Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
VIDEO-FOTOGALERIE Cum arată strada Fabrica de Glucoză după o investiție de peste 170 milioane lei și ce nu s-a văzut la inaugurarea făcută de Gabriela Firea din autobuz
Primarul general, Gabriela Firea, a anunțat luni că a finalizat lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză la patru benzi, pe tronsonul dintre Șos. Petricani și Barbu Văcărescu, inaugurând artera dintr-un autobuz Mercedes Benz Hibrid, live pe Facebook, fără însă să arate foarte mult din lucrare și fără presă. Anunțul a fost neobișnuit, fiind anunțat cu 15 minute înainte, deși cutuma era ca primarul să meargă pe șantier și să prezinte lucrarea într-o conferință de presă. După inaugurare, am fost pe Fabrica de Glucoză să vedem cum arată în detaliu lucrarea și să arătăm ce nu s-a văzut la inaugurarea de pe Facebook.
Cu mașina, am parcurs artera de la un capăt la altul în circa 5 minute, la ora 17.00. Cele două sensuri de mers sunt separate prin parapeți de beton, iar carosabilul arată bine, cu mici denivelări la gurile de canal care nu sunt aduse perfect la nivel. Benzile sunt generoase. Pe toată lungimea arterei nu ai voie să întorci, ceea ce poate fi o problemă pentru cei care lucrează sau locuiesc acolo. Înainte de reabilitare, la ora de vârf, artera era parcursă și în 30-40 de minute, fiind cozi enorme.
Strada nu are niciun loc de parcare, practic nu ai unde să oprești pe toată lungimea ei.
Probleme majore sunt însă pe trotuare și la pistele de biciclete. Pe o bună parte, lățimea este este foarte mică, în jur de 50 de cm, astfel că nu încap doi oameni în același timp. Reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că vor pune un fel de nisip permeabil în alveolele copacilor, pentru a câștiga spațiu, dar acest lucru nu s-a întâmplat încă. Oricum, sunt și bucăți de trotuar fără alveole, care au o lățime mai mică de 50 cm. Pe acolo, o mamă cu un copil în cărucior nu încape.
Trotuarul este blocat de mai multe transformatoare electrice.
Puțin mai la vale trotuarul este blocat de o toaletă publică.
Mai multe canale nu au fost aduse la cotă.
Bordurile joase arată foarte bine, dar mașinile au început să parcheze pe pista de biciclete.
Fluxul de pietoni se întrepătrunde cu pistele de biciclete în zona stațiilor STB - călătorii trebuie să treacă peste pista de biciclete ca să ajungă în stație și să urce în autobuz - ceea ce poate genera accidente.
Pe câteva porțiuni de pistă asfaltul deja s-a lăsat.
La intersecția cu Barbu Văcărescu s-au plantat circa 12 copăcei care par uscați, iar pietrișul din alveolă nu este stabilizat, deci nu se poate călca pe el.
Zonele destinate spațiilor verzi nu au fost plantate.
Restul alveolelor sunt lăsate goale și sunt pline de mizerie. Anumite alveole sunt foarte adânci și pietonii se pot împiedica de ele.
În ceea ce privește organizarea de șantier, mormane de pământ sunt lăsate pe marginea drumului iar camioanele ies din șantier fără să aibă roțile spălate. Toate acestea poluează și mai mult aerul irespirabil din București.
Tronsonul dintre Calea Floreasca și Barbu Văcărescu este finalizat în proporție de 80%, iar primarul Gabriela Firea a promis că va fi gata în două săptămâni. Un lucru care nu se vede, dar este extrem de important pentru cartierul Aviației: municipalitatea a schimbat conducta RADET care trecea pe sub stradă și înainte era ciuruită.
Boscheții de pe o anumită porțiune nu au fost tunși.
Una peste alta, este bine că Primăria a deschis circulația pe acest tronson, deși lucrarea nu este gata în întregime, ca șoferii să nu mai stea blocați în trafic, în zonă, dar problemele semnalate trebuie remediate.
Lărgirea străzii Fabrica de Glucoză a fost făcută de Primăria Capitalei și costă 173 milioane lei cu tot cu exproprieri. Termenul de finalizare din contract era finalul anului trecut. Lucrările sunt executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.
Municipalitatea a început pe data de 3 august 2018 lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză de la două la patru benzi, după 15 ani de așteptare. Termenul de execuție din contract era de 15 luni, însă lucrarea nu a fost finalizată la finalul anului trecut. Următoarea estimare era primăvara acestui an.
Lucrările au fost executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.
Am găsit acest proiect, inițiat acum peste 6 ani, blocat și cu niște costuri uriașe. Am schimbat strategia și am făcut economii importante la buget. Am incheiat șantierul intr-un an si 8 luni.
Acum avem o legătură modernă cu Autostrada A3, cu acces facil într-o zonă în plină dezvoltare.
În ultimele zile a fost pus în funcțiune sistemul de semaforizare, sistemul de iluminat public modern și economic, au fost montate separatoare de sensuri și au fost realizate toate marcajele rutiere.
De asemenea, în timp record a fost reconfigurată total intersecția cu strada Gara Herăstrău. Astfel, au fost rezolvate problemele la intrarea către Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov, Muzeul Național al Aviației Române și mai multe clădiri de birouri.
Am investit in acest proiect peste 27 de milioane de euro, sumă care include și exproprierile.
Lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză a fost primul proiect integrat de infrastructură din București. Pe lângă lărgirea carosabilului, au fost modernizate și reconfigurate toate rețelele de utilități din zonă. De asemenea, proiectul a fost modificat în timpul execuției în funcție de cerințele locuitorilor din zonă.
Există piste pentru bicicliști și trotuare proiectate și executate conform normativului în vigoare, avizate în prealabil de Brigada Rutieră. Potrivit proiectului tehnic, pistele pentru bicicliști au 1,5 metri lățime, iar trotuarele 2 metri lățime. Pe trotuar, au fost proiectate la cererea Direcției de Mediu alveole pentru copaci, de 1 metru lățime, iar acolo unde lățimea trotuarului s-a micșorat a fost găsită o soluție pentru integrarea alveolelor în trotuar.
Lucrările la tronsonul cuprins între Bulevardul Barbu Văcărescu și Calea Floreasca au fost întârziate din cauza lucrărilor ample la magistrala care alimentează cartierul Aviației cu apă caldă și căldură.
În zona Floreasca, au fost schimbați aproape 500 de metri din această conductă. Astfel, o dată cu modernizarea carosabilului a fost rezolvată și problema alimentării cu agent termic în cartierul Aviației. Acest tronson va fi finalizat în circa două săptămâni, în funcție de condițiile meteo.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Exact (Joi, 25 iunie 2020, 21:21) Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui rei
Asta am vrut sa zic si eu. Un trotuar de 1,5m are 3 randuri de borduri.. incredibil. Care este rostul bordurii care separa partea pietonala de banda de biciclete??
Din autobuz se vede bine. (Vineri, 26 iunie 2020, 10:02) asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Costi888
O recepție marca Gabi Firea.Trebuia să meargă cu un elicopter.Dacă Firea vroia să vadă cât de bine sa lucrat,mergea pe jos,pe timp de ploaie.Cred-că nu a avut curaj,știind că lucrările sunt prost făcute,dar bine mituite.
nu e trotuar, e banda bicicleta+trotuar (Vineri, 26 iunie 2020, 11:51) Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Costi888
sunt 3 randuri de borduri pt ca hipstereasa de firea a tinut sa faca banda de biciclete undeva unde nu era loc sa o voteze biciclistii ca le-a facut piste de biciclete
. (Vineri, 26 iunie 2020, 12:22) vidra [utilizator] i-a raspuns lui Costi888
poate sa se loveasca biciclistii de bordura pietonilor, nu vad alt motiv. sa fim serios acum, era norma de borduri acolo; bordurile sunt destul de scumpe, de acolo sare banu'.
Trotuarul ala NU respecta standardele, e penal (Joi, 25 iunie 2020, 22:44) Kivek [utilizator] i-a raspuns lui rei
trotuarul trebuie sa aiba minim 1.5 latime si daca pui copaci in alveole dispare 1 m din trotuar ceea ce il face automat impropriu
la lucrarea asta s-a FURAT, pt ca altfel ar fi avut bani pt a face un trotuar asa cum scrie in lege de MINIM 1.5 m dar pot sa-l faca si de 2m-3m
plus ca ARHITECTUl care a semnat pt aceste proiecte trebuie bagat la puscarie, cum sa iti pui semnatura pe asa ceva cand in mijlocul trotuarului se pune un stalp ?
bataie de joc (Joi, 25 iunie 2020, 20:29) middle_brick [utilizator]
Pai cum sa arate, după chipul si asemănarea doamnei Firea, bătaie de joc pe banii bucureștenilor, asta a făcut si face toapa asta de 4 ani încontinuu, nu a scăpat nicio oportunitate de a-si bate joc de bucureșteni. Când mergi pe trotuarul ala de 30cm si dai in tabloul de distribuție electric montat strategic in mijlocul lui sa nu uiți apoi sa mergi si la vot când o fi, ok!?
E ceva facut! (Joi, 25 iunie 2020, 21:54) Tambrian [utilizator]
E o poveste care zice ca numai in pomul care face roade se da cu batul. Si doamna Pandele ia de dimineata pana seara numai reprosuri, mistouri, zeflemele...adica, figurat zicand, ia bete pe spinare!
Doamna Ivanov.. (Joi, 25 iunie 2020, 22:27) Runnaway1985 [utilizator]
.. o sa facem diabet cu atata "fabrica de glucoza" !!! Parca v-ati da doctoratul in "Supralargire Fabrica de Glucoza"!!! Pun pariu ca urmatorul articol este despre nefericitii care si-au luat apartament langa Soseaua cu pricina!
Nu ca nu ne-ar placea cum scrieti si despre ce scrieti, dar deja exagerati! Nu mai faceti farmacie! Bucurestiul este f mare! Sunt multe subiecte pe care nu le abordati! Daca aveti nevoie de ajutor, puteti sa cereti!
Inca apreciem ca Hotnews nu scrie despre freza lui Nicusor Dan sau despre coafura doamnei Firea!
mai , lume! (Joi, 25 iunie 2020, 22:33) Cib Ara [anonim]
in prima poza din susul paginii e o cutie alba in "carare" , o bucata de pamant unde probabil sa va sadi un copac si un stalp. intrebare : cum o sa umblati la cutie daca creste copac acolo ? daca creste copac si e si o cutie cum mai trece om peacolo ? daca totusi incearca si reuseste , de ce ati facut astea doua pe langa un stalp ? daca cutia era cu utiliati ceva si stalpu era acolo de pe vremea lui tepes , de ce nu ati mutat copacul un metru mai haca-na??
Romania lui joianas!! (Vineri, 26 iunie 2020, 20:03) gillda_47 [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an
Vorbesti de Romania lucrului bine facut!!!! Cum e voda e si tara!!! Cum e turcu-i si pistolu'!!! Cum e stapinu e si sluga! Afara-i vopsit gardu si-nauntru-i leopardu!!Etc.
5 borduri (Joi, 25 iunie 2020, 23:42) Itsoc [utilizator]
intr-una din poze se pot observa 5 borduri, 4 bagate in interior si una ridicata, pe margine. trecand peste ridicolul situatiei, de ce dracului sa incerci sa delimitezi vizual pista de biciclete de trotuar prin borduri bagate in trotuar.
se vede clar ca treaba e facuta in dorul lelii ceea ce de altfel bucurestenii merita pentru ca n-au fost capabili ca 30 de ani sa voteze un primar care sa faca treaba. serios, daca baietii destepti au de dat borduri, sa foloseasca bordurile chiar si pentru asfaltarea strazilor, sir langa sir, 40 de randuri de borduri ai facut 2 benzi si aia e. borduri pentru toata lumea.
O monstruozitate arhitecturala (Vineri, 26 iunie 2020, 0:20) Koczka [utilizator]
Toată zona intre Fabrica de Glucoza și Pasajul de la Aurel Vlaicu. Clădiri înghesuite născute din lăcomia mafiei imobiliare bucureștene. Încălcarea tuturor normelor legale privind asigurarea spațiului minim intre clădiri. Clădită pe existența zona industriala Pipera, zona acceptabila dpdv arhitectonic ce dispunea și de o infrastructură corespunzătoare încă din anii 80, zona a devenit un calvar umanitar pentru tinerii angajați ai unor corporații străine. Sentimentul de improvizație și compromis e evident și copleșitor. Acest cartier îngrămădiți și aglomerat va completa tabloul dezolant al unui București urâțit de interesele meschine și egoiste ale unor interese unor grupuri de profitori și oportuniști. Rușine să vă fie arhitecți șefi ai Bucureștiului, rușine nerușinatei mafii imobiliare din Capitală!
Dupa 30 de ani inca nu au invatat (Vineri, 26 iunie 2020, 2:25) Parzivall [utilizator]
Ca Bordurile pot fi turnate, cu o fundatie solida si impletirura solida de fier beton. In felul asta, cu formula corecta de mortar, ar rezista pe la 40-50 de ani. Dar nah, sa se anuleze carpaceala clasica, anuala?/? Neahhh!!!
Cum poți să inaugurezi așa ceva??? (Vineri, 26 iunie 2020, 7:13) nick24 [utilizator]
O lucrare mai scumpă și mai prostă ca asta n-am mai văzut! De acord, au dat drumul la circulație și continuă lucrările sub trafic , DAR NU POȚI FACE INAUGURARE!
Trebuie finisat totul, plantat spatii verzi, copaci( unde?) , remediat toate aberațiile de pe trotuare, mutat cutiile de transformatoare, mutat wc-urile, mutat unele gropi pt copaci, adunat toate gunoaiele, movilele de pământ și resturile din constructii, MĂTURAT și SPĂLAT, că și așa e un praf în București! Așa arată o lucrare TERMINATĂ?
... (Vineri, 26 iunie 2020, 11:34) vitan.sandu [utilizator]
Cand nu era nimic era bine. Ca nu aveam la ce sa bagam de vina. Acum ca s/a facut ceva, gasim motive de carcoteala. Multa, multa caldura, ca sa nu zic arde/v/ar focul!
depinde (Vineri, 26 iunie 2020, 13:59) piticu_enigmatic [utilizator]
doar intreb ca nu stau/trec pe-acolo in analiza trotuarelor trebuie vazut cati oameni trec pe-acolo. Sunt trotuare super-largi unde trec 10 oameni pe zi. Daca nu e circulatie nu prea conteaza nici alveolele nici transformatoarele nici bordurile. Nici sa fim carcotasi si sa criticam orice nu face bine la psihic. Mai important mi se pare cum se vor aduna baltile cat va rezista nivelarea covorului asfaltic dupa 2 ierni si de-astea. La noi ori proiectantii nu trag liniile cum trebuie ori inginerii nu le executa pentru ca mereu se fac balti unde nu sunt canale iar capacele nu sunt la acelasi nivel cu asfaltul. Ca etalon luati Aviatorilor care e emblema de cum se face un bulevard. Si reparatiile la fel nici nu se vad.
pai (Vineri, 26 iunie 2020, 17:29) martel55 [utilizator]
se astepta cineva de Firea sa faca un proiect cu cap?alocurile de parcare promise in rpiect au disparut, trotuarele de 2m au intrat la apa, calitaea generala a lucrarii este execrabila...daca mai ramane 4 ani la primarie e clar la ce ne3 putem astepta
C e frumos Borduri >? (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 6:46) SiveTamy1 [anonim]
borduri,comentatorii nu au vazut decat borduri,sunt foartre necesare,aveti ce aveti cu bordurile,nimic nu v a place,dece,???mnu faceti nimic,gargara toata ziua,comentarii ridicole.nu sunt luate in seama ,comentati ,,,,,,,,bravo,..///
da (Duminică, 28 iunie 2020, 11:11) EmilG. Moldovan [anonim]
Lucare bine venita dar executata in doru' Leli. Capitalele Europene de prin 1915 chiar si Bucurestii aveau proiecte de bulevarde extraordinar de frumoase pe bani mai putini - Asta e ! lucrare de mantuiala facuta la repezeala ca sa arata si "mascota" lu' varanu GRIVCO ceva la alegeri..
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
sa o voteze biciclistii ca le-a facut piste de biciclete
Luati exemplu de la Cluj!
Nu trebuie să vă bateți capul, copiați de la alții!
Criteriul primariței e cantitatea de borduri...
sa fim serios acum, era norma de borduri acolo; bordurile sunt destul de scumpe, de acolo sare banu'.
la lucrarea asta s-a FURAT, pt ca altfel ar fi avut bani pt a face un trotuar asa cum scrie in lege de MINIM 1.5 m dar pot sa-l faca si de 2m-3m
plus ca ARHITECTUl care a semnat pt aceste proiecte trebuie bagat la puscarie, cum sa iti pui semnatura pe asa ceva cand in mijlocul trotuarului se pune un stalp ?
https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-06-25-24137440-0-inaugurare-fabrica-glucoza-12.jpg
https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2020-06-25-24137432-0-inaugurare-fabrica-glucoza-4.jpg
PSD FURA CUM RESPIRA...
De ce nu din Otokar sau Irisbus? Ii era frica sa nu arda de vie?!
Nu ca nu ne-ar placea cum scrieti si despre ce scrieti, dar deja exagerati! Nu mai faceti farmacie! Bucurestiul este f mare! Sunt multe subiecte pe care nu le abordati! Daca aveti nevoie de ajutor, puteti sa cereti!
Inca apreciem ca Hotnews nu scrie despre freza lui Nicusor Dan sau despre coafura doamnei Firea!
PS: asteptam si mult mai multe opinii!
trecand peste ridicolul situatiei, de ce dracului sa incerci sa delimitezi vizual pista de biciclete de trotuar prin borduri bagate in trotuar.
se vede clar ca treaba e facuta in dorul lelii ceea ce de altfel bucurestenii merita pentru ca n-au fost capabili ca 30 de ani sa voteze un primar care sa faca treaba.
serios, daca baietii destepti au de dat borduri, sa foloseasca bordurile chiar si pentru asfaltarea strazilor, sir langa sir, 40 de randuri de borduri ai facut 2 benzi si aia e. borduri pentru toata lumea.
De acord, au dat drumul la circulație și continuă lucrările sub trafic , DAR NU POȚI FACE INAUGURARE!
Trebuie finisat totul, plantat spatii verzi, copaci( unde?) , remediat toate aberațiile de pe trotuare, mutat cutiile de transformatoare, mutat wc-urile, mutat unele gropi pt copaci, adunat toate gunoaiele, movilele de pământ și resturile din constructii, MĂTURAT și SPĂLAT, că și așa e un praf în București!
Așa arată o lucrare TERMINATĂ?
In rest e oribil; beton, asfalt, bitum și granit. Frumos oraș!
Capitalele Europene de prin 1915 chiar si Bucurestii aveau proiecte de bulevarde extraordinar de frumoase pe bani mai putini -
Asta e ! lucrare de mantuiala facuta la repezeala ca sa arata si "mascota" lu' varanu GRIVCO ceva la alegeri..