Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat luni că a finalizat lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză la patru benzi, pe tronsonul dintre Șos. Petricani și Barbu Văcărescu, inaugurând artera dintr-un autobuz Mercedes Benz Hibrid, live pe Facebook, fără însă să arate foarte mult din lucrare și fără presă. Anunțul a fost neobișnuit, fiind anunțat cu 15 minute înainte, deși cutuma era ca primarul să meargă pe șantier și să prezinte lucrarea într-o conferință de presă. După inaugurare, am fost pe Fabrica de Glucoză să vedem cum arată în detaliu lucrarea și să arătăm ce nu s-a văzut la inaugurarea de pe Facebook.

Inaugurare Fabrica de Glucoză 4Foto: Hotnews

Cu mașina, am parcurs artera de la un capăt la altul în circa 5 minute, la ora 17.00. Cele două sensuri de mers sunt separate prin parapeți de beton, iar carosabilul arată bine, cu mici denivelări la gurile de canal care nu sunt aduse perfect la nivel. Benzile sunt generoase. Pe toată lungimea arterei nu ai voie să întorci, ceea ce poate fi o problemă pentru cei care lucrează sau locuiesc acolo. Înainte de reabilitare, la ora de vârf, artera era parcursă și în 30-40 de minute, fiind cozi enorme.

Strada nu are niciun loc de parcare, practic nu ai unde să oprești pe toată lungimea ei.

Probleme majore sunt însă pe trotuare și la pistele de biciclete. Pe o bună parte, lățimea este este foarte mică, în jur de 50 de cm, astfel că nu încap doi oameni în același timp. Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că vor pune un fel de nisip permeabil în alveolele copacilor, pentru a câștiga spațiu, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Oricum, sunt și bucăți de trotuar fără alveole, care au o lățime mai mică de 50 cm. Pe acolo, o mamă cu un copil în cărucior nu încape.

Trotuarul este blocat de mai multe transformatoare electrice.

Puțin mai la vale trotuarul este blocat de o toaletă publică.

Mai multe canale nu au fost aduse la cotă.

Bordurile joase arată foarte bine, dar mașinile au început să parcheze pe pista de biciclete.

Fluxul de pietoni se întrepătrunde cu pistele de biciclete în zona stațiilor STB - călătorii trebuie să treacă peste pista de biciclete ca să ajungă în stație și să urce în autobuz - ceea ce poate genera accidente.

Pe câteva porțiuni de pistă asfaltul deja s-a lăsat.

La intersecția cu Barbu Văcărescu s-au plantat circa 12 copăcei care par uscați, iar pietrișul din alveolă nu este stabilizat, deci nu se poate călca pe el.

Zonele destinate spațiilor verzi nu au fost plantate.

Restul alveolelor sunt lăsate goale și sunt pline de mizerie. Anumite alveole sunt foarte adânci și pietonii se pot împiedica de ele.

În ceea ce privește organizarea de șantier, mormane de pământ sunt lăsate pe marginea drumului iar camioanele ies din șantier fără să aibă roțile spălate. Toate acestea poluează și mai mult aerul irespirabil din București.

Tronsonul dintre Calea Floreasca și Barbu Văcărescu este finalizat în proporție de 80%, iar primarul Gabriela Firea a promis că va fi gata în două săptămâni. Un lucru care nu se vede, dar este extrem de important pentru cartierul Aviației: municipalitatea a schimbat conducta RADET care trecea pe sub stradă și înainte era ciuruită.

Boscheții de pe o anumită porțiune nu au fost tunși.

Una peste alta, este bine că Primăria a deschis circulația pe acest tronson, deși lucrarea nu este gata în întregime, ca șoferii să nu mai stea blocați în trafic, în zonă, dar problemele semnalate trebuie remediate.

Lărgirea străzii Fabrica de Glucoză a fost făcută de Primăria Capitalei și costă 173 milioane lei cu tot cu exproprieri. Termenul de finalizare din contract era finalul anului trecut. Lucrările sunt executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.

Municipalitatea a început pe data de 3 august 2018 lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză de la două la patru benzi, după 15 ani de așteptare. Termenul de execuție din contract era de 15 luni, însă lucrarea nu a fost finalizată la finalul anului trecut. Următoarea estimare era primăvara acestui an.

Lucrările au fost executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.

Fabrica de Glucoză înainte de modernizare

Ce a spus Gabriela Firea la inaugurarea din autobuz

  • Am găsit acest proiect, inițiat acum peste 6 ani, blocat și cu niște costuri uriașe. Am schimbat strategia și am făcut economii importante la buget. Am incheiat șantierul intr-un an si 8 luni.
  • Acum avem o legătură modernă cu Autostrada A3, cu acces facil într-o zonă în plină dezvoltare.
  • În ultimele zile a fost pus în funcțiune sistemul de semaforizare, sistemul de iluminat public modern și economic, au fost montate separatoare de sensuri și au fost realizate toate marcajele rutiere.
  • De asemenea, în timp record a fost reconfigurată total intersecția cu strada Gara Herăstrău. Astfel, au fost rezolvate problemele la intrarea către Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov, Muzeul Național al Aviației Române și mai multe clădiri de birouri.
  • Am investit in acest proiect peste 27 de milioane de euro, sumă care include și exproprierile.
  • Lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză a fost primul proiect integrat de infrastructură din București. Pe lângă lărgirea carosabilului, au fost modernizate și reconfigurate toate rețelele de utilități din zonă. De asemenea, proiectul a fost modificat în timpul execuției în funcție de cerințele locuitorilor din zonă.
  • Există piste pentru bicicliști și trotuare proiectate și executate conform normativului în vigoare, avizate în prealabil de Brigada Rutieră. Potrivit proiectului tehnic, pistele pentru bicicliști au 1,5 metri lățime, iar trotuarele 2 metri lățime. Pe trotuar, au fost proiectate la cererea Direcției de Mediu alveole pentru copaci, de 1 metru lățime, iar acolo unde lățimea trotuarului s-a micșorat a fost găsită o soluție pentru integrarea alveolelor în trotuar.
  • Lucrările la tronsonul cuprins între Bulevardul Barbu Văcărescu și Calea Floreasca au fost întârziate din cauza lucrărilor ample la magistrala care alimentează cartierul Aviației cu apă caldă și căldură.
  • În zona Floreasca, au fost schimbați aproape 500 de metri din această conductă. Astfel, o dată cu modernizarea carosabilului a fost rezolvată și problema alimentării cu agent termic în cartierul Aviației. Acest tronson va fi finalizat în circa două săptămâni, în funcție de condițiile meteo.