Spitalul Victor Babeș din Capitală a fost dotat cu un ansamblu mobil de computer tomograf cu modul de inteligenţă artificială, capabil să depisteze în câteva minute leziunile pulmonare cauzate de noul coronavirus. Scanarea durează 1 minut, iar rezultatul iese în 5 minute. Aparatul a fost achiziționat de Primăria Capitalei și a costat 1 milion de euro.

Covid 19Foto: Perspektiva

”Inauguăm astăzi un ansamblu mobil de computer tomograf în incinta Spitalului de boli infecțioase și tropicale ”Dr. Victor Babeș”. În acest moment, pe plan mondial există două metodologii de testare sigură pentru coronavirusul de tip nou, acele teste real time PCR, care sunt foarte bune, dar rezultatul se obține în câteva ore, chiar dacă extractorul are o viteză foarte mare și de asemenea, marele capitale europene și orașe importante din Statele Unite încep să achiziționeze pe scară largă un astfel de ansamblu mobil de computer tomograf care realizează în doar câteva minute o radiografie pulmonară care poate să spună medicului respectiv dacă pacientul are leziuni pulmonare specifice infecției cu SARS-COV- 2. În acest moment cele două tehnologii sunt cele mai sigure pentru depistarea reală și corectă a coronavirusului de tip nou”, a declarat primarul Gabriela Firea la inaugurare.

Aparatul a fost amplasat într-un container, în curtea spitalului, iar cei care au simptome care indică o afecțiune pulmonară vor fi testați aici. Timpul de expunere este cu 70% mai mic față de un CT obișnuit, datorită modului de inteligență artificială.

”Acest aparat este o surpriză plăcută pe care Primăria ne-o mai face, nu este singura dată când ne-a ajutat în această pandemie. Este așezat în curtea spitalului, într-un container, astfel că bolnavul nu mai trebuie să ajungă la camera de gardă, să fie întrebat, să aștepte anlize, el intră aici, i se face testul, iar dacă iese pozitiv, este internat și va face testul real time PCR”, a declarat Emilian Imbri, managerul spitalului.