Prima stradă smart din România a fost finalizată la Cluj-Napoca. Dispune de locuri pentru încărcarea automobilelor, a bicicletelor sau trotinetelor electrice, prize USB pentru telefoane, Wi-Fi gratuit și un sistem de iluminat inteligent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Emil Boc a anunțat, pe Facebook, finalizarea lucrărilor de amenajare a primei străzi smart din România, în urma unei investiții de aproape 6 milioane de lei din fonduri europene.

După finalizarea lucrărilor, strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca are 551 de metri pătrați suprafață verde, cu 48 noi arbori plantați și sistem de irigare cu senzori și un culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

Există patru locuri pentru încărcarea automobilelor electrice și 15 locuri de parcare pentru autovehicule, 30 de locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice și 22 locuri de parcare pentru biciclete, Wi-Fi gratuit și prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile.

În zonă a fost montat un sistem de iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, un sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale, un sistem de irigare cu senzori, bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele.

"Pe lângă reorganizarea spațială - inclusiv prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil - și dotările urbane menționate, au fost trecute în subteran elementele infrastructurii edilitare din zonă. Totodată, spațiul a fost adaptat pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate)”, a afirmat primarul.

Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca vrea să realizeze astfel de proiecte în toate cartierele orașului.