Primăria Capitalei va acorda un sprijin financiar de 200 lei farmaciștilor, funcționarilor, jurnaliștilor, sportivilor CSM și curierilor pentru a se testa de COVID 19, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat joi de Consiliul General. Proiectul se numește „Testăm pentru a salva economia și locurile de muncă”, iar impactul bugetar este de 633.000 lei.

Foto:

”Se aprobă acordarea unui sprijin financiar, în valoare de 200 lei/beneficiar, angajaților farmaciilor, angajaților din domeniul alimentației publice, reprezentanților mass-media, angajaților firmelor de curierat din Municipiul Bucureşti, care vor solicita participarea, în mod voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Se aprobă implementarea proiectului, prin intermediul unor unități sanitare publice și/sau private afiliate, în conformitate cu Procedura Operațională de Afiliere a entităților publice și/sau private existente la nivelul ASSMB. În termen de 5 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, ASSMB va elabora Regulamentul privind implementarea proiectului”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Proiectul se va derula pe parcursulul anului 2020 și se va adresa unui număr de 3.000 de beneficiari. Bugetul total al proiectului este de 633.000 lei, din care 600.000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat (200 Lei x 3.000 persoane), 30.000 lei – pentru realizarea unei aplicații online de înscriere în cadrul proiectului și 3.000 lei - hosting aplicație online.

”Având în vedere evaluarea realizată la nivelul Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României și materializată în propunerile cuprinse în Hotărârea nr. 16 din 28.05.2020, coroborat cu evoluţia situației epidemiologice la nivel național care relevă un număr relativ constant de cazuri noi și în contextul necesității de creare a condițiilor socio-economice necesare relansării graduale a economiei naţionale, considerăm oportună acordarea sprijinului financiar pentru testarea RT-PCR a angajaților farmaciilor, angajaților din domeniul alimentației publice, reprezentanţilor mass-media, angajaților firmelor de curierat, care vor solicita în mod voluntar înscrierea în cadrul proiectului și nu se află în categoriile definițiilor de caz”, se arată în referatul de aprobare semnat de Gabriela Firea.

Primăria Capitalei mai are în desfășurare campania „Testăm pentru București”, unde circa 11.000 de bucureșteni s-au înscris pentru a fi testați gratuit de COVID 19. Peste 3000 de persoane s-au testat deja, doar 3 teste fiind pozitive.

Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian. TEstarea se face la 13 clinici de stat și private, partenere în program.