FOTO Promenada și insula de la Lacul Morii, un loc cu un potențial enorm, în continuare în paragină/ Lucrările de amenajare promise de Primăria Sectorului 6 ar putea începe abia la toamnă

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2020, 7:02 Actualitate | Administratie Locala


Promenada Lacul Morii 2
Foto: Hotnews
Lacul Morii cu promenada și spațiul verde din jur este una dintre comorile Bucureștiului, un loc cu un potențial enorm, în condițiile în care Bucureștiul are o lipsă acută de spații de recreere, dar și a restricțiilor impuse de pandemia COVID 19. De mai bine de 30 de ani însă este lăsat în paragină. Marți era plin de gunoaie, boscheți, fecale, pavajul este deteriorat, construcțiile de pe insulă la fel și există riscul să cazi în lac fiindcă nu sunt balustrade. Primăria Sectorului 6 a prezentat anul trecut un proiect de reamenajare a locului, însă lucrările nu au început nici acum. Primarul Gabriel Mutu spune că mai caută finanțare și sunt speranțe pentru ”la toamnă”.

Primăria Sectorului 6 a postat pe site, la începutul anului 2019, două proiecte pentru amenajarea promenadei de pe malul Lacului Morii și a insulei. Astfel, pe malul lacului se dorea amenajarea unei promenade de circa 2 km, pornind din zona Crângași până în dreptul insulei, care să cuprindă o pistă de alergare și un cinema în aer liber. În ceea ce privește insula, acolo se promitea amenajarea unei plaje artificiale, a unui labirint cu apă, o zonă dedicată practicării sportului și o zonă de terase. Valoarea celor două proiecte este estimată la 30 milioane lei și au fost aprobate de Consiliul Local.

Cum arată promenada de pe dig


De atunci însă, în teren nu s-a mai întâmplat nimic. Marți dimineață, zona era în paragină așa cum a fost în ultimii 30 de ani: scările sunt deteriorate, pavajul este degradat, copiii pot să cadă oricând în lac, fiindcă nu există o balustradă sau o altă protecție, iarba nu este tunsă, cu excepția unei mici porțiuni. Zona este plină de vegetație spontană, boscheți cât omul, pe spațiul verde dinspre case sunt mormane de gunoi, iar amfiteatrul de pe insulă este și el în paragină, plin de buruieni. Podul care face legătura cu insula este și el degradat, îi lipsește balustrada. Doar pe o mică porțiune a fost tunsă iarba, au fost montate doar câteva bănci și câțiva stălpi de iluminat, alimentați de baterii solare.

Cum arată Insula de pe Lacul Morii
Cu toate acestea, zona este plină de oameni care aleargă, merg cu bicicleta, mame care se plimbă cu copiii, semn că în zonă este nevoie de un spațiu de recreere. Alături se află Parcul Crângași, care este foarte bine întreținut și curat, însă este plin de oameni, iar în contextul pandemiei COVID 19 cei care doresc să petreacă timp afară caută zone mai aerisite.

Ce spune Gabriel Mutu

Contactat de HotNews.ro, primarul Gabriel Mutu a declarat că a parcurs traseul birocratic al proiectulului, iar acum caută bani pentru implementare. Primarul spune că prioritatea sa a fost asfaltarea străzilor din zonă, care erau pline de gropi.

”Nu s-a întâmplat încă nimic fiindcă sunt proceduri pe care trebuie să le urmăm. Avem un proiect care a fost aprobat, toate lucrurile care țin de noi, dar mai avem lucruri acre trebuie făcute ca să ne apucăm de lucrare. Ce este cel ami important, este realizat. Avem un protocol semnat cu Apele Române, s-a făcut și o dezbatere publică, avem proiectul tehnic și mai trebuie să găsim finanțare. Au fost și alte probleme tehnice care au solicitat atenție pentru că acolo este o construcție artificială, toată zona este prevăzută cu sisteme de verificare, protecție, și presupune o anumită procedură”, a explicat primarul.

În ceea ce privește boscheții și gunoiul, Gabriel Mutu spune că a dat dispoziție să se toaleteze și să se curățe zona, iar lucrările au început de marți. Iar mormanele de gunoi sunt pe proprietate privată, unde nu poate salubriza primăria.

”Am cerut celor care au terenuri acolo să le împrejmuiască, pe acolo vom face șio stradă care va face legătura între Cartierul Crângași și Insula Lacul Morii, cu o parcare pentru cei care doresc să vină cu mașina”, a mai spus primarul.

Întrebat când vor începe lucrările, Mutu susține că este posibil în această toamnă.

”Depinde de ce bani avem. Sper ca anul acesta undeva în toamnă să se intre și pe această zonă. Nu ține doar de voința personală sau politică, trebuie să existe și finanțele necesare. Este vorba de circa 30 milioane lei, nu este o sumă foarte mică. Dacă te apuci de el, nu te poți opri. Am avut ca și prioritate asfaltarea străzilor din zonă, era o zonă unde nu s-a mai intrat de dinainte de revoluție. Nu puteam să fac promenada și să las strzăile pline de gropi”, a mai spus Mutu.

Ce prevede proiectul de amenajare a Lacului Morii

Promenada va avea o lungime de 2 km și o lățime cuprinsă între 6 și 6,5 m. Pe toată lungimea digului va există o bandă dedicată exclusiv celor care aleargă. Valoarea totală a investiției este estimată la 17, 3 milioane lei cu TVA inclus.
Simulare cum va arăta promenada de pe malul lacului după reamenajare

În ceea ce privește reamenajarea insulei de pe Lacul Morii, aleile vor fi refăcute și vor fi amenajate patru zone dedicate: Intro Area, Beach Area, Sport Area și Gastro Area. Valoarea investiției este estimată la aproximativ 13 milioane lei, TVA inclus.

”Intro Area reprezintă zona prin care se intră – zona „tampon”. Această zonă te „pregătește” pentru ceea ce urmează să găsești pe „Insulă”. Se intră pe sub o instalație de arcade ce seara se va remarca și prin jocul de lumini, întregind peisajul boem pe care îl oferă apa și digul. Din această zona se vor putea închiria bărcile, hidrobicicletele, paletele de tenis, baldachinele, șezlongurile. Tot aici se vor vinde și biletele când vor fi evenimente. Vis -a-vis de această zona vom avea un grup sanitar. Arcadele existente vor fi recondiționate, la fel și căsuțele pentru bilete/închirieri și pază”, se arată în studiul de fezabilitate.

În Beach Area va fi amenajată plajă cu nisip cu zone pentru prosoape și șezlonguri. ”Poate fi atât un spațiu liniștit și ferit de zgomot, perfect pentru promenadă și pentru a admira peisajul, dar seara se poate transforma în spațiu de concert pe plajă. Aleile secundare, care vor fi din deck, vor lega diverse zone în care s-a împărțit Beach Area, zona de șezlonguri, zona de baldachine, zona de hamace și leagăne, zona de instalații urbane și zona de plajă unde se poate juca volei/tenis sau minifotbal. Se mai propun variante de relaxare precum zone de umbră cu leagăne, hamace, baldachine, mai multe tipuri de șezlonguri. Tot în Beach Area va fi o zona amenajată cu un fileu pentru tenis/ volei și două porți pentru mini fotbal plus patru mese de tenis de masă. Aleile secundare ce se regăsesc în Beach Area se vor îmbrăca în lemn. În acesta zona vom regăsi o zona cu o instalație ce va umbri permanent, baldachine, instalații decorative care pot fi luminate pe timp de noapte, labirintul din apă, scenă. Va fi zona unde oamenii se pot delecta prin promenadă admirând instalații făcute fie în colaborare cu universitățile de arhitectură/arte, fie cu alți artiști. Tot în această zona se va găsi o construcție acoperită unde lumea poate sta la umbră, fie va putea găzdui ocazional workshop-uri (de gătit, meșteșugărit, conferințe, cursuri etc)”, este deschisă zona în studiul de fezabilitate.

Simulare cum va arăta insula după reamenajare

În Sport Area se va amenaja un skate / role park, street ball, terenuri de tenis și mini fotbal plus echipamente pentru gimnastică în aer liber.

În Gastro Area vor fi amenajate două terase pe uscat plus o terasă extinsă pe ponton.

”Terasele vor avea amenajări diferite pentru a satisface mai multe tipuri de clienți. Una dintre ele este propusă cu un concept modern, minimalist, iar cealaltă din materiale mai brute, cu un aspect industrial. Terasă de pe ponton va ține de cea care a abordat o amenajare minimalistă. Această zona va fi în mare acoperită cu pietriș”, se mai arată în studiul de fezabilitate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11848 vizualizari

 • +1 (31 voturi)    
  vagauna puturoasa a Romaniei (Miercuri, 27 mai 2020, 7:41)

  Coresponedntu [utilizator]

  a fost aleasa capitala Valahiei de otomani , fiind special pozitionata in mlastina, aproape de Dunare si de Stambul, pentru a fi controlata mai usor. Bükreş, ne güzel bir şehir, seni seviyorum...
  • +3 (11 voturi)    
   Aici iti dau dreptate cumetre... (Miercuri, 27 mai 2020, 10:57)

   ggiiggii [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   capitala nu trebuia sa fie in Buc...
   Geografic si Strategic..un oras de munte era mult mai bun pentru capitala...Brasov poate.
   Dar toata ocupatia Otomana a influentat atat de mult istoria si ADN-ul nostru incat Bucuresti parea cea mai buna solutie...aproape de Imperiu, vulnerabil, corupt....era perfect.
   • 0 (2 voturi)    
    Campulung Muscel / Langenau in germana (Miercuri, 27 mai 2020, 16:32)

    Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui ggiiggii

    sau Campus Lagnus in latina a fost prima capitala a Tarii Romanesti. Pozitia este ideala, in munte, usor de aparat, pe teren solid, cu aer curat, beneficiind de materiale de constructii, avea toate avantajele unui oras infloritor. A fost intemeiat de sasi pe la 1200 (sec XIII) dupa ce au venit in Transilvania, au trecut muntii si au infiintat orasul dupa modelul oraselor transilvane, Sibiu, Brasov, Sighisoara, Sebes etc Nici nu exista Tara Romaneasca atunci, momentul de aparitie al Valahiei fiind victoria de la 1330 a lui Basarab impotriva lui Carol Robert de Anjou. Ulterior a fost stabilita capitala Valahiei la Targoviste, tot o pozitie buna pentru o capitala, sub munte, nu asa buna insa ca cea a Campulungului. Locatia Bukresh (lb. turca) e atat de proasta incat se vede ca au ales-o dusmanii, respectiv cotropitorii otomani si a ramas un blestem pentru aceasta tara. Odata cu locatia, aici s-au impamantenit si obiceiurile orientale, coruptia, lenea, fatarnicia, lipsa de organizare. Alta era situatia daca ar fi ramas capitala la Targoviste. Si mai bine era la Brasov, oras european, cu staif, multietnic, cu arhitectura medievala si ce e mai important, in centrul geografic al tarii. multumea pe toata lumea. O capitala la Brasov ar fi pus cruce si pretentiilor teritoriale ale Ungariei, dar si guvernantii ar fi fost mai aproape de problemele minoritatilor, mai ales ale secuilor care ajung cu satele pana la periferia orasului. Dar asta e, ne-am pricopsit si noi ardelenii si moldovenii cu o capitala decisa de turc in smarcurile Dimbovitei, cu un aer sufocant vara, viscole iarna, mizerie si tantarime de la balti si mlastini. Daca nu era dezvoltatat si ordonat cat de cat de monarhia romana in spirit european in sec XIX Bukresh era vai mama lui.
 • +11 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 mai 2020, 8:21)

  [anonim]

 • +9 (11 voturi)    
  Nu mai sunt alegeri în Iunie. (Miercuri, 27 mai 2020, 8:38)

  asavreau [utilizator]

  Dacă erau alegerile în Iunie,se făceau lucrările.Vor începe în toamnă,înaintea alegerilor,sperând să prostească alegătorii.Proști cei care îl vor vota tot pe Mutu.
  • +6 (6 voturi)    
   Exact asa a fost cu reabilitarile blocurilor (Miercuri, 27 mai 2020, 10:08)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Tot cu tenta electorala, pentru prosteala...
   Au lucrat cu o fervoare in starea de urgenta... mult si cu mana de lucru necalifiicata... asteptam infiltratii...
   Ca sa nu mai vorbim de intrat in casele oamenilor pentru refacut balcoane si inlocuit geamurile in plina pandemie...
 • +9 (9 voturi)    
  Politica (Miercuri, 27 mai 2020, 8:39)

  robyzs [utilizator]

  GABRIEL MUTU a inceput sa cocheteze cu politica sub culorile Partidului National Liberal (PNL) unde a zabovit timp de trei ani, apoi brusc a sarit in barca Partidului Democrat Liberal (PDL) (dupa un periplu de cateva luni in PLD – o formatiune pentru dezertorii traseisti din PNL) iar, intr-un final, a ajuns membru in Partidul Social Democrat (PSD).
  • +1 (1 vot)    
   un adevarat politician (Miercuri, 27 mai 2020, 15:41)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Ca asta e si raetchi, maaare liberal. Si multi altii...
 • +9 (9 voturi)    
  Militari (Miercuri, 27 mai 2020, 9:31)

  Gigi2020 [utilizator]

  Se face zona de promenada pe langa Parcul Crangasi , pe cand in Miliatri - pe partea cealalta a lacului, cartier in care nu exista niciun parc, nimic.
  Una dintre prioritatile astuia care a dormit 4 ani la primarie ar fi trebuit sa fie si primul parc in cartierul Militari.
 • +7 (9 voturi)    
  Catiusa draga, (Miercuri, 27 mai 2020, 9:43)

  adi_69 [utilizator]

  arata-mi un singur lac in parcurile din Bucuresti care are "balustrade, sa nu cazi in lac": Herastrau, Cismigiu, IOR, Tineretului, Carol, etc. Eventual fa scandal sa se dea si veste de salvare la intrare...
  • +1 (1 vot)    
   alt analfabet functional.. (Miercuri, 27 mai 2020, 21:38)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

   Era vorba de balustrada podului.

   Eu cred ca provocarea ar fi invers - sa gasesti tu un POD fara balustrada in Herastrau, Cismigiu, Tineretului, Carol etc. Nu de alta, dar exista niste normative tehnice pentru constructia de poduri. Si nu cred ca obtine cineva aprobare pentru a construi unul fara balustrada.
 • +3 (13 voturi)    
  lasati o asa (Miercuri, 27 mai 2020, 9:44)

  Ya Hoo [anonim]

  E destul de aglomerata in weekend uri, inclusiv biciclete si alergatori. Lasati o asa, ca e mai salbatica si mai frumoasa, daca se umple de pantofari si semintari nu e bine.
 • +9 (9 voturi)    
  Cateva observatii pertinente (Miercuri, 27 mai 2020, 10:02)

  Vinceroy [utilizator]

  1. Este important de stabilit si determinat ce statut are Lacul Morii - scopul initial era de a fi utilizat ca obiectiv strategic, pentru a controla debitele Dambovitei si pentru a preveni viituri si inundarea centrului Bucurestiului. Una este sa de plimbi pe dig si alta este sa fie transformat intr-un "balci", cu terase, luminite si altele, care sunt sansele sa fie afectata structura digului prin lucrari de infrastructura (si asa este neingrijita si extrem de deteriorata).
  2. Daca tot suntem la capitolul imbunatatiri si dezvoltari, ar fi interesant de aflat cum au obtinut autorazatie cei de la AquaCity pentru 6 blocuri P+11 in zona de P+2... si daca exisa vreo legatura intre modul in care este prezentat pe site-ul lor complexul cu acest plan.
  3. In orice caz, abia astept sa vad promenada prin mirosul de hidrogen sulfurat si gunoi ars emanat de catre Rudeni... va fi de vis... ca pe plajele din marea Egee...
  • +1 (1 vot)    
   circ si paine pentru prostime.. (Miercuri, 27 mai 2020, 21:33)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

   Si daca "promenada" aia ar fi doar o alee asfaltata, curata, bine iluminata, cu cateva bancute de lemn din loc in loc?.. Nu se pot plimba idiotii utili decat daca le pune granit in 5 culori, bolte de marmura si banci din fier forjat?
 • +4 (8 voturi)    
  dragi bucuresteni, sunteti de toata rusinea (Miercuri, 27 mai 2020, 10:34)

  Crup [utilizator]

  "A furat, dar a si facut ceva!", zice pesedismul din voi! Ce a facut ma? Ce a facut? De 30 de ani nu sunteti in stare nici macar sa va amenajati estetic un picut malul unui lac. NU betoane, nu chestii complicate, ca alea le-au facut comunistii, ci chestii de cosmetica, mai, atat! Nici asta nu sunteti in stare!
  Tot ce va intereseaza sunt pomenile pesediste, in rest orasul poate sa decada oricat de mult. Un mic, o bere, o excursie in Grecia pentru niste pensionari amarati si degraba votanti de "duamne" si voi sunteti multmiti!
  Mai mergeti mai in Occident, ca nu trebuie sa treceti granita pentru asta, e de ajuns sa mergeti la Oradea. Poate intelegeti si voi incetul cu incetul ca nu totul se reduce la pomana pesedista in administrarea unui oras! Daca nu voi, ca sunteti prea spalati pe creier, macar copiii vostri!
 • +4 (6 voturi)    
  Nu ies banii din combinatiile astea... (Miercuri, 27 mai 2020, 10:54)

  ggiiggii [utilizator]

  plus ca...atrag prea multa presa si prea multi ochi curiosi.
  Daca te apuci sa faci promenada p'acolo...cum mai poti da tu autorizatii de constructie aiurea, cum mai poti tu arunca gunoi ilegal acolo...prea multi ochi, prea multa lume prin zona.
  Sa mai treaca 4-5 ani...sa se umple zona de blocuri si constructii aiurea...si dupa poate fac o "combinatie" si cu promenada si alte kkturi.
  Pana atunci....parloaga
 • -2 (6 voturi)    
  nu e prea ok (Miercuri, 27 mai 2020, 10:54)

  jescu [utilizator]

  De obicei sursele de apa potabile ale oraselor sunt mai ingradite. Nu cred ca e ok sa apara cateva mii de plimbareti pe zi langa sursa de apa potabila. Sa se plimbe, dar nu prea aproape de apa. Si asa apa care vine in baraj e destul de poluata.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu din Lacul Morii (Joi, 28 mai 2020, 1:21)

   Niste tarani [anonim] i-a raspuns lui jescu

   curge apa la robinet în București. vezi https://www.wall-street.ro/articol/Companii/238900/cum-ajunge-apa-de-la-statiile-de-tratare-apa-nova-bucuresti-la-robinetul-locuitorilor-capitalei.html#gref
 • +2 (4 voturi)    
  e bine daca se amenajeaza (Miercuri, 27 mai 2020, 10:59)

  hemostatic [utilizator]

  merg des la plimbare pe acel dig. Este foarte aglomerat acum in starea de alerta, si se va agrava enorm daca reuseste proiectul, avand in vedere ca exista o singura alee (digul in sine)
  De asemenea, va fi ocazie de aparut buticuri etc
  Cel putin pentru insula sunt pentru pastrarea ei cat mai naturala, adica ingrijit copacii, plantat verdeata

  Totusi trebuie amenajat, nu poate ramane asa cum este acum. Doar sa nu fie excesiv si grandoman.
  • +2 (2 voturi)    
   nu-ti fa griji!!!! (Miercuri, 27 mai 2020, 11:24)

   Crup [utilizator] i-a raspuns lui hemostatic

   Stai super flexat! Ca nu e primaria in stare de ceva "excesiv si grandoman" in domeniul amenajarii spatiului public bucurestean! Bine, este adevarat ca pentru unii simpla curatenie si ordine este ceva "excesiv si grandoman"....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by