De marți noapte, pentru multe ore,Bucureștiul a fost sufocat de un val de fum și în majoritatea cartierelor miroasea a ars. Poluarea este cauzată de un incendiu care a izbucnit marți dimineață la fosta fermă de porci din Periș. Întâi a luat foc vegetația, iar mai apoi focul a ajuns la cele două batale ale fermei, niște gropi uriașe, cu o suprafață de 200/100 m și o adâncime de circa 7 metri, pline cu dejecții de la animale.

Incendiu Peris 7-8 aprilie 2020 - 4Foto: ISU Bucuresti-Ilfov

Ferma, despre care HotNews.ro a scris că a avut afaceri cu familia fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, a intrat în faliment în 2015, iar Mărioara Gătej, comisarul general al Gărzii Nationale de Mediu, spune că batelele trebuiau golite, iar zona ecologizată, după închiderea societății, lucru care nu s-a întâmplat. Contactat de HotNews.ro, primarul din Periș, Albu Anghel, spune că ferma a fost vândută pe bucăți, iar batalele sunt astăzi în proprietatea firmei Klevek Company SRL, controlată de un cetățean libanez.

”Acea fermă nu mai există, a intrat în faliment, dar batalele sunt proprietatea unei firme care a cumpărat de la Romsuintest SA, acesta se numește Klevek Company SRL. Ferma se află undeva la limita județului Ilfov cu Dâmbovița, spre Dârza, Crevedia. Batalele sunt două la număr, au o lungime de 200 de metri cu o lățime de 100 metri și o adâncime de 7 m. Pe ele, fiindcă nu au mai fost utilizate de circa 10 ani, a crescut stuf, că nu mai funcționează ferma, a fost distrusă, s-a vândut pe bucăți. Cineva a dat foc intenționat și s-a întâmplat nenorocirea, se elimină acest fum și din cauza azotului de acolo. Un nemernic a pus focul, să vadă cum arde stuful, să se distreze, cum pun peste tot”, a explicat pentru HotNews.ro primarul din Periș, Albu Anghel. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Klevek Company SRL îl are ca acționar unic pe Laoun Miswa, un cetățean libanez.

HotNews.ro a luat legătura cu Mărioara Gătej, comisarul general al Gărzii Nationale de Mediu, pentru a afla ce obligații de mediu avea ferma la închidere și cum s-a ajuns la acest dezastru ecologic.

Mărioara Gătej:

  • ”Incendiul a pornit de marți, inițial a fost un incendiu de vegetație, dar vegetația fiind în jurul batalelor, care conțineau dejecții de la fost fermă de porci, dejecții care erau uscate, s-au aprins și acelea. Probabil acele deșeuri au mirosit cândva, când s-a închis acea societate, care din câte am reușit să aflu, a fost închisă la nivelul anului 2014. Apoi s-a evaporat partea lichidă și s-au solidificat. Din punct de vedere al mediului, când se închide o astfel de fermă, trebuie să fie notificată Agenția pentru Protecția Mediului, să i se stabilească niște obligații la închidere, care ulterior să fie aduse la îndeplinire. Dacă ulterior firma intră în faliment sau în lichidare, acestea trebuie să fie duse la îndeplinire prin lichidator. Dacă se vinde, ele trebuie preluate și în contract. Proprietarii aveau obligația să ecologizeze locul. Acum facem verificări cine a preluat partea de insolvență, dacă s-a vândut către alta, au fost colegii la Primăria Periș ca să identificăm cine este noul proprietar. Urmează să ia toate documentele și să facă invitație pentru mâine, cel târziu vineri dimineață”, a declarat Mărioara Gătej pentru HotNews.ro.

Aceasta spune că, la cum arată locul, clar nu s-a făcut ecologizarea.

”Acolo sub nicio formă nu s-a făcut o ecologizare. Acele batale în momentul de față trebuiau să fie golite, chiar desființate, depinde cum s-a făcut actul de vânzare cumpărare, dar depinde cum s-a făcut actul de vânzare cumpărare, oricum, măcar golite”, a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu.

Ferma de porci din Periș, afaceri cu Teldrum

HotNews.ro a publicat în 2017 o investigație unde este explicat pas cu pas cum a ajuns fermă de porci în faliment și ce legături de afaceri au fost între societate și firmele familiei fostului liderul PSD, Liviu Dragnea.

Fermă a fost privatizată în 1998. Începând cu 2010, această rămâne treptat fără porci. În 2012 fermă intră în insolvență, iar în 2015 este declarat falimentul. Tel Drum cumpără porcii din Periș și vinde furaje.

HotNews.ro a intrat la vremea respectivă în posesia a patru plângeri penale, una făcută de Rezervele Statului, altă de BCR și două de către lichidatorul judiciar de la Romsuintest SA Periș – toate vizând falimentul Romsuintest Periș și dispariția a 21.500 de porci din rezerva de stat. Plângerile s-au lăsat cu dosare penale deschise. Statul a pierdut din afacerea falimentară de la Periș peste 150 de milioane de lei, potrivit sursei citate. În sesizări sunt reclamate posibile infracțiuni de care ar fi profitat Tel Drum și Interfrigo Logitics, firma unde are interese și fiul lui Liviu Dragnea.

Citește aici toată investigația.