramase sa fie folosite pentru a mari numarul si dotarea politiei profesioniste.
       Nu mai vezi nici un politist de la circulatie pe strazi (numai la radare) si de aceea se circula aiurea, nu se mai respecta regulile de circulatie iar cocalarii isi fac de cap fara probleme.
      • -1 (7 voturi)    
       Tocmai (Joi, 23 iulie 2020, 6:41)

       Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       ca nu-si face treaba.Majoritatea sunt fara pregatire militara,administrativa.Directorii sunt nu numai incompetenti dar si slugile autoritatilor locale.Tot paznici au ramas dar pe salarii care frizeaza absurdul,cunoscut fiind gradul de prostie la purtator.Banii ar fi mai bine folositi pentru adevarata politie sau comunitatea locala.Traim in Romania si aceasta entitate inutila nu va fi desfiintata,din pacate pentru cetateni.
      • -3 (5 voturi)    
       nu e vorba de politia care tine de (Joi, 23 iulie 2020, 11:16)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       MAI, ci de politistii locali care tin de Institutia primarului.
      • +1 (1 vot)    
       Fosti gardieni publici,vai de mama lor...... (Vineri, 24 iulie 2020, 19:21)

       Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Lok

       .....ca politisti locali !!!!
  • +54 (64 voturi)    
   o sleahta de golani ... (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:03)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   care nu au nici o treaba cu motivul infiintarii ... Pe banii contribuabililor, clanurile isi fac spate legal. Primarul are girofar si ocoleste coloanele iar contribuabilul cand apeleaza la ei, primesc amenda ca i-au deranjat :)
  • +31 (39 voturi)    
   corect (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:33)

   Capac1947 [anonim] i-a raspuns lui dmnt

   politia locala trebuie desfintata! de ce sa platesti salarii mai mari pentru politisti mai putin pregatiti si cu responsabilitati mai putine in comparatie cu politistii nationali...

   nu ca politia nationala e foarte pregatita... dar locala e jalnica...
  • +16 (28 voturi)    
   cam multi politisti (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:42)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   In Grecia n-am vazut decat o singura masina de politie in 7 zile in statiuni sau pe autostrada. In Atena am mai vazut politie dar ei au multe strazi in care mii de imigranti dorm pe jos. La noi cu cine s-or lupta atatia politisti locali ? Daca fac o tura in sectorul 4 sunt 2-3 masini de politie la un drum de 2-3 kilometri.
   • -3 (5 voturi)    
    Problema nu e ca sunt, (Joi, 23 iulie 2020, 11:18)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui jescu

    ci ca sunt si nu fac nimic. Doar dau amenzi la babele care vand patrunjel pe marginea drumului...In rest, daca ai nevoie de ei pentru o problema reala, dispar imediat dupa blocuri.
    • +3 (5 voturi)    
     Pe ce te bazezi? (Joi, 23 iulie 2020, 18:30)

     Anarb [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     Ai tu vreun studiu vizavi de cum se impart infractiunile identificate/amenzile date de politia locala sau doar iti dai cu parerea? E un sport traditional romanesc, pe care vad ca multi comentatori ai acestui articol il practica, dar cred ca ar trebui sa ne oprim a lua decizii pe pareri.
  • -10 (18 voturi)    
   Reformare (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:23)

   andypandy [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   Caci politia nationala nu-ti vine la un apel ca ai o vecina nebuna care arunca cu otrava peste tot (inclusiv in locuri unde se joaca copii) ca vede ea soareci inchipuiti. Politia nationala m-a trimis la plimbare si m-a amenintat ca imi fac si o plangere ca i-am deranjat. Politia locala a venit, a constata, a vorbit cu vecina nebuna si sotul ei permanent ebrietat si lucrurile sunt mai calme. Deci reformarea e mai buna decat desfiintarea ... haideti sa imbunatatim lucrurile constructiv.
  • 0 (8 voturi)    
   de acord (Miercuri, 22 iulie 2020, 22:50)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   nu cu desfiintarea primarului ci cu desfiintarea politiei locale.. o prostie,slugi pentru primar..
  • +4 (6 voturi)    
   Am inteles (Joi, 23 iulie 2020, 11:11)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   Deci problema e una politica: cine controleaza politia locala; administratia centrala sau primariile. Cred ca initiativa e in avantajul unui partid cu slaba reprezentare in teritoriu. Care o fi ala?
   Deci despre asta vorbim de fapt.
 • +75 (85 voturi)    
  Niste incompetenti fara utilitate publica (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:06)

  Idealistu [utilizator]

  Marea lor majoritate nu fac nimic. Nu asigura un minim de protectie. Nu-i vezi patruland pe strazi si prevenind. Sunt doar o sursa de cheltuiala majora din bugetele locale si centrale. Ar trebui concediati probabil, 80%. Politia trebuie sa fie subordonata ministerului de interne, nu unor indivizi dubiosi si incapabili, cum sunt actualii primari.
  • -28 (42 voturi)    
   Primaria este o functie locala (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:39)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   care are de a face cu problemele locale. Politia este predominant o autoritate locala care trebuie sa serveasca cetatenii prin alesii lor, adica prin primar la nivel local.
   Ca politia mai are si alte atributii ce trec de local este problema altora.
  • -3 (15 voturi)    
   Nu mai bine invers? (Miercuri, 22 iulie 2020, 15:38)

   AndyXXX [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   Mai bine subordonam ministerul de interne politiei locale ca ministerul de interne v-a rupt cocoasa pe 10 august.
  • +4 (4 voturi)    
   Tara arde si baba... (Joi, 23 iulie 2020, 18:56)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

   La 1000 de cazuri pe zi noi dezbatem desfiintarea politiei locale.
 • +70 (80 voturi)    
  Politia locals este..... (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:14)

  gigiN [utilizator]

  ... doar o adunatura de paraziti incompetenti, dar “alesi” cu grija pe baza de...pile. Din pacate, doar cativa primari au desfiintat aceasta inutilitate paguboasa.
 • +64 (74 voturi)    
  O " adunatura "platita prea mult si degeaba (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:19)

  Plagarus [utilizator]

  Incompetenti in materie de legislatie rutiera, economica si disciplina in constructii.Sunt niste rinoceri pensionati din M.Interne si " adapostiti " la loc cald si banos.
 • +46 (64 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:25)

  [anonim]

 • +47 (63 voturi)    
  Cu ce se ocupă Poliția Locală? Nu stie nimeni (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:27)

  Gryphus [utilizator]

  de fiecare data cand vad masini abandonate pe strazile si trotuarele din Bucuresti ma gandesc: oare aceste masini sunt INVIZIBILE pt politistii locali?

  - Cu ce se ocupa Consiliu Judetean, stie cineva?

  - de ce avem 7 primari in Bucuresti cand alte orase au doar 1, de fapt de ce platim 7 primari si 7 consilii locale
  • +31 (43 voturi)    
   De ce nu pazesc statiile de metrou, universitatile (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:33)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   de ce trebuie sa angajam la metrou niste SRL-uri care sa aduca pensionari in uniforme murdare si jenante, oameni care nu au nici macar liceul terminat sa pazeasca metroul?

   in toate tarile din vest unde am for la metrou erau politisti NATIONALI sau locali care aveau uniforme curate, erau ingrijiti si impuneau respect

   de ce nu sunt pusi sa pazeasca universitatile?
   de 3 ani de zile Unviersitatea Bucuresti din Piata Universitatii zace in nepasare plina de graffiti
   • +16 (24 voturi)    
    inca un exemplu: monumentul Revolutiei (Miercuri, 22 iulie 2020, 12:40)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    monumentul Revolutiei Romane, asa urat cul e el, cartoful, din centrul Bucurestiului, in fata ministerului de interne, adica a politiei, zace de catiova ani PLIN DE GRAFFITI

    monumentul din Piata UNIRII (Piata Sfanta Vineri - langa statia de tramvai) zace plin de GRAFFITI si JEG . Monument ridicat în vremea primarului Adriean Videanu, pe locul fostei Biserici Sfânta Vineri.

    cam asta e BUCURESTI, capitala ieuropiana
  • +3 (5 voturi)    
   Ba se stie (Joi, 23 iulie 2020, 11:18)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Daca vrei sa te informezi, trebuie doar sa intri pe un sait al politiei locale.
   Din experienta, daca da vecinul muzica tare, sau iti ocupa parcarea platita, sau arunca gunoi/moloz pe spatiul public, sau cainii din curtea vecina scapa si ataca oameni sau se ridica un chiosc neautorizat in parcul vecin sau te fura la cantar in piata sau e o masina abandonata pe strada sau, sau, sau...vine politia locala nu Miami Vice.
 • +35 (45 voturi)    
  Daca are cineva adresa (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:30)

  Astazi [utilizator]

  petitiei e o idee buna sa o posteze aici
 • +42 (52 voturi)    
  Este proiectata sa fie o unealta a primarului (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:31)

  CetateanulRoman [utilizator]

  O structura ce poate sa ajunga rapid la dispozitia unui partid functie de interesele locale. Si care mai degraba protejeaza interlopii locali sa nu fie deranjati.
  Trebuie integrata in Politia nationala, sa respecte aceleasi reguli, sa fie controlati si sa raspunda.
  Asa cum sint acum e o sinecura pt pilosi
 • +38 (48 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:31)

  [anonim]

 • -19 (37 voturi)    
  Taoata lumea are dreptate! (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:36)

  Cetateanu [utilizator]

  Sunt niste netrebnici gata sa amendeze batranele cu pechinezi dar magariile pe care le fac mai ales prieteni primarului (in speciali dezvoltatorii) sau chiar primarul prin institutiile lui nu le sanctioneaza, desi sunt OBLIGATI prin lege sa o faca.
  Am vazut in Franta ce s-a intamplat cu PL desfiintata de Sarkozi, si isi faceau treaba: Parisul a devenit mai murdar si mai haotic..
  Deci adevarul e pe la mijloc...
 • +23 (39 voturi)    
  Cat mai putin sub tutela Primarului (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:42)

  risk_mdm [utilizator]

  Trebuie scos cat mai mult posibil de sub tutela Primarului. Mai ales pozitiile pentru care se face o scoala! Trebuie reintroduse sub tutela Ministerului care supervizeaza acea scoala. Finantarea locala iarasi este cea mai mare prostie posibila. Nu poti sa iti bati joc de niste ani de scoala si sa lasi de ex plata salariilor sau chiar atributiile profesionale in sarcina unor vremelnici (primarii) care deseori nu au competente ai acele domenii.
 • +41 (53 voturi)    
  Desfiintare! (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:48)

  mircea112 [utilizator]

  Armata personala a primarului trebuie desfiintata!

  In decursul anilor politia locala nu s-a facut remarcata decat prin lucruri rele: de la licitatii cu cantec pentru masini, incorporarea de infractori/interlopi in politia locala, certuri cu politia nationala: "Si eu am sef si tu ai sef", faptul ca nu sunt in slujba cetateanului ci a primarului facandu-i coloana oficiala cand vine din Voluntari in Bucuresti prin revolutia traficului! Si cate si mai cate...
  Desfiintarea este singura solutia, si daca se intampla altceva nu poate fi decat o alta pata pe obrazul parlamentului actual!
  Banii de la politia locala trebuie sa mearga la politia nationala si asta sa nu fie in slujba primarului ci a cetateanului!
  • -6 (28 voturi)    
   De la băutură ești confuz? (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mircea112

   Poliția locală nu este subordonată lui Vela.Citești dar nu înțelegi conținutul.Ideea este alta.Când spui prostii nu susții pe cineva.Mai rău îl încurci.
 • +34 (44 voturi)    
  De acord cu desființarea acestei structuri (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:52)

  Rescator [utilizator]

  parazite.Sunt total în slujba interlopilor,pretind taxe
  de protecție de la micile magazine și în piețe.
  Exercită doar funcția de terorizare a babelor care
  vând pătrunjel.O rușine de instituție și o sinecură
  bănoasă pentru pensionarii burtoși din MAI.
 • +27 (37 voturi)    
  S-au creat cam multe entitati (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:52)

  Geo6101 [utilizator]

  dupa 1990 cu denumiri asemanatoare care creaza confuzie: politia, politia rutiera, politia rurala, politia locala.
  Daca primele trei sunt din aceeasi familie si ar trebui sa se numeasca simplu "Politia", ultima este creata din fostul corp al gardienilor publici si nu este o "politie" .
  Ceea ce ar trebui ei sa faca a fost preluat in mare parte de firme private de paza (vezi paza institutiilor gen administratii financiare, spitale, scoli). Asadar, daca politia locala si-ar indeplini atributiile s-ar desfiinta o buna parte din aceste firme; or la randul lor si acestea sunt proprietatea unor s(in)ecuristi politici, asa este un lant al slabiciunilor demn de Caragiale
 • +23 (35 voturi)    
  Poate nu este totul pierdut (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:54)

  adellle [utilizator]

  Ma bucur sa vad un astfel de subiect in dezbatere publica. Ma bucur sa aud voci competente din societatea civila si voci ale cetatenilor care au experienta in interactiunea cu aceasta structura.
  Poate nu este totul pierdut in Romania.
  Aceasta structura trebuie desfiintata.
  Pentru toate motivele enumerate in articol si in comentarii.
  Ca cetatean m-am confruntat de n ori cu lipsa lor de incompetenta si am perceput inutilitatea lor.
  Ar fi o rusine pentru Romania, pentru Politia Romana, pentru o uniforma oficiala, o jignire pentru cetateni daca aceasta structura nu este desfiintata, sarcinile fiind preluate si exercitate profesionist de Politia Romana.
 • +25 (35 voturi)    
  O adunatura de oameni prost instruiti! (Miercuri, 22 iulie 2020, 8:58)

  IrinaIonelaZgura [utilizator]

  Sunt doar in slujba PRIMARULUI, sunt doar garda de corp a lui si doar la ordinele lui raspund, Sunt incompetenti in materie de legislatie rutiera, economica si disciplina in constructii, dar si mai rau, rauvoitori cu cetateanul.
 • +26 (36 voturi)    
  ROBU! (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:12)

  Crocobaurul [utilizator]

  Si la Timisoara este acelasi lucru. Politia locala este aservita complet primarului, in nume propriu. Vedeti pe facebook numeroasele postari ale primarului Robu, in care il scapa gura pe dinainte si se exprima, fata de Politia Locala, ca fiind "sub controlul meu", nu al primariei. De altfel, la conducerea PL Timisoara este un interimar, iar primarul a declarat deschis si raspicat ca nu vrea sa organizeze concurs pentru post, pentru ca asa vrea el si pentru ca poate, pentru ca lui ii convine cum e condusa PL Timisoara in acest moment. Deci va dati seama ce e aici.

  Da, Politia Locala trebuie sa dispara si sa fie absorbita, acolo unde e nevoie, de catre Politia Nationala, nu avem nevoie de 2 institutii paralelele.
 • +21 (33 voturi)    
  De abia acum va puneti intrebari (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:21)

  Raka [utilizator]

  Pana acum nu si-a pus nimeni intrebari cu privire la utilitatea politiei locale , ce fac astia, de ce li se spun politisti etc ? Este o aberatie fara margini sa ii numesti pe astia politisti. Sa fii politist trebuie sa ai o anumita pregatire, niste scoli , anumite atributii si responsabilitati. Este o bataie de joc la adresa adevaratilor politisti care au facut o academie de politie, au dat examene peste examene , au fost selectati. Ne-am trezit peste 20 de ani ca nu stim ce sa facem cu astia, nu au un rol bine stabilit si nici responsabilitati prea mari dar au salarii babane si beneficii cat cuprinde.
 • +24 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:23)

  [anonim]

 • +16 (28 voturi)    
  Hmmm.... (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:27)

  V.P [utilizator]

  Nu sunt de acord cu această structură, decât în condițiile în care sunt obligați să facă cel puţin o şcoală de minim un an cu specific, pentru că se fac multe abuzuri de lege şi mulţi dintre ei nu sunt în măsură să o aplice corespunzător, chiar dacă primesc anumite indicaţii din partea superiorilor şi a primarilor.
  Sunt o risipă de resurse, mai bine s-ar investi în şcolile de poliţie şi jandarmi pentru producerea echivalentului de personal lipsă şi înlocuirea poliţiştilor locali cu aceştia, s-ar putea chiar să ieşim mai ieftin.
 • +12 (26 voturi)    
  Restrangerea si delimitarea atributiilor (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:33)

  bigbrother [utilizator]

  pentru Politia locala ar fi o posibila solutie. Cum spune primarul din Oradea: dispecerat comun cu Politia Nationala si apoi in functie de fapte, se trimite catre una din cele doua structuri.

  asta inseamna ca fiecare entitate isi cunoaste bine atributiile si nu se calca pe bataturi si de asemenea, fiecare entitate raspunde de buna efectuare a activitatii.

  eu as pastra Politia locala la nivelul chestiilor locale, gospodaresti (mizerie, cersetori etc) adica partea administrativa a problemelor locale. Orice implica insa circulatie, furt trebuie lasat Politiei Nationale, cel mult cand sunt solicitati de Politia Nationala sa poata sa ii ajute pe acestia cu ce este necesar in acel moment.

  Eu chiar as schimba si denumirea, Gardieni Publici poate suna peiorativ pentru unii dar sigur se pot gasi alte denumiri. De fapt asta trebuie sa fie, o patrula de "gardieni" locali care sa rezolve probleme publice locale. Fara insemne si uniforme de politie, cu identitate proprie si fara atributii de investigatii, dirijare circulatie etc, doar paza si verificare locala.

  Iar salarizarea sa fie pe masura, nu e normal ca avand atributii si probleme mult restranse fata de Politia Nationala sa aiba salariile aproape duble fata de acestia.
 • -9 (29 voturi)    
  Tot ce e descentralizat e bun (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:36)

  andipetre [utilizator]

  Centralizarea duce la coruptie. Iar daca primaria e performanta (cum e cea de la Oradea), va fi si Politia locala.

  Nu sunt sigur insa ca in Bucuresti ar fi nevoie, dar acela e un caz special.
  • +17 (27 voturi)    
   aberezi... (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:58)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Exceptiile precum Cluj si daca zici tu Oradea sunt foarte rare...

   Politia Locala e plina de incompetenti analfabeti selectati pe pile care fac doar ce le comanda stapanul lor > PRIMARUL.
   • -2 (18 voturi)    
    Pai nu judeci un principiu dupa cazuri particulare (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:16)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Si nu imi place agresivitatea raspunsului tau. Aici vorbim de un principiu, iar faptul ca exista primarii performante arata ca se poate. Degeaba desfiintezi politia locala daca primarul ramane corupt. Va gasi alte metode pentru a abuza. Solutia e alegerea de primari competenti, asa cum oradenii (si altii din tara) se pare ca au reusit, nu desfiintarea unor structuri subordonate lor. Faptul ca inca exista balcanici corupti nu inseamna sa ii desfiintezi pe ceilalti, din contra, restul tarii ar trebui sa ia exemplu.

    Am mai mare incredere in ce zice un primar dovedit performant decat in presupunerile unor postaci care traiesc in orase conduse de comunisti. Bucurestiul e unul din ele.
    • +3 (17 voturi)    
     Hai nu ma innebunii soro ! (Miercuri, 22 iulie 2020, 12:14)

     Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     Principiul descentralizarii administrative este o utopie, ca si comunismul ! Administratiile locale vor actiona in cea mai mare parte discretionar, numind dupa criterii clientelare atat in politie cat si in invatamant si sanatate. Departe de ochii mass mediei, orice primar devine un mic satrap.In schimb un guvern este atent monitorizat, iar resursele nationale pot fi utilizate mai eficient.
     • -4 (4 voturi)    
      Asta la voi in Balcani (Joi, 23 iulie 2020, 4:12)

      andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Idealistu

      Altii fac altfel.
   • +11 (19 voturi)    
    Nu stiu de Oradea, (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:18)

    fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Dar Clujul nu e nicio exceptie. Hai pe aici, sa vezi ce meseriasi sunt politisti locali. Sinecuristii sunt aceiasi, peste tot.
 • +24 (32 voturi)    
  Sursa de sinecuri politice (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:38)

  fat.cat [utilizator]

  Absolut penibila. Tot felul de burtosi si tzatze care nu au fost in stare sa obtina o slujba adevarata in viata. Vanatori de amenzi. Ultima lor grija e ordinea publica si siguranta cetatenilor. Si Doamne feri sa-i deranjeze pe infractori. O rusine. Mor cand vad unde se duc banii mei de taxe locale. Armata personala a primarilor e putin spus.
 • +24 (32 voturi)    
  La Sector 3 (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:41)

  TudoracheCopilulDeDiamant [utilizator]

  exista si Politie Locala si firma in Primarie de paza si protectie. Numai vaci de muls, una si una !
 • +21 (29 voturi)    
  Desfiintare (Miercuri, 22 iulie 2020, 9:59)

  Westbam [utilizator]

  Orasul este plin de gunoaie, de cladiri darapanate, de trafic nu mai spun. Ce rol au acesti indivizi?
  Nu se vede rezultatul muncii lor in favoarea cetateanului.
  Trebuie DESFIINTATI de urgenta si eventual anumite responsabilitati delegate unor firme de paza.
 • +17 (25 voturi)    
  confirmare (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:16)

  sile1 [utilizator]

  Faptul ca Politia Locala se comporta ca o armata personala a primarului imi este confirmat si de o relatare a unui amic care mi-a spus ca la o sedinta a unui partid dintrun sector bucurestean presedintele organizatiei,care e si primar, deranjat fiind de cele spuse de un membru, a telefonat la Politia Locala care a trimis imediat doi politisti ce l-au dat afara pe acel om care avea alta parere decat primarul !
 • +18 (26 voturi)    
  total inutila si toxica (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:17)

  yellowdog [utilizator]

  Mi-a fost trimisa de cateva ori prin 112 agenti de la politia locala, de fiecare data,dar absolut de fiecare data mai rau au agravat situatia decat au rezolvat-o. Sau situat intr-un fel de partea celor care incalca legea, parca ar fi frati cu ei. Total lipsa de profesionalism, parca erau adunati de pe strada.
  Un exemplu foarte, foarte grav mi s-a parut ce i s-a intamplat unui vecin. Prin 112 a raportat o petrecere galagioasa. Au venit cei de la PL, dar dimineata, individul care daduse petrecerea, cu legaturi in lumea interlopa, il ameninta cu bataia in fata copiilor, pe vecinul care facuse reclamatia, spunand ca stie de pe ce numar a dat telefon, la ce ora, etc. Asta zice tot de natura, as spune infractionala a PL.
 • +17 (25 voturi)    
  Care e faza cu norma de hrana? (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:22)

  This_User_Is_Real [utilizator]

  In primul rand, clar, trebuie desfiintati. Nu sunt utili decat pentru dus masina primarului la spalatorie sau pentru deschis usa la primarie.
  Am citit in articol faza cu norma de hrana. What the fuck is that? Cum adica norma de hrana? Pentru ce? Si nici nu e mica norma asta... Ce bine ar fi sa aiba si cei din privat asa ceva... Nu i-ar placea unui agent de vanzari care toata ziua e prin masina sa aiba o norma de hrana cum au politistii locali? Cum sa nu? Nu si-ar mai cheltui banii de salar. Oh, dar stai, PENTRU ASTA ESTE SALARUL, ca sa iti acoperi necesitatile! Mie nu imi da nimeni bani sa imi cumpar de mancare la amiaza, trebuie sa folosesc din ceea ce castig. Deci pana la urma, care e faza cu norma de hrana?
 • +16 (24 voturi)    
  Alta palarie = Aceeasi HOTIE... (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:22)

  Olyx [utilizator]

  a banului public !...Am facut un calcul simplu ca sa aflu MEDIA castigului unui politai ( nu am spus politist !...) local : 10.214 lei venit brut lunar, impozabil. Atentie, e venit mediu !!! Daca nu sunt toate posturile ocupate din organigrama, si, de regula nu sunt, cifra de mai sus CRESTE ! Cu alte cuvinte, un politai local castiga mai mult decat un profesor universitar...Nu vorbesc de un sef ci de unul care dirijeaza circulatia ( in putinele lui momente cand nu sta cu fundul pe scaunul din birou...) Ce tara e asta ? Cine ne conduce, de fapt ? Ce Parlament a facut aceste legi STRAMBE ? Intr-o tara in care un politai local castiga mai mult decat un profesor universitar iar un tanar in privat castiga salariul minim brut (!) pe economie (2230 lei), se mai pot mira unii ca populatia Romaniei se va injumatati in decurs de 10-20 ani ?
  • -1 (11 voturi)    
   sa nuantam (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:47)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   Un profesor universitar castiga mai mult decat atat. Se adauga sporurile din programele de "cercetare". Vorbim de cei din universitatile de stat. Nu sunt deloc de plans, au venituri mari, loc sigur de munca si le lipseste orice raspunde.

   E drept, profesorii din universitatile private castiga cu mult mult mai putin decat politistii locali.
   • -1 (3 voturi)    
    "Universitatile private"? (Joi, 23 iulie 2020, 4:14)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Adica alea numite si fabrici de diploma?
 • -15 (23 voturi)    
  pare OK (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:27)

  un clujean in bucuresti [utilizator]

  in Cluj mi se pare mai utila ca in Bucuresti, dar cred ca peste tot e nevoie de ei.
  • +11 (19 voturi)    
   Pentru ce e nevoie de ei ? (Miercuri, 22 iulie 2020, 12:01)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui un clujean in bucuresti

   Probabil ca postarea ta e partiala, eu n-am vazut justificarile
 • +18 (24 voturi)    
  O MARE RISIPA (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:29)

  Bradisor [utilizator]

  de fonduri si forta de munca Oamenii aceia ar putea presta o munca mai utila pt societate.Politia ,in Romania . trebuie sa fie nationala si sub control militar Este o pb. de securitate si unitate, inclusiv teritoriala,a tarii.
 • -6 (22 voturi)    
  Ce sens are intrebarea? (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:54)

  Jegul Cristian Ioan [utilizator]

  Primarul a "inventat" politia locala, dar pe acei primari precum si consiliile aferente, nu NOI i-am votat?

  "O bună parte din bugetele primăriilor se duc către Poliția Locală."

  Nu are decat sa se duca si 90% din Buget pe politistii locali, NOI i-am votat pe consilierii si primarii care au decis folosirea banilor. Deci este 100% alegerea noastra!
 • +5 (13 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:56)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  afara cu gusatii care-nghit de nu mai pot ...
 • +6 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 22 iulie 2020, 10:59)

  [anonim]

 • +5 (13 voturi)    
  Inutilitate level 9999 (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:09)

  aiureantramvai [utilizator]

  Le-as fi dat nota 10000 la inutilitate daca nu-si aduc aportul la bugetul local, atunci cand vaneaza si amendeaza biciclistii care traverseaza centrul, dar nu se ating de bombardierii parcati in zonele pietonale.
  Altfel, de ce am avea nevoie de paznici la palmierii din centru, ca nu am auzit sa fie folositi in misiuni relevante.
  Plus ca au uniforme de tot rahatul
 • +5 (13 voturi)    
  linku (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:14)

  Ademordna [utilizator]

  Daca tot vorbiti de o petitie, dati-i si linkul ca sunt mai multe. Eu mai gasit-o pe-asta: https://www.petitieonline.com/alexandru_catalin_desfiintarea_politiei_locale_la_nivel_national?s=74883642
  • 0 (8 voturi)    
   Asta are mai multe semnaturi...peste 30.000 (Miercuri, 22 iulie 2020, 16:48)

   This_User_Is_Real [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   https://www.petitieonline.com/desfintarea_politiei_locale
 • +8 (16 voturi)    
  reforma profunda (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:45)

  Dedalus [utilizator]

  1) 1 politist local la 5000 de locuitori, nu la 1000
  2) schimbarea denumirii din "politie" in "Garda"
  3) plafonarea venitului maxim la un procent anume din salariul unui functionar local
  4) plafonarea numarului de functii de conducere si a indemnizatiei de conducere
  5) reducerea competentelor
  6) interzicerea angajarii de firme de paza unde se suprapun competentele
 • +8 (16 voturi)    
  Ce e de dezbătut? (Miercuri, 22 iulie 2020, 11:47)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Primarul infractor Nichita din Iași îi trimitea să îi spioneze amanta. Si azi ii vezi cum stau „pe teren” la vreo șuetă cu gagicile și se fac că muncesc.
 • +6 (14 voturi)    
  Disciplina in constructi complice cu dezvoltatorii (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:22)

  Gargara3 [utilizator]

  Daca un ”dezvoltator ii pune in fata ferestrei un bloc de 10 etaje te adresezi Inspectiei de stat in constructii si Primariei Toti isi deleaga atributiile si te trimit la Disciplina in constructii” din Politia Locala. Ghinion !Politia locala iti trimite niste raspunsuri aiuritoare, iar ”dezvoltatorul” nu este deranjat cu nimic desi construieste trei etaje peste ce a fost autorizat. Iata de ce :
  ” Șeful Poliției locale este de fapt numit de primar după consultarea investitorilor imobiliari mai importanți. Este o platformă de negociere Poliția locală între autoritate, diverși afaceriști locali, clanuri, când e cazul. Depinde cât de adânc se bagă”, a explicat Sorin Ioniță pentru HotNews.ro.
 • +7 (15 voturi)    
  categoric (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:43)

  liviu_ [utilizator]

  raspunsul este "armata personala a primarului"!

  o institutie inutila plina de oameni prost pregatiti si afiliati politic care nu-si are rostul!
  mai si mananca o caruta de bani in detrimentul politiei adevarate!
 • +9 (17 voturi)    
  categoric desfiintata (Miercuri, 22 iulie 2020, 13:43)

  gurka [utilizator]

  NU politie,poate agenti de paza ai primariei si NU cu asemenea salarii nesimtite!
 • -4 (14 voturi)    
  Problema (Miercuri, 22 iulie 2020, 14:36)

  n.dumiritu [utilizator]

  Macar astia de la locala mai patruleaza, intervin in batai si alte conflicte, mai dau o contraventionala de "scandal". Dar pe jandarmi cind ii vezi? Apar la meciurile de fotbal, de parca fotbalul nu se poate desfasura decit cu caft si supravegere de caftangii. In loc sa: a iesit caft pe stadion, echipa aia nu am are drept la spectatori 10 etape. Are cineva idee care e bugetul pe tara al jandarmilor? Personal angajat? De ce a fost nevoie de ei ca sa se duca in misiuni specifice armatei in teatre de lupta, ca acum sa se declare parte a apararii nationale?

  Problema e mai ampla: sectorul bugetar si-a creat cu inventivitate sute de pretexte peste a se labarta lacom peste tot ce traieste si produce in aceasta tara. De la profesorii de religie impusi in scoli, prin cintaretii de biserica (circa 20.000 salarizati cu salariul minim), la zecile de structuri si agentii centrale cuplate sigur si ultra-profitabil la buget. Bugetul merge pe indestularea acestui organism mereu flamind care tinde sa sufoce prin apetitul lui pe pricajitul care ii aduce de mincare. Nu avem profesori nici o cincime citi paznici, gardieni, politai, jandarmi, agenti de informatii. Natiunea e bolnava de infractionalitate? Sa ne raspunda cei care au umflat cu pompa toate aceste structuri care le maninca lor din palma.
 • +3 (11 voturi)    
  Politia locala (Miercuri, 22 iulie 2020, 18:02)

  deville2010 [utilizator]

  e o mafie care aduna taxa de protectie in numele primarului
 • +1 (9 voturi)    
  sa fim realisti (Miercuri, 22 iulie 2020, 19:24)

  Dedalus [utilizator]

  "șefii să aibă studii în drept" spune domnul Ionita.

  A se citi: "sefii sa-si cumpere si o diploma"
 • +1 (9 voturi)    
  locala degeaba (Miercuri, 22 iulie 2020, 21:10)

  rocknum [utilizator]

  Politia locala = politia degeaba
  Nu fac altceva decat sa imparta amenzi orbeste.
  De cele mai multe ori sunt chiar mai bine echipati decat politia generala.
  Plina de prosti care isi dau aere de importanta.
  Sunt o gaura neagra la buget.
  Trebuiau desfiintati de mult.
 • +1 (9 voturi)    
  Două cazuri la întâmplare... (Miercuri, 22 iulie 2020, 22:36)

  NME [utilizator]

  cu intervențiile poliției locale:
  1. 26.05.2014 - poliția locală, CĂLARE, a intrat într-un grup de oameni care asistau la un spectacol, în parcul Herăstrău
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/scandal-in-herastrau-un-spectacol-de-samba-s-a-transformat-in-revolta-248158

  2. 14.06.2015 - un polițist local a împușcat în cap, cu un pistol cu bile, un trecător care, la cererea de a se legitima, a avut neobrăzarea să ceară „organului” să se legitimeze la rândul lui.
  https://adevarul.ro/news/eveniment/un-angajat-politiei-locale-impuscat-minor-cap-1_557d19d4cfbe376e354377d1/index.html

  Și astea-s doar două cazuri. Cine mai vrea, să mai caute, că găsește exemple de „profesionalism” cu grămada.
  Poliția locală e doar o forță paramilitară subordonată direct primarului, vezi cazul amantei primarului Nechita din Iași.

  Trebuie desființați de urgență.
 • -4 (4 voturi)    
  Din pacate (Joi, 23 iulie 2020, 0:46)

  jorj_bv [utilizator]

  Politia locala se ocupa de cazuri minore gen pisici prin copaci, geamuri uitate deschise la masina, masini lasate 5 minute intr-o parcare de taxi goala.
  Plus plimbari ale cuplurilor (barbat-femeie sau nu) de amorezi pe strazile civilizate ale oraselor mari sau mici. In zonele rau-famate nu intra.
 • +3 (5 voturi)    
  Multi vad putini pricep (Joi, 23 iulie 2020, 4:27)

  MDK [utilizator]

  In primul rand Politia Locala nu se ocupa numai de parcari. Politia Locala verifica Autorizatiile de Constructie(foarte important), Politia Locala verifica Autorizatiile de Functionare ale comerciantilor. Imaginati-va ca Politia Locala e corpul de control al Primariei si pe unii ii lasa sa construiasca Blocuri in Parcuri iar pe altii ii amendeaza pentru un amarat de Balcon facut din termopan la parter de bloc. Unii au Restaurante pe domeniul public iar altii nu pot deschide o covrigarie pe proprietatea lor. Cam asta e Politia Locala face parte din statul paralel.
 • -4 (6 voturi)    
  desfiintata! (Joi, 23 iulie 2020, 5:17)

  Codruta N [utilizator]

  E IMPOSIBIL s-o mai reformezi - nici n-ai cu cine!
  Daca se va reinfiinta, urmatoarele conditii:
  ---
  - Seful sa aiba minim masterat in Drept, Sociologie sau Psihologie!
  - Angajatii sa aiba o scoala de specialitate de minimum 3 ani!
  - Nu va mai fi subordanata Primarului! Cel mult Consiliului Local (desi ar fi de preferat sa fie complet independenta).
  - Angajarile se fac prin concurs!
  - Angajatii sa NU fie din judetul respectiv si nici macar din judetele imediat invecinate! Nici sa nu fi fost nascuti in localitatea respectiva (si plecati ulterior de acolo)!
  - Angajatii vor fi rotiti (mutati in alte judete) dupa 5, max. 10 ani!
  - Salarii dupa o grila unica pe tzara, la care cel mult sa se aplice un coeficient, in functie de marimea localitatii. Se pot da, in schimb, premii, in functie de rezultate concrete, descrise (adica nu la modul general, cum ar fi "pentru activitate deosebita" si nici dupa numarul de amenzi).
  - Angajatii sa NU fie "functionari publici"!
  ---
  Actualii angajati n-au decat sa mearga sa-si vada de meseriile in care sunt calificati! Au dreptul, daca se reinfiinteaza institutia, sa se inscrie la concurs, FARA a avea vreun avantaj datorat stagiului anterior in Politie!
  • +2 (2 voturi)    
   este vorba despre politia locala din Romania (Joi, 23 iulie 2020, 13:48)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   "- Seful sa aiba minim masterat in Drept, Sociologie sau Psihologie!
   - Angajatii sa aiba o scoala de specialitate de minimum 3 ani!".

   Spune-mi ce diploma vrei si ti-o cumpar eu.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by