Valori foarte mari pentru poluarea cu praf în ultima săptămână/ Ministerul Mediului: Vântul a adus praful din Bărăgan și ridică mizeria de pe străzi

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 27 martie 2020, 8:56 Actualitate | Administratie Locala


Poluare
Foto: Hotnews
Stațiile oficiale de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri de până la 12 ori a limitei maxim admise pentru PM10 (particule mari de praf), la anumite ore, în ultimele zile. Asta deși traficul s-a redus considerabil, iar activitatea economică a încetinit. Interesant este că de această dată cele care arată nivelul ridicat de poluare sunt stațiile din rețeaua națională, iar senzorii independenți din rețeaua Airly arată o calitate bună a aerului. Reprezentanții Ministerului Mediului au declarat pentru HotNews.ro că vântul puternic din aceste zile este vinovat pentru această situație, aducând în București praful din Bărăgan, fiind un fenomen specific primăvara. O contribuție importantă o are și praful de pe străzile din oraș și de la șantiere, acesta fiind ridicat de vânt.

În această perioadă vântul a bătut puternic și constant, din direcția NE, și a adus în București praful din Bărăgan. Este un fenomen care se întâmplă primăvara, pentru că vegetația încă nu a acoperit câmpurile, au explicat pentru HotNews.ro Mihai Drăgan, purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului.

Mizeria din București a contribuit și ea, iar Ministerul Mediului cere Primăriei Capitalei să spele străzile.

Specialiștii noștri au stabilit cauza creșterilor PM10 de astăzi (n.r. joi): antrenarea prafului din Capitală, pe fondul vântului puternic. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a transmis o nouă avertizare către Primăria Capitalei pentru a lua imediat măsurile necesare într-o astfel de situație: salubrizarea de urgență a arterelor orașului. (...) Garda Națională de Mediu va verifica de ce, în condițiile avertizărilor constante transmise de autoritatea de mediu către Primăria București, administrația întârzie în continuare acțiunile care pot reduce concentrațiile poluanților din aer: salubritatea eficientă a Capitalei.Reamintim că inclusiv Planul de Îmbunătățire a Calității Aerului, realizat de Primăria București, evaluează că salubrizarea eficientă și la timp a străzilor Capitalei ar putea reduce șansele de creștere a PM10 în București cu circa 42%., a postat Ministerul Mediului și pe pagina de Facebook.

Reprezentanții instituției exclud arderi de deșeuri și spun să după scăderea intensității vântului a scăzut și poluarea.

”În ultimele 24 ore s-au înregistrat valori extrem de mari ale concentrațiilor de PM 10. Evoluția concentrațiilor acestui poluant s-a diferențiat total de cea a celorlalți poluanți monitorizați. În timp concentrațiile de NO2, SO2, CO, benzen s-au menținut la valori foarte scăzute, pentru PM 10 s-au identificat două perioade de creșteri semnificative. Prima, între orele 12- 16 când concentrațiile au crescut odată cu creșterea vitezei vântului, a două între orele 18 seară -01 dimineață, mult mai accentuată, pe fondul unei scăderi ușoare a vitezei vântului. Concentrația maximă orară s-a înregistrat la ora 23,- 644 micrograme/mc la stația B6 . Concentrațiile de PM 2,5 au crescut similar cu cele de PM 10, fiind seară mari, dar comparativ cu PM 10 s-au situat la aproximativ o zecime din acestea. Vântul a bătut aproape continuu din direcția E sau ENE. Concluzia este că sursă nu a reprezentat-o un proces de ardere (fie trafic, fie activitate economică-în aceste cazuri concentrațiile de PM 2,5 ar fi avut valori între 70-90% din cele ale PM 10), ci vântul care a ridicat/transportat praful de la sol. Datorită duratei lungi a fenomenului, a direcției constante respectiv vitezei ridicate a vântului, este posibil un transport de la distanță a prafului. Momentan concentrațiile de PM 10 sunt în scădere, ajungând la valori în jur de 100 micrograme/mc. Mediile zilnice corespunzătoare zilei de 26 martie au depășit valorile limita, maximă fiind de 186.5 micrograme/mc, la stația B6- Cercul Militar”, se arată în datele transmise de Minister către HotNews.ro.


În ceea ce privește diferențele dintre senzorii independenți care arată o calitate bună a aerului și datele înregistrate de stațiile oficiale, Mihai Drăgan a explicat pentru HotNews.ro că rețeaua națională funcționează iar diferențele vin din metoda de măsurare.

Am verificat, stațiile noastre funcționează. Senzorii independenți măsoară cu laser doar un anumit tip de particule, după care extrapolează în model matematic și fac estimări pentru restul poluanților, pe când analizoarele noastre măsoară fiecare tip de poluant în parte. De asta noi nu folosim senzori, deși erau mai ieftini. Sunt situații ca aceasta în care pot apărea diferențe, a explicat Mihai Drăgan.

Acesta spune că Ministerul Mediului discută cu ONG-urile care administrează rețelele independente pentru a face calibrări, iar până acest lucru se va întâmpla, datele oficiale rămân cele din rețeaua Ministerului Mediului.

Datele înregistrate joi noapte de rețeaua națională versus datele înregistrate de rețeaua independentă

Despre particulele PM10 și PM2,5

Particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid.

 • PM 2.5: 25 ug/m3 - valoarea-țintă anuală, 20 ug/m3 - valoarea limită anuală care trebuie atinsă până la 1 ianuarie 2020
 • PM 10, valori limită: 50 ug/m3 - valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane; 40 ug/m3 - valoarea limită anuală pentru protecția sănătăţii umane


Surse naturale: erupții vulcanice, eroziunea rocilor, furtuni de nisip și dispersia polenului.

Surse antropice: activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7312 vizualizari

 • +16 (20 voturi)    
  Vantul (Vineri, 27 martie 2020, 9:06)

  Rdu [utilizator]

  lipsa vantului,presiunea,soarele,ceata,Luna....desi edilii guvernantii sunt perfecti...
  • -6 (12 voturi)    
   Nu mai e Dragnia vinovat? (Vineri, 27 martie 2020, 10:10)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   Nu mai e Dragnia vinovat? Sau primarita?
   • +2 (4 voturi)    
    Uite și postacul, să spele pe$edeaua (Vineri, 27 martie 2020, 13:58)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Repede să-i aperi și pe pușcăriaș și pe catastrofa din Voluntari căruia îi dădea trandafirul rânjind sub mustață acum aproape 4 ani.

    În ultimii 4 ani:
    - nu au curs autorizațiile pe șpagă și nu s-au deschis șantiere pe fiecare petic de teren, umplând străzile de noroi;
    - nu a deschis primăria anul trecut șantiere noi doar să pară că se face ceva, ca apoi să fie lăsate de izbeliște (Doamna Ghica), pe lângă cele neterminate (podurile de pe splai, șos Fabrica de Glucoză);
    - străzile au fost spălate mereu, nu are 3 cm stratul de jeg pe bulevardele tranzitate de utilaje către șantiere, nu;
    - au dezvoltat spațiile verzi, nu le-au distrus (cum a făcut Negoiță în parcul Pantelimon - ăsta nu e pe$edist, nu?);
    - s-a plantat perdeaua aia forestieră în jurul Bucureștiului de care numai se vorbește dar care ar fi putut ameliora efectele perioadelor cu vânt.

    Toate au fost realizate, trollule, sau ai ordin s-o mai speli un pic pe Fifi Catastrofă, ca-nainte de alegeri?
  • +4 (8 voturi)    
   Pai ce, praful circula prin aer? USL traieste! (Vineri, 27 martie 2020, 11:32)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

   Cum poti sa spui ca praful circula prin aer? Astia chiar ne cred prosti? Adica, nu vedem ca praful e pe lucruri si este dat de poluarea facuta de PSD si PNL! La puscarie cu toti! Sa vina USR si Nicusor Dan sa faca curatenie si sa ii dea afara pe toti!
   • 0 (4 voturi)    
    da praful circula prin curentii de aer (Vineri, 27 martie 2020, 11:42)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    si in consecinta il astept pe nicusor mucultz dan si usr sa vina pe stada mea si in casa mea sa imi scoata praful si poluarea data de uni ca tine si dupa sa ia praful si poluarea si sa le duca la puscarie.
   • +1 (3 voturi)    
    Nu stiu daca (Vineri, 27 martie 2020, 14:53)

    Magherandu [anonim] i-a raspuns lui Miky60

    USR va v-a ajuta fiindca partidul Ungurii Saboteaza Romania a lui Elek Levente, Barna si urangutanii ce-l flancheaza nu cred ca vrea binele romanilor.
    Siii, schimba-ti numele ca prea te pune in ai lui Orban.
  • +1 (3 voturi)    
   Adevarul ilar gol-golut (Vineri, 27 martie 2020, 11:38)

   Magherandu [anonim] i-a raspuns lui Rdu

   este ca pe strazi nu mai circula atatea "aspiratoare" de praf: autoturisme cu filtre de aer, trecatori cu "filtre" pulmonare.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 martie 2020, 4:25)

   [anonim] i-a raspuns lui Rdu

 • -7 (9 voturi)    
  ALOO, e val de praf din asia.. LASATI PANICA!! (Vineri, 27 martie 2020, 9:06)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  Transport de praf - nisip din Asia (Kazakhstan, Iran, Irak, Afganistan, Arabia Saudită)
  Smog, depășiri ale particulelor în suspensie PM10, PM2.5

  Intrebati la meteo
 • +4 (6 voturi)    
  DOVADA cu praful, Firea e PROASTA (Vineri, 27 martie 2020, 9:07)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  https://sds-was.aemet.es/forecast-products/dust-forecasts/ensemble-forecast?fbclid=IwAR18N5iQH3egIienV4e2ryztcqP1DxkxEaP9fglxJkTaUrIbpaTYmwFXQnY
  • -4 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2020, 10:03)

   [anonim] i-a raspuns lui SarbaLUIGhitza

   • +1 (3 voturi)    
    citeste ce zice articolul, FIIrea ramane stupida (Vineri, 27 martie 2020, 10:29)

    SarbaLUIGhitza [utilizator] i-a raspuns lui

    În ultimele 24 ore s-au înregistrat valori extrem de mari ale concentrațiilor de PM 10. Evoluția concentrațiilor acestui poluant s-a diferențiat total de cea a celorlalți poluanți monitorizați. În timp concentrațiile de NO2, SO2, CO, benzen s-au menținut la valori foarte scăzute, pentru PM 10 s-au identificat două perioade de creșteri semnificative. Prima, între orele 12- 16 când concentrațiile au crescut odată cu creșterea vitezei vântului, a două între orele 18 seară -01 dimineață, mult mai accentuată, pe fondul unei scăderi ușoare a vitezei vântului. Concentrația maximă orară s-a înregistrat la ora 23,- 644 micrograme/mc la stația B6 . Concentrațiile de PM 2,5 au crescut similar cu cele de PM 10, fiind seară mari, dar comparativ cu PM 10 s-au situat la aproximativ o zecime din acestea. Vântul a bătut aproape continuu din direcția E sau ENE. Concluzia este că sursă nu a reprezentat-o un proces de ardere (fie trafic, fie activitate economică-în aceste cazuri concentrațiile de PM 2,5 ar fi avut valori între 70-90% din cele ale PM 10), ci vântul care a ridicat/transportat praful de la sol
 • +14 (16 voturi)    
  Vorbe si nu fapte (Vineri, 27 martie 2020, 9:16)

  bfc [utilizator]

  Santierele nu isi spala camioanele/utilajele si nu folosesc vapori de apa cand sapa/demoleaza.
  Strazi neasfaltate si multe masini personale nespalate.
  Multi nu isi spala strazile private sau trotuarele de pe langa casa/bloc din cauza eternei lipse de educatie (Primaria trebuie sa spele, eu nu fac nimic pentru a imi imbunatatii calitatea vietii si a aerului).

  Intr-adevar ca si praful venit din alte zone este responsabil, dar cel mai mult este cel local.

  Daca s-ar aplica legile de intretinere a spatiilor de pe langa proprietati si proprietatile private cred ca situati s-ar imbunatati, nu s-ar rezolva problema, dar ar fi mai bine.
  • +7 (9 voturi)    
   Padurile (Vineri, 27 martie 2020, 9:29)

   blackbeard [utilizator] i-a raspuns lui bfc

   Au ciuntit si padurile din jurul Bucurestiului. Era un stiudiu despre 'desertizarea' sudului/capitalei, acum multi ani, nu-mi mai amintesc unde.
   Asta, plus multi alti factori.
  • -3 (5 voturi)    
   bate vântul in deșert (Vineri, 27 martie 2020, 9:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bfc

   Se rezolvă rapid - mai împrâștie idioții un pic de apă din Dâmbovița pe străzi, să se amestece bine praful cu algele și aluviunile din albia râului.
 • +8 (10 voturi)    
  Centuri verzi si parcuri ? (Vineri, 27 martie 2020, 9:22)

  ABBV [utilizator]

  Cine are nevoie ? Mai bine bloc cu vedere la vecinu .....Cat mai multi analfabeti in functii cheie e cea mai buna solutie. Cea mai buna pentru subtierea turmei desigur.
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 martie 2020, 9:36)

  [anonim]

  • -5 (5 voturi)    
   Pana saptamana viitoare se va face centura de copa (Vineri, 27 martie 2020, 10:14)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui

   Pana saptamana viitoare se va face centura de copaci...cum bine ai observat, vinovata pentru aceasta situatie e Firea (indirect, Dragnia, bineinteles!).
   • +3 (3 voturi)    
    nu fi idi (Vineri, 27 martie 2020, 16:30)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Se stie de foarte multi ani ca Bucurestiul e amplasat in mijlocul unei campii imense si ca e expus vanturilor si rafului generat. PSD a guvernat suficient de mult timp ca sa fie vinovat de durerea in cot fata de chestia asta.
    PS Il iubesti mult pe D. ? poti sa ii faci o vizita la Jilava sa ii pupi mustata. Ai grija sa faci o vizita in Wuhan sau Lobardia inainte, poate devii un erou national.
 • +6 (8 voturi)    
  Pai (Vineri, 27 martie 2020, 9:36)

  Costi888 [utilizator]

  Daca ati taiat padurile din jurul Bucurestiului.. ce sa facem. Acum dati vina pe vant..
 • +7 (9 voturi)    
  Pallady (Vineri, 27 martie 2020, 9:38)

  Mircea M. [utilizator]

  Baraganul s-a mutat in capatul bulevardului Pallady, (intre Kika si blocurile de locuinte) unde sunt cateva santiere care nu respecta nici o norma de protectie a mediului.
  • +2 (2 voturi)    
   Si in Ghencea (Vineri, 27 martie 2020, 12:10)

   R.A.Muresan [utilizator] i-a raspuns lui Mircea M.

   dar si in Prelungirea Ghencea e la fel.
   Noaptea, inclusiv in week-end, e trafic de camioane pline cu pamint, iar cind trec celelalte masini se ridica tot praful.
   Primariile stiu foarte bine ce se intimpla.
 • +2 (12 voturi)    
  daca nu era covid-ul (Vineri, 27 martie 2020, 10:00)

  mmmircea [utilizator]

  va dati seama ce titluri aveam: trafic infernal, poluare maxima, masinile ne ucid, dar nu le interzicem vrea doar sa le mai taxam nitel ca Firea. Hai sictir de-aici netrebnicilor, ong-isti si alti tocatori de frunza la caini.
  • +3 (3 voturi)    
   si cum propui sa facem asta?! (Vineri, 27 martie 2020, 10:21)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   alimentele le aducem in carca sau pe "sosea" de butuci ca-n egipt?!

   sau poate ca-n familia flinstone?!
   • 0 (2 voturi)    
    alternative de transport (Vineri, 27 martie 2020, 11:45)

    costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    cu ratb, bicicleta, trotineta mecanica sau electrica, sa nu faci poluare praf si alte particule toxice pentru plamini, ramii sanatos si maninci pensia psd mult timp fara internari in spitalele psd, deci numai avantaje.
 • +3 (3 voturi)    
  poluare mai mare decat oricand (Vineri, 27 martie 2020, 10:16)

  VaseaV [utilizator]

  Am mobila alba in casa ... de mult nu s-a mai pus atat de multe firicele negre pe mobila ... Astia cum vad ca nu e activitate si crede ca lumea este distrasa de alte evenimente, cum ard si polueaza ca nesimtiti ... inca odata, cand nu exista vointa politica, se intampla ceea ce se intampla. Asa nu ne mai facem bine niciodata
 • +5 (5 voturi)    
  vantul si praful de pe strazi (Vineri, 27 martie 2020, 10:16)

  cristi_an [utilizator]

  am constatat si ne retragem in barlog. ne pare rau dar nu avem ce sa facem.. noi stim decat studii de fezabilitate, contracte pentru firme cu sediul in Cipru, pliante, mistocareli si alte chstii importante - asa ca ciocu mic si joc de glezne! Mucles!
  vreti sa facem curat..tb sa ne mai votati 100 de ani si promitem ca...sper sa uitati pana la urmatoarele alegeri ce am promis ca nici noi nu ne putem aminti toate minciunile.
  Va pupam pe obrajiori,
  A voastra, Nomeclatura
 • -4 (4 voturi)    
  adevaru e pe la mijloc (Vineri, 27 martie 2020, 10:23)

  liviu_ [utilizator]

  probabil poluarea din momentul actual e de la ce zice asta: vantul care a ridicat praful,....

  dar praful s-a pus acolo pentru ca se construieste fara sa respecti nici o urma de regula, avem masini de acu 20 de ani (da si primaria si statu are) etc etc.

  adica tehnic vb. are dreptate, dar este doar jumatete din adevar!
 • +3 (3 voturi)    
  Cauze (Vineri, 27 martie 2020, 10:31)

  1a2b3c [utilizator]

  Pe langa motivele de mai sus mai conteaza si ca nu mai sunt nici simularile alea de controale pe santiere - am vazut ca dupa ploile de acum cateva zile erau urme de zeci de metri de noroi la iesirile din santiere.

  Ghiciti de s-a intamplat cu pamantul ala de pe sosea dupa ce s-a uscat si a inceput sa fie tocat marunt de rotile masinilor si luat de vant? Unde se duce?!
 • 0 (4 voturi)    
  De unde? (Vineri, 27 martie 2020, 10:35)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ei cred câ de la mulțimea motorizatelor armatei scose pe străzi ca să facă impresie si sa creadă lumea că Guvernul Orban 1, 2 ia măsuri.
 • +5 (5 voturi)    
  asa se intimpla.. (Vineri, 27 martie 2020, 10:46)

  CetateanulRoman [utilizator]

  cind acceptam vint seccond-hand din asia in frumoasa noastra capitala! Vine plin de praf!
  Sa luam numai vint euro6 sau mai bine fiecare cite o furtuna electrica mica, cit sa ne facem treaba. Sa dea primaria niste vouchere in sensul asta
 • +3 (3 voturi)    
  praf da, Baragan nu (Vineri, 27 martie 2020, 11:17)

  uman [utilizator]

  Baraganul e in partea opusa a zonelor mov sau rosii...
  Praful e fix din oras, ridicat de vant, da.
  Praful este de pe strazi, santiere, constructii, cladiri abandonate, trotuare etc.
  Bucurestiul este un oras prafuit si haotic.
  Au ramas putine locuri unde te poti bucura de aer mai curat si fara praf.
  Daca s-ar respecta legile si s-ar aplica controale si amenzi nu am mai avea poluare si nici nevoie de taxe aberante - itp corect, masini fara dpf confiscate si amendati proprietarii cu sume din care sa poti construi un parculet, constructii care sa respecte puz, nu santiere in mijlocul caselor, nu santiere de cladiri fara locuri de parcare si in zone care vor creste aglomeratia urbana cu suta la suta...
  Daca...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by