Primăria Capitalei este obligată să reevalueze ofertele depuse la licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie, unde a fost desemnată câștigătoare oferta turcilor de la Durmazlar Makina San ve Tic A.Ş., în defavoarea producătorului român Astra Arad. Decizia a fost dată de Curtea de Apel București pe 24 iunie și este definitivă.

Gabriela FireaFoto: PMB

documente

Decizie_2253

(25 Iun 2020) PDF, 81KB

”Curtea de Apel a respins azi plângerea Societății Astra Arad, precum și apărările Municipalității în această cauză. Decizia este definitivă. Se așteptă și motivarea pentru a afla instrucțiunile dispuse de instanța. Între timp, Primăria Capitalei va constitui de urgență comisia de evaluare, având în vedere că s-a menținut soluția pronunțată de CNSC, prin care s-a dispus reluarea procedurii de la un anumit punct, impunându-se reevaluarea anumitor aspecte. Vom reveni cu amănunte după comunicarea motivării Curții de Apel. Pentru Primăria Capitalei principala urgență este semnarea contractului de achiziție a celor 100 de tramvaie cu ofertantul care va fi declarat câștigător în urmă respectării celor dispuse de instanțe, pentru a putea fi utilizate fondurile europene acordate pentru acest proiect”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Curtea de Apel a decis că decizia Consiliului Național de Soluționare, dată în decembrie 2019, a contestațiilor a rămas definitivă.

Decizia CNSC anula rezultatul licitației, prin care a fost declarată câștigătoare Durmazlar, și obliga municipalitatea să reevalueze ofertele depuse.

”CNSC admite, în parte, contestația formulată de ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI SA, în contradictoriu cu MUNICIPIUL BUCUREȘTI, și anulează adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire nr. 3307/04.11.2019 și 3308/04.11.2019 și raportul procedurii de atribuire nr. 3297/04.11.2019. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei DURMAZLAR MAKINA SANAYI VE TICARET AȘ, în termen de 20 zile de la primirea deciziei, cu respectarea celor din motivare, a documentației de atribuire și a dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice. În temeiul art. 26 alin. (9) din lege, admite solicitarea contestatoarei privind plata cheltuielilor efectuate în cursul soluționării contestației și obligă MUNICIPIUL BUCUREȘTI la plata către ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI SA a sumei de 35.000 lei, reprezentând onorariu avocat”, se arată în decizia CNSC.

Primăria Capitalei a contestat în instanță decizia CNSC, iar procesul a fost pierdut prin decizia de pe 24 iunie.

Primăria Capitalei a lansat licitația pentru achiziția a 100 de tramvaie noi în decembrie 2018.

Potrivit datelor din sistemulul electronic de achiziții publice, Primăria Capitalei vrea să cumpere 100 de tramvaie cu o lungime de 36 metri, podea complet coborâtă, minim 5 uși duble. Valoarea estimată a contractului este de circa 845 milioane lei. Municipalitatea cere o durată de serviciu de 30 de ani, garanție (full warranty) 5 ani, minim 300.000 km.