Peste 8.000 de bucureșteni s-au înscris în primele 48 de ore, în programul Primăriei Caitalei, pentru a se testa gratuit de COVID-19 înainte de plecarea în vacanță, potrivit unui comunicat de presă transmis de municipalitate. Proiectul a fost aprobat pe 15 iulie de Consiliul General, și constă în decontarea sumei de 200 de lei, practic cât costă un test, pentru bucureștenii care pleacă în vacanță. Deocamdată mai sunt 1000 de locuri libere, dar primarul Gabriela Firea a declarat că va suplimenta numărul de locuri.

Teste laborator (Foto: Getty Images)Foto: Digi24.ro

"Așa cum am promis, am făcut cât mai rapid toate demersurile astfel încât bucureștenii care călătoresc în scop turistic în Grecia sau în altă țară care solicită testul Covid, să se poată înscrie în acest proiect al Primăriei Capitalei și să poată efectua, gratuit, testele RT-PCR. Este un proiect care are un succes extraordinar, în doar două zile s-au primit peste 2.500 e-mail-uri, în care s-au solicitat teste pentru aproximativ 8.000 de persoane, părinți, copii, bunici. După completarea formularelor necesare, toate aceste persoane vor fi repartizate la cele 12 clinici partenere, în funcție de perioada în care au programată vacanță", a declarat Gabriela Firea, potrivit sursei citate.

Informații despre proiect

Cetățenii Municipiului București, care vor solicita în mod voluntar înscrierea în proiect și nu se află în categoriile definițiilor de caz, așa cum sunt stabilite prin Metodologia de supraveghere a COVID-19, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică din România și care urmează să călătorească în străinătate în scop turistic, se pot înscrie pentru a fi testaţi gratuit de către Primăria Capitalei, prin ASSMB, la adresa de email vacanta2020@pmb.ro. In proiectul "Testam pentru Vacanta" se pot inscrie, pentru inceput, 9.000 de bucuresteni.

Includerea beneficiarilor în proiect se realizează prin transmiterea Cererii de includere, Anexa A și Anexa B (pentru minori), care pot fi descărcate de pe site-ul www.assmb.ro, la secțiunea specială Proiect „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI” https://testampentrubucuresti.assmb.ro/#vacanta

Cererea de includere va fi însoțită de copie CI și/sau Certificat de naștere (în cazul minorilor sub 14 ani), precum și documentele care atestă scopul turistic al călătoriei: copie bilet avion, bilet tren, rezervare hotelieră sau, în lipsa acestora, o declarație notarială pentru solicitant și minorul/ii care îl însoțeste, document în care se va preciza data sejurului.

Toate documentele se vor transmite pe adresa de e-mail vacanta2020@pmb.ro având menționat la subiectul mesajului „Vacanta-zz-ll-aaaa” (ex. Vacanta – 15/08/2020 este prima zi a sejurului).

Beneficiarilor li se vor comunica, prin e-mail, împreună cu decizia, și detaliile privind programarea în vederea testării voluntare RT-PCR - ora, data, clinica și adresa centrului de recoltare la care a fost programat.

Unitățile afiliate au obligația, conform contractului, să efectueze testarea RT-PCR și să transmită raportul testării în maximum 48 de ore de la data și ora recoltării, atât în limba română, cât și în limba engleză.

În cazul în care solicitantul căruia i s-a aprobat cererea nu s-a prezentat la data și ora programării, acesta va pierde dreptul de a se testa în cadrul proiectului „TESTĂM PENTRU VACANȚĂ”.

Rezultatele pozitive ale testării vor fi raportate imediat de către unitatea medicală care a efectuat testarea la INSP și Direcțiile de sănătate publică care vor lua măsurile care se impun.