Testarea în masă, prin folosirea testelor rapide, este blocată la nivelul municipiului București, a declarat primarul Gabriela Firea la începutul ședinței de Consiliu General de joi. Aceasta spune că testele au fost cumpărate, medicii sunt pregătiți, dar proiectul este blocat de birocrație, respectiv lipsește aprobarea Ministerului Sănătății și a DSP-ului. Firea a declarat că în alte județe această testare a fost permisă, dar în București nu.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Noi ne-am dorit ca acest proiect să se realizeze, avem testele necesare, personalul medical pregătit, punctele unde să se realizeze testări, din păcate blocada există. Ceea ce este interzis în București, este permis în alte municipii, DSP-urile din alte județe colaborează cu administrația locală, avizează aceste testări, iar din păcate, ce este permis îl alte județe, în București este blocat. Dacă de pe 15 mai se anunță anumite măsuri de relaxare, ar trebui să se relaxeze și modul de a gîndi a anumitor autorități și să înțeleagă că noi venim în sprijinul cetățenilor. Este păcat că noi suntem în continuare blocați de birocrație și de persoane care nu înțeleg că am trecut în altă etapă. Au comandat teste, inclusiv au aprobarea DSP-urilor, DSP Alba, care a avizat proiectul Consiliului Județean care a aprobat testarea populației”, a declarat Firea.

Aceasta spune că în cazul în care sunt interese comerciale și cineva cunoaște acest lucru, persoana respectivă să facă plângere la DNA. ”Am auzit că se vorbește despre interese, poate sunt, dar acelea sunt atribuțiile altor instituții ale statului, iar dacă cineva știe că există interese comerciale, financiare, să se ducă la parchet și la DNA să facă plângere”, a mai spus Firea.

Primarul Gabriela Firea a anunțat că Primăria Capitalei și Primăriile de Sector au achiziționat 20.000 de teste rapide, plus o donație de 6.000 de teste rapide pentru medici donate de o companie privată.