Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" a comandat pentru primii 1.000 de bucureșteni testele rapide care detectează dacă persoanele respective au avut boala sau sunt bolnave la momentul testării. Primarul Gabriela Firea a declarat pentru HotNews.ro că testele sunt produse de o firmă din Austria după ce managerul spitalului, Adrian Streinu-Cercel, afirmase joi, într-o conferință de presă organizată la Primăria Capitalei, că marja de eroare este de 2%.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai departe, din cele 10.500 de teste, 4.000 vor fi achiziționate de Primăria Capitalei, iar cele 6 primării de sector vor achiziționa fiecare câte 1.000 de teste. Primarul Gabriela Firea spune că municipalitatea a început deja procedura de achiziție. Primăriile de sector încă nu au încărcat nimic în acest sens în sistemul electronic de achiziții publice.

”Am început procedura legală pentru achiziția de teste rapide care ne vor da dimensiunea cât mai corectă a răspândirii coronavirusului de tip nou în comunitatea din București - cea mai mare din țară. Proiectul începe săptămâna viitoare cu cele 1.000 de teste rapide pe care le deține, deja, Institutul Matei Balș. Între timp, sperăm să vină și ale noastre. La Matei Balș testele s-au achiziționat din Austria. Aceste teste rapide vor ajuta medicii să trateze pacienții cu forme ușoare acasă, degrevând astfel spitalele, care vor deveni neîncăpătoare”, a explicat Firea.

Potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice, Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Bals" a achiziționat pe 27 martie de la firma A&A PRO DIAGNOSTIC 5.000 de teste rapide DIAQUICK COVID-19 IgG/IgM, casetă, urmând să plătească în total 155.000 lei. Testele DIAQUICK COVID-19 IgG/IgM sunt produse de o firmă din Austria - Dialab.

Practic, testul relevă dacă cele două tipuri de anticorpi sunt prezente în sânge.

  • Anticorpii IgM apar imediat după expunerea la virus sau vaccinare, cresc repede, și apoi se reduc în câteva săptămâni. Aceștia arată că persoană respectivă este infectată.
  • IgG sunt anticorpi care se dezvoltă încet, dar care rămân în corp pe termen lung, posibil toată viața și ne feresc de o nouă infectare. Aceștia arată că persoană a avut boala, dar s-a vindecat.

Testarea va începe luni, 30 martie, iar medicii nu vor intra în casele oamenilor, ci, prin președintele Asociației de Proprietari, cetățenii vor fi chemați în fața blocului unde vor completa mai multe chestionare și li se va face testul. Rezultatele sunt gata în 20 de minute.

”Informarea cu privire la data testării este realizată de președinții de bloc, Poliția de proximitate, respectiv de serviciile primăriilor de sector. Pentru corecta informare publică, Primăria Capitalei infirmă categoric mesajele care circulă în mediul online cu privire la un așa-zis anunț semnat de Primarul General, precizând: Primarul General NU transmite populației anunțuri cu privire la data la care au loc testările la domiciliu. Reamintim că „preşedinţii de asociaţie și Poliţia de proximitate pot face acest lucru, îi vor informa pe cetățeni cât se de poate de corect şi de civilizat. Este un lucru benefic pe care noi încercăm să-l punem la dispoziţia populaţiei”, așa cum a comunicat public joi, 26 martie, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel cu privire la informarea cetățenilor. În cazul celor care locuiesc la case, informarea se va face prin intermediul serviciilor primăriilor de sector”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Primăria Capitalei.

Dacă pe o scară de bloc se găsesc persoane infectate, toată scara intră în carantină.

”Nici nu se pune problema să intrăm la d-voastră în casă, se pune problema să vă dăm o mână de ajutor, în fața scării blocului. Președintele de scară va comunica cu d-voastră și vă va spune că la 10.05 coboară familia de la apartamentul 2, pentru că avem o serie de date pe care trebuie să le colectăm, iar recoltarea se face în afară blocului, în stradă. Timpul de reacție pentru test este cam de 15 minute pentru fiecare dintre ele, în 20-30 minute putem să avem rezultatul. Orice test poate să dea eroare, dar acuratețea acestor teste este de peste 98%. Dacă găsim 1-2 cazuri pe o scară, toată scara intră în carantină și vor fi asistați de corpul medical. Scările respective vor fi decontaminate. Eșantioanele se vor face și pe baza datelor primite de la Asociațiile de proprietari”, a explicat medicul Streinu Cercel, într-o conferință de presă susținută joi la Primăria Capitalei.