Consiliul General al Municipiului București a votat miercuri, într-o ședință de îndată, suplimentarea bugetului Administrației Spitalelor cu 7 milioane lei pentru achiziționarea echipamentelor și medicamentelor necesare prevenivirii, diagnosticării și tratării noului coronavirus. Cea mai importantă achiziție: 4 aparate moderne pentru diagnosticarea rapidă a virusului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Primarul Gabriela Firea a declarat că în total este nevoie de suplimentarea bugetului spitalelor cu 23 milioane lei, alocarea celor 7 milioane lei fiind doar prima etapă.

”Era necesară o rectificare bugetară deoarece avem cheltuieli în această perioadă pentru susținerea efortului comun la nivel național în vederea eradicării epidemiei de coronavirus. Am strâns cererile de venite de la toate spitalele din administrația noastră, de la Matei Balș, de la DSP și IGSU și Ambulanța București Ilfov. Pentru moment, efortul bugetar necesar ar fi de circa 23 milioane lei, dar în primă etapă este nevoie urgent de alocarea a 7 milioane lei pentru achiziția de aparate pentru realizarea mai rapidă a testelor pentru depistarea coronavirusului, după cum urmează: două aparate la Institutul de boli infecțioase Matei Balș, un aparat la Spitalul Victor Babeș, unul la Spitalul Colentina, care va funcționa ca o unitate sanitară suport. Vor fi achiziționate și alte produse, reactivi necesari funcționării acestor aparate, materiale sanitare pentru colectarea și transportul probelor biologice, 3 tipuri de măști, echipamente de protecție, botoși, echipamente de protecție a personalului sanitar si de igienizare”, a declarat Gabriela Firea la începutul ședinței de Consiliul General.

Ședința CGMB s-a ținut cu ușile închise, la teatrul Odeon, fiind transmisă live pe pagina primăriei și pe Facebook. La ședință au participat 40 de consilieri generali.

În ceea ce privește măsurile luate de Primăria Capitalei pentru a împiedica răspândirea virusului, în această dimineață Biroul de Evidența Populației a fost închis după ce o angajată a anunțat că s-a aflat în excursie în Israel cu pacientul de 60 de ani, fost ofiţer, angajat la DSP Sector 4.

”Am închis biroul de evidenţă a populaţiei începând din această dimineaţă, pentu că o colegă de la acest birou a anunţat abia azi dimineaţă faptul că s-a aflat în excursie în Israel cu pacientul de 60 de ani, fost ofiţer, angajat la DSP Sector 4. Şi pentru că a informat doar astăzi conducerea, am luat măsurile care s-au dispus la nivel naţional, şi anume: toate cele 70 de persoane angajate la Biroul de Evidenţă a Populaţiei au intrat de azi dimineaţă în izolare la domiciliu. Li se vor face testele necesare şi procedăm deja la dezinfecţia tuturor birourilor, holurilor, toaletelor, intrărilor. Pentru urgenţele pe care le vor avea cetăţenii, pentru că vor fi şi astfel de situaţii, am luat legătura cu directorul de la biroul de Evidenţă a populaţiei. Va lucra de acasă, va avea computer, aparat foto, ştampilă, registre, documente, tot ceea ce este necesar, pentru a elibera documentele care sunt urgenţe. Deci nu se închide activitatea, dar se lucrează de la domiciliu, pentru protecţia, atât a cetăţenilor, cât şi a angajaţilor de la biroul de Evidenţă a Populaţiei”, a spus Firea.

Primarul Gabriela Firea a cerut suplimentarea medicilor epidemiologi. Primarul a mai cerut Ministerului de Finanțe să prelungească termenul de acordare a bonificației pentru plata impozitului, fiindcă miercuri s-au format cozi la aceste ghișee. Primarul a mai declarat că în cursul zilei de azi va anunța deschiderea unei platforme educative online pentru ca elevii să facă lecții la distanță.