Lucrările de lărgire și modernizare a străzii Fabrica de Glucoză se apropie de final. Pe porțiunea dintre Autostrada A3 și bd. Barbu Văcărescu, ultimul strat de asfalt (de uzură) a fost turnat, stâlpii de iluminat, semafoarele și refugiile pentru pietoni au fost puse, iar trotuarele sunt finalizate în proporție de 90%, mai fiind o bucățică neterminată pe partea dreaptă, spre bd. Barbu Văcărescu. În ceea ce privește bucata dintre Barbu Văcărescu și Calea Floreasca, aici lucrările nu sunt la fel de avansate, însă din ce se vede pe șantier, rețelele de utilități au fost finalizate, s-a făcut patul drumului și urmează să se toarne asfaltul. În rest, mai trebuie trasate doar marcajele rutiere și puse în funcțiune semafoarele, iar artera poate fi deschisă. Lucrarea este făcută de Primăria Capitalei și costă 173 milioane lei cu tot cu exproprieri.

Fabrica de Glucoză 1 iunie 2020 - 10Foto: Hotnews

Dacă pentru șoferii care tranzitează zona, finalizarea lucrărilor este o veste bună, fiindcă petreceau zeci de minute blocați acolo, pentru pietoni și bicicliști lucrurile nu stau la fel de bine deoarece trotuarele și pistele de biciclete au fost făcute în bătaie de joc.

Pe aproape toată lungimea, trotuarele nu au lățimea corespunzătoare, astfel că, în dreptul alveolelor pentru copaci, nu încap doi oameni care vin din sensuri diferite, aceștia fiind nevoiți să meargă pe pista de bicicletă, fiind pericolul să fie loviți.

Mai mult, în zona Mobexpert, un transformator electric blochează trotuarul, astfel că pietonii nu mai au pe unde să treacă.

În ceea ce privește pistele de biciclete, acestea sunt amenajate pe trotuar, iar în dreptul stațiilor de autobuz, ca să ajungă în stație, călătorii trebuie să treacă de pe trotuar peste piste, existând risc mare de accidente. De asemenea, pista va fi blocată de oamenii care așteaptă în stație, existând frustrări de ambele părți.

Dacă este loc, Primăria Capitalei ar putea lăsa trotuarul pentru pietoni, cu tot cu spațiul prevăzut pentru biciclete, iar pistele să fie amenajate pe marginea carosabilului.

Este rușinos că trotuarele făcute în perioada comunismului sunt mai generoase și mai bine făcute decât la o lucrare nouă, făcută în 2019-2020.

Nu știm dacă proiectanul a avut ideea să facă trotuarele și pistele în acest fel sau a fost cerința reprezentanților Primăriei Capitalei, trebuie lămurit acest aspect.

Un lucru bun este că s-a renunțat la bordurile înalte, acesta fiind trendul în marile capitale europene.

Municipalitatea a început pe data de 3 august 2018 lucrările de lărgire a străzii Fabrica de Glucoză de la două la patru benzi, după 15 ani de așteptare. Termenul de execuție din contract era de 15 luni, însă lucrarea nu a fost finalizată la finalul anului trecut. Următoarea estimare era primăvara acestui an, însă cel mai probabil artera va fi 100% funcțională în luna iulie.

Marius Coaje, consilierul primarului Gabriela Firea pe probleme de infrastructură, explica în luna octombrie 2019 pentru HotNews.ro cauzele întârzierii: traficul nu a fost închis de tot, pentru o anumită zonă a fost nevoie de refacerea proiectului tehnic iar unul dintre constructori a intrat în insolvență.

Costul lucrării se ridică la 173 milioane lei, incluzând exproprierile. Lucrările sunt executate de Asocierea S.C. STRACO GRUP S.R.L.-S.C. TRACON S.R.L.-S.C. PRIMACONS GROUP S.R.L., valoarea contractului fiind de 48.228.719,48 lei fără TVA.

FOTO Strada Fabrica de Glucoză 1 iunie 2020

Fabrica de Glucoză înainte de modernizare