Consiliul General al Municipiului București a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Metropolitan, promis de primarul Gabriela Firea în campania electorală din 2016. Potrivit proiectului, spitalul se va construi pe Șoseaua Pipera, în locul fostei autobaze STB, și este format din mai multe corpuri de 8 etaje, printre care o clădire administrativă cu heliport, o clădire de locuințe de 6 etaje și o clădire parter care va adăposti o creșă/grădiniță.

PUZ Spital MetropolitanFoto: Hotnews

Proiectul mai cuprinde alei și drumuri de incintă, dar și o stradă nouă care va realiza legătura între șoseaua Pipera și strada propusă prin PUZ Inel Median (uneşte laturile nord – sud ale terenului). Pe această stradă va fi adus și tramvaiul, de pe strada Dimitrie Pompeiu, cu buclă de întoarcere.

Indicatorii tehnico-economici pentru spitalul metropolitan propus de primarul Gabriela Firea au fost aprobați de Consiliul General în decembrie 2019. Potrivit documentului, edificarea spitalului va costa 4,7 miliarde lei cu tot cu TVA, aproape un miliard de euro, dintre care 2,4 milioane lei pentru construcție și montaj, iar durata de execuție, 5 ani.

În ciuda sumei grandioase, în acest preț nu este inclusă și dotarea cu aparate medicale, estimată la circa 170 milioane de euro.

Spitalul va avea 750 paturi pentru spitalizare continuă, 107 paturi spitalizare de zi, 93 posturi de tratament, 113 paturi ATI, 44 cabinete ambulatoriu, 33 săli de operație în blocuri operatorii, 13 săli de mici intervenţii în spitalizarea de zi, 8 săli de mici intervenții in Ambulatoriu.