Fost primar din Vrancea, obligat de instanţă să plătească 700.000 lei pentru un contract semnat în mandat / Acesta a invocat că nu a citit contractul pentru că și-a uitat ochelarii acasă

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 iunie 2020, 22:32 Actualitate | Administratie Locala


ochelari de vedere
Foto: Hotnews
Fostul primar al comunei Homocea Neculai Ionescu a fost obligat de instanţă să plătească peste 700.000 de lei primăriei pe care a condus-o vreme de trei mandate, ca urmare a unui contract semnat în perioada în care era în funcţie ce prevedea crearea unei pagini de internet pentru administraţia locală, relatează Agerpres.

Potrivit unei decizii pronunţate, miercuri, de Curtea de Apel Galaţi, Neculai Ionescu va trebui să plătească Primăriei Homocea suma de 715.977,28 lei cu titlu de daune, dar şi cheltuieli de judecată în cuantum de 3.900 lei.

Contractul semnat de fostul primar a dus la ani întregi de procese între Primăria Homocea şi o firmă din Harghita, cea care crease pagina de internet, totul culminând, în anul 2016, cu blocarea conturilor primăriei pentru neachitarea sumelor restante. Actuala administraţie a fost obligată de instanţă să plătească sumele datorate, dar şi penalităţile care s-au strâns de-a lungul anilor şi cheltuielile de judecată şi, ulterior, s-a îndreptat împotriva fostului primar pentru a-şi recupera banii.

În anul 2008, fostul primar Neculai Ionescu a semnat un contract cu o firmă de servicii web din Harghita, care, potrivit cererii de chemare în judecată, conţinea "clauzele obligatorii (...) şi astfel s-a ajuns la îndatorarea excesivă a primăriei ca beneficiar al prestărilor de servicii, prin contract fiindu-i aproape interzis beneficiarului să poată rezilia contractul, mai mult, urmând să procedeze şi la plata de penalitate de întârziere foarte mare, în situaţia neplăţii la timp a facturilor emise de către prestator".

Practic, fostul primar s-a angajat prin contractul semnat "să achite operatorului în cazul unei facturi neplătite la termen penalităţi de întârziere de 1,19% pe zi calendaristică, calculate asupra contravalorii facturii, până la data achitării integrale a debitului".

Pentru că facturile nu au fost plătite la timp, Primăria Homocea a adunat sume restante foarte mari, la care s-au adăugat şi penalităţile. Debitul a fost confirmat şi de un control al Curţii de Conturi Vrancea.

"Primarul Ionescu Neculai, în calitate de ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de prestări servicii, în sensul că nu a ordonat efectuarea plăţilor la termenele şi în condiţiile stabilite, situaţie care a generat penalităţi de întârziere (...); ulterior creditoarea a pus în executare titlurile executorii, situaţie care a determinat costuri suplimentare. (...) În luna decembrie 2017 la UAT Homocea s-a derulat un control al Curţii de Conturi Vrancea, iar prin raportul întocmit la data de 14 decembrie s-a constatat că prin activitatea primarului s-a creat o situaţie neconformă cu prevederile legale", se arată în cererea de chemare în judecată a fostului primar.

Chiar dacă ulterior Primăria Homocea a cerut rezilierea contractului cu firma din Harghita, pe motivul neperformanţei serviciului prestat, această situaţie nu a întrerupt obligaţia asumată prin contract de primărie de a achita sumele restante şi penalităţile, sume care au fost ulterior obţinute de firma în cauză, prin executare silită, cu cheltuieli suplimentare reprezentate de onorariu executor şi onorariu avocat, suportate tot din bugetul unităţii administrative.

Fostul edil s-a apărat arătând că, în calitate de primar, a fost solicitat să semneze şi să ştampileze contractul în cauză, dar că nu a reuşit să citească acel contract motivat de faptul că era proaspăt posesor de ochelari, iar ochelarii au fost uitaţi acasă. Ulterior, fiind asigurat de fostul şef al serviciului de achiziţii din primărie că nu sunt probleme, acesta a semnat contractul.

Actualul primar spune că a trebuit să recupereze aceşti bani, cu care s-ar fi putut face alte investiţii în comună.

"Din cauza acestui contract, comuna Homocea a avut, în 2016, conturile blocate. Societatea respectivă nu a vrut o înţelegere pe cale amiabilă, ne-a obligat să plătim şi nu a acceptat plata în rate decât dacă am fi renunţat la cererea de reziliere a contractului. Când am obţinut rezilierea contractului în instanţă, ne-au pus imediat sechestru pe un teren de 12,6 ha din domeniul privat al comunei, pe care, ulterior, l-au şi vândut. A trebuit să le plătim peste 700.000 lei, din cauza datoriilor acumulate de pe vremea fostului primar. Bani de la bugetul local. Noi ne-am îndreptat împotriva fostului primar, aşa cum era normal, pentru a recupera aceşti bani cu care se puteau face numeroase investiţii atât de necesare comunei noastre. Astăzi (miercuri - n.red.), instanţa ne-a dat câştig de cauză", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Homocea, Vasile Petrea.

Deşi în primă instanţă Tribunalul Vrancea i-a dat dreptate fostului primar, Curtea de Apel Galaţi a întors sentinţa, obligându-l pe Neculai Ionescu să restituie sumele pe care Primăria Homocea le-a plătit pentru contractul semnat în perioada mandatului său. Sentinţa este definitivă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5343 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Nu avea ochelari, nu a apucat sa citeasca (Miercuri, 10 iunie 2020, 23:20)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Mie mi se pare buna scuza. Sau nu "scuza", ci "explicatia". Nu, nu-s sarcastic, se poate intampla oricui. Dar asa se da dovada ca d-aia nu trebuie sa ai sute de angajati in primarie care nu stiu sa citeasca.

  Tu imi zici mie ca in toata primaria aia nu gasea un om care sa ii citeasca contractul? Este deja clar. Toti sunt analfabeti.

  Dar e ok, 3 mandate deja dovedesc ca oamenii il sustin. Deci sa aud ca se plange vreunul.
 • 0 (0 voturi)    
  Autorului R.M. (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 13:26)

  niciolae [utilizator]

  "va trebui să plătească suma...dar şi cheltuieli de judecată..."
  "a fost obligată de instanţă să plătească sumele ..., dar şi penalităţile..."
  Mă întreb dacă autorul știe bine limba română.

  Am întâlnit această construcție a frazelor la stiriste:
  "Plouă în Transilvania, Muntenia, dar și în Moldova" ("și" era prea simplu, prea ca la țară).
  Se înțelege că plouă în Moldova ca un adaos, de fapt nici nu trebuia să plouă în Moldova.

  Tot așa, din frazele din articol se înțelege că plata suplimentelor nu este deloc obișnuită, aici ar fi fost excepțională.

  În limba normală, "dar și" se înlocuiește cu un simplu "și" sau, dacă vrem să fim mai elevați, cu "precum și".
  "Dar și" se folosește numai în construcții de genul "nu numai...dar și...".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by