Primăria Sectorului 4 a demolat vineri unul dintre restaurantele din Parcul Orășelul Copiilor, care ”ocupa ilegal domeniul public” / Cum a ajuns Nicușor Dan să conteste decizia

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 1 mai 2020, 19:13 Actualitate | Administratie Locala


Demolare Orășelul Copiilor 1
Foto: Hotnews
Primăria Sectorului 4 a demolat vineri restaurantul Medieval din Parcul Orășelul Copiilor, un imobil cu parter și mansardă, în mijlocul parcului, unde locuiau proprietarii. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, spune că imobilul era construit ilegal pe domeniul public. Deputatul Nicușor Dan și candidat la Primăria Capitalei a transmis într-un comunicat de presă că Primăria Sectorului 4 demolează ilegal construcția, deoarece proprietarul a contestat dispoziția de demolare, iar procesul încă nu a ajuns la final.

Inițial, în urmă cu peste 20 de ani, în locul restaurantului Medieval era o căsuță de 80 mp. Aceasta a aparținut înainte de anul 1998 companiei Librării SA, apoi a fost vândută către alte persoane fizice care la rândul lor au revândut-o. În 2013, primarul Cristian Popescu Piedone a emis o autorizație de construire pentru ”recompartimentări interioare, închidere și extindere terase acoperite”, iar rezultatul a fost o clădire în toată regula, cu parter și etaj, cu o suprafață desfășurată de 378 mp.

Această metodă a fost folosită la toate terasele din parc, iar spațiul verde s-a umplut de construcții masive, un lucru inacceptabil deoarece legea Spațiilor verzi interzice acest lucru. HotNews.ro a scris aici despre subiect. În plus, pe domeniul public se pot edifica doar construcții cu caracter provizoriu.

La finalul anului 2019, Primăria Sectorului 4 a emis dispoziție de demolare pentru imobil. Proprietarii au cerut în instanță suspendarea dispoziției, iar pe 28 februarie 2020 Tribunalul București a respins cererea.

”Chiar dacă lucrările de închidere şi extindere a teraselor au fost executate în baza autorizaţiei de construire nr. 476/ 15.10.2013, faţă de dispoziţiile art. 61 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 rezultă că lucrările respective nu pot avea decât caracter provizoriu, indiferent de materialele din care sunt realizate, fiind astfel supuse desființării în condițiile prevăzute de art 33 alin. 1 din Legea nr. 50/1991. Între construcția edificată în perioada 1975-1976 (conform susținerilor reclamantei), având o suprafaţă construită la sol de 81 mp și doar parter, care a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare din anul 1998 si construcția existentă în prezent, cu o suprafaţă construită la sol de 240 mp, compusă din parter si etaj, dobândită de reclamantă prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 266/22.03.2018, există diferențe semnificative, astfel că reclamanta nu se poate prevala de caracterul permanent al construcției edificate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 50/1991, construcţie care nu mai există în configurația inițială. (...) Conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 266/22.03.2018, reclamanta a dobândit odată cu construcția dreptul de folosinţă asupra terenului aferent constricției în suprafaţă de 81 mp, fiind vorba deci doar de terenul de sub construcţia iniţială, deşi în anul 2018 clădirea avea o suprafaţă construită la sol de 240 mp”, a reținut instanța.

Proprietarii au făcut recurs, iar procesul avea termen pe 4 mai 2020.

HotNews.ro l-a contactat pe primarul Daniel Băluță pentru a explica dacă terasa era amplasată ilegal în parc și de ce nu a așteptat și ultima decizie a instanței.

”După cum instanța ne-a spus în prima sentință, această construcție este una ilegală dintr-un motiv simplu, domeniul public nu se poate vinde, nimeni nu poate fi proprietar pe domeniul public, pentru că de la un chioșc de 81 de mp, într-o manieră absolut incredibilă, această construcție a crescut exponențial având aproape 300 de mp. Ca atare, nu am făcut altceva decât să implementăm decizia instanței. Modul în care s-a construit a fost unul în afara legii, ați văzut că inclusiv vegetația de lângă a fost afectată de această extindere, și ca atare, așa cum este firesc, terenul trebuie readus în circuitul spațiilor verzi ale parcului. Din anul 2016, contractul de închiriere cu Sectorul 4 a expirat și este foarte important ca nuanță juridică, nicio construcție ridicată pe domeniul public nu este definitivă. Orice construcție ridicată în baza unui contract de închiriere pe perioadă determinată, în mod evident, după cum legea spune, este o construcție provizorie. Faptul că în autorizația de construire din 2013 nu scrie că autorizația de construire este provizorie, probabil a fost o omisiune. Instanța a clarificat acest lucru, important este că legea spune că nimic din ce se construiește pe domeniul public nu este definitiv. Departamentul Juridic al Primăriei a considerat că trebuie să implementăm în regim de urgență această dispoziție a instanței și să demolăm construcția”, a explicat Băluță pentru HotNews.ro.

După începerea lucrărilor de demolare, deputatul Nicușor Dan și candidat la Primăria Capitalei a trimis un comunicat de presă în care acuză Primăria Sectorului 4 că demolează ilegal construcția unde ”funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii”.

”Primarul Băluță a început azi demolarea unui imobil din Orășelul Copiilor, în care funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii. Demolarea este ilegală din mai multe motive. Luni 4 mai Curtea de Apel București urma să judece suspendarea dispoziției de demolare. În tradiționalul dispreț față de lege, primarul Băluță s-a grăbit să demoleze, astfel încât să pună instanța în fața faptului împlinit. Proprietarii nu au apucat să își recupereze bunurile înainte de demolare. Clădirea demolată a fost construită în anii 70 și extinsă cu autorizație de construire emisă în 2013 de Primarul Sectorului 4. Dispoziția de desființare spune că este o construcție provizorie pe domeniul public, deși autorizația din 2013 este pentru o construcție definitivă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Nicușor Dan.

Nicușor Dan mai întrebă de ce doar anumite terase din parc sunt demolate.

”Au fost mai multe astfel de demolări în Orășelul Copiilor. Mai multe hotărâri definitive ale instanțelor au constatat că dispozițiile de demolare au fost nelegale. Există mai multe dosare penale pe rolul Parchetului în care se cercetează de ce o parte din proprietățile din Orășelul Copiilor sunt demolate (fără o prealabilă despăgubire) iar altele sunt extinse”, se mai arată în comunicat.

Primarul Daniel Băluță îl acuză pe Nicușor Dan că ține partea celor care dețin construcția din parc.

”Domnul Nicușor Dan, reprezentant legal al Asociației Salvați Bucureștiul și reprezentat al publicului în Parlamentul României alege, în mod inexplicabil, să facă afirmații gratuite si să susțină fățiș persoane ce dețin construcții ilegale aflate în parc! Deputatul susține public faptul că imobilul a cărei demolare se execută astăzi ar fi fost construită în anii 70, deși în cuprinsul comunicatului pe care și-l asumă, afirmă, după doar câteva cuvinte, că ar exista însă și o autorizație de construire din anul 2013! Ne îndoim de faptul că domnul Dan nu ar cunoaște legislația specifică privind construcțiile aflate pe domeniul public, așa că pentru Sectorul 4, este total surprinzător faptul că deputatul, în demersul său de susținere a unor persoane ce au construit ilegal într-un parc, livrează publicului încă o informație falsă, precum cea ce arată că o construcție dintr-un parc public ar putea fi domiciliul legal al unei familii”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Sector 4.

Contactat de HotNews.ro, Nicușor Dan a declarat că își dorește ca demolarea teraselor din parcuri să se facă legal.

”Eu am câțiva ani de când apăr spațiul verde, sunt pentru construirea în interiorul parcurilor și a spațiilor verzi în limita legală. Este clar că în Orășelul copiilor procentul acesta este depășit. Dar trebuie să respectăm legea. Cei care au construit nu sunt cei care sunt demolați azi. Dacă vrem să facem curățenie în Orășelul Copiilor, în Herăstrău, în zona de cârciumi, și vrem să ne ducem în procentul legal de 10%, trebuie în primul rând să expropriem, să demolăm cu autorizație și banii pe care autoritatea publică îi cheltuie pentru a aduce parcul la starea inițială, să-i inpute în primul rând celor care au dat autorizațiile de construire și celor ca au obținut autorizațiile, dar mai puțin”, a declarat acesta.

Întrebat dacă autorizația de construire emisă de primarul Piedone în 2013 pentru terasa din parc este legală, acesta spune că nu a consultat documentul.

”Eu nu am văzut autorizație, fiindcă suntem într-o perioadă în care toată lumea stă în casă, și contactul cu autoritățile este cât mai mic, sunt niște procese pe fond care să decidă dacă dispoziția de demolare este legală sau nu. Tot ce am spus eu este că în acest moment, când inclusiv accesul în parc este interzis pentru toată lumea, nu este rezonabil să se demoleze cu o dispoziție care spune că o construcție definitivă este provizorie, pe care primarul poate să o demoleze oricând”, a mai spus Nicușor Dan.

Întrebat de ce nu demolează și restul teraselor din parc, primarul Daniel Băluță spune că va demola tot ce este construit ilegal.

”Aceasta nu este prima operațiune de demolare din parc. Am avut un hotel construit ilegal în interiorul parcului, pe care l-am demolat, o situație identică cu aceasta, un chioșc de înghețată de 8 mp care s-a transformat într-o construcție de peste 300 mp, l-am demolat. Aceasta este a treia speță și rând pe rând vom continua să readucem în normalitate toate situațiile de genul acesta. Vă pot asigura de următorul lucru, absolut toate construcțiile care au probleme de genul acesta, sunt construite ilegal, sunt extinse ilegal, vor avea aceeași soartă. Cu certitudine nu dorim să mai dăm autorizații de construire pentru terase în incinta Orășelului Copiilor, și nici nu am dat până în acest moment”, a declarat Băluță pentru HotNews.ro.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21636 vizualizari

 • -17 (45 voturi)    
  Nicusor Dan (Vineri, 1 mai 2020, 19:37)

  robyzs [utilizator]

  Nicusor Dan era foarte activ cand s-a autopropus ca si candidat unic USR-PLUS apoi a dispărut brusc
  • +2 (18 voturi)    
   si? (Vineri, 1 mai 2020, 20:42)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   ce ai tu cu prefectur!
  • -7 (21 voturi)    
   Nicusor Vot (Vineri, 1 mai 2020, 21:08)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Pai se apropie campania si se baga omu' in seama. Nu-mi amintesc sa fi folosit cuvantul expropriere sau despagubire cand ar fi vrut un parc pe un teren privat. Vad ca le-a descoperit acum. O fi baut vreun cico pe gratis la terasa aia si omu' are coloana vertebrala, nedorind sa ramana dator.
   • +11 (17 voturi)    
    lasa ca e bun baluta (Vineri, 1 mai 2020, 22:42)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    care darama ilegal cladiri (am mai spus pe pagina asta" o cladire de langa brancoveanu)
    • -7 (15 voturi)    
     mi se falfaie de nicusor, de baluta si de cladire (Vineri, 1 mai 2020, 23:58)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Alta era ideea. Era vorba de consecventa intr-un principiu, apropos de cuvinte noi, in cazul lui ceva care se onduleaza dupa fes si interes.

     Dreptul de proprietate este un moft pentru multi #rezist si fani neconditionati ai lui nicu shordan desi, declarativ, ei sunt dah dreapta.
  • +2 (14 voturi)    
   aham (Vineri, 1 mai 2020, 22:41)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   dar nu este mai activ decat sunt psdistii cand e vorba de furat!
 • +3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 mai 2020, 20:14)

  [anonim]

 • +15 (23 voturi)    
  desi ii dau dreptate (Vineri, 1 mai 2020, 20:47)

  iodixit [utilizator]

  lui nicusor dan, nu pot sa nu ma bucur ca mai apare cite un nebun din asta si le darima sandramalele la maimutoi din astia care au dat spaga pe la primarii si s-au facut stapini pe ce nu-i al lor.
  unii s-au facut stapini pe pamintul altori oameni si nici macar justitia nu a putut sa-i mute si s-au platit daunele din buget, adica din banii nostrii nu ai jegosilor.
  cunosc si cazuri, cu subiect si predicat, deci nu vorbesc in necunostinta de cauza!
 • +11 (17 voturi)    
  nicusor dan greseste (Vineri, 1 mai 2020, 21:36)

  Ademordna [utilizator]

  Nu zic ca nu are dreptate in ce priveste momentul demolarii, chiar inainte apelului dar rolul lui de candidat la primarie nu e de a se crampona de chichite judecatoresti ci de a insista pentru nevoia de protejare si extindere a spatiilor verde.
  N-a facut asta si imaginea lui pierde prin aceasta pozitionare birocratica. Nu de un asa primar avem nevoie.

  Pe de alta parte, as vrea sa vad demolari si in alte parcuri. In Drumul Taberei, unde la strand era pe vremuri o terasa cu un restaurant micut acum e o constructie faraonica de tz etaje de unde in fiecare vara vine o poluare sonora de nesuportat. Dar deh, alt primar, alti pretenari...
  • +2 (10 voturi)    
   baluta (Vineri, 1 mai 2020, 22:40)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   a daraman "gradina de sud" de lanba brancoveanu ilegal....
   doar ca idee...
  • +7 (7 voturi)    
   imi pare rau (Sâmbătă, 2 mai 2020, 7:40)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui Ademordna

   Imi pare rau sa-ti spun ca acele spatii si actiunile ulterioare care au redus spatiul verde din zona strandului (nu mai pun si parcul) sunt opera maretului om politic liberal si primar al sectorului (ex membru al conducerii PNL) Manescu. Afacerea a fost "dezvoltata" cu puscariasul om de afaceri Borcea, care a reusit sa puna mana cam pe toate spatiile mari cu sprijinul primarilor PNL/PDL (Poteras, Manescu). Acest individ si a lui nevasta detinatorii unei imense averi facute dincolo de limita legalitatii sunt beneficiarii sprijinului sistemului juridic / politic ei nefiind deranjati . Sa mai spunem ca dna a fost de 2 ori ministru ultima oara ALDE/ PSD?
 • +1 (21 voturi)    
  Am crezut ca (Vineri, 1 mai 2020, 21:49)

  44ce [utilizator]

  Nicusor Dan va actiona in interesul cetatenilor. Dar duce aceeasi politica gica-contra no matter what. Probabil ca va iesi primar, dar este clar ca este lipsit de idei si nu va castiga detasat impotriva unei candidate f slabe (firea). Probabil asa poate fi descrisa clasa politica : SLABA indiferent de culoarea politica.
 • +9 (15 voturi)    
  ce ... e baluta... (Vineri, 1 mai 2020, 22:40)

  liviu_ [utilizator]

  dar "Gradina de sud" de langa brancoveanu a fost demolata ilegal de catre tovarasu primar, sau au uitat?!

  avea si proces, care parca l-a si pierdut... evident acum e o parcare acolo.
  avem nevoie si de parcari, total de acord, dar data viitoare poate cand daramam ceva ne asiguram ca o facem legal.

  ceea ce vreau sa spun e ca babaluta printre ultimii oameni (exista si alti psdisti) care ar trebui sa aiba tupeul sa vb. de lucruri facute ilegal!

  PS: dupa 20 de ani s--au prins ca e ilegala?! sa inteleg ca nu a mai avut bani de taxa de protectie...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by