Rețelele de monitorizare a calității aerului din București au înregistrat în ultimele zile, în București, valori mult sub pragul maxim admis, senzorii arătând aproape peste tot culoarea verde. Ministerul Mediului a scris pe pagina de Facebook că aerul din București a fost comparabil cu cel de la munte. Explicația este că s-au închis școlile, iar bucureștenii au stat mai mult în casă pentru a se proteja de noul coronavirus. Reamintim că Bucureștiul are probleme serioase cu poluarea, în ultimele luni, noaptea, în weekend, dar și la orele de vârf înregistrându-se depășiri și cu 1000% a limitelor maxim admise.

Calitate aer - marți la ora 10.00Foto: Hotnews

Date înregistrate de rețeaua națională, la stațiile de pe Calea Victoriei, Mihai Bravu și Lacul Morii, marți, ora 10.00

”În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite. După evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, au scris reprezentanții Ministerului Mediului pe pagina de Facebook.

Date înregistrate de rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului, marți, ora 10.00

Aceștia spun că luni, de exemplu, la stația de la Cercul Militar, la ora 11:00, concentrația de PM10 era de 17,95 micrograme, apropiată de valorile înregistrate de stația de monitorizare de la Fundata, județul Brașov, sau cea de la Semenic, județul Caraș-Severin, ambele amplasate în vârf de munte. Spre comparație, luni, 03 martie, la aceeași stație și aceeași oră, concentrațiile au înregistrat 130,64 micrograme.

”Avem chiar și o premieră. Din analiza specialiștilor, astfel de valori nu s-au înregistrat niciodată într-o zi lucrătoare de luni, de când a fost pusă în funcțiune Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Aceste rezultate bune de calitate a aerului au fost susținute și de condițiile meteo, favorabile dispersiei pe toată durata săptămânii trecute. Pentru ceilalți poluanți (benzen, CO, SO2) nu sunt observații importante de menționat, valorile fiind constant mici pe întreaga perioadă”, a mai postat Ministerul Mediului pe pagina de Facebook.

Datele înregistrate de rețelele independente de monitorizare, airly.eu și aeriliev.ro, marți

În noaptea de 1 spre 2 martie, în București s-au înregistrat valori record pentru poluarea cu PM10 și PM2,5 valorile maxim admise fiind depășite și cu 1000%. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat HotNews.ro că poluarea a fost cauzată de un cumul de factori, dar principalul vinovat rămâne traficul. Ministrul susține această variantă deși valorile record s-au înregistrat noaptea și în weekend, când nu este trafic. În ceea ce privește arderile de deșeuri, ministrul spune că dacă acest lucru s-ar întâmpla, s-ar înregistra depășiri pentru oxizii de azot, nu pentru PM 10 și 2,5. În ceea ce privește faptul că Garda de Mediu nu lucrează noaptea și în weekend, ministrul spune că este o echipă care asigură permanența și vine dacă este sesizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Depășiri frecvente pentru PM10 și PM 2,5 se înregistrează în mod frecvent, în fiecare weekend și noaptea, începând din luna noiembrie. HotNews.ro a scris de mai multe ori despre această situație.

Studiul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.

”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m' (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiu.