Compania Municipală Dezvoltare Durabilă înființată la propunerea primarului general Gabriela Firea s-a apucat să facă Planuri Urbanistice Zonale pentru privați, prin care cere derogări de la regulamentul de urbanism. Este vorba despre un PUZ prin care se dorește construirea unor blocuri de 8 etaje, pe strada 11 Iunie, în incinta fostei fabrici de ciorapi și tricotaje Apollo, unde se află clubul Fabrica, o clădire superbă de cărămidă, construită înainte de anul 1900. Strada 11 Iunie este zonă protejată, regimul de înălțime maxim permis fiind de 16 metri, iar blocurile de 8 etaje vor avea 34 de metri. În plus, pentru clădirea fabricii este depusă la Direcția de Cultură a Municipiului București o cerere de clasare. PUZ-ul a primit deja aviz de la Primăria Capitalei, urmând a fi supus aprobării Consiliului General.

Club FabricaFoto: Google Maps

Potrivit unui Plan Urbanistic Zonal aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei, pe un teren de 5.150 mp, pe intrarea Ovidiu nr. 6, în incinta fostei fabrici de ciorapi și tricotaje Apollo, se dorește construirea unui ansamblu de clădiri cu funcțiuni mixte (locuințe, birouri, comerț), cu înălțimi cuprinse între 4 etaje și 8 etaje. Beneficiarul proiectului este firma Imobiliara Gramont, iar elaboratorul Compania Municipală Dezvoltare Durabilă. Proiectul a primit deja aviz de la Primăria Capitalei, iar după ce trece perioada de dezbatere publică va fi supus aprobării Consiliului General.

Terenul face parte din zona protejată 11 Iunie, preponderent cu clădiri de 1/2 etaje, construite în urmă cu peste 100 de ani.

Pe strada Gramont nr. 38, lipit de acest teren, firma Imobiliara Gramont a mai construit o clădire cu 8 etaje, dar nu este clar cum a fost posibil acest lucru, în 2013 Primăria Capitalei eliberând o autorizație de construire pentru locuințe la această adresă (Autorizație 438/19.07.2013). Din istoricul Google maps reiese însă că imobilul a fost construit înainte de această dată. În avizul de urbanism dat de municipalitate pentru noul proiect se arată că indicatorii urbanistici pentru zona protejată au fost depășiți de această clădire.

Pe terenul pe care ar urma să se construiască blocurile de 8 etaje se află clădirea fostei fabrici - Club Fabrica - care ar urma să fie demolată. Imobilul este însă unul valoros, iar Asociația Pro Patrimonio a cerut încă din 2019 Direcției pentru Cultură a Municipiului București clasarea în regim de urgență.

”Pro Patrimonio a făcut cerere de clasare în regim de urgență pentru fabrica pe 22 iulie 2019. Răspunsul Direcției de Cultură a fost că au emis aviz de demolare și că nu pot să dea curs cererii. Nu face referire la nici o analiză a valorii culturale a ansamblului. Din păcate este o pierdere uriasă pentru oraș, care nu știe și nu vrea să valorifice patrimoniul industrial. NU doar Primăria, dar și Direcția a cărei misiune este patrimoniul și valoarea culturală a orașului, nu înțeleg și nu știu să conserve și să integreze în beneficiul comunității valorile culturale. „Dezvoltarea” prin demolare este de fapt o alienare și încurajarea unei societăți cu Alzheimer”, a declarat pentru HotNews.ro Raluca Munteanu, reprezentantul fundației Pro Patrimonio.

Imobilul face parte din patrimoniul industrial al orașului, primele corpuri fiind edificate între 1895-1899, iar restul în perioada 1899-1911. Potrivit planurilor Bucureștiului de la 1911 imobilul ar fi aparținut lui Oprea Soare, important comerciant de cherestea, comanditarul reședinței realizate de arh. Petre Antonescu, azi monument istoric din str. Bordea Poenaru, București.

Imobilul este și un exemplu de bună practică pentru reintegrarea patrimoniului industrial în oraș.

Compania Gramont Imobiliara SA are mai mulți acționari, potrivit datelor de la Registrul Comerțului: SALIM HAYDAR M 4%, ABDUL RAZZAK MOHAMMED 5,6%, AL-AMERI CEZARINA 3,3%, SLAIMAN MUAAID S 7,9%, SULAIMAN MOHAMMED 23,8%, SULEMAN SUBHI SALIH 51%, ABDUL RAZAK ESMAIL 4,1%