E​LCEN răspunde acuzațiilor Gabrielei Firea că poluarea nocturnă ar avea legătură cu CET-urile: Un consum de păcură de 1,2% nu poate influența o creștere semnificativă a emisiilor de poluanți

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 5 martie 2020, 15:48 Actualitate | Administratie Locala


CET Sud - Bucuresti
Foto: AGERPRES
În noaptea de 1 spre 2 martie, când în București s-au înregistrat depășiri record, de 1000% peste limitele admise la poluarea cu PM10 și PM2,5, CET Progresu nu a folosit păcura drept combustibil, iar CET Grozăvești a folosit doar în procent de 1,2% acest combustibil, se arată într-un comunicat transmis de ELCEN. Reacția vine după ce primarul Gabriela Firea a declarat că o posibilă sursă a poluării ar fi CET-urile, care ar fi ars mai multă păcură și să nu fi avut filtrele curățate.

”Ca și în alte situații în care ELCEN a fost ținta afirmațiilor fără fundament ale dnei Primar General, în încercarea sa de a deturna atenția de la adevăratele probleme cu care se confruntă capitala și de a manipula mass-media și buna credință a cetățenilor, vă aducem la cunoștință informații clare și transparente menite să demonteze orice zvonuri sau opinii neadevărate. În intervalul 27.02.-02.03.2020 nu s-a utilizat păcură la CET Progresu. În CET Grozăvești, s-a folosit combustibil mixt gaz natural-păcură. Păcura a fost utilizată în această centrală în cantități nesemnificative, consumul la nivelul centralelor fiind în medie de 1,2% în această perioadă. Un consum de păcură de 1,2% nu poate influența o creștere semnificativă a emisiilor de poluanți în atmosferă și, în consecință, nu afectează siguranța și sănătatea populației. Cu atât mai mult, nu poate contribui la depășiri cu 800% peste limitele maxim admise la poluarea cu particule în București”, se arată în comunicatul ELCEN.

Reprezentanții companiei spun că și în trecut s-a folosit păcura, dar nu s-au înregistrat depășiri semnificative ale emisiilor de poluanți, sursa poluării fiind alta.

”Menționăm că păcura ca și combustibil alternativ a fost utilizat ocazional și în anii anteriori, atunci când condițiile meteo au impus folosirea unor cantități mai mari decât cele folosite în acest sezon, și în nicio situație, nu s-au înregistrat valori semnificative ale emisiilor de poluanți, iar consumul nu a înregistrat depășiri ale limitelor de poluare. Din datele furnizate opiniei publice de instituțiile abilitate, sursa poluării masive din capitală a fost determinată de alte activități, cum ar fi arderea ilegală a deșeurilor menajere sau alte tipuri de arderi necontrolate. În cazul CET-urilor, emisiile sunt evacuate în aer la înălţimi mari (ex. coșul de fum nr. 1 de la CET Progresu are o înălțime de 250 m). Parametrii de funcționare ai CET-urilor sunt monitorizați în permanență de personal pregătit în acest domeniu. Atragem atenția că pe lângă principalele surse de poluare din Bucureşti, (traficul greu şi aglomerat sau şantierele de construcții), mai există și alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament”, a mai transmis ELCEN.

Reprezentanții companiei spun că in 2021 nu vor mai folosi deloc păcură, ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de ardere. Reprezentanții ELCEN susțin că societatea desfășoară deja lucrări de modernizare a instalațiilor de ardere pentru conformare la normele de mediu europene și toate instalațiile de ardere deținute de ELCEN sunt dotate cu sisteme de monitorizare continuă a emisiilor de poluanți ( SO2, NOx, pulberi și CO) care sunt în funcțiune on line si urmărite de personal specializat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

801 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  ELCEN minte cu nerusinare. Am fotografiat fumul (Joi, 5 martie 2020, 15:58)

  D-or [utilizator]

  Am zeci si sute de fotografii cu fumul negru care vine din directia CET Grozavesti.

  Chiar si ieri, cu tot scandalul cu poluarea, incepind cu ora 18.00, se vedea fumul negru.

  CET-urile au si incineratoare de deseuri. Ar trebui interogat personalul cu detectorul de minciuni despre ce si cind se arde.

  "Ocazional" inseamna zilnic. Hai sa anchetam cvita energie a livrat in SEN si cu ce a produs aceasta energie.
 • +2 (2 voturi)    
  Cine nu a constatat depasirile? Auto-evaluarea? (Joi, 5 martie 2020, 16:11)

  D-or [utilizator]

  Am facut numeroase sesizari la PMB si la Mediu.

  Cei de la Mediu mi-au raspuns ca nu s-au sesizat depasiri conform raportarilor facute de CET Grozavesti prin auto-evaluare (!) si calculate ca medie pe durata de functionare a instalatiilor. Ha!

  Bataie de joc. Se profita ca in zona de influenta a CET Grozavesti nu s-au montat senzori.

  Cu a cui aprobare a ars ELCEN pacura noapte de noapte, zi de zi? Cu care motiv, ca nu au fost nici geruri, nici criza de gaze?

  Trebuie judecati pentru Infractiuni contra Umanitatii - art. 439 Cod Penal, pedeapsa find inchisoarea pe viata, minim 15 ani.

  Daca nu se autosesizeaza Parchetul, asa cum ar fi normal, voi depune plingere.
 • +2 (2 voturi)    
  Asta va roade pe voi! (Joi, 5 martie 2020, 16:15)

  Andy500 [utilizator]

  Ca unii au centrale de apartament si au apa calda si caldura cand vor ei si nu stau la mila voastra!
  Lasati mah prostiile, ca si centralele de apartament ard acelasi gaz, care conform spuselor voastre nu polueaza cu PM2.5.
  In urma arderii gazului, rezulta apa si CO2, altfel s-ar infunda toate cosurile cu funingine!
  Deci cum e?
  Daca bucurestenii legati la RADET ar plati gigacaloria la pretul ei real, s-ar c@ca pe ei.
  Pe cand la centrala pretul e de 3 ori mai mic.
  • 0 (2 voturi)    
   ELCEN nu arde pacura pt termoficare, ci pt curent (Joi, 5 martie 2020, 17:25)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   ELCEN arde pacura si iarna si vara pentru a produce electricitate in centrul Bucurestiului, in timp ce Hidroelectrica ramine cu energia nevinduta.

   Centralele de apartament in condensare sunt extrem de nocive (distrug si PH-ul zonei si canalizarile, atit din plastic, cit si din beton/caramida, de plaminiii nostri nici nu mai pomenim), dar au fost promovate doar pentru ca sunt mult mai scumpe decit cele clasice si oricum nu le mai accepta nimeni.

   Ele nu sunt eficiente decit pt apartamente mai mari de 100 mp si pentru incalzirea prin pardoseala, pentru ca transferul energiei de condensare a apei nu se poate face decit la temperaturi de max. 50-60 grade a apei din centrala. In cazul unei ierni adevarate, ar fi insuficient pentru clima din RO.
 • +3 (3 voturi)    
  ELCEN : (Joi, 5 martie 2020, 16:37)

  Rahan5 [utilizator]

  ,,.........mai există și alte surse de poluare, cum ar fi centralele de apartament”, a mai transmis ELCEN.
  Minciuna Mare !
  Centralele de Apartament nu polueaza semnificativ pentru ca merg pe Gaz Metan, si rezulta la 1 CH4 + O2= 1 x CO2 + 2 x H2O .
  Deci multi aburi de apa si putin bioxid de cabon, si mai important, practic fara negru de fum ( CCCC...).
  Arderea este foarte completa la Gaz Metan.
  Daca se trece in Bucuresti, in mare parte, pe Centrale de Apartament se va reduce foarte mult poluarea.
  Mai ales este necesara Eliminarea Incalzirii de la CET-uri la mare distanta (la peste 2-3 km ) care duce la mari pierderi pe traseu.
  Deci, incepand cu blocurile de la cam mijlocul dinstantei dintre CET-uri, trebuie trecut la Incalzirea pe Centrale de Apartament cat mai repede !
  • +1 (3 voturi)    
   Cele in condensare dau abur acid cu PH 3 (Joi, 5 martie 2020, 17:06)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Au ca principiu fortarea arderii in doua etape, prima cu deficit de oxigen, in care se formeaza monoxizi, carbon (funingine), acid carbonic cu descompunerea hidrogenului din aer, oxizi de azot si a doua etapa (cu o alta admisie de aer), in care monoxizii ard din nou la bioxid, iar din acidul carbonic rezulta bioxid de carbon si apa (in total mai mult de 2H2O, decit la arderea simpla).

   Problema e ca din cauza tirajului mare, gazele nu mai au timp sa parcurga si a doua etapa a arderii si ies in atmosfera ca monoxizi, iar oxizii de azot rezultyati la temperaturile foarte inalte sunt extrem de toxici.
  • 0 (2 voturi)    
   Poluarea e adusa chiar sub geamuri, direct in case (Joi, 5 martie 2020, 17:14)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   ANRE a gresit in mod criminal ca nu a stabilit reguli pentru evacuarea gazelor centralelor de apartament.

   Evacuarea trebuie adusa in mod obligatoriu deasupra acoperisurilor fie prin coloane comune in cazul blocurilor (admisia poate fi separata de evacuare), fie prin hornurile caselor, acolo unde exista.

   In cazul centralelor in condensare, hornurile trebuie captusite cu tuburi de plastic/aluminiu, intrucit aburul acid ar distruge caramida.

   In nicio alta tara din UE nu este permisa evacuarea gazelor sub geamuri. De altfel, UE vrea sa interzuica din 2030 centralele in condensare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by