​Primăria Capitalei a finalizat lucrările de lărgire la patru benzi a străzii Fabrica de Glucoză pe segmentul cuprins între Șoseaua Petricani și Barbu Văcărescu, iar circulația rutieră este deschisă pe ambele sensuri. Gabriela Firea a făcut inaugurarea dintr-un autobuz Mercedes Benz Hibrid, live pe Facebook, fără însă să arate foarte mult din lucrare și fără presă. După cum se vede din imagini, amenajarea spațiilor verzi încă nu a fost finalizată, iar tronsonul dintre Calea Floreasca și Barbu Văcărescu este finalizat în proporție de 80%. Chiar dacă lucrarea nu a fost finalizată în totalitate, deschiderea acestui tronson este benefică pentru șoferii care tranzitează zona, aceasta fiind una dintre cele mai aglomerate zone din oraș.

Strada Fabrica de Glucoză - inaugurareFoto: PMB

Declarațiile primarului Gabriela Firea:

  • Am găsit acest proiect, inițiat acum peste 6 ani, blocat și cu niște costuri uriașe. Am schimbat strategia și am făcut economii importante la buget. Am incheiat santierul intr-un an si 8 luni.
  • Acum avem o legătură modernă cu Autostrada A3, cu acces facil într-o zonă în plină dezvoltare.
  • În ultimele zile a fost pus în funcțiune sistemul de semaforizare, sistemul de iluminat public modern și economic, au fost montate separatoare de sensuri și au fost realizate toate marcajele rutiere.
  • De asemenea, în timp record a fost reconfigurată total intersecția cu strada Gara Herestrău. Astfel, au fost rezolvate problemele la intrarea către Inspectoratul Județean de Poliție Ilfov, Muzeul Național al Aviației Române și mai multe clădiri de birouri.
  • Am investit in acest proiect peste 27 de milioane de euro, sumă care include și exproprierile.
  • Lărgirea Șoselei Fabrica de Glucoză a fost primul proiect integrat de infrastructură din București. Pe lângă lărgirea carosabilului, au fost modernizate și reconfigurate toate rețelele de utilități din zonă. De asemenea, proiectul a fost modificat în timpul execuției în funcție de cerințele locuitorilor din zonă.
  • Există piste pentru bicicliști și trotuare proiectate și executate conform normativului în vigoare, avizate în prealabil de Brigada Rutieră. Potrivit proiectului tehnic, pistele pentru bicicliști au 1,5 metri lățime, iar trotuarele 2 metri lățime. Pe trotuar, au fost proiectate la cererea Direcției de Mediu alveole pentru copaci, de 1 metru lățime, iar acolo unde lățimea trotuarului s-a micșorat a fost găsită o soluție pentru integrarea alveolelor în trotuar.
  • Lucrările la tronsonul cuprins între Bulevardul Barbu Văcărescu și Calea Floreasca au fost întârziate din cauza lucrărilor ample la magistrala care alimentează cartierul Aviației cu apă caldă și căldură.
  • În zona Floreasca, au fost schimbați aproape 500 de metri din această conductă. Astfel, o dată cu modernizarea carosabilului a fost rezolvată și problema alimentării cu agent termic în cartierul Aviației. Acest tronson va fi finalizat în circa două săptămâni, în funcție de condițiile meteo.

Lucrarea este făcută de Primăria Capitalei și costă 173 milioane lei cu tot cu exproprieri. Termenul de finalizare din contract era finalul anului trecut. Lucrările sunt executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.

”Promisiune onorata! De astăzi, pe Șoseaua Fabrica de Glucoză se circulă pe patru benzi, doua pentru fiecare sens, între Șoseaua Petricani și strada Barbu Văcărescu. Astăzi facem un pas important pentru rezolvarea problemei grave din trafic în zona de Nord a Capitalei, un obiectiv de investiții foarte așteptat de către toți bucureștenii și de către toți cei care tranzitează Capitala României, finalizarea lucrării care s-a numit pe scurt ”Lărgirea străzii Fabrica de Glucoză de la două benzi la patru benzi”. S-a lucrat intens, mai ales în ultima perioadă, după ce a fost rezolvată problema relocării rețelelor de utilitate publică și a exproprierilor. S-a dat drumul circulației în urmă cu câteva minute, este un bulevard modern, pe lângă partea carosabilă avem și piste pentru biciclete de 1,5 m, trotuare de 2 m, alveole unde am plantat și vom planta în continuare copaci, iluminatul public este modern și economic și întreaga zonă a fost reconfigurată, a declarat primarul Gabriela Firea la inaugurare, din autobuz.

Cum arata strada Fabrica de Glucoză miercuri seara, înainte de inaugurare

În ceea ce privește porțiunea dintre Calea Floreasca și Barbu Văcărescu, Firea spune că va fi gata în două săptămâni.

”Pe cealaltă porțiune, între Barbu Văcărescu și Floreasca se lucrează intens Barbu Văcărescu, sperăm ca în două săptămâni să dăm drumul și acelei porțiuni. Lucrarea a fost îngreunată pentru că am dorit să reabilităm și conducta de termoficare, aproape 500 m, astfel încât cartierul Aviației să aibă apă caldă și căldură fără probleme. Lucrările puteau să fie și mai rapide, dar nu puteam închide traficul de tot”, a mai spus primarul general.

Dacă pentru șoferii care tranzitează zona, finalizarea lucrărilor este o veste bună, fiindcă petreceau zeci de minute blocați acolo, pentru pietoni și bicicliști lucrurile nu stau la fel de bine deoarece trotuarele și pistele de biciclete au fost făcute în bătaie de joc.

Pe aproape toată lungimea, trotuarele nu au lățimea corespunzătoare, astfel că, în dreptul alveolelor pentru copaci, nu încap doi oameni care vin din sensuri diferite, aceștia fiind nevoiți să meargă pe pista de bicicletă, fiind pericolul să fie loviți.

Municipalitatea a început pe data de 3 august 2018 lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză de la două la patru benzi, după 15 ani de așteptare. Termenul de execuție din contract era de 15 luni, însă lucrarea nu a fost finalizată la finalul anului trecut. Următoarea estimare era primăvara acestui an.

Lucrările au fost executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.