Incendiul de la fosta fermă de porci din Periș a fost stins joi, în jurul orei 14.00, după mai bine de 48 de ore de la momentul în care a izbucnit. Proprietarul terenului a fost amendat de comisarii Gărzii Naționale de Mediu cu suma de 115.000 lei. De asemenea, SC Klevek Company SRL s-a ales și cu plângere penală, anunță Ministerul Mediului. Operatorului i-au fost dispuse măsuri de ecologizare a perimetrului, cu termen de finalizare 30 iunie 2020. Cu puțin timp în urmă incendiul a fost stins de echipele ISU. Zona este încă supravegheată de două autospeciale și de laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului.

Incendiu Peris 7-8 aprilie 2020 - 4Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

“În ultima vreme ne confruntăm cu multe incendieri ale vegetației, deșeurilor și chiar anvelopelor, aceste fapte având autori necunoscuți. Acestea sunt extrem de periculoase pentru populație pentru că îi crează un mare disconfort și riscă să pună în pericol chiar viața sau bunurile acesteia. Riscul este cu atât mai mare cu cât cei care ard miriştile nu asigură și supravegherea și, de cele mai multe ori, aceste incendii scapă de sub control și se extind. Suntem în plină pandemie de coronavirus. E important să avem cu toții conștiință de mediu înainte de a incendia deșeuri, anvelope sau vegetație. Să facem orice care ne poate face trecerea mai ușoară prin această perioadă. Vreau să înțeleagă toată lumea că autorii acestor incendii, dar și proprietarii terenurilor incendiate, sunt direct răspunzători pentru disconfortul provocat populației și pentru daunele de mediu produse. Sesizarea penală în cazul de la Periş mi se pare o măsură justă“, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, apelor și pădurilor, potrivit sursei citate.

Reamintim că, în urmă cu două zile, un incendiu de proporții s-a produs pe circa 30.000 de mp la o fostă fermă de porci din Periș, județul Ilfov. Incendiul de vegetație din acest perimetru s-a extins, inclusiv la fostele bataluri de dejecții, iar populația din zonă a resimțit mirosul greu și extrem de deranjant.