Toate electrocentralele din Capitală funcționează integral pe gaz natural, anunță Electrocentrale (ELCEN) București, ca răspuns la „insinuările” primarului General Gabriela Firea care a spus că arderea de păcură ar fi o posibilă explicație pentru valorile ridicate de poluare înregistrate din nou noaptea în Capitală. „Este esențială identificarea cauzelor reale de poluare din București, astfel încât sănătatea și siguranța cetățenilor să nu fie puse în pericol”, transmite Elcen.

ElcenFoto: ELCEN

„Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public conform cărora s-au înregistrat recent din nou valori foarte ridicate ale concentrațiilor de emisii poluante la nivelul capitalei și a insinuărilor Primarului General, Gabriela Firea, privind faptul că folosirea păcurii în centralele ELCEN contribuie la creșterea poluării din București, contrazicem ferm aceste informații și aducem la cunoștința opiniei publice faptul că centralele ELCEN funcționează integral pe gaz natural„, anunță Elcen.

Începând cu data de 03.03.2020, toate centralele aparținând ELCEN folosesc integral gaz natural și furnizează energie electrică conform programului stabilit, precum și energie termică în cantitățile și parametrii solicitați de Termoenergetica în conformitate cu relația contractuală dintre cele două entități, se mai arată în comunicatul transmis de Elcen.

„Instalațiile de ardere din CET-urile ELCEN respectă în mod constant valorile limită de emisie impuse de legislația de mediu și prin autorizațiile integrate de mediu pentru toți poluanții (SO2, NOx și pulberi) evidențiați în înregistrările sistemelor de monitorizare (continuă) online a emisiilor. Menționăm că aceste date sunt disponibile pentru a fi consultate în orice moment de către instituțiile abilitate în acest sens”, se mai preciează în comunicatul remis presei.

„Atragem atenția că stațiile de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat constant depășiri ale valorilor limită în ultimele două săptămâni. Din informațiile transmise de Primarul General al capitalei rezultă că păcura este un poluator principal în București. În condițiile în care în centralele ELCEN nu s-a folosit deloc păcură în acest interval, se observă o contradicție flagrantă între afirmațiile dnei Primar General privind poluarea și realitatea din CET-uri care pune sub semnul îndoielii veridicitatea și credibilitatea informațiilor transmise de Municipalitate prin vocea Primarului General către opinia publică”, explică Elcen.

„Este esențială identificarea cauzelor reale de poluare din București, astfel încât sănătatea și siguranța cetățenilor să nu fie puse în pericol”, mai notează instituția.

Valori foarte ridicate de PM10 și PM2.5 au fost înregistrate vineri seara și noaptea în mai multe puncte din Capitală și din apropierea orașului, într-un moment când traficul rutier e la un nivel minim.

„Somez Ministerul Mediului să spună cetățenilor cine poluează Bucureștiul și zona metropolitană! Trimiteți comisarii Gărzii de mediu să verifice! Doar aceștia au atribuții prin lege! Trafic nu e! Cine arde deșeuri sau.... iar pacură? Faceți nani când alții (interesați) poluează?”, a scris Firea pe Facebook.

Același lucru s-a întâmplat și în noaptea de marți spre miercuri, după ce tocmai ministrul Mediului spunea că în București este „aer de munte” datorită reducerii traficului rutier.