Consiliul General al Municipiului București a delegat primăriilor de sector, prin Consiliile Locale, sarcina de a încheia contracte pentru depozitarea deşeurilor cu ce gropi de gunoi doresc. În prezent, deșeurile provenite din municipiul Bucureşti sunt depozitate de către operatorii de salubrizare la Chiajna (administrat de S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L.) şi Vidra (administrat de S.C. ECO SUD S.A.), în baza unor contracte încheiate de Primăria Capitalei.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Încheierea noilor contracte se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare, respectiv Contractul nr. 955/11.03.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L şi Contractul nr.22268/14.07.1999 încheiat între Municipiul Bucureşti şi S.C. ECO SUD S.A., cât și în limita prevederilor Autorizațiilor Integrate de Mediu deținute de cele două depozite”, se arată în hotărârea adoptată luni de Consiliul General.

Depozitul de deşeuri Chiajna este administrat de S.C. IRIDEX GROUP IMPORT FXPORT S.R.L. şi deţine Autorizație Integrată de mediu nr. 15/14.02.2018 emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în anul 2028.

Depozitul de deşeuri Vidra este administrat de S.C. ECO SUD S.A. şi deţine Autorizaţie Integrată de mediu nr. 25/11.12.2018 emisă de Agenția pentru Protecţia Mediului Bucureşti cu valabilitate până în anul 2028.

”Ținând cont că Autorizaţiile Integrate de mediu au fost emise de către autoritatea centrală, Primăria Municipiului Bucureşti - Primarul General a transmis adresa nr.661/05.02.2020 (anexată în copie) Ministerului Mediului şi Pădurilor solicitând un punct de vedere cu privire la posibilitatea prelungirii duratei de exploatare a Depozitului de deşeuri administrat de IRIDEX GROUP IMPORT-EXPORT S.R.L. Până la această dată Ministerului Mediului şi Pădurilor nu a formulat un răspuns. Este absolut necesar ca depozitarea deşeurilor să se realizeze într-un mod controlat, la depozite de deşeuri care deţin Autorizaţie Integrată de Mediu. Pentru optimizarea perioadei de timp de la momentul colectării deşeurilor reziduale de la producător, respectiv de la staţiile de sortare, până la eliminarea acestora prin depozitare autoritățile locale ale sectoarelor 1 – 6 pot să decidă cu privire la stabilirea depozitului de deşeuri”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Octavian Berceanu, consilier general USR, este de părere că acesta este un cadou otrăvit, iar prețurile de depozitare a gunoiului ar putea crește.

”Prețurile pe depozitarea deșeurilor e posibil să explodeze iar banii plătiți de bucureșteni vor merge în buzunarele acționarilor, sau mai departe... Delegarea către sectoare a semnării contractelor cu proprietarii gropilor de gunoi se poate întoarce împotriva bucureștenilor. Negocierile vor avea loc cu fiecare sector iar contractele cadru semnate la nivel de PMB, dispar. Asta înseamnă că marja de negociere să crească simțitor iar bucureștenii să plătească mult mai mult pentru tona de deșeuri, iar banii să meargă direct în buzunarele proprietarilor de gropi de deșeuri. Mai mult, cele 2 mari depozite din Vidra și Rudeni pot primi deșeuri de oriunde din țară sau din exterior, pentru că dispare obligativitatea contractuală care spune că gunoiul provine doar de pe raza Bucureștiului. Bucureștiul poate deveni legal un depozit de deșeuri aduse de peste tot. Acesta probabil este un cadou de multe milioane oferit la sfârșit de mandat sub acoperirea stării de urgență și a atenției catatenilor către alte provocări”, a scris Berceanu pe pagina de Facebook.