Cât de eficientă este apa oxigenată pulverizată din elicopter în lupta cu coronavirusul și în ce țări se mai utilizează / Mutu: Dacă nu s-au gândit alții la asta, e problema lor

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2020, 17:16 Actualitate | Administratie Locala


Dezinfectie cu elicopterul in Sectorul 6
Foto: Hotnews
Primăria Sectorului 6 a început de săptămâna trecută să stropească din elicopter cu apă oxigenată pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. Măsura a stârnit numeroase controverse, o parte dintre cetățeni fiind de părere că sunt bani aruncați, deoarece până ajunge pe sol, aceasta își pierde proprietățile sau ajunge o cantitate mult prea mică pentru a dezinfecta obiectele cu care intră în contact. Am căutat să vedem dacă metoda este folosită și în alte țări și a dat rezultate, însă nu am găsit informații, iar primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a declarat că ideea de a folosi elicopterul pentru pulverizare îi aparține.

Contactat de HotNews.ro, decanul Facultății de Chimie de la Universitatea București, prof. dr. Andrei Valentin Medvedovici, a explicat că apa oxigenată, pulverizată din elicopter, nu își pierde proprietățile atât de repede, dar este eficientă pentru purificarea aerului, în cazul în care noul coronavirus ar sta pe particulele de praf suspendate, dar nu pentru dezinfectarea suprafețelor.

”În principiu apa oxigenată se descompune la lumină și la temperatură, cu cât e mai cald, cu atât se descompune mai repede. Descompunerea nu este așa de rapidă, adică 5-10 minute rămâne apă oxigenată, ca să-și facă efectul, așa bănuiesc. O sticluță de apă oxigenată, ținută în sticlă brună, la temperatura camerei, rezistă câteva luni în farmacii. Sper că nimeni nu spune că s-a împrăștiat apă oxigenată acum și va avea efect la nivelul suprafețelor și peste două zile. Problema nu este legată în cazul de față de cât reușește să reziste apa oxigenată pe suprafața șoselei, ci efectul pe care-l are în momentul contactului cu praful care poate să conțină pe suprafața lui virusul în cauză. Trebuie să vă gândiți la efectul imediat, nu efectul pe termen lung. Virusul acesta se poate atașa pe aerosoli, pe picături foarte fine de lichid sau de praf. Ideea este că apa asta pulverizată în atmosferă generează și ea tot un aerosol și dacă vine în contact cu praful suspendat, anihilează virusul. La această pulverizare se generează stropi foarte fini, care rămân în suspensie în aer, sunt purtate de curenții aerului. La suprafețele de pe sol nu are treabă, acolo trebuie spălate străzile cu detergent, că detergentul distruge stratul lipidic de pe suprafața virusului”, a explicat pentru HotNews.ro prof. dr. Andrei Valentin Medvedovici, decanul Facultății de Chimie, de la Universitatea București.

HotNews.ro a căutat să vadă dacă această metodă a fost folosită și de alte țări. Singurele informații pe care le-am găsit arătau că în China și Indonezia s-au folosit drone pentru împrăștierea unor dezinfectanți, dar măsura a fost criticată de specialiști. Citește aici.

Contactat de HotNews.ro, primarul Gabriel Mutu spune că ideea de a da cu apă oxigenată din elicopter îi aparține, iar cei care sunt împotrivă să demonstreze că nu este eficientă.

”Eu încerc să fac tot ceea ce îmi stă în putință să dezinfectez spațiile publice din Sectorul 6 prin orice metodă. Eu nu am stat să văd dacă se folosește și în alte țări metoda cu elicopterul, eu m-am gândit la elicopter pentru că este folosit pentru a pulveriza pe suprafețe mari substanțe dezinfectante, inclusiv în agricultură se folosește elicopterul, și atunci am zis să vedem care ar fi soluția, la cel mai mic cost posibil pentru noi să dezinfectăm spațiul public din Sectorul 6. De aici s-a născut ideea elicopterului. Ca să înțelegeți, dezinfecția celor 1.800 de hectare pe care noi le-am acoperit într-o singură zi, în 6,5 ore de zbor, a costat 4.250 de euro. Dacă faci treaba asta cu metode clasice, cu nebulizatoare, cu tunurile, te costă de 1.000 ori mai mult. (...) Ca să fac dezinfecția celor 8.000 de scări din Sectorul 6, costă peste 3 milioane lei, ca să fac dezinfecția a două treimi din sector prin această metodă a costat 4.250 de euro. Așa, cu apă oxigenată. Să îmi facă mie demonstrația că particula de apă oxigenată care atinge banca din Sectorul 6, sau pavajul sau balustrada nu conține apă oxigenată. Dacă mă uit pe Wikipedia, ea se descompune când a întâlnit un agent patogen. Dacă nu a existat nimeni care să se fi gândit la asta, e problema lor, dar eu fac tot ce îmi stă în putință ca lucrurile să fie sub control. Acesta este și motivul pentru care Bucureștiul, la populația pe care o are, lucrurile sunt sub control”, a explicat Mutu.

Acesta susține că apa oxigenată pulverizată din elicopter își păstrează proprietățile și dezinfectează atât suprafețele cu care intră în contact, cât și aerul.

”Apa oxigenată se descompune instantaneu când atinge o suprafață sau un agent patogen. Dar de sus până jos dacă se descompune când atinge un virus, o bacterie, este foarte bine că-l distruge, nu? Nu trebuie să distrugă când ajunge pe pardoseală, nu? În momentul în care s-a folosit această dezinfecție aeriană, când s-a trecut cu elicopterul deasupra bulevardelor vizate, s-a simțit inclusiv pe mașină acea apă pulverizată care s-a așezat. Când folosești pulverizare aeriană, cantitatea este mult mai mică decât dacă o faci prin stropire manuală, la sol. Să-mi demonstreze cineva științific că nu este bună metoda, dar așa, e ușor de spus. Ați văzut ce au făcut vizavi de măști? Acum o lună și jumătate când noi dădeam măști medicinale, pentru toată lumea, și am cerut să le poarte indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, au zis că nu sunt bune. Acum vin să spună că trebuie să le poarte toată lumea. Care este problema dacă am dezinfectat aerul? Deranjează pe cineva?Bani cheltuiți sunt acolo unde se încearcă marea cu degetul. În astfel de situații orice încercare moarte nu are, este binevenită. Neavând niște proceduri standardizate, ne uităm pe unde putem, pe internet, în China”, spune primarul Gabriel Mutu.

Edilul spune că folosirea apei oxigenate pentru combaterea COVID 19 este recomandată atât de Organizația Mondială a Sănătății cât și de Ministerul Apărării.

”Eu am văzut că am primit multe aprecieri. Apa oxigenată este indicată de către toate organizațiile din zona sănătății, începând cu Organizația Mondială a Sănătății și terminând cu Ministerul Apărării Naționale. Apa oxigenată, după cum bine se știe, este o soluție hidrosolubilă și se diluează în concentrația pe care o folosești până la nivel molecular. Fiecare picătură, când pleacă din elicopter, conține concentrația pe care noi am făcut-o. Apa oxigenată în momentul în care atinge o suprafață organiză, un agent patogen, un virus, o bacterie, atunci îl afectează instantaneu, pentru că oxigenul din acel lichid se expandează de 10 ori, practic oxigenul este cel care omoară virusul. Oxigenul este toxic în stare pură. Fiecare strop care atinge suprafețe, asfalt, bănci, mânere, dezinfectează. (...) Poate doar cei care au puțin mintea încețoșată de situație nu știu că apa oxigenată este singurul dezinfectant natural care are puterea de a distruge COVID 19. Apa oxigenată nu este corozivă, nu are efecte nocive asupra sănătății, nu atacă plantele, nu afectează animalele. În mai multe intervenții făcute de medici celebri de prin statele Unite, alte țări, exact asta indicau”, a mai spus primarul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7705 vizualizari

 • +7 (9 voturi)    
  inca (Luni, 6 aprilie 2020, 17:59)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  mai sunt unii care se cred buricul pamantului ! Ne iau de prosti pe toti sau ce ?
  • +3 (5 voturi)    
   H2O2 aruncat din elicopter are aprobare militara? (Luni, 6 aprilie 2020, 18:24)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   Este o ordonanță militara care la unul din puncte zice ca armata trebuie sa aprobe orice material, tratament, etc. legat de Covid-19. Gabriel Mutu, primarul sectorului 6, are permisiune de la armata sa arunce apa oxigenata din elicopter?

   Este evident ca ceea ce face este o aiureala deoarece H2O2 în concentrație de 0.5-0.8% omoară coronavirusul dacă te speli pe mâini cu ea nu aruncata de la sute de metri înălțime.

   Gabriel Mutu trage niște bani din bugetul statului sub pretextul dezinfectării sectorului sau. Este o frauda la mijloc.
  • +2 (4 voturi)    
   Cred ca ratam esentialul (Luni, 6 aprilie 2020, 21:04)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   Intrebarea este ce firma din ce curte uitata de lume livreaza apa oxigenata pentru Dl. Primar. Doar nu credeti ca asta e altceva decat o noua ocazie de "para'ndarat"?
  • +1 (1 vot)    
   încă, încă (Luni, 6 aprilie 2020, 21:38)

   Dragos Cristian Popescu [anonim] i-a raspuns lui Dimijoarei_Obt

   Sigur că da. Ce facem pentru asta? Dacă nimic, ce să zic.
 • +6 (6 voturi)    
  nobel (Luni, 6 aprilie 2020, 18:01)

  costinescu [utilizator]

  daca a citit nea primarele pe wikipedia, atunci asa e. sa i se dea nobelul! mai bine sa i se dea toate premiile nobel, ca le merita, a citit pe wikipedia.
  • +2 (4 voturi)    
   Nea primarele e de premiile Darwin. (Luni, 6 aprilie 2020, 18:35)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui costinescu

   Daca am timp ii demonstrez eu ca chimic ca acea picatura de apa cu 2-3 % apa oxigenata la plecarea din elicopter la 200 metri nu mai are decat concentratii la nivel de ppm cand atinge solul. Deci poti sa o bei linistit.
   Un plus, gradul de acoperire este sub 1% la o astfel de aplicare necontrolata.
 • +4 (4 voturi)    
  Dar avem deja dezinfectie de la Zeul Soare. (Luni, 6 aprilie 2020, 18:11)

  Lok [utilizator]

  Apollo, Ra, Dumnezeu, Zii cum vrei dar in ultima vreme mi-a dezinfectat strada 10 ore la rand.
  Apa oxigenata din elicopter? Da pe masina cui sa aruncam prima data?
 • +2 (4 voturi)    
  Nu ii apartine ideea (Luni, 6 aprilie 2020, 18:15)

  veganu [utilizator]

  Ideea nu ii apartine. Aceasta a fost vehiculata incepand cu 10 Martie prin retelele de socializare sub tip de stire falsa cum ca asa ar face autoritatile, iar oamenii sa stea in casa. Numai ca Mutu nu s-a prins ca era o stire falsa.

  Detalii:
  https://fullfact.org/health/coronavirus-helicopters/

  Referitor la dronele folosite in alte tari, acestea erau folosite de la cativa metri, nu zeci de metri inaltime.
 • +5 (5 voturi)    
  a fost o actiune electorala (Luni, 6 aprilie 2020, 18:37)

  Remarque [utilizator]

  Sper ca nu se amageste cineva ca fost altceva. Il doare fix in cot de dezinfectie, important este ce capital electoral ii iese lui din chestia asta.
  A pus afise la scarile de bloc ca se va face dezinfectie pe suprafetele comune, iar afisul incepe cu "Din ordinul primarului Gabriel Mutu".
  Omul este in campane electorala, cu atat mai mult cu cat inca mufat la bani publici,

  (Nici acum, la final de mandat, nu imi vine sa cred ca in 2016 oamenii au votat un om anchetat penal pentru evaziune fiscala si spalare a banilor proveniti din infractiuni. Cum a fost posibil, cum?)
 • +3 (5 voturi)    
  si ne mai plangem ca nu avem bani (Luni, 6 aprilie 2020, 18:41)

  Dedalus [utilizator]

  Ar functiona daca:
  - s-ar pulveriza zilnic, pe absolut toate suprafetele
  - ar fi verificat daca la nivelul de dezinfectie ajunge suficienta apa oxigenata si cum este ea distribuita pe suprafete
  - s-ar verifica nivelul de dezinfectie prin virusi-martor inofensivi distribuiti conform unei harti de contaminare potentiala

  ===

  Altfel spus, ar merge numai daca s-ar cheltui cateva milioane de euro si am avea cam 3-4 luni la dispozitie sa facem studiile premergatoare.

  Car ar putea foarte bine ajunge la concluzia ca e imposibila dezinfectia

  ====

  Tot felul de caraghiosi si imbecili se tot straduiesc sa ne demonstreze ca daca e valabil pentru dezinfectarea cu apa oxigenata a unui pahar Berzelius, e valabil si pentru dezinfectarea unui oras.

  As rade de asemenea panarame de oameni, daca nu s-ar da destepti pe banii mei.

  Urgent, ordonanta de urgenta pentru a bloca astfel de aberatii!
 • +4 (4 voturi)    
  apa oxigenata (Luni, 6 aprilie 2020, 18:48)

  invalidprotocol [utilizator]

  "Apa oxigenată nu este corozivă, nu are efecte nocive asupra sănătății, nu atacă plantele, nu afectează animalele. În mai multe intervenții făcute de medici celebri de prin statele Unite, alte țări, exact asta indicau”, a mai spus primarul.

  Asta o fi adevarat daca concentratia e de de 0.5% sau prin zona. Pentru ca daca concentratia este peste 12% atunci apa oxigenata este precursor de exploziv restrictionat. Adica iti trebuie autorizatie ca sa te atingi de asa ceva.

  Sub 12% (de exemplu 3%, cum se gaseste in mod normal in farmacii) este precursor de exploziv nerestrictionat (adica tranzactiile suspecte trebuie raportate). Dar si la 3% e destul de potenta si distruge plantele acvatice fara probleme.

  Ca sa intelegeti ce se poate face cu apa oxigenata:
  https://en.wikipedia.org/wiki/7_July_2005_London_bombings
 • +1 (1 vot)    
  apreciez efortul primarului dar.. (Luni, 6 aprilie 2020, 19:18)

  dwf121 [utilizator]

  .. dar de ce sa nu tratam coronavirus cu: bicarbonat, fotzoghin, furazolidon, etc?
 • +1 (1 vot)    
  mno.. (Marţi, 7 aprilie 2020, 7:59)

  DoarEUEUEU [utilizator]

  Virusul supravietuieste pe aerosoli intre 1/2 si 1 ora conform unor teste facute de specialisti. Bun..ce face dl. primat? Da cu apa si creaza mai multe particule fine pe care virusul sa stea si cu vantul care bate de cateva zile doar il imprastie. Super.
 • +2 (2 voturi)    
  chimist rupt de context (Marţi, 7 aprilie 2020, 8:39)

  phsal [utilizator]

  Prof. dr. Medvedovici ne explica viteza de descompunere a apei oxigenate si efectul sau asupra virusului.
  Problema este ca acest experiment nu este facut intr-o eprubeta in care ai doar H2O2 si virus, ci in mediu unde mai sunt si oameni.
  Cat de coroziva este apa oxigenata odata inhalata? Ce atacuri le poate provoca apa oxigenata dispersata in aer de elicopetere pacientilor cu astm sau BPOC?
  OMS recomanda apa oxigenata ca parte din dezinfectant de maini, dar nu sub forma de aerosoli pe care sa-i inhaleze populatia. Acest primar ar trebui cercetat penal pentru atentat la sanatatea populatiei!
 • 0 (0 voturi)    
  O idee (Marţi, 7 aprilie 2020, 15:35)

  Anticorp [utilizator]

  Mai bine ar stropi cu apă sfințita...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by