Primaria Capitalei începe miercuri, la Arena Națională, testarea celor 10.500 de bucureșteni selectați în programul ”Sunt imun la Covid”. Testul este unul rapid, iar scopul său este de a detecta dacă persoana respectivă are anticorpi împotriva virusului Sars- Cov2. Proiectul a stârnit controverse deoarece testele rapide nu sunt foarte exacte și nu este foarte clar cine a făcut eșantionarea.

Teste coronavirus - COVID-19Foto: Profimedia Images /Ed Jones/AFP

Spațiul de la Arena Națională este împărțit pe 6 secțiuni, corespunzătoare celor 6 sectoare, fiecare având câte 5 puncte de testare care vor funcționa în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică. Un medic va recolta o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. Pe locul înțepăturii se va aplica un plasture steril.

După 15 minute de la recoltarea sângelui, medicul va comunica rezultatul testării și beneficiarul testului va primi o adeverință scrisă și semnată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că persoana a avut infecția cu SARS-Cov-2 și a dobândit imunitate.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a scris recent pe pagina de Facebook că acest program de testare este "de-a dreptul o gogomănie”.

”Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție".

Vlad Mixich mai spune că Gabriela Firea a mințit atunci când a afirmat că "eșantionarea celor testați a fost făcută de specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică”.

”În acest timp, șeful specialiștilor de la Institutul Național de Sănătate Publică afirmă că "Nu există niciun eșantion calculat de INSP pentru Primăria Capitalei. Nu știu ce spune doamna primar Firea." (Dr. Adriana Pistol, declarație pentru Europa Liberă). M-aș fi bucurat ca Primăria București sau orice altă primărie din țară să deruleze campanii de testare. Dar acestea trebuie făcute cum trebuie, căci altfel se risipesc bani, timp, resurse umane și materiale prețioase și se profită cinic de speranțele oamenilor. Cele de mai sus sunt fapte obiective și ele există și vor exista indiferente la simpatiile sau antipatiile noastre. În rest, fiecare gândește și judecă cum poate, unii închid ochii și gura, iar alții nu", este concluzia lui Vlad Mixich.

Inițial, Gabriela Firea a declarat că eșantionarea a fost făcută de INSP.

După apariția în spațiul public a informațiilor privind eșantionarea, Gabriela Firea a revenit asupra declarațiilor.

” Deși este un proiect extrem de necesar, se găsesc voci, ca mai întotdeauna – care să ducă în derizoriu acest demers doar pentru că l-am inițiat noi. INSP a realizat o primă eșantionare pentru acest proiect, așa cum a recunoscut public doamna Adriana Pistol, șefa Comisiei naționale pentru managementul Covid-19 și directoare a Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP. Reamintesc faptul că proiectul se derulează în parteneriat cu primăriile de sector și cu Institutul Matei Balș, acesta din urmă fiind responsabil de latura științifică a testării. Acest Institut a colaborat și cu EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) pentru stabilirea modalității de eșantionare și pentru analiza datelor. Este un program european care nu a fost contestat de nimeni până acum, cu criterii clare de eșantionare”, a declarat Gabriela Firea.