Consiliul General decide joi dacă aprobă construirea unor blocuri de 14 etaje, pe malul Lacului Tei, lângă Romsilva, pe un teren de peste 26.400 mp, proiect inițiat de familia lui Cristi Borcea. Primăria Capitalei a dat toate avizele necesare, aprobarea Consiliului General fiind ultimul pas înainte de eliberarea autorizației de construire. Potrivit documentelor obținute de HotNews.ro, inițiatorii Planului Urbanistic Zonal sunt Elena Borcea, mama lui Cristi Borcea, fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo, și Călin Violeta, sora lui Cristian Borcea.

Blocuri de 14 etaje Lacul TeiFoto: Google Maps

Arhitectul șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, a semnat avizul de urbanism pentru proiect pe 27 ianuarie 2020.

Potrivit avizului de urbanism, proprietarii doresc să construiască un ansamblu rezidențial cu blocuri de 14 etaje (înălțimea de 45 m), construcțiile urmând să ocupe 45% din teren. Blocurile vor fi construite la o distanță de 30 m față de malul lacului. Ansamblul va avea 30% spațiu verde.

Numele lui Cristian Borcea și al Violetei Călin apar în dosarul retrocedărilor, în care a fost inculpat fostul primar al Sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onțanu. Acesta din urmă a fost judecat, însă instanța a decis, în 2017, încetarea procesului penal, întrucât a intervenit prescripția generală a răspunderii penale. Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Înalta Curte, iar dosarul se află pe rol.

În iunie 2016, Neculai Onţanu a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la Cristi Borcea, beneficiar al unor drepturi litigioase, pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului.

Unul dintre terenurile care au fost retrocedate a fost chiar cel pe care acum se dorește construirea ansamblului rezidențial cu blocuri de 14 etaje.

După ce titlul de proprietate a fost emis, Neculai Onțanu ar fi primit o suprafață totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, ce a fost transferată către avocata Loredana Radu și o altă persoană, interpuși indicați de Onțanu.

„În contractul încheiat cu Loredana Radu a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate, nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu, la indicația acestuia. Suprafața de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onțanu și avea o valoare de piață de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacțiilor fictive”, au constatat anchetatorii.

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mită pentru Neculai Onțanu ar fi fost revândut apoi lui Gabriel Oprea.

Borcea, condamnat în alte două dosare

În martie 2014, Cristi Borcea a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni închisoare în dosarul transferurilor. Acesta a fost eliberat condiţionat pe 2 iulie 2018, însă s-a reîntors în penitenciar pe 8 februarie 2019, după ce a fost condamnat în dosarul retrocedărilor de terenuri din Constanţa, Mamaia, dosar în care fostul primar Radu Mazăre a primit 9 ani închisoare. În cel de-al doilea dosar, Borcea a fost condamnat definitiv la 5 ani închisoare cu executare.

În martie 2019, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a contopit cele două pedepse primite de Cristi Borcea în Dosarul transferurilor (6 ani şi 4 luni) şi în cel privind plajele retrocedate (5 ani). Instanţa a stabilit că faptele din cele două dosare sunt concurente şi a fost adăugat un spor. Prin urmare, Borcea are de executat 7 ani şi 6 luni de închisoare.

Acesta a mai stat în închisoare până în noiembrie 2019, când a fost eliberat condiționat, după ce a stat în total 5 ani și o lună în închisoare.