Lacul Morii cu promenada și spațiul verde din jur este una dintre comorile Bucureștiului, un loc cu un potențial enorm, în condițiile în care Bucureștiul are o lipsă acută de spații de recreere, dar și a restricțiilor impuse de pandemia COVID 19. De mai bine de 30 de ani însă este lăsat în paragină. Marți era plin de gunoaie, boscheți, fecale, pavajul este deteriorat, construcțiile de pe insulă la fel și există riscul să cazi în lac fiindcă nu sunt balustrade. Primăria Sectorului 6 a prezentat anul trecut un proiect de reamenajare a locului, însă lucrările nu au început nici acum. Primarul Gabriel Mutu spune că mai caută finanțare și sunt speranțe pentru ”la toamnă”.

Promenada Lacul Morii 2Foto: Hotnews

Primăria Sectorului 6 a postat pe site, la începutul anului 2019, două proiecte pentru amenajarea promenadei de pe malul Lacului Morii și a insulei. Astfel, pe malul lacului se dorea amenajarea unei promenade de circa 2 km, pornind din zona Crângași până în dreptul insulei, care să cuprindă o pistă de alergare și un cinema în aer liber. În ceea ce privește insula, acolo se promitea amenajarea unei plaje artificiale, a unui labirint cu apă, o zonă dedicată practicării sportului și o zonă de terase. Valoarea celor două proiecte este estimată la 30 milioane lei și au fost aprobate de Consiliul Local.

Cum arată promenada de pe dig

De atunci însă, în teren nu s-a mai întâmplat nimic. Marți dimineață, zona era în paragină așa cum a fost în ultimii 30 de ani: scările sunt deteriorate, pavajul este degradat, copiii pot să cadă oricând în lac, fiindcă nu există o balustradă sau o altă protecție, iarba nu este tunsă, cu excepția unei mici porțiuni. Zona este plină de vegetație spontană, boscheți cât omul, pe spațiul verde dinspre case sunt mormane de gunoi, iar amfiteatrul de pe insulă este și el în paragină, plin de buruieni. Podul care face legătura cu insula este și el degradat, îi lipsește balustrada. Doar pe o mică porțiune a fost tunsă iarba, au fost montate doar câteva bănci și câțiva stălpi de iluminat, alimentați de baterii solare.

Cum arată Insula de pe Lacul Morii

Cu toate acestea, zona este plină de oameni care aleargă, merg cu bicicleta, mame care se plimbă cu copiii, semn că în zonă este nevoie de un spațiu de recreere. Alături se află Parcul Crângași, care este foarte bine întreținut și curat, însă este plin de oameni, iar în contextul pandemiei COVID 19 cei care doresc să petreacă timp afară caută zone mai aerisite.

Ce spune Gabriel Mutu

Contactat de HotNews.ro, primarul Gabriel Mutu a declarat că a parcurs traseul birocratic al proiectulului, iar acum caută bani pentru implementare. Primarul spune că prioritatea sa a fost asfaltarea străzilor din zonă, care erau pline de gropi.

”Nu s-a întâmplat încă nimic fiindcă sunt proceduri pe care trebuie să le urmăm. Avem un proiect care a fost aprobat, toate lucrurile care țin de noi, dar mai avem lucruri acre trebuie făcute ca să ne apucăm de lucrare. Ce este cel ami important, este realizat. Avem un protocol semnat cu Apele Române, s-a făcut și o dezbatere publică, avem proiectul tehnic și mai trebuie să găsim finanțare. Au fost și alte probleme tehnice care au solicitat atenție pentru că acolo este o construcție artificială, toată zona este prevăzută cu sisteme de verificare, protecție, și presupune o anumită procedură”, a explicat primarul.

În ceea ce privește boscheții și gunoiul, Gabriel Mutu spune că a dat dispoziție să se toaleteze și să se curățe zona, iar lucrările au început de marți. Iar mormanele de gunoi sunt pe proprietate privată, unde nu poate salubriza primăria.

”Am cerut celor care au terenuri acolo să le împrejmuiască, pe acolo vom face șio stradă care va face legătura între Cartierul Crângași și Insula Lacul Morii, cu o parcare pentru cei care doresc să vină cu mașina”, a mai spus primarul.

Întrebat când vor începe lucrările, Mutu susține că este posibil în această toamnă.

”Depinde de ce bani avem. Sper ca anul acesta undeva în toamnă să se intre și pe această zonă. Nu ține doar de voința personală sau politică, trebuie să existe și finanțele necesare. Este vorba de circa 30 milioane lei, nu este o sumă foarte mică. Dacă te apuci de el, nu te poți opri. Am avut ca și prioritate asfaltarea străzilor din zonă, era o zonă unde nu s-a mai intrat de dinainte de revoluție. Nu puteam să fac promenada și să las strzăile pline de gropi”, a mai spus Mutu.

Ce prevede proiectul de amenajare a Lacului Morii

Promenada va avea o lungime de 2 km și o lățime cuprinsă între 6 și 6,5 m. Pe toată lungimea digului va există o bandă dedicată exclusiv celor care aleargă. Valoarea totală a investiției este estimată la 17, 3 milioane lei cu TVA inclus.

Simulare cum va arăta promenada de pe malul lacului după reamenajare

În ceea ce privește reamenajarea insulei de pe Lacul Morii, aleile vor fi refăcute și vor fi amenajate patru zone dedicate: Intro Area, Beach Area, Sport Area și Gastro Area. Valoarea investiției este estimată la aproximativ 13 milioane lei, TVA inclus.

”Intro Area reprezintă zona prin care se intră – zona „tampon”. Această zonă te „pregătește” pentru ceea ce urmează să găsești pe „Insulă”. Se intră pe sub o instalație de arcade ce seara se va remarca și prin jocul de lumini, întregind peisajul boem pe care îl oferă apa și digul. Din această zona se vor putea închiria bărcile, hidrobicicletele, paletele de tenis, baldachinele, șezlongurile. Tot aici se vor vinde și biletele când vor fi evenimente. Vis -a-vis de această zona vom avea un grup sanitar. Arcadele existente vor fi recondiționate, la fel și căsuțele pentru bilete/închirieri și pază”, se arată în studiul de fezabilitate.

În Beach Area va fi amenajată plajă cu nisip cu zone pentru prosoape și șezlonguri. ”Poate fi atât un spațiu liniștit și ferit de zgomot, perfect pentru promenadă și pentru a admira peisajul, dar seara se poate transforma în spațiu de concert pe plajă. Aleile secundare, care vor fi din deck, vor lega diverse zone în care s-a împărțit Beach Area, zona de șezlonguri, zona de baldachine, zona de hamace și leagăne, zona de instalații urbane și zona de plajă unde se poate juca volei/tenis sau minifotbal. Se mai propun variante de relaxare precum zone de umbră cu leagăne, hamace, baldachine, mai multe tipuri de șezlonguri. Tot în Beach Area va fi o zona amenajată cu un fileu pentru tenis/ volei și două porți pentru mini fotbal plus patru mese de tenis de masă. Aleile secundare ce se regăsesc în Beach Area se vor îmbrăca în lemn. În acesta zona vom regăsi o zona cu o instalație ce va umbri permanent, baldachine, instalații decorative care pot fi luminate pe timp de noapte, labirintul din apă, scenă. Va fi zona unde oamenii se pot delecta prin promenadă admirând instalații făcute fie în colaborare cu universitățile de arhitectură/arte, fie cu alți artiști. Tot în această zona se va găsi o construcție acoperită unde lumea poate sta la umbră, fie va putea găzdui ocazional workshop-uri (de gătit, meșteșugărit, conferințe, cursuri etc)”, este deschisă zona în studiul de fezabilitate.

Simulare cum va arăta insula după reamenajare

În Sport Area se va amenaja un skate / role park, street ball, terenuri de tenis și mini fotbal plus echipamente pentru gimnastică în aer liber.

În Gastro Area vor fi amenajate două terase pe uscat plus o terasă extinsă pe ponton.

”Terasele vor avea amenajări diferite pentru a satisface mai multe tipuri de clienți. Una dintre ele este propusă cu un concept modern, minimalist, iar cealaltă din materiale mai brute, cu un aspect industrial. Terasă de pe ponton va ține de cea care a abordat o amenajare minimalistă. Această zona va fi în mare acoperită cu pietriș”, se mai arată în studiul de fezabilitate.