Nicușor Dan, candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei, o acuză pe primarul general, Gabriela Firea, că în ultimii 3 ani a alocat doar 30 de milioane de lei pentru reabilitarea rețelei de termoficare, deși avariile lasă periodic sute de blocuri fără apă caldă și căldură. În acest ritm, administraţia Firea ar rezolva problema termoficării în 500 de ani, a spus Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută în fața Termoenergetica, compania municipală care livrează apă caldă și căldură bucureștenilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acesta a declarat că Termoenergetica "este o bombă cu ceas a administraţiei Firea", compania având datorii de 100 de milioane de euro şi aflându-se, practic, în insolvenţă.

"Termoenergetica este o bombă cu ceas a administraţiei PSD-Firea. După ce a falimentat RADET-ul, pe care l-a lăsat cu o datorie de un miliard de euro, datoria curentă a Termoenergetica este de 100 de milioane de euro şi această companie este, practic, în insolvenţă. Administraţia PSD-Firea a avut la dispoziţie 180 de milioane de euro bani europeni pe care n-au fost în stare să-i ia în patru ani. Pierderile din reţeaua de termoficare sunt de un milion de gigacalorii pe reţeaua principală şi 430.000 de gigacalorii pe reţeaua secundară - în total 1,4 milioane de gigacalorii - echivalentul necesarului de încălzire într-un an pentru Sectoarele 1 şi 2.", a spus Nicuşor Dan, în conferința de presă.

Rețeaua de termoficare a ajuns în această situație din lipsa investițiilor, a spus Nicușor Dan.

"Am ajuns în această situaţie deoarece investiţiile au fost derizorii: 2017 - 6 milioane de lei, 2018 - 9 milioane de lei, 2019 - 13 milioane de lei, adică o medie de 10 milioane de lei pe an, în condiţiile în care avem nevoie de investiţii de 5 miliarde de lei - asta înseamnă că, în ritmul actual, administraţia Firea ar rezolva problema termoficării în 500 de ani", a spus Nicuşor Dan.

Dacă va ajunge primar general, Nicușor Dan spune că soluția pentru salvarea sistemului de termoficare este un program masiv de investiții.

"Trebuie să modernizăm reţeaua - şi avem bani europeni pentru asta, trebuie să digitalizăm - şi avem bani europeni pentru asta, trebuie să ne pregătim pentru iarnă - şi asta înseamnă că trebuie să ne facem stocuri şi să achiziţionăm camere care să vadă exact unde sunt avariile, pentru a nu acţiona la întâmplare, ca până acum, şi trebuie să încetăm să minţim bucureştenii - trebuie să le spunem bucureştenilor exact care este situaţia, unde sunt avariile şi cât durează pentru ca acestea să fie remediate", a mai declarat Nicuşor Dan.