Un altfel de efect al coronavirusului: Poluarea a dispărut, iar Bucureștiul are aer curat, ca la munte, spune Ministerul Mediului

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 17 martie 2020, 10:30 Actualitate | Administratie Locala


Calitate aer - marți la ora 10.00
Foto: Hotnews
Rețelele de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat în ultimele zile, în București, valori mult sub pragul maxim admis, senzorii arătând aproape peste tot culoarea verde. Ministerul Mediului a scris pe pagina de Facebook că aerul din București a fost comparabil cu cel de la munte. Explicația este că s-au închis școlile, iar bucureștenii au stat mai mult în casă pentru a se proteja de noul coronavirus. Reamintim că Bucureștiul are probleme serioase cu poluarea, în ultimele luni, noaptea, în weekend, dar și la orele de vârf înregistrându-se depășiri și cu 1000% a limitelor maxim admise.


Date înregistrate de rețeaua națională, la stațiile de pe Calea Victoriei, Mihai Bravu și Lacul Morii, marți, ora 10.00

”În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite. După evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, au scris reprezentanții Ministerului Mediului pe pagina de Facebook.

Date înregistrate de rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului, marți, ora 10.00

Aceștia spun că luni, de exemplu, la stația de la Cercul Militar, la ora 11:00, concentrația de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de stația de monitorizare de la Fundata, județul Brașov, sau cea de la Semenic, județul Caraș-Severin, ambele amplasate în vârf de munte. Spre comparație, luni, 03 martie, la aceeași stație și aceeași oră, concentrațiile au înregistrat 130,64 micrograme.

”Avem chiar și o premieră. Din analiza specialiștilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcțiune Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susținute și de condițiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute. Pentru ceilalți poluanți (benzen, CO, SO2) nu sunt observații importante de menționat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă”, a mai postat Ministerul Mediului pe pagina de Facebook.Datele înregistrate de rețelele independente de monitorizare, airly.eu și aeriliev.ro, marți


În noaptea de 1 spre 2 martie, în București s-au înregistrat valori record pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 valorile maxim admise fiind depășite și cu 1000%. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat HotNews.ro că poluarea a fost cauzată de un cumul de factori, dar principalul vinovat rămâne traficul. Ministrul susține această variantă deși valorile record s-au înregistrat noaptea și în weekend, când nu este trafic. În ceea ce privește arderile de deșeuri, ministrul spune că dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar înregistra depășiri pentru oxizii de azot, nu pentru PM 10 și 2,5. În ceea ce privește faptul că Garda de Mediu nu lucrează noaptea și în weekend, ministrul spune că este o echipă care asigură permanența și vine dacă este sesizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Depășiri frecvente pentru PM10 și PM 2,5 se înregistrează în mod frecvent, în fiecare weekend și noaptea, începând din luna noiembrie. HotNews.ro a scris de mai multe ori despre această situație.

Studiul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m' (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8928 vizualizari

 • -13 (19 voturi)    
  aha... (Marţi, 17 martie 2020, 10:44)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. deci problema sunt cei care mananca prea multa fasole in centrul vechi.
 • +10 (16 voturi)    
  Straniu totusi (Marţi, 17 martie 2020, 11:04)

  feroviarul123 [utilizator]

  Cum se face ca în weekend când nimeni nu circula prin București sunt valori enorme?
  • -3 (9 voturi)    
   Pacura + ambalaje de la magazine si baruri (Marţi, 17 martie 2020, 11:22)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Cum isi termina programul Garda de Mediu, de la ora 16.00, incepe arsul pacurii si al deseurilor pt producerea energiei electrice, in timp ce ramine nevinduta cea la de Hidroelectrica (cumva se producea energie pina la ora 16.00, ca doar nu se stocheaza)

   De asemenea, noaptea se colecteaza deseurile de carton si sticla de la magazine, baruri, restaurante, hoteluri. Asceste ambalaje sunt taiate, sparte, compactate chiar in momentul colectarii cu toata poluarea infernala aferenta: fibre de celuloza, praf de sticla arsa, motorina arsa, vibratii. Apoi urmeaza inca o vinturare a deseurilor la locul de descarcare a masinilor colectoare, undeva pe la ora 11.00 a doua zi.

   Ar trebui categoric interzise masinile colectoare cu instalatii de taiere/sfarimare/compactare si receptionarea de catre uzinele de reciclare a deseurilor deja compactate, ceea ce diovedeste ca aceasta s-a facut in conditii sigur poluante.
  • +8 (12 voturi)    
   mda (Marţi, 17 martie 2020, 11:32)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   se ard pe susta deseurile venite din spatiul UE

   sunt tot felul de colorati si de "antreprenori" care aduc deseuri din UE si le ard ieftin la noi

   ca prin vest nu poti arde oriunde si costa undeva la 300 euro tona

   la noi e cu 30-50 euro tona, inclusiv transport

   valabil si prin iasi, si prin brasov... etc
  • +5 (5 voturi)    
   noaptea se intampla multe, (Marţi, 17 martie 2020, 13:25)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   De care noi nu stim, si nici garda de mediu.
   Ziua poluarea e de la masini, noaptea e din alte surse (inclusiv cei care ard deseuri)
 • -3 (11 voturi)    
  . (Marţi, 17 martie 2020, 11:07)

  VacsAlbina [utilizator]

  E timpul sa incepem curatenia de primavara, liber la ars frunze, gunoaie, adica la tot ce mai are omul pe langa casa si nu-i mai trebuie. /s OK?
 • -3 (7 voturi)    
  Inteleg ca problema erau scolile ? (Marţi, 17 martie 2020, 11:19)

  clint [utilizator]

  Cam asta reiese in articol. Deci scolile erau de vina pentru poluare...
  • +1 (7 voturi)    
   mda (Marţi, 17 martie 2020, 11:56)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui clint

   mai degraba sunt smecherii de dambovita care aduc deseuri din UE si le ard la noi mai ieftin

   si care acum si-au sistat activitatea, mai ales dupa scandalul de la jumatea lui februarie cand toti au sarit in sus si n-au gasit vinovatii de poluarea masiva
  • -1 (5 voturi)    
   copiii ajung la scoli cu masina parintilor (Marţi, 17 martie 2020, 12:20)

   komodor [utilizator] i-a raspuns lui clint

   sau cu transportul in comun. Ambele contribuie la poluare
 • -6 (14 voturi)    
  Dar cei care au cosuri de centrale sub ferestre? (Marţi, 17 martie 2020, 11:27)

  D-or [utilizator]

  Care este efectul aburului acid (PH3) si cu monoxizi de carbon si azot al centralelor in condensare asupra evolutiei unei infectii respiratorii?.

  Este CRIMA CU PREMEDITARE.
 • +1 (7 voturi)    
  Peste 2 luni (Marţi, 17 martie 2020, 12:36)

  Alexa.99. [utilizator]

  vom manca aer, dupa stat in case si activitati economice blocate. Dar macar e aer curat, avem o consolare.
 • +5 (5 voturi)    
  Minte! (Marţi, 17 martie 2020, 13:16)

  Andy500 [utilizator]

  Daca verificati Senzorul de pe airly de la Sintesti sau cel de pe Lacul Morii, o sa observati cresteri din cand in cand la SO2 si H2S, gaze care nu apar in mod natural, ci in urma unor arderi.
  Vedeti de exemplu la ora 7:00, azi dimineata!
 • +3 (3 voturi)    
  Adevarat? (Marţi, 17 martie 2020, 18:00)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Mai are cineva incredere in ce zice Ministerul Mediului?
  Informatia este verificata de reteaua independenta de senzori?
  A `recalibrat` cineva reteaua, cum se exprima godacul ala, nu?
 • +2 (2 voturi)    
  poluare imensa si continua NO2-Buc. nord (Marţi, 17 martie 2020, 21:52)

  Aida13 [utilizator]

  Stiri bune privind poluarea Bucurestiului. Este corect, mare parte din capitala se bucura de acest fapt.
  Dar rezultatele cu verde de pe harta din "aerlive.ro", citate de Dvs. se refera numai la poluarea cu PM10 si PM 2.5.
  In acelasi site, sunt date si despre NO2 ( dioxid de azot) factor poluant superdaunator ( vezi atasamente), poluare care in zona EXPOZITIEI este, de la inceputul lunii februarie, zi si noapte, la orice ora, in jur de 400 ug/ mc - de 2 ori mai mare decat valoarea limita orara pentru protectia sanatatii umane ( 200ug/mc - legea nr.104 din 2011).
  Avem copii mici, pentru care poluarea cu NO2 este cea mai daunatoare. Va rog sa incercati sa aflati ( primarii, Min. mediului) din ce provine aceasta poluare cu NO2 in zona EXPOZITIEI si cum se poate inlatura.
  O provenienta posibila ar fi de la CET din str. Tipografilor, vizavi de Restaurantul Taverna Sarbului. Dar CET-ul a functionat si in ianuarie, cand nu a fost poluare cu NO2 in zona. Ce combustibili au ars in ianuarie si ce ard de la inceputul lui februarie???
  Sau poate altele sunt sursele de poluare .....
  Cum se poate verifica poluarea cu NO2 in "aerlive.ro"

  Daca in "aerlive.ro" se selecteaza
  1. Expozitiei
  2 Vezi detalii ->
  3. apoi se defileaza pana la tabelul:

  Azi Ieri 2 1 2 1 2
  zile sapt sapt luna luni

  iICA PM10 PM2.5 CO NO2 SO2

  4. daca se selecteaza indicii marcati cu rosu : 2 luni si NO2 , se afiseaza curba de variatie zilnica a NO2
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 martie 2020, 23:51)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  nu in Titan (Miercuri, 18 martie 2020, 0:58)

  GabiAlex [utilizator]

  Pentru protejatii primariei, nu exista nici un obstacol. In Titan PUTE. Din nou. Haide sa vedem, cine mai e de vina acum, ca masini nu mai circula, ceata nu mai e, inversiune zero, nici macar restaurantele nu mai gatesc !
 • 0 (0 voturi)    
  aerlive.ro (Miercuri, 18 martie 2020, 1:31)

  GabiAlex [utilizator]

  Chiar in acest moment, reteaua aerlive.ro indica un nivel de poluare "foarte ridicat" (100 la pm 2.5 ).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by