Două firme din Turcia și una din China au depus oferte la licitația organizată de Primăria Capitalei pentru achiziția a 100 de autobuze electrice, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea contractului este estimată la 219,57 milioane lei din care, fonduri europene nerambursabile 177,99 milioane de lei.

Autobuz articulat Otokar in BucurestiFoto: Hotnews

Firmele care au depus oferte sunt:

- Asocierea TEMSA ULASIM ARACLARI SAN TIC AS și ANADOLU AUTOMOBIL ROM S.R.L.

- BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.Ş.

- Asocierea COSTA UTILAJE și Zhengzhou Yutong Bus Co., Ltd,

Data limită pentru depunerea ofertelor a fost 18 iunie. Criteriile de evaluare sunt prețul (60%), capacitatea de transport (8%), Capabilitatea ofertantului de a livra in primul an de contract (7%), Coeficientul de disponibilitate peste 95% (6%), Consum specific de energie electrica (7%).

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, cele 100 de autobuze trebuie să fie din gama 12 m, cu tracţiune complet electrică, realizată autonom cu sistem reîncărcabil de stocare aEEnergiei (SRSEE) cu baterii de acumulatori, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea, cu trei uşi şi aer condiţionat în salonul de călători. Contractul vizează și infrastructura de încărcare a acestora, dar și întreținerea.

”Tipul, numărul şi caracteristicile tehnice (raportul energie / masă, etc.) ale bateriilor vor fi astfel alese de către producătorul autobuzelor, încât sa-i asigure acestuia o funcţionare sigura cu o autonomie de transport de minim 230 Km. Autobuzul electric va fi prevăzut cu trapă (rampă) mecanică, rabatabilă pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, cu sistem de protecţie împotriva plecării autobuzului cu trapa deschisă si cu podea total coborata. Contractul viează și livrarea SDV-urilor si echipamentelor specifice, soft-urile de aplicație (cu licența nelimitata in timp), piesele de schimb si materialele de prima dotare, agregatele și unitățile electronice de comanda de prima dotare, reperele consumabile si de mare uzura, materialele consumabile si de mare uzura prevăzute in anexele la contract; asigurarea activitătilor de service, de remediere a defecțiunilor, sa furnizeze ansamble, subansamble, piese si materiale in perioada de garanție, conform specificațiilor caietului de sarcini; asigurarea instruirii personalului”, se arată în sistemul electronic de achiziții publice.

Primăria Capitalei a lansat pe 3 martie 2020 noua licitaţie pentru 100 de autobuze electrice, după ce prima licitație a fost anulată deoarece niciuna din cele două oferte depuse nu a fost acceptată. Atunci au depus oferte Byd și asocierea Bozankaya - Sileo.

În 2018, Primăria Capitalei a achizițioant 400 de autobuze de la Asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, valoarea contractului fiind de 458.100.826 lei.

În luna martie, Primăria Capitalei a semnat cu asocierea turco-germană Bozankaya Otomotiv Marina Imalat Ithalat Ve Ihracat A.S. – Sileo Gmbh contractul pentru achiziția a 100 de troleibuze. Valoarea contractului este aproximativ 43 de milioane Euro fără TVA, primul troleibuz va fi livrat în luna noiembrie 2020 pentru omologare, iar ulterior, restul troleibuzelor vor fi livrate până în februarie 2022.

Primăria Capitalei a organizat licitație și pentru achiziția a 100 de tramvaie, însă a ieșit un întreg scandal după ce aceasta a fost câștigată de turcii de la Durmazlar, în defavoarea producătorului român Astra Vagoane Călători. Rezultatul a fost contestat, iar CNSC a admis în parte contestația și a decis reevaluarea ofertei turcilor. Cele trei părți se judecă, iar licitația a fost suspendată pe perioada stării de urgență.