​​FOTO Primăria Sectorului 1 a vopsit arborii din Parcul Kiseleff, monument istoric, cu alb

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Miercuri, 13 mai 2020, 12:43 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Kiseleff
Foto: Diana Culescu
Primăria Sectorului 1 a vopsit trunchiurile arborilor din Parcul Kiseleff, monument istoric, cu o substanță albă, ce pare var. Imaginile au fost postate pe pagina de Facebook de peisagista Diana Culescu. Pe lângă faptul că strică aspectul parcului, intervențiile pe monumente istorice fiind permise doar cu avizul Ministerului Culturii, stropirea/vopsirea cu var nu este eficientă nici împotriva dăunătorilor deoarece aceștia au căpătat rezistență, spune Diana Culescu.

Aceasta a cerut Primăriei Sectorului 1 să comunice cu ce substanță a vopsit arborii și a sesizat următoarele instituții să verifice situația: Primăria Municipiului București, Direcția de Sănătate Publică București, Autoritatea Națională Fitosanitară, Ministerul Culturii, Garda Națională de Mediu, DGPMB - Poliția Sectorului 1 și Curtea de Conturi a României.

HotNews.ro a încercat să-l contacteze telefonic pe primarul Daniel Tudorache, însă acesta nu a răspuns. Vom reveni imediat ce vom avea un punct de vedere din partea instituției referitor la motivele care au stat la baza acțiunii și ce substanță a fost folosită.


Foto: Diana Culescu

In sesizarea transmisă, Diana Culescu spune că pentru o astfel de intervenție era nevoie de avizul Ministerului Culturii.

”Soluția fito-sanitară aplicată pe trunchiul arborilor are un impact vizual puternic, inserând elemente de forță și ritmuri nefirești, respectiv modificând puternic substanța și aspectul monumentelor istorice, așa cum se poate observa în cazul Parcului Kiseleff. Acest aspect este în dezacord cu reglementărilor legale în domeniul protejării patrimoniul istoric. În consecință, din cunoștințele mele referitoare la legislația din domeniu, pentru a fi considerată legală, intervenția trebuie să facă dovada că a primit avizul necesar din partea Ministerului Culturii”, a scris Diana Culescu.

Peisagista spune că, în cazul vopsirii copacilor cu var, aceasta nu protejează împotriva dăunătorilor.

”Din sursele la care am avut acces de-a lungul tipului, se desprinde faptul că practica de a vopsi cu var baza trunchiurilor arborilor își are originile în pomicultură. În anii `50, trunchiurile merilor erau vopsite cu var primăvara pentru a împiedica deplasarea unui dăunător specific (păduchele lânos al mărului) din zona rădăcinilor (unde dăunătorul iernează) spre zona coroanei (unde dăunătorul este activ în sezonul cald). Practica s-a transformat ulterior într-o tradiție în mediul rural (asociată cu curățenia și tăierile specifice de primăvară) și s-a extins și la alte tipuri de arbori fructiferi fără a avea însă cu adevărat un rol în combaterea dăunătorilor specifici altor specii, cum este de exemplu cazul nucului. Răspândirea practicii a fost generată și de utilizarea tot mai intensă automobilelor. Drumurile intercomunale erau adeseori însoțite de aliniamente de arbori fructiferi, iar trunchiurile vopsite în alb ajutau deplasarea pe timp de noapte în lipsa altor marcaje carosabile specifice. Astfel, practica s-a extins în timp chiar și la arbori ce nu produc fructe comestibile, acesta fiind în fapt cazul plopilor utilizați mai ales în zona Bărăganului de-a lungul drumurilor dintre localități ca plantații sparge-vânt, plantații realizate pentru a domoli vânturile puternice de iarnă. Din cauza faptului că de-a lungul timpului dăunătorul specific mărului a căpătat imunitate la soluția bazată pe var, practica de a vopsi trunchiurile a fost abandonată în pomicultură cu mult timp în urmă în favoarea utilizării unor substanțe care pot produce efectele scontate (substanțe care sunt de regulă incolore)”, este de părere peisagista Diana Culescu.


Foto: Diana Culescu

Aceasta spune că arborii se stropesc cu substanțe recomandate de Autoritatea Națională Fitosanitară , și la 3 ani de obicei este schimbată substanța activă, fiindcă dăunătorii se obișnuiesc cu ea.

Diana Culescu spune că această practică nu mai este folosită de multă vreme nicăieri.

”O dovadă a faptului că această practică a vopsirii trunchiurilor arborilor este în fapt o acțiune fără bază profesională sau științifică este faptul că marile pepiniere din Europa nu folosesc această procedură deși populația de arbori raportată la suprafață (număr de arbori la hectar) este mult mai densă și variată decât cea specifică mediului urban și, în consecință, ar justifica cu atât mai mult utilizarea unui tratament-minune care să se adreseze tuturor speciilor, dacă acesta ar exista. În schimb, în prezent, în cazul acestor pepiniere sunt utilizate (atunci când este necesar!) tratamente dedicate fiecărei specii în funcție de boala sau de dăunătorul care creează probleme, iar tratamentele sunt incolore. Această practică de a vopsi trunchiurile arborilor nu este întâlnită nici în cazul pepinierelor din România. Nu în ultimul rând, această practică inutilă nu este întâlnită nici în orașele unor țări europene cu îndelungată tradiție în domeniul amenajării peisagistice a spațiului public și cu atât mai puțin în capitalele acestor țări. Așadar, cele de mai sus fundamentează îndoielile mele referitoare la necesitatea și eficacitatea vopsirii trunchiurilor arborilor din Sectorul 1 care a fost pusă în practică la începutul lunii mai 2020”, a mai scris Diana Culescu.

Peisagista spune că văruirea arborilor reprezintă o problemă și în ceea ce privește poluarea aerului.

”Văruirea trunchiurilor arborilor reprezintă o problemă și în ceea ce privește poluarea aerului cu particule, care poate genera ulterior probleme respiratorii. Uscarea substanței utilizate pentru văruire duce la desprinderea acestor particule antrenate de curenții de aer. În plus, spălarea în timp a substanței duce la infiltrarea acestor particule în sol și, prin urmare, la schimbarea caracteristicilor chimice specifice acestuia, schimbare care poate produce importante probleme plantelor afectate și, în siaj poate contribui la debilitarea acestora, punând și astfel în pericol utilizatorii spațiului public. Acest proces este cu atât mai accelerat cu cât vopsirea trunchiurilor arborilor din Sectorul 1 a fost făcută într-o manieră neglijentă, parte din substanța utilizată fiind deja depusă pe suprafața solului, loc de unde poate fi antrenată mult mai ușor de curenții de aer”, a mai scris aceasta în sesizare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7180 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  genial (Miercuri, 13 mai 2020, 13:01)

  socialismic [utilizator]

  romania e la nivel de anii 50 ca mentalitate....
  • +5 (11 voturi)    
   hai măi (Miercuri, 13 mai 2020, 17:40)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

   Păi până și fierea știe că primăvara se dau cu var toți copacii. Cel puțin așa e la ea în Voluntari. Doar nu o să rămână Bucureștiul în urmă?
  • 0 (4 voturi)    
   mai degraba (Joi, 14 mai 2020, 7:33)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui socialismic

   Bukrestistanul.... cu mici exceptii printre care Fagaras, nu am prea vazut Kitschuri, biserici cu turle aurite, achizitii de autobuze otomane diesel de unica folosinta, fantani orientale ca in 1001 de nopti, ceasuri de strada aurite sau vopsit cu var copacii din parcuri in orase ca Sibiu, Oradea, Cluj samd.... Duamna FiiRea ar trebui sa o cheme pe doamna primar Anne Hidalgo al Parisului la un schimb de experienta, poate vopsesc cu var copacii de pe Champs Elysees..... noapte buna Bukreshtabad !
 • +13 (17 voturi)    
  Bucuresti e bataia de joc a PSD. cine i-a votat? (Miercuri, 13 mai 2020, 13:46)

  Kivek [utilizator]

  Bucuresti are 7 PRIMARI!!!

  Londra are 1, Paris 1, Madrid 1, Tokio 1 etc


  7 primari, 7 primarii si nici macar o singura societate, organiztie, directie a primariilor care sa se ocupe EXCLUSIV cu parcurile.

  ce dracu e asa greu sa faci o directie a primariei generale care sa fie destinat EXCLUSIV ingrijirii parcurilor din Bucuresti?

  Cum pot fi atat de prosti? Faceti ma o societate care sa se cheme: Parcuri Bucuresti!

  Si angajati acolo 2 Arhitecti Peisagisti adica oameni calificati si pe langa ei 6-10 specialisti in copaci, in parcuri si cu asta basta. Aveti dupa aia oameni csare se pricep si lasati-i sa ingrijeasca toate parcurile

  Uitati-va la poze, sunt niste femei care au 4 clase si care nu au habar cum se ingrijeste un parc, puse de primarie sa arunce niste vopsea pe copaci
 • +12 (16 voturi)    
  Voluntareasa și Tudorache al Ei (Miercuri, 13 mai 2020, 13:51)

  un domn [utilizator]

  Cascadorii Rasului !

  La Kiseleff 10 pot varui copacii in Zeghe !
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Joi, 14 mai 2020, 13:44)

   Andrei_Buc [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   doamne ajuta :)
 • +6 (8 voturi)    
  pai sa planteze meri (Miercuri, 13 mai 2020, 14:09)

  iodixit [utilizator]

  !!!
  • -9 (25 voturi)    
   Varuiala (Miercuri, 13 mai 2020, 14:52)

   Anjo [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   ăruirea trunchiurilor este se face pentru distrugerea ouălor de insecte şi a paraziţilor care se află în crăpăturile din scoarţă. Prin văruire se împiedică şi dezvoltarea muşchilor şi a lichenilor pe trunchiuri. În plus, varul se constituie într-un strat protector în fața razelor solare nocive sau, dacă e aplicat toamna, în ultimele zile cu soare, va servi la combaterea crăpării în nopțile geroase de iarnă.
   Am avut ocazia sa colaborez cu peisagisti si arhitecti de interioare si pot spune ca 2/3 se ocupa strict de aspectul estetic si neglijeaza total utilitatea. De exemplu o arhitecta de interioare mi-a proiectat intr-un restaurant niste rafturi suspendate deasupra barului, dar care erau situate la o inaltime de 2,5 metri, o inaltime la care accesul se putea face doar cu o scara. Imediat sub acestea erau niste suporturi pentru pahare de care se "atarna" paharele de vin. Barmanul trebuia sa se urce pe o naveta pentru a putea accesa paharele. Cu alte cuvinte, toti acesti arhitecti de interioare si peisagisti ar trebui sa se intoarca putin la scoala sa invete si despre utilitatea "operelor" facute de ei. Nu e suficient sa imi faci un spatiu perfect din punct de vedere vizual daca nu pot sa ma bucur de utilitatea lui.
   • +1 (9 voturi)    
    Serios? (Miercuri, 13 mai 2020, 15:15)

    laurix [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

    Daca varul e atat de buni pentru copaci, de ce aia din Germania, UK, US nu dau si ei cu var in parcurile lor? Or fi mai prosti?... Desi la ei copacii parca arata mai bine totusi. Lasand gluma la o parte, exista atatea insecticide si solutii speciale acum ce pot fi aplicate copacilor pentru a-i proteja, trebuie doar sa ai niste oameni la primarie care sa mai si gandeasca un pic.
   • +3 (11 voturi)    
    anjo (Miercuri, 13 mai 2020, 15:26)

    danton68 [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

    ai uitat sa scrii si tipul de var..... dupa mintea ta "var lavabil"
   • +11 (15 voturi)    
    ... solutie la probleme inexistente (Miercuri, 13 mai 2020, 15:28)

    RobertRO [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

    Este foarte interesant de studiat cum reusesc arborii sa traiasca sute de ani (unii chiar mii de ani), fara ca nimeni sa-i varuiasca, plini de licheni, muschi, oua de insecte, paraziti - si in plus atacati de razele solare nocive.
    Noi oamenii ar trebui mai bine sa ne ocupam de COVID-ul nostru; natura se descurca foarte bine si fara ajutor.
   • +1 (7 voturi)    
    nu e acelasi lucru (Miercuri, 13 mai 2020, 15:36)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

    Muschii si insectele fac parte din ecosistem. Nu are niciun sens sa combati.

    "Peisagistii" de gradini nu sunt decoratori. Landscape nu inseamna peisaj in acest context.
   • +1 (7 voturi)    
    Hai ca m-ai dat gata (Miercuri, 13 mai 2020, 15:41)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Anjo

    Atatea gugumanii intr-un singur post n-am mai vazut!!!
 • +3 (9 voturi)    
  haoleu !!! (Miercuri, 13 mai 2020, 15:09)

  Coresponedntu [utilizator]

  am vazut asa ceva si la Paris.... glumeam, poate la Dushanbe, sa ma ierte saracii tadjici.... dar nici acolo nu exista asa ceva.... ce idioti ! dar Bukureshtabad cu primari Kitsch ca Duamna FiiRea et Co, care incurajeaza cheltuielile publice pe biserici de prost gust cu turle aurii, fantane arteziene ca in basmele 1001 de nopti, cumpararea de autobuze de unica folosinta de la otomani etc ce pretentii sa avem ? noapte buna Bucuresti = abad !
 • +1 (7 voturi)    
  completare (Miercuri, 13 mai 2020, 15:15)

  Coresponedntu [utilizator]

  pe langa faptul ca e oribil din punct de vedere estetic. vopsitul copacilor cu var nu ajuta la nimic, doar polueaza eventual solul.... dar asa e traditia .....
 • -5 (13 voturi)    
  Bucureșteni cu lut între dește... (Miercuri, 13 mai 2020, 15:32)

  fdaniel [utilizator]

  Datul (nu VOPSIREA) pomilor cu var e o lucrare de îngrijire brnefică pentru pimi și care se practică de zeci / sute de ani!
  Dacă în loc de exaltare hipsteristică ați lua calea normalității pașnice, ați vedea că nu e nici o problemă.
 • +2 (6 voturi)    
  sicu (Miercuri, 13 mai 2020, 15:33)

  Cetateanu [utilizator]

  Inca un plus pentru autoare: dovedeste prin articolele ei ca-i pasa de oras!
  In alta ordine de idei: primarii parca sunt facuti de mama idiotilor, care din cate se vede, e foarte pe productie (pandemia n-o opreste). Si cu toti daunatorii se aduna in varf si nu numai ca sug din greu (din buget) da mai si distrug. Pentru cei cu vederi asemanatoare, exista numeroase substante ecologice care distrug daunatorii arborilor (pe aia care imprastie prostii si prostie din pacate nu) care nici nu se vad sau dauneaza vederii celor cu bun simt.
 • -4 (10 voturi)    
  e bine sau rau? (Miercuri, 13 mai 2020, 16:08)

  Dumi_D [utilizator]

  Mie imi place cum arata satele noastre primavara cu pomii si podetele varuite, gardinitele de la poarta, de pe marginea drumului ingrijite. Despre utilitate parerile sunt impartite dar cel putin in mediul rural cred ca face parte si din traditie. Si ca tot dam exemplul vestului, ia priviti aici si va oripilati, ce oroare, ce dezastru intr-un parc national, rezervatie, din Spania:
  https://steemit.com/travel/@jbnomads/the-painted-forest-of-oma-basque-country
  • +1 (3 voturi)    
   imagini africane (Joi, 14 mai 2020, 7:19)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Dumi_D

   E frumos sa varuiesti mizeria, subdezvoltarea si ignoranta... eu nu am vazut copaci varuiti decat in Africa pe unde am ajuns si foarte frecvent in Asia , in Azerbaidjan, in stanuri, probabil tot traditie din URSS ... niciodata in parcuri publice in orasele europene, la Paris, Londra, Berlin, Stockholm... dar poate ca asa trebuie sa arate Bucurestabad, daca are locuitori care gandesc ca tine ... ceva frumos, Harabia Mashnur !
   • +2 (4 voturi)    
    asta ai inteles tu din africa? (Joi, 14 mai 2020, 10:43)

    Dumi_D [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

    Nu cred ca parcul Kiseleff arata mizerabil sau cum spuneam, curtile oamenilor simpli si muncitori de la tara. Ce nu poti tu intelege ca unele lucruri fac parte si din traditie, exact cum ai vazut tu prin tarile alea "mizerabile" pe care le-ai mentionat, sa stii ca nu tot ce e din vest miroase a parfum si are gust de ciocolata sau doar faptul ca au fost vopsiti de o primarie psd-ista te deranjeaza?
    Personal consider ca un numar asa mare de copaci e aiurea sa ii varuiesti, probabil o alee e mult mai indicata, dar daca s-a intamplat nu cred ca e un capat de tara.
    Iti mai dau un link ca vad ca pe primul l-ai ignorat, e din vest de acolo, de la aia de ne taie noua padurile si ne golesc muntii:
    https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g188644-d10430806-Reviews-Jardin_du_Mont_des_Arts-Brussels.html#photos;aggregationId=&albumid=&filter=7&ff=194567648
 • 0 (14 voturi)    
  Foarte bine (Miercuri, 13 mai 2020, 16:09)

  mdalacu [utilizator]

  Si cei din sectorul 6 au fost dati cu var si arata foarte bine! Se fac niste asocieri care nu isi au locul intre periada comunista si varuirea pomilor. Varul pe langa combaterea unui anumit numar de daunatori da un aspect ingrijit si curat locatie respective. Mai e si f ieftin :)
  • +1 (3 voturi)    
   tot cocalari sunt si in sectorul 6 (Joi, 14 mai 2020, 7:24)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui mdalacu

   oribil... sa ii chemam pe edilii din Paris, Londra sau Berlin la un schimb de experienta... sa varuiasca si ei copacii de pe Champs Elysees.. . ceva frumos, ca si kitschurile de biserici hortodoaxe cu turle aurite finantate de Duamna FiiRea.... welcome to Bukrestistan!
  • +1 (1 vot)    
   ... (Joi, 14 mai 2020, 13:40)

   Andrei_Buc [utilizator] i-a raspuns lui mdalacu

   nu ai citit articolul, nu-i asa? te intreb pentru ca am observat afirmatia vis a vis de daunatori. subiect pe indelung tratat in articol..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by