Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, va cere firmelor de publicitate stradală să elimine panourile publicitare care îi înfățișează pe medici ca sfinți, deoarece acestea lezează credința trecătorilor, potrivit unui comunicat al instituției. În ultimele zile în București au apărut mai multe panouri publicitare care îi infățișează pe medici ca sfinți. Este vorba despre o campanie derulată de agenția de publicitate McCann România.

Campanie publicitara mediciFoto: McCann

”Panourile de pe domeniul public dinBucurești, pe caresedesfășoarăaceastă campanie, sunt puse ladispozițiaagențieiinițiatoareîn mod gratuit de cătremaimulte companii de publicitate, iar pentru mesajul sauimaginile expuse nu a fost nevoie, conform legii, de acordul/avizul autorității publice. Cu toate acestea, avândîn vedere căatât BOR câtși foarte mulțibucureșteniconsiderăcă aceste imagini sunt jignitoare, Primăria Capitalei va transmite firmelor de publicitate solicitarea de eliminare a acestor reprezentări de pe panourile stradale, care pot fiînlocuite cu imagini care săaducă un omagiu medicilor-eroi fărăsă lezeze credințătrecătorilor”, se arată în comunicatul transmis de municipalitate.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat pentru basilica.ro că panourile publicitare care reprezintă medici în ipostaze similare icoanelor ortodoxe sunt o „maltratare vizuală a iconografiei creștine”.

„Cred că este vorba despre o ridicolă campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu știe decât să caricaturizeze creștinismul. Cum altfel să explici deificarea iconică a unor personaje care trimit la imaginea medicului sublimată grotesc în aceea a unui «sfânt» cu aer hristic? Nu este vorba, deci, doar despre un demers blasfemiator, ci și de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toți, nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public”, a declarat pentru basilica.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Cătălin Dobre, executive creative director McCann, a explicat pe pagina de Facebook, pe 14 aprilie, că prin această campanie se dorește susținererea medicilor.

”Uneori miracolele vin de la oameni. Acest serial de la Wanda Hutira face parte dintr-un nou proiect realizat de McCann Romania. Vrem să transformăm orașele în locuri care dau putere celor care au cea mai mare nevoie de ea în aceste zile, doctori. Merg pe străzi în drum spre cea mai grea treabă acum. Așa că am luat-o ca meseria noastră, ca comunitate creativă, să transmitem mesajul nostru de mulțumire medicilor. Fiecare artist cu o interpretare unică. Imaginile vor apărea în aer liber în toată țara. Vor veni și altele în curând! #susținere doctorilor”, a scris pe pagina sa de Facebook Cătălin Dobre, executive creative director McCann.