În urma incendiului de luni, circa 50 de hectare din Delta Văcărești (aproape 30% din cele 186 de ha) au ars. Deocamdată nu se știe de unde a pornit focul, iar organele de anchetă au fost sesizate și au dispus începerea urmării penale. Imaginile făcute după incendiu sunt dramatice, însă biologii Asociației Parcul Natural Văcărești spun că impactul a fost minim și a ars doar vegetația. ”Nu am găsit niciun animal mort”, a declarat pentru HotNews.ro, Dan Bărbulescu, directorul ONG-ului.

Incendiu Delta Vacaresti - februarie 2020 - 3Foto: ASPA Bucuresti Facebook

”Biologii noști au fost astăzi în teren, impactul a fost minim. A ars doar vegetație, arbuști și au fost afectați 100 de arbori. Dar își vor reveni. Nu am găsit niciun animal mort. Impactul a fost minim deoarece păsările nu s-au întors din migrație, iar animalele sedentare nu au ieșit din hibernare”, a declarat Dan Bărbulescu pentru HotNews.ro.

Nici echipa ASPA nu a găsit animale moarte sau rănite.

”Echipe ASPA coordonate de medicul veterinar Ovidiu Roșu de la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice Visul Luanei, alături de echipe ale Parcului Natural Văcărești, evaluează situația de la Delta Văcărești, în urma incediului de ieri. Aseară, după lichidarea incediului, în jurul orelor 19:30, pompierii au permis accesul pentru cercetarea zonelor afectate de foc. În urma căutărilor nu au fost identificate animale rănite sau decedate. Din informațiile existe până acum putem spune că impactul nu este unul major. Păsările migratoare nu și-au făcut încă apariția în Deltă, reptilele și amfibienii sunt încă în hibernare. Animalele terestre mari precum vulpi sau nevăstuici sunt adulte în momentul de față și au avut posibilitatea de a fugi din calea focului deoarece incendiul nu s-a desfășurat într-un perimetru izolat, fără variante de ieșire. Cât despre habitat, trebuie menționat în primul rând că nu a ars întreaga suprafață a parcului. Au ars zone cu plante uscate, acest lucru ajutând la refacerea vegetației. Se estimează că în câteva săptămâni vegetația va crește și va oferi un habitat nou animalelor din Delta Văcărești și celor care vor migra în Deltă”, a postat instituția pe pagina de Facebook.

Nici infrastructura parcului nu a fost grav afectată.

”Infrastructura de vizitare a parcului a fost afectată parțial însă elementele principale: foișoarele de observare, nu au fost afectate semnificativ de incendiu. Nu sunt victime umane”, se arată într-un comunicat de presă transmis de asociație.

ONG-ul atrage din nou atenția că parcul nu are pază și din această cauză se produc frecvent incendii.

”Astfel de evenimente au loc frecvent în parc iar principalul motiv este lipsa pazei și supravegherii 24 din 24. Pe lângă incendii, parcul se confruntă zilnic cu vandalisme care vizează infrastructura de vizitare și potecile. Asociația Parcul Natural Văcărești a solicitat în repetate rânduri autorităților statului introducerea unui sistem de pază care să poată preîntâmpina astfel de evenimente și reia această solicitare. Totodată este dispusă să contribuie prin personal angajat, volunari și informații relevante pentru prevenire și control”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV) a devenit recent partener al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate la administrarea Parcului Natural Văcărești în baza protocolului de colaborare nr. 6822/CA din 3 februarie 2020.

APNV a fost administratorul PNV din mai 2017 (de la semnarea contractului de administrare) până în 2018 când ONG-urile au fost excluse din lista entităților care puteau administra ariile naturale protejate prin modificarea OUG 57/2007. Din iulie 2018 până în februarie 2020, Asociația și-a desfășurat în continuare activitatea de supraveghere și administrare a parcului în mod voluntar.

Persoanele care doresc să sprijine activitățile Asociației Parcul Natural Văcărești, o pot face devenind voluntari( https://parcnaturalvacaresti.ro/fii-ranger-urban ) sau prin donații (https://parcnaturalvacaresti.ro/implica-te).

În această sâmbătă, ONG-ul va organiza o acțiune de curățare, recondiționare a infrastructurii și estimarea numărului și gradului de afectare a arborilor, iar cei care doresc să se implice pot da o mână de ajutor. Detalii despre eveniment vor fi publicate pe pagina de Facebook a asociației.

Delta Văcărești a devenit parc natural și arie naturală potejată în 2016, printr-o hotărâre de Guvern.

Delta Bucureștiului se află pe locul fostului lac Văcărești, pe teritoriul Sectorului 4, între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Independenței. Demersul de a transformă zona într-un parc natural a început în 2012, când Helmut Ignat a publicat în Național Geografic un articol despre "Delta dintre blocuri" și a prezentat imagini impresionante cu acest loc.

În Delta Bucureștiului și-au găsit adăpost în total circa 97 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Parcul Natural București. Printre acestea se numără rată roșie, stârci, egrete, eretele de stuf, cormoranii, găinușă de baltă. Zona mai adăpostește 6-7 specii de mamifere (vidra, vulpe, nevăstuică, bizam), amfibieni și reptile.

FOTOGALERIE Delta Văcărești după incendiu Foto: ASPA București și Asociația Parcul Național Văcărești