Primăria Sectorului 1 vrea să concesioneze Piața Amzei pe 30 de ani pentru o redevență de minim 17.000 euro pe lună/ Valoarea concesiunii estimată la 73 milioane lei

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 21 aprilie 2020, 16:35 Actualitate | Administratie Locala


Piata Amzei
Foto: Hotnews
Primăria Sectorului 1, prin Administrația Piețelor, vrea să concesioneze Piața Amzei pe o perioadă de 30 de ani, pentru o redevență de minim 17.000 euro pe lună, potrivit unui anunț publicat înainte de Paști în sistemul electronic de achiziții publice. Valoarea concesiunii este estimată la 73 milioane lei din care 59 milioane lei clădirea și 14 milioane investițiile necesare. Deși este o clădire nouă, care a costat circa 12 milioane de euro și a fost inaugurată în 2012, piața este nefuncțională, spune primarul Daniel Tudorache.

Firma care va câștiga licitația are obligația să facă din clădirea respectivă, în 18 luni, o piață funcțională, se arată în caietul de sarcini. Apoi, societatea va închiria spațiile comerciale de acolo și se va ocupa de întreținerea pieței, având obligația să achite Primăriei Sectorului 1 minim 17.000 euro/lună.

”În cadrul concesiunii, operatorul economic calificat va desfășura următoarele activități pentru asigurarea operaționalizării și mentenanței pieţei agroalimentare: servicii de administrare, gestionare și mentenanță a activelor publice existente în piaţa; amenajarea spațiilor și dotarea cu mobilier specific funcţiunilor; întreţinerea spațiilor și dotărilor imobilului; servicii de asigurare şi menţinerea curăţeniei în perimetrul pieţei; servicii de întreţinere şi reparare a instalaţiilor de apă şi canalizare, energie electrică; reparaţii și întreţineri curente ale imobilului; reparaţii capitale necesare pentru asigurarea funcţionarii la parametrii normali; obţinerea autorizaţiilor și avizelor necesare desfăşurării activității”, se arată în caietul de sarcini.

Din 2014 acolo sunt deschise doar câteva tarabe, iar pentru punerea în funcțiune și obținerea autorizațiilor de funcționare mai sunt necesare investiții de 2,5 milioane de euro.

”Clădirea încă din anul 2014 nu a mai funcționat la capacitate maximă, activitatea s-a desfășurat în procet de maxim 15%, estimăm pentru punerea în funcțiune și obținerea autorizațiilor conform prevederilor legale valoarea de 2.500.000 euro inclusiv TVA. Tipul de implementare a lucrărilor necesare punerii în funcțiune a clădiri este de 18 luni calendaristice. Destinația pieței este pentru desfășurarea de activități comerciale și complementare și nu poate fi modificată pe parcursul derulării contractului de concesiune. Cheltuielile privind amenajarea/dotarea/operaționalizarea spațiilor din Piața Agroalimentară Amzei în vederea desfășurării activităților specifice vor fi suportate în totalitate de către concesionar”, se mai arată în caietul de sarcini.

Redevența pe care trebuie să o plătească primăriei lunar este de minim 17.000 de euro, valoarea exactă urmând să fie stabilită în cadrul licitației.

”Din analiza previziunilor financiare - pe durata contractului (30ani)- privind: costurile, redevența, veniturile, valoarea riscurilor (preluate în totalitate de concensionar) a rezultat o redevență de minim 17.000 euro/luna plătită de Concesionar în lei la cursul BNR din ziua plății”, se arată în caietul de sarcini.

În document se mai precizează că a fost aleasă varianta concesionării pieței, deoarece autoritatea publică nu își asumă riscuri.

”Că urmare a derulării procedurii, autoritatea contractantă nu își asumă vreo obligație de plata a operatorului/concesionarului. Singura sursă de venituri a operatorului va fi din colectarea tarifelor de la plătitorii de tarife ca rezultat al prestării activităților de operare și întreținere a pieței. Autoritatea contractantă nu își asumă vreo obligație în ce privește dotările și alte costuri de operare și întreținere a pieței”, se arată în caietul de sarcini.

În cadrul criteriilor de atribuire, valoarea redevenţei constituie 50%, iar criteriile tehnice tot 50%, reprezentând: caracteristici tehnice ale sistemului de control acces în vederea fluidizării accesului auto în parcarea subterană; timpul minim de acces în parcarea subterană; posibilitatea citirii automate a numerelor de înmatriculare surprinse de camerele CCTV; contorizarea staţionării; posibilitatea de plată a taxei de staţionare; soluţii tehnologice pentru eficientizare termică şi energetică a clădirii.

Ofertanţii trebuie să aibă un nivel minim al cifrei de afaceri anuale pe ultimii trei ani (2016, 2017, 2018) cel puțin egal cu 3.500.000 lei. Termenul limită de depunere a ofertelor este 28 mai 2020.

Piața Amzei se află în centrul Capitalei, între Calea Victoriei și bd. Magheru.
Lucrările de modernizare a Pieței Amzei au început în 2008, iar pentru alegerea proiectului de arhitectură Primăria sectorului 1 a organizat, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, concurs de proiecte. Competiția a fost câștigată de arhitectul Andrei Fenyo, valoarea proiectului fiind de circa 50 milioane lei. Lucrările de modernizare au fost finalizate în 2012.

Prima tentativă de concesionare a pieței a avut loc în 2013, pe motiv că Administrația Piețelor nu are suficient personal, însă nu a fost nimeni interesat. Atunci Primăria dorea să concesioneze piața pentru 35 de ani, pentru circa 117 milioane de euro - aproximativ 28.000 euro/lună.

Clădirea are o suprafață de 3595.5 mp, din care 2675.4 mp suprafață construită.

Regimul de înălțime al imobilului este 2S+P+1E. Aceasta dispune de un parcaj subteran pentru comercianți și angajații pieței, cu o capacitate de 49 autoturisme. Accesul în parcaj se face cu două lifturi auto, de pe străzile Biserica Amzei și Christian Tell.

Contactat de HotNews.ro, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, spune că piața nu este funcțională și din această cauză a stat goală atâția ani. Acesta spune că probabil nici la această licitație nu se va prezenta nimeni.

”De un an și jumătate încercăm să o concesionăm, dar nu vine nimeni. Acum nici atât nu cred că va veni. Acea clădire este prost făcută-prost gândită. Este gândită mai mult pentru un hub cultural decât pentru o piață. Toată lumea vrea hub cultural, dar gratis, iar noi trebuie să scoatem cele 12 milioane de euro investite acolo. Oricum, oamenii din zonă doresc să fie piață acolo, nu altceva. Ne chinuim de atâția ani să o ia cineva să facă piață. Acolo au fost puse doar câteva tarabe, nu a funcționat niciodată o piață în adevăratul sens al cuvântului după modernizare. Când a fost construită acea piață, chiriașii au stat acolo câteva luni, atât din cauza chiriilor mari și nu este funcțională. La exterior este superbă, dar la interior nu semănă a piață. Au venit mulți, au văzut și au plecat”, a explicat Tudorache.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8503 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  ce pomana cu coronavirusul asta (Marţi, 21 aprilie 2020, 16:45)

  Bokila [utilizator]

  si cu amanarea alegerilor, pentru penalii de la primaria capitalei si de la sectoare....ce sansa nesperata sa mai traga niste tunuri pentru propriul buzunar.....doar pe 30 ani???? dragnea era mic copil
 • +8 (10 voturi)    
  /// (Marţi, 21 aprilie 2020, 16:49)

  GemstonePig [utilizator]

  Ce tunuri trag astia pe final de mandat...Negoita , Mutu, madam Sarmea...
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 aprilie 2020, 17:40)

  [anonim]

 • +9 (9 voturi)    
  Samsarii sa traiasca (Marţi, 21 aprilie 2020, 17:48)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Cand e vorba de oportunitati reale de a face fapte bune, nu se poate.

  Pietele sunt zone economice strategice pentru a mentine in viata agricultorii mici, adevarati.

  Ce s-a facut in ultimii 30 de ani in acest sens, in afara de a da pe mana bisnitarilor si samsarilor pietele?

  De ce nici un guvern nu vine cu niste legi astfel incat pietele sa fie zone de desfacere unde sa gasim marfa autohtona adevarata, si nu cartofi importati din Polonia si vanduti ca fiind romanesti.

  Functionarea pietellor ar trebui reglementate de guvern, astfel incat sa se elimine jmenurile samsarilor care doneaza banuti la partid.

  Alo, ministrul agriculturii?
  • +2 (2 voturi)    
   Mancare sanatoasa = Mai putina cheltuiala (Marţi, 21 aprilie 2020, 19:33)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   Un popor care e indemnat sa faca miscare, care mai mananca sanatos, e un popor care e mai sanatos si pentru care ministerul sanatatii cheltuie mai putini bani.

   Am devenit rozatorii Europei, in mod paradoxal romanii pleaca in Vest sa culeaga capsunile care apoi sunt aduse in tara si pe care tot romanii le mananca.

   Practic, am devenit un popor care munceste pentru altii sa produca o mancare pe care tot noi o platim :))
 • +7 (9 voturi)    
  loool (Marţi, 21 aprilie 2020, 18:28)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  un tun imobiliar marca PSD ...

  DNA ce face ?

  17k euro pe luna => pentru o cladire care a costat 12 milioane euro.... GENIALA HOTIE !!!
 • -2 (6 voturi)    
  Din pacate.... (Marţi, 21 aprilie 2020, 19:35)

  malika ela [utilizator]

  Zona P-ta Amzei e cea mai congestionata din Bucuresti. Nu stiu cine s-ar duce sa vanda acolo de la tara venind si nu stiu cati cumparatori ar putea avea decat cei exclusiv din zona, caci nu poti merge cu masina acolo, nu ai unde parca si dureaza o groaza sa iesi din acea zona.
  Investitia in p-ta de acolo au fost bani aruncati pe fereastra.
  • 0 (0 voturi)    
   Exact! (Marţi, 21 aprilie 2020, 21:31)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui malika ela

   Zonele cu valoare comercila in zilele noastre sunt cele cu parcare. Organizata sau macar improvizata. Piata Amzei, Romana, Magheru, calea Victoriei etc sunt zone cu rezonata comerciala, cu chirii ramase la valori mari, doar din inertie, dar cu potential comercial foarte scazut. De aceea e plin de spatii abandonate in toate aceste zone. Piata Amzei a murit si moarta ramane daca nu se face la Romana o parcare subterana similara cu cele de la Universitate sau Unirii (Cocor)
  • +1 (1 vot)    
   evident (Marţi, 21 aprilie 2020, 22:28)

   Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui malika ela

   Ordinul arhitectilor? Ce mizerabili mafioti sunt pe acolo? Sa faci o investitie in centul Buc. intr-o piata care era perla orasuli (datorita produselor si renumelui) si sa nu faci 1000 de locuri de parcare, cand zona este supra inghesuita de institutii si strazile necirculabile, si apoi sa administrezi batandu-ti joc de bani.. Ce ticalosi conduc orasul si tara asta? Sa mai punem si redeventa de 1%? Banii se vor recupera in 100 de ani.
 • +1 (3 voturi)    
  mda (Marţi, 21 aprilie 2020, 22:35)

  liviu_ [utilizator]

  psdu face ce stie: FURA !!!
 • 0 (0 voturi)    
  acum e! (Miercuri, 22 aprilie 2020, 0:29)

  hdd [utilizator]

  bagă tare, că-i stare de urgență!

  mai țineți?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by