Primăria Capitalei transformă în acest weekend, în intervalul 8:00 - 20:00, mai multe străzi din centrul Bucureștiului în zone pietonale. Totul a pornit de la o inițiativă a Asociației ARCEN, care propunea ca străzile din jurul parcurilor Ioanid și Icoanei să devină pietonale, iar la câteva zile municipalitatea a anunțat că străzile respective, dar și multe altele din centrul orașului devin pietonale în weekend. măsura se aplică pe perioada stării de alertă, pentru a reduce presiunea pe parcuri, și așa foarte aglomerate.

Zonele din Bucuresti care debin pietonale in weekendFoto: Esri
  • ARCEN împreună cu ESRI au realizat o hartă intercativă cu străzile care vor deveni pietonale în weekend.

”Având în vedere instituirea stării de alertă, reamintim faptul că Primăria Municipiului București împreună cu Brigada Rutieră au decis înființarea a șapte zone de promenadă în centrul Bucureștiului, în zilele de week-end, începând de sâmbătă, 23 mai, pentru a încuraja atât mișcarea în aer liber, cât și utilizarea mijloacelor de transport alternativ. Măsură vine că urmare a faptului că, din cauza restricțiilor de funcționare a spațiilor de alimentație publică și de divertismnt impuse de pandemia de coronavirus, bucureștenii vor dori să se plimbe mai mult prin oraș, iar cea mai bună soluție este instituirea unor zone pietonale pe anumite artere din centrul orașului, unde circulația mașinilor să fie interzisă”, a anunțat Primăria Capitalei.

Edmond Niculușcă, reprezentantul ARCEN, este de părere că precedentul creat este unul foarte important și reprezintă o oportunitate pentru oraș.

”Inițiativa ARCEN “Străzi deschise” preluată de Primăria Capitalei prin care se pietonalizează 7 zone din centrul Bucureștiului poate deveni un precedent important. E nevoie ca orașul sa devină al oamenilor. Măsurile de distanțare fizica impuse de noul context cer mai mult spațiu public in interiorul orașelor din toată lumea. Pentru Bucuresti, criza asta poate duce la o nouă conviețuire urbană.”, a declarat pentru HotNews.ro, Edmond Niculușcă, reprezentantul ARCEN.

În zilele de sambata si duminica, in intervalul orar 08:00 – 22:00, vor fi instituite sapte zonele pietonale pe următoarele străzi.

Zonele pietonale instituite la sfârșit de săptămâna în București sunt:

• Zona 1 – stradă Polonă (de la bd. Dacia) – strada A.D. Xenopol – strada Dionise Lupu – strada C.A. Rosetti – strada J.L. Calderon (de la strada C.A. Rosetti) – strada I.L. Caragiale – strada Icoanei – strada A. Vlaicu.

• Zona 2 – Calea Victoriei (de la bd Regina Elisabeta) – strada Eforie – strada Domnița Anastasia – strada ing. A Saligny – Splaiul Independenței.

• Zona 3 – bd Eroilor – Eroii Sanitari – piața Operei – strada Dr. J. Lister – strada Dr. Gr. Romniceanu.

• Zona 4 – strada E. Quinet (de la strada Academiei) – strada Biserica Enei

• Zona 5 – bulevardul Dacia – bulevardul N. Bălcescu – strada G. Enescu – Calea Victoriei.

• Zona 6 – strada G. Enescu – N. Golescu – Calea Victoriei – strada C.A. Rosetti – bulevardul N. Bălcescu.

• Zona 7 – bulevardul Unirii (între Piața Constituției și locala de vest a pieței Unirii)