Primarul general, Gabriela Firea, vrea să reorganizeze 13 din cele 24 de companii municipale, potrivit unor proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de pe 10 aprilie. Propunerea este ca din 13 societăți să rămână 5, fiecare absorbind 1, 2 sau 3 companii. Ultima reorganizare a avut loc în mai 2019. Motivul invocat este că activitatea companiilor care fuzionează este complementară și se vor reduce costurile de funcționare și eficientizarea activităților.

HotNews.roFoto: Hotnews

Propunerea de reorganizare este următoarea:

  • Compania Municipală Managementul Traficului București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Managementul Transportului București S.A. și Compania Municipală Tehnologia Informației București S.A
  • Compania Municipală Medicala București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București S.A. și Compania Municipală Pază și Securitate București S.A.
  • Compania Municipală Parcuri și Grădini București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București S.A.
  • Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Consolidări
  • Compania Municipală Publicitate și Afișaj București S.A. va fuziona prin absorbție cu Compania Municipală Turistica București S.A. și Compania Municipală Agrement București S.A.

Trebuie văzut dacă Consiliul General al Municipiului București va aproba propunerea.

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, este de părere că aceste companii au pierderi și funcționează ilegal, iar din două companii nelegale, nu va rezulta una legală și nici nu vor ajunge pe profit.

”Dacă unești două companii nelegale, nu va rezulta una legală. Aproape toate aceste companii, cu una-două excepții, au pierderi înregistrate în 2017, 2018, 2019, și unind două companii cu pierderi nu va rezulta cu profit. În aceste momente de criză, doamna Firea ar trebui să lichideze aceste companii, nu să găsească forme să le prelungească activitatea, prelungind sinecurile oferite oamenilor apropiați”, a declarat Cătălin Deaconescu, pentru HotNews.ro.

Cele 24 de companii municipale au fost înființate la propunerea primarului Gabriela Firea în perioada 2017-2019. Cu 4 excepții, acestea au fost înființate doar cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea, deoarece opoziția nu a fost de acord cu propunerea.

USR a cerut anularea hotărârilor de înființare în instanță, iar în 218 a câștigat procesul, iar Curtea de Apel București a anulat hotărârile de înființare ale celor 22 companii municipale, motivând că au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu dintre consilieri, față de două treimi cât prevede legea. În 2019, Codul Administrativ a fost modificat de PSD, iar companiile au fost introduse în legalitate, prin reaprobarea hotărârilor de reînființare, de data aceasta fiind nevoie doar de votul a jumătate plus unu dintre consilieri.

Prefectul a atacat însă în decembrie 2019 și aceste hotărâri în instanță, astfel că acestea sunt suspendate de drept.