Contractul pentru proiectarea și execuția noii stații de metrou de pe Șoseaua Berceni, în valoare de circa 157 milioane lei, a fost atribuit firmei SOMET. Licitația a fost organizată de Primăria Sectorului 4, iar documentul a fost semnat pe 15 aprilie. Lucrările au termen de finalizare 27 de luni de la data semnării contractului, iar Primăria Sectorului a dat ordinul de începere a lucrărilor.

Noua statie de metrou de pe Soseaua BerceniFoto: Hotnews

Stația va fi una supraterană, o clădire cu subsol, parter și două etaje.

Caracteristicile tehnice ale stației de metrou sunt următoarele:

  • - spații publice accesibile și persoanelor cu dizabilități;
  • - accesuri acoperite;
  • - pasaje subterane și vestibuluri de distribuție (către peron/spații publice supraterane, către spații tehnice specifice metroului);
  • - peron central suprateran;
  • - dotări specifice spațiilor Metrorex SA (grupuri sanitare pe sexe, spațiu mama și copilul, casă de bilete, automate de bilete, lifturi și escalatoare);
  • -spații tehnice specifice Metrorex SA, necesare asigurării funcționării stației de metrou;

”Se va pune accent pe încurajarea folosirii spațiilor comune (circulații, așteptare, acces facil la stație, conectivitate cu reteaua urbană de transport actuală și viitoare, etc.). Se amenjează în fața clădirii un spațiu de acces facil pe perioadă scurtă (bretea auto) pentru debarcarea pietonilor din autoturismul propriu, la intrarea în municipiul București. Se propune construirea unui imobil cu regim de înălțime de S+P+2E, cu funcțiunea de clădire civilă destinată transportului în comun de mare capacitate – stație de metrou supraterană (etajele sunt niveluri tehnice determinate de asigurarea spațiilor tehnice necesare. Contractul este unul de tip proiectare și execuție”, se arată pe site-ul de licitații publice.

Primăria Sectorului 4 a devenit eligibilă pentru accesarea fondurilor europene disponibile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) după ce organismele din Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor au actualizat ghidul solicitantului astfel încât Metrorex va putea depune spre finanțare proiecte alături de primăriile de sector.

Fără această modificare, proiectul rămânea doar pe hârtie.

Potrivit proiectului, noua stație de metrou supraterană va fi construită de Primăria Sector 4 între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou din București, și Șoseaua de Centură. Licitația a fost lansată toamna trecută. După finalizare stația va fi predată Metrorex.